![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.07.2004
![]() |
LiteOn 832S i płyty Bulkpaq DVD-R x8
Witam,
czy ktoś ma podobny problem: przy nagrywaniu na płytę Bulkpaq DVD-R 8x, z prędkością x8, po nagraniu około 10% materiału nagrywarka chwilowo się zatrzymuje, aby się przełączyć na wyższą prędkość [pomarańczowa dioda się zapala], no i tu następuje problem, bo nagrywarka próbuje bardziej rozkręcić płytkę ale coś jej nie wychodzi i dzieją się dwie sytuacje: 1. albo wyskakuje komunikat że wystąpił błąd i płytka jest "spalona" 2. albo udaje się tej nagrywarce kontynuować nagrywanie, ale sądząc po czasie nagrywania jest to z prędkością x4, a nie x8. Dodam że dzieje się to jedynie z niektórymi płytkami, wczoraj nagrałem dobrz 5 płytek, a 5 spalilem. [50% poprawnie nagranych]. Bios nagrywarki: VSOA. nagrałem na tej nagrywarce około 50 płytek Bulkpaq i wcześniej nie było tego typu problemów. Druga sprawa jest taka. Kupiłem te płytki 2 razy po 25sztuk. przełożyłem na szpindel x50szt. i jak wziąłem pod światło te płytki żeby zobaczyć czy klej sklejający dwie warstwy płyty jest ładnie położony, to zobaczyłem że te pierwsze 25 płytek inaczej odbija światło niż te drugie. w tej drugiej partii było kilka płytek, które inaczej odbijały światło. Stąd moje przypuszczenie, że może trafiłem na jakaś trefną partie. W końcu są to najtańsze płyty bodajże na rynku [1,20zł]. Pozdrawiam, Darek. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.11.2003
![]() |
Te płyty to straszne badziewie. pisałem o nich juz w pażdzierniku.
maniek
#3 | |
Bywalec
Data rejestracji: 08.06.2004
![]() |
Cytat:
Pozdro Megadeth |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
A jak chce się nagrywać minusy (DVD-R) to dobrze jest ograniczyć sie do Verbów
![]()
#5 |
Nowy na forum
![]() |
do maniek997: mozesz podac linka do swojego artykuly odnosnie tych plyt.
musze powiedziec, ze te plyty ktore sie dobrze nagrywaja to chodza calkiem spoko, w programi cdspeed nie wystepuja zadne bledy odczytu. moze to kwestia tego, ze plyta jest zle wywazona i ma za duze turbulencje, kiedy sie kreci szybciej? |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.12.2004
![]() |
Mam Lite-On 832s i nagrywam na tych płytach bez problemów, nagrałem już ich sporo i wszystkie działają bez problemów, dodam że testowałem różne wersje biosów do tej nagrywarki i na każdym nowszym było gorzej więc powróciłem do tego z jakim nabyłem nagrywarkę, jeśli aktualizowałeś bios to wróć do poprzedniej wersji i sprawdź jak się nagrywa.
|
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
nagrywarka ma bios VSOA - aktualizowany. domyslnie miala VSO8, ale na tym VSOA przez dlugi czas bardzo ladnie sie nagrywalo.
|
![]() |
![]() |
|
|