![]() |
Cytat:
|
A ja dodam że mam HS0P+booktype od kowanskiego ze strony i nie dalej jak 3 dni temu nagrywałem płytki bez żadnych dodatkowych programów, tylko NERO i są widoczne jako DVD-ROM
|
Tak....mozliwe - a która wersje Nero posiadasz i czy ustawiales tam jakies opcje np. dot. wlasnie booktype'a ??
|
Cytat:
|
Nero 6.0.0.23 i nie ma w nim nic czym by można było ustawić booktype. Na poprzednich firmwareach, w tym HS0P bez BookType na tym samym Nero mam płytki "DVD+R", albo jesli używałem programiku "BookType" lub "kProbe2" to tylko wtedy mam "DVD-ROM". Ale po przejściu na "HS0P+booktype" wszystkie "+" mam "DVD-ROM" niezależnie czym nagrywam, a programu "BookType" i "kProbe2" przy nagrywaniu już nie włączam.
|
811s
Witam!
Mam pewien problem ze zmianą biosu HSOK na HSOP lub HSOQ w 811s. Po wgraniu nowego biosu nagrywara dziwnie się zachowuje. Dioda w nagrywarce cały czas miga na pomarańczowo, a to chyba nie oznacza nic dobrego prawda. Po zmianie spowrotem na HSOK wszystko wraca do normy. Jak mam sobie z tym poradzić?? Pierwszy raz za coś takiego się zabieram i może ja coś źle robie?? |
prawdopodobnie to nie jest orginalna 811tylko przerobiona 411 lub 401 na 811 i stąd to mruganie diody musisz wgrywać biaos z patchowany
zajżyj na tą stronke to dowiesz się więcej http://www.liteon.neostrada.pl/download.html |
Jaki Bios
Witam nie wiem czy moje pytanie bedzie sensowne ale mam 811S i zmienilem bios na HSOQ i przeskakuja mi plytki w stacjonarnym odtwarzaczu
jaki bios jest najlepszy do nagrywania tylko filmow DVD |
"HS0P+booktype", nagrywaj do ISO, potem defragmentacja i dopiero nagrywanie
|
bios
kurde nic nie zrozumialem ;/ co to jest ten booktype ?
|
Booktype:
Jeśli nie wiesz to wszystkie nośniki optyczne są podzielone na księgi (eng. book). Dotychczas trzeba było pamiętać kolorowe księgi dla CD (whitebook, orangebook i tym podobne ;PPPp) ale teraz doszły DVD. Firmware "HS0P+booktype" to jest specjalna wersja firmware'u "HS0"P w którym jest automatycznie ustawione aby nagrywarka podczas nagrywania danych na nośnik zapisywalny DVD "+" zapisywała na nim odpowiednie znaczniki dzieki którym płytka będzie rozpoznawana jako "DVD-ROM" (czyli tłoczona) a nie "DVD+R"/"DVD+RW". Działa to tylko dla płytek formatu "+", w "-" nie można jak narazie tego ustawić - format tego nie przewiduje? ISO: Program którym tworzysz DVD/kopiujesz powinien mieć możliwość nagrywania do pliku - obrazu ISO (ISO Image). Jest plik zawierający całą płytkę bit po bicie, nie tylko pliki ale i wszystkie dane systemu plików. Defragmentacja: Podczas używania dysku twardego zdaża się systuacja że plik ma długość powiedzmy "**********" (10) a wolnego miejsca jest co prawda 12 ale jest pofragmentowane, czyli nie w całości, jednym ciągu tylko takie przerwy - "**_****____**__****_***__*****". Wtedy zapisyany w takim miejscu plik będzie przemieszany z innym. Systemowi to nie przeszkadza w bezbłędnym odczycie jednak bardzo zwalnia gdyż głowica musi przeskakiać z miejsca na miejsce tracąc przy tym cały obrót albo i więcej talerza dysku. Aby to "naprawić" stosuje się defragmentatory, programy które z powrotem układają pliki tak aby każdy był w jednej całości nie rozdzielony innym plikiem. Można do tego stosować systemowy defragmentator (prawy klawisz myszy na dysku i właściwości/narzędzia) jednak jest to najgorszy dostepny defragmentator (okrojona wersja jednego z lepszych na rynku ;PPPp) gdyż pozostawia po sobie szatkownicę wolnego miejsca - pliki są scalane ale nie porządkuje wolnego miejsca tak aby znajdowało się na końcu dysku w jednym dużym bloku po plikach, tylko jest przeplatane małymi porcjami pomiędzy plikami a więc nowe pliki będą zapisywane poszatkowane. Teraz wszystko jasne? |
Dzieki :)
Kurde dzieki za super odpowiedz
mam pytanie jeszcze skad sciagne tego specjalnego software do tej 811S macie moze jakis link ? |
Stronka kowanskiego - http://www.liteon401s.prv.pl/
|
HS0P-bs_auto.exe - (523 KB) - bios do 811S + Bitsetting AUTO
czeli to ? tak i juz nic wiecej nie ustawiac ? Bo najwieksze problemy sa pod koniec plytki wrzucic test z kprobe2 ?? |
A o tym to nie pisałeś.
Jak jak miałem problemy z zacinaniem to na całej płtce bez rozruznienia na początek i koniec. To może być walnięta nagrywarka - ktoś tu o tym pisał zdaje się w październiku 2003. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:42. |