Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.11.2004, 11:41   #1
WG
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.11.2004
WG w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Angry Liteon Lvw-5005

Witam wszystkich,
Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem urządzenia LITEON LVW-5005. Ktoś mi to przywiózł z USA więc w sumie nie wybrzydzam. Jest to stacjonarna nagrywarka posiadająca własną głowicę TV. Jest super. Ma jednak pewną wadę - nie daje sie dostroić do sygnału w polskiej CATV.
Po za tym nagrywa i to bardzo dobrze, ale korzystając z głowicy telewizora.
Co mogę zrobić? Ktoś mi powiedział że trzeba zmienić firmware. Czy to może mieć sens? Jeśli tak, to jak to zrobić? Jak dowiedzieć sie jaki jest numer firmware'u?
Wdzięczny będę za każdą poradę przybliżającą mnie do rozwiązania problemu.
Podrawiam,
Wojtek (WG)
WG jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.12.2004, 10:31   #2
andi52
Nowy na forum

Data rejestracji: 15.12.2004
andi52 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czesc
Jezeli chces<z zmienic firmware to jest sprawa bardzo prosta. Nagrywasz na CDR wkladasz do szufladki i samo startuje. TRwa to kilka minut. Jezeli szukasz firmwaru to musisz wejscx w SETUP. W gornym prawym rogu bedziesz mial numer, zaczynajacy sie od SN: xxxx xxxx itd. Ten numer musisz przepisac. W nim masz zawarty numer fabryczny i numer firmwareu. Firmware numer to 00XX. Pozniej musisz wejsc na strone : http://www.liteonit.com/DC/english/d...p?sn-style=NEW
Wpisujesz dane i otrzymujesz odpowiedz, czy jest wlasciwa wersja. Prawdopodobnie musisz wpisac, ze mieszkasz w Europie.
Ja wgralem sobie 0076 ale pojawil sie problem. Nie nageywa mi teraz plyt jednorazowych. Jezyk menu polski jest OK. W starszej wersji 0063 polski byl pomieszany z jakims skandynawskim ale u8rzuadzenie funkcjonowalo bez zarzutu.
Najlepszy byl jednak chyba oryginal 0055. W internecie kursuje tez wersja nieoficjalna z 3 godzinnym zapisem standartowym. Na powyzszym adresie www znajdziesz tez polska instrukcje. UWAGA po wgraniu 0076 nie moge przywrocic poprzednich wersji.
andi52 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.12.2004, 14:08   #3
WG
Nowy na forum

Witam andi52,
Dzięki za odpowiedź.
Chyba jednak nie o to mi chodziło.
Jak napisałem w postcie inicjującym dyskusję, ktoś przywiózł mi z USA nagrywarkę LITEON LVW 5005. Nagrywarka ta nie daje się dostroić do polskiej CATV. Sądzę, że lekarstwem na tę dolegliwość jest wymiana fimware'u. A może masz inne zdanie na ten temat?

Przechodzę do sedna sprawy. Skąd wziąć właściwy firmware? Postępując zgodnie z Twoimi zaleceniami, wszedłem na stronę http://www.liteonit.com/DC/english/d...p?sn-style=NEW, wpisałem EUROPE i wpisałem SN mojego urządzenia (0102-1140-0086-G2B9......). Otrzymałem komunikat >>> >> > The SN you specified is not correct, please try again!! < << <<<.
W chwili gdy wpisałem USA/CANADA zamiast EUROPE otrzymałem instrukcję ściągnięcia firmware'u z pliku LINFA1091.ESU.0102.114x.rar zawierającego firmaware (jaki ). Oczywiście nie zrobiłem tego bo i po co!

Czy możesz podać mi inny sposób uzyskania firmware'u który jest, Twoim zdaniem, godny zaufania?. Np. tego 0055.
Oczywiście, zdaję sobie sprawę że, zawsze może się okazać iż, w tym urządzeniu siedzi jakiś diabełek który nie dopuści do wgrania w nie firmaware'u przeznaczonego dla Europy i koniec. Wtedy bedę miał zamiast nagrywarki DVD, odtwarzacz DVD z możliwością nagrywania (pamiętasz, były takie dziwolągi w epoce pierwszych magnetowidów które, nie posiadając własnej głowicy, korzystały z głowicy telewizora).
Może jednak tego diabła w ogóle nie ma a może jest jakiś jakiś inny sposób rozwiązania tego problemu?
Może wreszcie znasz kogoś kto może rozwiązać mój problem w zamian za sensowne wynagrodzenie?

