Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.01.2004, 18:15   #1
hubio
Nowy na forum

Data rejestracji: 29.11.2003
hubio w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
LiteON LDV 411S i "kompatybilny" DVD-ROM

Witam

Założyłem ten wątek aby wspólnie zastanowić się i może udzielić paru rad dotyczących wybrania odpowiedniej pary: LiteON 411s i DVD-ROM

Za namową jednego z uczestników forum, który działał w jak najlepszej wierze, wymieniłem napęd DVD z ASUSA E1616 na TOSHIBA SD-M1802.

Asus czytał mi nieżle wszystkie płytki, no ale chciałem spróbować z tak chwaloną TOSHIBA SD-M1802. Okazało się, że wcale ta TOSHIBA SD-M1802 nie jest taka super. Nie czyta mi wogóle płyt DVD-R a i w teście z tłoczonym filmem DVD nie wypadła rewelacyjnie.

Zastanawiam się czy to jest wina tgo konkretnego modelu, czy może te Toshiby nie są takie super. Odpieram argumenty typu, że to LiteON źle nagrywa, bo właśnie miarą dobrego napędu DVD-ROM jest odczyt "źle nagranych" płyt DVDr. Więc dobry DVD-ROM powinien sobie poradzić z każdą płytą, nawet nagraną na tak "słabym" LiteOnie. I okazało się, że ASUS radzi sobie super, ze wszystkimi tak "+" jak i "-" płytami nagranymi na LiteOnie.

Na marginesie dodam, że wcale nie uważam, że LiteOn jest słabym napędem. Z dobrym firmawerem działa super i płytki DVD+R są odczytywnae nawet na starszych modelach stacjonarnych

Ale na tym forum o LiteOnie już tyle wypowiedziano słów, że ja nie będę.

Jakie jeszcze napędy wg. was są "kompatybilne" z LietOnem ?
hubio jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.01.2004, 20:41   #2
Blackie
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.05.2002
Blackie w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Moja Toshiba 1712 miała wcześniej problemy z odczytaniem płyt -R nagranych na LiteOn 411S ale po wgraniu ostatniego bios FSOH nie ma z nimi zadnych problemów.Może znaczenie ma prędkość nagrywania , ja nagrywam góra x2.
Blackie jest offline  
Stary 16.01.2004, 23:17   #3
studzina
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.01.2004
studzina w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
od niedawna jestem posiadaczem liteona 411S i powiem ze po wgraniu nowego softu jestem z tego napedu zadowolony. Nagralem pare filmikow DVD na nosnikach esperanza i chodza mi bardzo dobrze na stacjonarnym odwarzaczu sony. predkosc nagrywania X4 i jest wszystko ok. Nagrywalem tez dla kumpla i nie skarzyl mi sie ze cos nie jest ok.
studzina jest offline  
Stary 16.01.2004, 23:25   #4
Renee
Bywalec

Data rejestracji: 23.10.2003
Renee w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mam Toshibę SD-M 1802 i Liteona 401@411.Zanim ukazał się bios do Litka FSOH Toshiba w ogóle nie czytała DVD-R/RW tylko (+).Teraz po wgraniu najnowszego biosu do LITKA nie mam najmniejszych problemów z "minusami R/RW", nawet tak tanie XDisc (4.20 zeta) spoko.i TDKi oczywiście.
Niedługo będzie dostępny bios do Toshiby 1802 odblokowujący max prędkość odczytu dla +R/RW i -R/RW. Teraz tylko dla tłoczonych.(normalnie ta prędkość to 4x a po liftingu 16x) oraz RPC free!
Pozdro.
Renee jest offline  
Stary 17.01.2004, 02:29   #5
hubio
Nowy na forum

Z tą Toshibą to jest taki dziwny problem, że widzi ona pliki na tych minusowych CD-R ale nie można ich przekopiować i wyskakuje jakiś błąd logiczny. Ale widzi wszystkie pliki bez problemu !
hubio jest offline  
Stary 18.01.2004, 21:34   #6
hubio
Nowy na forum

Ostatecznie mam najnowszego LG GDR i jest super !!!

Czyta wszystko doskonale co się da przeczytać i ma rewelacyjne osiągi.

Okazuje się, że najtańszy nie oznacza najgorszy.

