![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.03.2005
![]() |
![]()
Witam!
Niedawno zakupilem nagrywarke DVD LiteOn SOHW 1673S. Problem w tym ze po jakims czasie naped ginie z systemu (ratunkiem jest uruchomienie ponownie) ![]() - otworze okno z zawartoscia plyty skopiuje jakies pliki, nie zamkne okna ale poczekam az naped sie zatrzyma i znowu chce cos skopiowac. Wtedy naped jakby probowal sie rozpedzic, dioda mryga i po chwili system przywiesza sie na ok. 30sec. po czym odwiesza sie i niby wszystko jest ok tylko napedu juz nie widac i nawet tacka sie nie wysuwa... - podczas odczytu mini cd-rw Dodam tylko ze plyty CD-R/RW nagrywa bez problemu, DVD-R potestuje jeszcze dzis gdyz musze sie w nie jeszcze zaopatrzyc. Uzywam WinXP SP2 a nagrywarka posiada bios JS01. Prosze o pomoc! Pozdrawiam, Traviz |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 26.02.2004
![]() |
Zmień bios. Ja tez miałem na początku problemy, ale po zmianie biosu wszystko sie ustabilizowało i jest bardzo dobrze. Natomiast może być jeszcze problem chipsetu płyty głownej, aspi, zasilacza (dużo urządzeń).
|
![]() |
![]() |
#3 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 08.09.2001
![]() |
![]()
Jak podpiąłeś ten napęd? master, slave, jak względem innych dysków? Jaką taśmą? W tym wypadku to nie wina firmware, bo kolejne zmiany to tzw "match more media" (U codeguys'ów już jest wersja JS05 http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html ) Oczywiście mogą być i inne przyczyny, ale raczej sprzętowe.
#4 |
Nowy na forum
![]() |
a wiec dysk mam podpiety na SATA a nagrywarke DVD podpialem pod IDE2 jako master... szczerze mowiac po aktualizacji biosu na JS02 jest lepiej... choc problem z plytami mini cd-rw jest nadal tylko troche inny... a mianowicie otwieram okno z zawartoscia plyty i na tym sie konczy, a dysk zamiast ginac z systemu jak bylo wczesniej wchodzi na takie obroty ze az sie balem czy aby plyta nie peknie
![]() jeszcze dokladnie przetestuje jak nagrywa teraz plytki... |
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
![]() |
![]()
Może to wina jakości płytek które napęd odczytuje?
Jaką taśmą podpiąłeś litka?(40 czy 80 żył?) A tak nawiasem mówiąc to opisywany przez ciebie problem dotyczy zachowania się exploratora windows. Może masz system deko zamulony? Jak masz skonfigurowany swap, ile i jaki RAM? Mnie problem nie dotyczy bo nie używam wXP, ale jest jakiś motyw dotyczący SP2, sprawdź i to.
#6 |
Nowy na forum
![]() |
a wiec własnie kompa skladalem niedawno od podstaw, a system jest swiezo po instalacji (mam go tyle samo czasu co nagrywarke)... tasma jest 40 żyłowa... poszukam 80 i podepne
![]() nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym swap'em ? ![]() RAM w kompie to 512DDR (400) tyle że Elixir... a system aktualizuje niemal codziennie od okolo tygodnia... |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.04.2005
![]() |
Taśma powinna być 80 - bo przy 40 to mogą być problemy z DVD. Jednak nie powinno to dawać mimo wszystko takich zachowań napędu.
|
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 26.03.2005
![]() |
Miałem to samo, nie mogłem nawet zainstalować windowsa bo po 10 minutach pracy nagrywarka prosiła żebym włożył nośnik do napędu. Pozostałe objawy był podobne, po jakimś czasie po prostu znikała z systemu. Wszystko zaczęło działać jak należy po zmianie biosu na JS02.
|
![]() |
![]() |
#9 |
Stały bywalec ;)
![]() |
![]()
swap = plik wymiany = plik stronicowania = pamięć wirtualna
właściwa konfiguracja ma często duże znaczenie, zwłaszcza przy posługiwaniu się pamięciożernymi procesami. Jak to ustawić? poszukaj w archiwach usenetu <google rulez ! > Aha. W jakim trybie działa ci kontoler tego napędu? chyba nie muszę mówić, że ma być DMA
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.04.2005
![]() |
Witam,
Traviz jeśli Ci się udało rozwiązać problem to proszę o opis rozwiązania, bo mam dokładnie to samo. Sprawdzałem przypięcie kabli - wszystko jest ok, nawet je powymieniałem - nadal żadnych zmian. Upgrade firmware z JS02 na JS05 nie pomógł też. Już nie wiem co robić. Winde XP instalowałem już tyle razy że mam dość. Sytuacja jest o tyle dziwna że wątpię w uszkodzenie nagrywarki tylko podejrzewam jakiś konflikt sprzętowy albo softu. Dziwne jest natomiast to iż jak nagrywarka przestanie działać to po odinstalowaniu sterów do niej i restarcie on instaluje sobie te same stery i potem znowu przez jakiś czas poprawnie działa. Czasami sam restart nawet wystarczy. Wszystkim pomocnym z góry dziękuję. |
![]() |
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
![]() |
![]()
@wibik
sprawdzałeś ustawienia kanałów IDE ? Masz tam UDMA ustawione na stałe?
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Z tego co na razie zaobserwowalem to naped pracuje juz OK - po zmianie biosu
![]() ...tylko te mini-cd-rw czyta dziwnie ale... ![]() Dzieki wszystkim ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.04.2005
![]() |
Wonderes dzięki za radę. Miałem IDE (na którym wisi napęd) ustawiony tryb UDMA po instalacji, więc tam już dawno nie zaglądałem. Po Twojej radzie zajrzałem tam i okazało się że winda XP sama obniżyła mi tryb do PIO z jakichś tam swoich wewnętrznych powodów. Było to nawet ładnie opisane (tzw. downgrade) - tego po skubanym windowsie się nie spodziewałem. Przestawiłem spowrotem na UDMA-4 i wszystko chodzi jak powinno - narazie.
|
![]() |
![]() |
|
|