Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   liteon DVD-RW 1653s uwagi i wrażenia (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-dvd-rw-1653s-uwagi-wrazenia-44899/)

MortMW 06.01.2005 23:05

Witam!

Mnie nie chce nagrywać płytek mediastore dvd-r x4.
Przeczytałem tu, że komuś pomogła zmiana softu z tego dołączonego w boxie, na siakiś inny.. Ja próbowałem nagrywać Nero, Ashampoo i nic.. A jakoś radość mniejsza, gdy po zakupie to nie działa.. :|

Co prawda sprzęt nie mój, ale został mi pożyczony na weekend i nie mogę poszaleć ;)

Biosy i tak dalej to zabawa nie dla mnie, bo właścicielem sprzętu nie jestem.. Macie jakieś pomysły?

VIZZARD 07.01.2005 00:10

Cytat:

Napisany przez MortMW
Witam!

Mnie nie chce nagrywać płytek mediastore dvd-r x4.
Przeczytałem tu, że komuś pomogła zmiana softu z tego dołączonego w boxie, na siakiś inny.. Ja próbowałem nagrywać Nero, Ashampoo i nic.. A jakoś radość mniejsza, gdy po zakupie to nie działa.. :|

Co prawda sprzęt nie mój, ale został mi pożyczony na weekend i nie mogę poszaleć ;)

Biosy i tak dalej to zabawa nie dla mnie, bo właścicielem sprzętu nie jestem.. Macie jakieś pomysły?

Jeden!

Ale skuteczny! :taktak:

I CIACH JE, CIACH SEKATOREM !!! ||

I DO KOSZALINA !!! :bicz:

Aż mi się wierszyk ułożył:

NERO, ASHAMPOO I NIC NIE POMOŻE :nieee:

KIEDY NAGRYWASZ NA MEDIASTORZE ^_^

:czar:

MortMW 07.01.2005 15:35

Vizzard - fajnie i śmiesznie, ale problem pozostał.. :(
Szkoda, bo liczyłem na jakieś rady.. :|

(ściągnąłem nero, bo gdzieś wyczytałem, że te doł. do nagrywarki różnie działają.. teraz wyświetla mi się illegal disk.. :|)

VIZZARD 07.01.2005 15:43

Cytat:

Napisany przez MortMW
Vizzard - fajnie i śmiesznie, ale problem pozostał.. :(
Szkoda, bo liczyłem na jakieś rady.. :|

(ściągnąłem nero, bo gdzieś wyczytałem, że te doł. do nagrywarki różnie działają.. teraz wyświetla mi się illegal disk.. :|)

To niestety była rada! :tak!:

Mediastory to szczególnie dobry chłam, który do niczego się nie nadaje :nie:

Chociaż jako podstawki - podobno robi furorę :D

Wyjątkiem jest partia Mediastorów DVD+R x4 niebieskich z wierzchu z białymi napisami

One są od Plasmon i nagrywają się nawet bardzo dobrze :taktak:

Jest zresztą kilka wykresów na forum - nawet moich :>

Porzuć więc te płytki i kup coś lepszego

A problemy znikną jak ręką odjął :tak!:

A jak nie wierzysz - to sprawdź opinie i wykresy z serii Mediastore na forum :czytaj:

MortMW 07.01.2005 16:03

Wierzę, wierzę.. :)

Cóż, dzięki za odpowiedź, jakkolwiek nie pocieszyła mnie ona ;)
Chociaż nie..

Przecież mam tylko 3 płytki tej firmy.. Kupię coś porządnego i będę szalał :)

A płytki dałem koledze, żeby mi coś nagrał.. On chyba ma bardziej tolerancyjną nagrywarkę.. :)

Pozdrawiam.

Eliasz 07.01.2005 20:41

U mnie plusy + palą się dobrze, z minusami jest gorzej.

Wszystkie płyty TDK DVD-R 8x
Bios CSO2:
nagrałem 2 płyty, średnio PI 450 !!! C2 - 50
Bios CSO9:
też 2 płyty, PI srednio 40, C2 - 3

Naszczęście na Verbatimkach + wszystko się ładnie pali, kupuje verby+ 8x za 2,30zł.

adax 08.01.2005 00:30

Ilość załączników: 1
Mam Litka 1653 z biosem CS09 palę zawsze na plusach. Płytki wypajają się dobrze . Czytam to Forum ludziska piszą że litek 1653 nie pali minusów -Kupiłem dzisiaj jakiś szajs płytka OMEGA DVD-R tak na próbę - nagrala sie wyjatkowo dobrze a producent nieznany.

