![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 23.06.2005
![]() |
![]()
Witam wszystkich kolegów. Mam problem współpracy w/w urządzeń polegający na tym, iż kopie płyt DVD, według fachowców, sporządzone zgodnie z obowiązującymi zasadami i przy użyciu sprawdzonego softu oraz SOHW-1693S nie dają się poprawnie odczytać na DVF-3080. Problem objawia się tym, że kopie zacinają się i przeskakują w przypadkowych miejscach. Podobno wynika to ze zbyt szybkiego wypalania. Jednak SOHW-1693S nie umożliwia zwolnienia prędkości wypalania poniżej x8 (przetestowałem to za pomocą: Nero ver: 6.3.1.6, Alcohol 120% ver:1.4.8 Build 1222, DVDFab ver:2.9 i.t.d. pod XP i win98). Jedyny sposób zwolnienia prędkości nagrywania, na jaki wpadłem, to użycie DVD-RW o prędkości jedynie x1 i x2. EMTEC***8217;a. Niestety problem nie został w ten sposób rozwiązany. Po licznych testach, paru płytkach ***8222;do śmieci***8221; i wielu godzinach czytania forum postanowiłem zwrócić się o pomoc. Mam dwa pytania:
1. Czy w przypadku DVD wolniej oznacza lepiej tak jak dla standardowych płyt audio CD? 2. Jak zwolnić prędkość wypalania DVD w SOHW-1693S? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pomysły oprócz tych z gatunku ***8222;wymień se sprzęt***8221;. P.S. Sprzęt to: Athlon XP1700+ @ 2400+, ide0: Maxtor 6Y080P0, ide1: LG GCC-4120B (tylko czyta DVD), ide2: SHOW-1693S, ide3: wolne. P.S.2 Kenwood DVF-3080 to amerykański odpowiednik europejskiego DVF-8100. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.10.2004
![]() |
Odpowiem Ci kolego z mojego doświadczenia.
Po pierwsze : Prawie każdy Ci odpowie, że nagrywanie wolniej nie znaczy lepiej. Ja osobiście nagrywam z predkością x6 na płytkach PLATINUM. Tak nagrana płytka po testach w KProbe wypada najlepiej. LiteOn 1633S. Po drugie: Z tego co pamiętam predkość nagrywania można zmienić modyfikując bios nagrywarki przy pomocy programu OMNIPATCHER,ale jak wspomniałem wyżej wolniej nie znaczy lepiej. Po trzecie: Nie napisaleś na jakich płytkach nagrywałeś "+" czy "-", jakiej mark?. Ja osobiście używam "+". Ostatnio nagrałem film na "-" i dokładnie tak jak to jest w Twoim przypadku, film czasami zacina w moim stacjonarym odtwarzaczu (Panasonic). Po przetestowaniu płyt w KProbe okazało cię, że jest strasznie dużo błedów. Po nagraniu na "+", probel znikł. Po czwarte: Być może zmiana biosu nagrywarki na nowszy przyniesie pożądany efekt. Po piąte : Nie miałem doczynienia z odtwarzaczem Kenwood i nie wiem czy on bardziej toleruje "+" czy "-". Mój kumpel ma Mantę Emperior, strasznie się ucieszył kiedy ją kupił. Pożyczył sobie odemnie kilka filmów, ale zdziwił kiedy nie mógł ich oglądnąć. Przegrałem mu kilka na "-" i poszły bez problemu. W jego przypadku odtwarzacz czyta "-".Może w twoim przypadku jest podobnie. Sprawdź jeszcze nagrane płytki na jakimś innym odtwarzaczu DVD. Po szóste: Za nim zaczniesz coś kombinować sprawdź konfiguracją nagrywarki : Czy masz zainstalowane sterowniki ASPI? Czy nagrywarka jest podpieta jako Master? Czy masz włączone DMA? Czy nagrywarka podpieta na taśmie 80-cio żyłowej? I tak na koniec. Ostatnio dużo ludzi rezygnuje nagrywarek marki LiteOn. Są coraz gorsze opinie na temat tych nagrywarek. Ja na szczęście nie mam co narzekać, moja pali na 102. Być może z Twoją też jest wszystko OK, tylko trzeba wszystko dobrze posprawdzać. Powodzenia Salem |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.07.2005
![]() |
Ja mam Liteona 1673S i jestem bardzo zadowolony - nagralem kilkadziesiat plyt i wszystkie dzialaja swietnie ...
Jest tylko 1 problem - gdy chce sobie nagrac cd-rw audio do auta no to najnizsza predkosc to x16 a to jest za szybko bo plyt Blaupunkt nie chce odtwarzac - co prawda moze to wina 2 plyt na ktorych testowalem no ale wydaje mi sie ze predkosc powinna byc max x8 ... a w nero jest minimum x16 |
![]() |
![]() |
#4 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Bo Hawki, Frogi, i.byte, i-record i kupa podobnej audiofilskiej produkcji Śmiga w stareńkim Kenwoodzie nagrywana do x40 na Litku 832 ![]() ![]()
![]() |
#5 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.10.2004
![]() |
Cytat:
Jak narazie pali na 102 ![]() Pozdrowienia Salem |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 28.07.2002
![]() |
Salem ja tak miałem z 1653 pochwaliłem się gdzieś, że pali świetnie i na drugi dzień przestała
![]() ![]() ps. tem temat jest roszkę starawy dopiero jak tu pisałem to zauważyłem ![]()
|
|