Polecam.
hubio jest offline  
Stary 20.01.2004, 10:51   #7
Martin_TP
Kitty loves Agit! =^_^=

Data rejestracji: 25.11.2002
Martin_TP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez hubio
Witam

Założyłem ten wątek aby wspólnie zastanowić się i może udzielić paru rad dotyczących wybrania odpowiedniej pary: LiteON 411s i DVD-ROM
Ja rowniez witam.

Ja bym sie jednak upieral ze to wina LiteON. Bo po pierwsze te same plyty nagrane na NEC i Pioneer, Plextor odczytuja sie w Toshibie, po drugie, te same plyty odtwarzaja sie w napedach stacionarnych, zas z tymi z litka sa problemy, a najfajniejsze jest to ze nawet sam liteon nie potrafi czasem przeczytac tego co przed chwila sam nagral.

Inna sprawa to taka ze aktualizacje firmwaru rozwiazuja czesciowo, jak nie calkowicie te problemy - czyli jakby nie patrzec blad lezal po stronie LiteON i poprawki w firmware usunely te bledy, pomijajac juz zupelnie kwestie ze niezla jazda z tymi firmware jest i ze byly naprawde niezle wtopy ze strony Liteon.. totalna kompromitacja niekiedy - wystarczy przejrzec to jak i zagraniczne fora. Ze tez nie umieja wypuscic dobrego firmware do wlasnej nagrywarki.. lol

Wiem, czepiam sie, ale poprostu to nie jest normalne kiedy dopiero po N'tej wersji FW nagrywarka nagrywa tak jak powinna nagrywac odrazu, juz wogole nie liczac zszarganych nerwow, wywalonej forsy w bloto przez zwalone przez wypalarke plyty i zmarnowanego czasu. A bierze sie inne urzadzenie (innych firmy) i okazuje sie ze tu problemu taiego nie ma.. wiec cos tu jest nie tak. Na ile tez nagrywarki CD-RW marki LiteON sa poprostu rewelacyjne i bardzo je cenie, to tego samego niestety nie moge powiedziec o wypalarkach DVD tej firmy.. a bardzo bym chcial by bylo innaczej.

A tak pozatym to wcale nie jest zabawne ciagle aktualizowac firmware i
zastanawiac sie czy to co bylo zle bedzie dobrze, i czy znow czegos nie skopali. Pewnie ze 10.. 20 kolejnych wersji firmware i sprzet bedzie chodzil ok.

A co do miary dobrego napedu to odwracasz kota ogonem.. i skoro tak stawiasz sprawe, to powiem tak ze miara dobrej nagrywarki jest prawidlowe nagrywanie plyt, a LiteON tego nie czyni.

A sprawa predkosci. Dopiero zhackowany firmware pozwala na szybki odczyt i to tyczy sie wlasciwie wszystkich napedow. Normalnie kazdy czyta na poziomie 4x do 6x plyty DVD +/- R/RW. A po zhackowaniu 11-16x.

Ostatnio zmieniany przez Martin_TP : 20.01.2004 o godz. 11:00
Martin_TP jest offline  
Stary 20.01.2004, 12:32   #8
ewasik
Bywalec

Data rejestracji: 25.11.2003
ewasik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Martin_TP
Ja rowniez witam.

Ja bym sie jednak upieral ze to wina LiteON. Bo po pierwsze te same plyty nagrane na NEC i Pioneer, Plextor odczytuja sie w Toshibie, po drugie, te same plyty odtwarzaja sie w napedach stacionarnych, zas z tymi z litka sa problemy, a najfajniejsze jest to ze nawet sam liteon nie potrafi czasem przeczytac tego co przed chwila sam nagral.

Inna sprawa to taka ze aktualizacje firmwaru rozwiazuja czesciowo, jak nie calkowicie te problemy - czyli jakby nie patrzec blad lezal po stronie LiteON i poprawki w firmware usunely te bledy, pomijajac juz zupelnie kwestie ze niezla jazda z tymi firmware jest i ze byly naprawde niezle wtopy ze strony Liteon.. totalna kompromitacja niekiedy - wystarczy przejrzec to jak i zagraniczne fora. Ze tez nie umieja wypuscic dobrego firmware do wlasnej nagrywarki.. lol

Wiem, czepiam sie, ale poprostu to nie jest normalne kiedy dopiero po N'tej wersji FW nagrywarka nagrywa tak jak powinna nagrywac odrazu, juz wogole nie liczac zszarganych nerwow, wywalonej forsy w bloto przez zwalone przez wypalarke plyty i zmarnowanego czasu. A bierze sie inne urzadzenie (innych firmy) i okazuje sie ze tu problemu taiego nie ma.. wiec cos tu jest nie tak. Na ile tez nagrywarki CD-RW marki LiteON sa poprostu rewelacyjne i bardzo je cenie, to tego samego niestety nie moge powiedziec o wypalarkach DVD tej firmy.. a bardzo bym chcial by bylo innaczej.