adam311 08.01.2005 01:04

Ma tą nagrywarke miesiąc i DVD-R moze i był problem ale tylko Esperek a reszta jest wypas. Nie mam jej nic do zazucenia. Mam bios 1653S.CS09.patched-cf.exe z http://codeguys.rpc1.org/patchers.html i dzieki temu co mi go na tym forum polecił bo warto. W rzeszowie www.apollo.pl nagrywarka kosztuje 250zł a płytka DVD-R Verbatim 1,8zl (ul.Akademicka 1 w sklepiku na dole). Wiec za 1GB ~40gr to sie chyba opłaca. Moze są i lepsze ale za te pieniadze to mi spoko - starcza TA. Testy testami, czas pokaze czy za rok czy dwa bedzie czytała te płytki co nagrała. A co o producentach płytek to moge powiedzec na przykladzie CD-R. Jakies 4 lata temu nagrałem 55 płyt MP3. Teraz (grzech by było nie nagrac) nagrywałem wszystko na DVD i tylko TDK(x8x16x24),Verbatim(Białe) i DYSANx8(x16,x24) odczytałem poprawnie. Inne jakies tam Platinum ,DATA i Verbatim(srebne) itp. to sie chciały jak i nie chciały odczytywać. Ale każdy niech sam wybierze i oceni.
Nagrywacie jedna plyte, testujecie w jakims tam programie i myslicie ze wszystkie takie same, a to mi sie wydaje ze jest takie cos jak "prwao serii". Jedna seria OK druga KUPA.
Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie i zycze zadowolenia z DVD bo to jednak troche lepsze niz CD.

adax 08.01.2005 01:16

No nie da się tego ukryć że DVD jest trochę lepsze niż CD. ^_^

karel48 08.01.2005 07:22

Cytat:

Napisany przez adam311
Nagrywacie jedna plyte, testujecie w jakims tam programie i myslicie ze wszystkie takie same, a to mi sie wydaje ze jest takie cos jak "prwao serii". Jedna seria OK druga KUPA.
Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie i zycze zadowolenia z DVD bo to jednak troche lepsze niz CD.

Nikt nigdzie nie mówi, że wszytkie płyty danej marki są ok. na podstawie testu jednej z nich! :nie: Ba- wręcz przeciwnie, nawet w jednej serii można znaleźć różną jakość nośnika. Poczytaj topiq o benq 1620 lub plextor (posiadają możliwość testowania czystego nośnika przed zapisem) - ja stamtąd wyciągnąłem zgoła odmienne od Ciebie wnioski i wiele się nauczyłem :spoko:
PS. Duuuużo lektury ale ciekawa :cool:

adam311 09.01.2005 02:12

to co napisałem nie dotyczyło wszystkich, no nie przesadzajcie :) Ale widze ze oburzyło niektórych :) Ja sie na nagrywarkach nie znam za wiele, pisze to co wiem.
Dzieki za wasze opinie, teraz bede uwazal co pisze.
Pozdrawiam wszystkich.

-=Wlk=- 09.01.2005 12:27

Witam!
Mam Liteona 1653 i wystepuje "standardowy" problem z wypalaniem DVD.
Przy probie zflashowania z CS02 na 09, dochodzi do 40%, nastepnie skacze do 100% i wywala komunikat:"Unable to flash firmware.Please contact with your vendor"
System ktorego uzywam do WinXP sp1. W czym moze tkwic problem??

fulmine 09.01.2005 14:08

a ja kupile miesiac temu LiteOn Double i ma problemy z czytaniem dvd i divx, na filmach dvd co jakis czas sie przycina, a divx po 20 min. wysuwa szuflade z goraca plyta, mozna sie popazyc!!!!! co z tym zrobic, do sklepu w kturym go kupilem mam kilka set kilosow!!!!

VIZZARD 09.01.2005 14:37

Cytat:

Napisany przez fulmine
a ja kupile miesiac temu LiteOn Double i ma problemy z czytaniem dvd i divx, na filmach dvd co jakis czas sie przycina, a divx po 20 min. wysuwa szuflade z goraca plyta, mozna sie popazyc!!!!! co z tym zrobic, do sklepu w kturym go kupilem mam kilka set kilosow!!!!

A nie masz zbyt gorąco w kompie?

Masz jakąś dodatkową wentylację?

Jaka to obudowa i co jeszcze tam siedzi?

To, że tnie DVD-Video i DivX nie znaczy wcale, że to problem odczytu :nie:

Równie dobrze może być to problem kodeków i systemu :taktak:

Problem z odczytem może być wtedy

Gdy np. napęd męczy się ze skopiowaniem tego Divxowego pliku z napędu avi na dysk twardy

Sprawdź to sobie i zaobserwuj pracę napędu :taktak:

Problem może być też po stronie złej jakości płyt

I złej jakości na nich nagrania

Z drugiej jednak strony jeżeli to jakaś wada napędu :nie:

Nałeżałoby to wymienić :D

Wcześniej najlepiej jeszcze sprawdzić u kogoś innego na kompie

Jak będzie się zachowywał tam :taktak:

:mruga:

No i jaki to dokładnie model Litka?

Grzenia 09.01.2005 23:26

Problem z nag.Lite-on1653s oem

Witam! Wiec do rzeczy chcielem skopiowac sobie film przez alcohola a potem zaczeły sie pojawiac jakies błedy pomozcie.pozdrawiam ???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:18.