Mam nadzieję że nie zanudziłem.
Pozdrwiam,
Wesołych Świąt.
Wojtek (WG)
Stary 20.12.2004, 20:34   #4
andi52
Nowy na forum

Musze u siebie poszukac tej wersji firmware. Na pewno mam ja gdzies na swoich dyskach. Postaram sie to zrobic do konca roku. Wesolych Swiat Bozego Narodzenia zycze wszystkim posiadaczom DVD rekorderow.
Andrzej
Stary 23.12.2004, 09:54   #5
WG
Nowy na forum

Dzięki, Andrzeju.
Będę czekał.
Ponownie Wesołych Świąt i po raz piewszy Szczęśliwego Nowego Roku.
Pozdrawiam,
Wojtek (WG)
Stary 25.01.2005, 13:26   #6
RadekS
Bywalec

Data rejestracji: 24.05.2002
RadekS w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam. Andi52 przyslij mi jak mozesz ten starszy firmware do 5005-ki.Plis. Po wgraniu tego ze strony producenta wszystkie nagrane płyty +rw i -rw czytają się tylko w liteonie. Abym mógł odtwarzać to co nagrała 5005 -ka na innych stacjonarnych dvd muszę zgrać do komputera, poprawić ifoeditem i nagrać ponownie na płytę. Nie wiem jak powrócić do starej wersji, nie wiem skąd ją ściągnąć. Pomocy.

Ostatnio zmieniany przez RadekS : 28.01.2005 o godz. 11:11
RadekS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.01.2005, 19:17   #7
RadekS
Bywalec

Data rejestracji: 24.05.2002
RadekS w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Andi pli
RadekS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.05.2007, 19:30   #8
grb
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.05.2007
grb w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam czy wiedz***261; panstwo gdzie w warszawie mona naprawi***263; nageywark***281; liteon LVW-5005? (prawdopodobnie laser jest zepsuty). Zg***243;ry dzi***281;kuje.
grb jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.05.2007, 20:20   #9
andi52
Nowy na forum

Najlepiej sie pobaw i wstaw nagrywarke z komputera.

Cytat:
Napisany przez grb Podgląd Wiadomości
Witam czy wiedzą panstwo gdzie w warszawie mona naprawić nageywarkę liteon LVW-5005? (prawdopodobnie laser jest zepsuty). Zgóry dziękuje.
Najlepiej sie pobaw i wstaw nagrywarke z komputera. mUsisz sie troszke pobawic narzedziami do obrobki metalu. 2 aluminiowe katowniki , kilka otworkow, srubki i po bolu. Najpierw podstaw nagrywarke i sprawdz, czy z danym modelem funkcjonuje. Jednak po takiej przerobce nie bedziesz mogl zmienic firmwaru, poniewaz nie bedziesz mogl zmienic oprogramowania w napedzie, gdyz bylby niewlasciwy.
\POWODZENIA
Stary 28.02.2008, 08:16   #10
ZyTom
Nowy na forum

Data rejestracji: 28.02.2008
ZyTom w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Podmiana napędu.

Witam

Posiadam nagrywarkę LVW-5005. w środku jest napęd DDW-451S.
Niestety nic takiego nie znalazłem aby kupić.
posiadam napęd LiteOn'a SHM-165P6S. Mechanicznie to pasuje średnio ale może po zastosowaniu narzędzi będzie pasowała. Czy macie jakieś doświadczenie odnośnie wymiany. Aby czegoś nie uszkodzić. Czy ten napęd może pasować.

Tomek
ZyTom jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.02.2008, 08:46   #11
andi52
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez ZyTom Podgląd Wiadomości
Witam

Posiadam nagrywarkę LVW-5005. w środku jest napęd DDW-451S.
Niestety nic takiego nie znalazłem aby kupić.
posiadam napęd LiteOn'a SHM-165P6S. Mechanicznie to pasuje średnio ale może po zastosowaniu narzędzi będzie pasowała. Czy macie jakieś doświadczenie odnośnie wymiany. Aby czegoś nie uszkodzić. Czy ten napęd może pasować.

Tomek
.

Ja mam 3 takie nagrywarki. Juz kilkakrotnie wymienialem napedy. Wymienialem na inne firmy LITEON. Nie pamietam na jakie modele. Pamietam, ze w symbolu bylo 451.
Obecnie wstawilem model SAMSUNGa.
Nie przywiazuje wagi do tego jaki to model, gdyz nie spotkalem sie z przypadkiem aby takie rozwiazanie nie funkcjonowalo.
Istnieje tylko problem z mechanicznym wbudowaniem. Ja do tego uzylem aluminiowych katownikow z powiekszonymi otworami do mocowania napedu.
Musialem tez wyciac kawalek przedniej, blaszanej obudowy.
Mam negatywne doswiadczenie z finalizowaniem plyt na innym napedzie niz nagrane byly sesje. W takim wypadku prosze najpierw przekopiowac klipy na HDD a potem juz na nowym napedzie wgrac ponownie na nowa plytke i zakonczyc.
Po wymianie napedu moze nastapic problem z odtwarzaniem zabezpieczonych plyt DVD. Wtedy trzeba wykonac kopie oryginalnej plyty na komputerze za pomoca programu np. SHRINK i odtworzyc kopie.
Najlepiej podlaczyc eksperymentalnie nagrywarke za pomoca dluzszego komputerowego kable IDE oraz, jezeli przewod zasilania jest za krotki podlaczyc jako przedluzacz kabel typu Y.
W miare mozliwosci dobrze jest wykonac kopie czystego dysku HDD na plyte dwuwarstwowa DVD aby w wypadku utraty tych danych mozna bylo je przywrocic. Wgrany jest tam system operacyjny.(okolo 5 GB ).
Mialem juz 2 takie wypadki kiedy te dane zostaly uszkodzone.
powodzenia ANDRZEJ
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: