![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.05.2004
![]() |
Co wybrać 812S@832S czy 1213S ??
Jak w temacie... co wybrac LiteOn 812S i przemodowac na 832S czy moze 1213S ?. No a moze jeszcze cos innego ?.
W sumie nie wiem jak spisuje sie 1213S bo nie znalazlem jeszcze nigdzie recenzji - co prawda nagrywa 12X ale nie ma nagrywania dwauwarstwowego. Czekam na opinie przede wszystkim posiadaczy 1213S.. oczywiście tych od 812S@832S też z chęcią wysłucham. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Forumator
Data rejestracji: 12.07.2002
![]() |
Poki co musisz brac pod uwage znikoma dostepnosc plyt DL (DVD9). Plyt x12 wogole jeszcze nie wiedzialem w zadnym sklepie. DL widzialem w jednym z internetowych sklepow w koszmarnej cenie 55 zl. Plyty x12 takze nie beda na razie tanie. Poki co, zastanowilbym sie nad dobra nagrywarka x8. Nie bede doradzal ci konkretnego modelu bo znow rozpeta sie wojna i padnie masa postow w stylu "litek jest the best", "a moj pionek jest lepszy", "nie ma nic lepszego od plextora", "co wy gadacie, sony jest najlepsze" (w mysl zasady - kazdy chwali to co ma). Jak poczytasz kilka takich postow to zglupiejesz zupelnie. Chyba, ze do dyskusji wlaczą sie ci co na forum naprawde znaja sie na rzeczy i potrafia obiektywnie cos doradzic. Ale ktorzy to sa, bedziesz wiedzial dopiero po dluzszym pobycie na naszym forum. Poki co radze ci zajrzec do dzialu testow
http://www.cdrinfo.pl/testy/testy.php Tam znajdziesz rzeczowe, fachowe testy i porownania mnostwa nagrywarek. Jesli jestes poczatkujacym w tych sprawach i na razie niewiele mowia ci wykresy i tabelki to dla ogolnego rozeznania w kazdym z testow radze skupic sie na ostatnim rozdziale ("podsumowanie") w ktorym znajdziesz wlasnie to o co teraz pytasz. Zycze trafnego wyboru A swoja droga, temat byl juz walkowany mnostwo razy Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 28.06.2004 o godz. 12:15 |
![]() |
![]() |
#3 |
overclocker
![]() |
a moze poprostu 832S
![]() IMHO niewarto sie pchac w 1213S,narazie ciezko o nosniki x8 nie mowiac juz o x12,a DL to jednak juz "wyzsza szkola jazdy" i chyba bardziej przyszlosciowa forma zapisu ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
przeglądam przeglądam przeglądam i na razie skłaniam sie do 812S@832S faktycznie DL to w sumie krok wstecz (na tę chwilę) - po co wracać się do predkości 2.4 skoro moża wypalać 8X.. ale oczywiście nadal szukam info
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Forumator
![]() |
Wiesz, DL to dla mnie niezly wynalazek, gdyby tylko cena nosnikow byla powiedzmy 2x wyzsza niz odpowiednikow DVD5. Ale wydatek kilkudziesiecu zlotych na jedna plyte 8,5GB to dla mnie glupota. Pomijam przypadki np. polprofesjonalnego montazu video czy podobnych zastosowan gdzie wydatek takiej sumy moze byc uzasadniony. Ale to tylko margines. Dla wiekszosci zastosowan ta cena jest absurdalna.
Zagladales juz do dzialu z testami ? |
![]() |
![]() |
#6 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() ![]() phoenix |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Forumator
![]() |
Plextor ma dobra jakosc zapisu, kilka ciekawych funkcji, ale zauwaz ze z korekcja bledow u niego nienajlepiej. To od dawna przypadlosc Plexow. Mialem kiedys Plextora CDRW, fajnie palil poki przy drugiej awarii nie padl na amen (silnik krokowy). Jak widac nawet elita nie jest doskonala. Moim zdaniem jakosc tego sprzetu jest faktycznie wysoka, ale mimo wszystko niewspolmierna do ceny. Potem trzymalem sie Teac'ow. Swietnie palily audio. Nie bylo stacjonarnego odtwarzacza, ktory grymasilby przy odtwarzaniu plyt wypalonych na Teac'u. Niestety, tak bylo do modelu z predkoscia x40. Potem teac przestal sam projektowac i produkowac swoje napedy tylko zlecal to innym firmom. Odbilo to sie na jakosci. Mialem przez kilka dni model x52 ale "puscilem" go dalej bo do mojej starej 40-tki sie nie umywal. Ta 40-tka Teac'a do dzis smiga u brata. Dzisiaj na rynku nagrywarek DVD faktycznie trudno dokonac wyboru. Mnostwo firm, nowych modeli, a do tego zamieszanie z OEM'ami. Nigdy nie wiadomo czy kupujac naped z szanowana marka nie kupuje sie OEM'a duze tanszego sprzetu innego producenta. W takim przypadku nawet jesli jakosc sprzetu bedzie dobra to moze sie okazac ze to samo mozna bylo kupic duzo taniej, tylko z taka roznica ze na panelu byloby logo innej, mniej renomowanej firmy.
Ale kto pyta (i szuka) nie bladzi. Mysle ze po przejrzeniu forum i testow uda ci sie wybrac sprzet, ktory sprosta twoim oczekiwaniom Ostatnio zmieniany przez Sebastian997 : 28.06.2004 o godz. 18:35 |
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.02.2004
![]() |
A ja powiem tak...zalezy faktycznie co bedziesz robil,jezeli nie zalezy ci na filmach dvd wiekszych niz 4,5 gb to wedlug mnie nie ma sensu pakowac sie w dl,na zwyklej,porzadnej i juz taniej plytce wypalisz wszytkie archiwizacje.No i predkosc mnie by sie nie chcialo czekac na plytke dl i modlic sie zeby czasem nie padla.najlepszym rozwiazaniem bedzie chyba Pionner 107D super jakosc zapisu,czas zapisu wystarczajacy,troche ponad 8 minut wedlug mnie szybszej nie potrzeba no i cena pionka ktora spadla do 400zl.Ale zrob jak uwazasz.Pozdrawiam ;)
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#10 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
phoenix |
|
![]() |
![]() |
#11 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Ciekawy jestem jeszcze innych testów |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Dorzuca 3 po 3
Data rejestracji: 29.06.2004
![]() |
A według mnie lepiej zmodyfikować LiteOn SOHW-812S na SONY DVD RW DRU-700. Wczoraj podawałem zestawienie obu nagrywarek...
O tutaj: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=36540
|
|