A tak pozatym to wcale nie jest zabawne ciagle aktualizowac firmware i
zastanawiac sie czy to co bylo zle bedzie dobrze, i czy znow czegos nie skopali. Pewnie ze 10.. 20 kolejnych wersji firmware i sprzet bedzie chodzil ok.

A co do miary dobrego napedu to odwracasz kota ogonem.. i skoro tak stawiasz sprawe, to powiem tak ze miara dobrej nagrywarki jest prawidlowe nagrywanie plyt, a LiteON tego nie czyni.

A sprawa predkosci. Dopiero zhackowany firmware pozwala na szybki odczyt i to tyczy sie wlasciwie wszystkich napedow. Normalnie kazdy czyta na poziomie 4x do 6x plyty DVD +/- R/RW. A po zhackowaniu 11-16x.
Zgadzam sie czesciowo z kolega i opisanym tu obszernie problemem.Dziwie sie tylko ludziom ze jesli maja problemy z liteonem to dlaczego po prostu tego nie zareklamuja tylko w nieskonczonosc wgrywaja nowe firmware.Ja popelnilam blad i kupilam Liteona, zle dzialal i go zareklamowalam.Dostalam nowy po 3 dniach, nie chcialam wziasc, mieli mi wymienic w sklepie na pionieera lub sony ale nie bylo ( swieta, koniec roku , pustki w magazynach) wiec po miesiacu czekania wzielam tego nowego litka i na razie od 2 tyg. dziala dobrze. Nie mam zamiaru wgrywac kazdego nowego firmware'a bo to jest glupota. A jesli bedzie zle dzialac to znow zareklamuje i tyle.Ci co sprzedaja towar powinni zapewnic klientowi dobrze dzialajacy sprzet a przeciez przecietny uzytkownik nie musi wiedziec o nic o upgradzie, nowych biosach itp.Opinii o liteonie tez nie mozna uogolniac bo jednym dziala super a innym nie.. Ilosc opinii tez wynika z ilosci posiadanych litkow, ktorych jest napewno wiecej niz pionieerow.Moje plyty komu nie pozycze, kazdy czyta: stacjonarne Sony, Panasonic, Pioneer, Lg dvdrom i Liteon.Toshiba 1802 nie chce czytac dvd- a + jak najbardziej czyta.To raczej ona nie ma w swoim biosie polecenia " czytaj dvd- nagrane liteonem" Ogolnie mozna powiedziec o braku kompatybilnosci miedzy tymi dwoma urzadzeniami i tyle
ewasik jest offline  
Stary 20.01.2004, 20:22   #9
and2ree
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.12.2003
and2ree w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dziwne jest to co piszecie. Mam 401@411 i jeszcze nie udalo mi sie zle wypalic plytki. Wazne rzeczy zawsze zapisuje na markowych nosnika (te zawsze dzialaja) a reszte smiecia na pale na esperanzach -R 4x. Plytki oczywiscie czytaja sie w kazdym napedzie DVD jaki mam (LG, pioneer, nec i liteon) oraz sprawdzalem na dwoch stacjonarnych: sony i aiwa. Wczesniej mialem naped sony dru-500 kupiony ponad rok temu za jedyne 1800 zl. Podjaralem sie ze dwu formatowy jest. Tym zakupem to mozna bylo byc wku*****ym. Drogie i wypala tylko markowe plyty charakteryzujace sie wysoka cena. A tu prosze naped za mniej niz 5 stowek (ostatnio kupilem juz czwarta sztuke w sklepie we wro za 480 zl z VAT) i wszycho gra. Uwazam ze nie ma sie czego czepiac. No i jeszcze mozliwosc podkrecenia do @811. Czego mozna chciec wiecej? Czy ladowanie firmware to az taki klopot. A nawet jesli sie cos spaprze po upgradzie to zawsze mozna wrocic do tego co bylo i dzialalo.

Pozdrawiam
and2ree jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: