Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.03.2006, 00:18   #1
wertex
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.03.2006
wertex w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Moge nagrywac DVD z FAT32 ale nie z NTFS - Pomocy

Witam
Mam dziwny problem.
Kiedy nagrywam pliki na płytkę DVD to jeśli robię to z partycji NTFS nero (wersja 6.6.0.1) pokazuje podczas weryfikacji błędy (płytka do kosza), natomiast jeśli te same pliki nagram z partycji FAT32 to wszystko jest w porządku.
Zaznaczam, że mam dwa dyski - jeden to samsung 120GB SATA (STRIPE) a drugi to 60 GB dysk ATA. Na dysku sata wszystkie partycji mam na NTFS a na tysku ATA jedną NTFS a resztę FAT32.
Próbowałem zmieniać rozmiary plików, które nagrywałem (obraz iso 4GB pakowałem po 50MB) i nic.
Myślałem, że może chodzi o dysk SATA ale jeśli przeniosłem pliki na dysk ATA na partycje NTFS to znowu były błedy i płytka do wyrzucenia. Dopiero na partycji FAT32 nagrało się bezbłednie.
Jeśli natomiast wrzucałem na płytkę cd kilka albumów mp3 to weryfikacja była ok (na systemowym NTFS). Normalnie wrzucam kilka iso (spakowanych lub nie) na dvd w celu oszczędnosci miejsca. Jeśli natomiast nagrywałem obraz iso na dvd jako już normalną grę to wyskakiwały jakieś błedy ale wszystko chodziło.
Nie wiem o co chodzi i skąd ten błąd.
Bardzo prosze o pomoc.
Mam nadzieję, że na tym forum ktoś spotkał się z tym problemem i będzie znał rozwiązanie.
ps. Nie sprawdzałem jak wyglądałoby nagrywanie na dysku SATA na partycji FAT32 bo takowej nie posiadam a mam dużo danych i szkoda mi się ich pozbywać.
Nagrywałem tylko w nero.

Specyfikacja:
Athlon XP 3000+ ~1800 GHz
GA-K8NF-9
1024 Ram
Win XP Prof + SP1

Dodam jeszcze co przed chwilą zaobserwowałem. Nagrałem plik iso z gra na dvd jako iso nie jako gre i o dziwo przeszedł weryfikacje (chociaż ledwo ledwo bo prędkość weryfikacji spadła krytycznie nisko) ale przy próbie zrzucenia tego pliku z plytki na dysk tawrdy wywala blad crc. Kiedy jednak bezposrednio z plytki montuje pod wirtuala to moge zainstalowac gra i wyglada wszystko ok. Ja juz nie wim o co chodzi. Proszę o pomoc.

Ostatnio zmieniany przez wertex : 28.03.2006 o godz. 00:25
wertex jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.03.2006, 00:44   #2
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Zainstaluj sterowniki ForceASPI, wlacz DMA, zaaktualizuj nero bo to troche stara wersja, i polecam zainstalowanie SP2 bo poprawia duzo bledow, moze jeden z tych bledow to wlasnie to nagrywanie, mozliwe ze masz bardzo pofragmentowany dysk twardy, zrob defragmentacje np programem PerfectDisk 7 ten program defragmentuje takze pliki wymiany, choc przy takiej ilosci ramu moze miec male te pliki
P.S. Na jakich plytach nagrywasz te pliki tzn producent jaki ?
Bródka jest offline  
Stary 28.03.2006, 01:04   #3
wertex
Nowy na forum

Zapomniałem dodać ze moja nagrywarka to LG GSA 4160B. Sprawdzałem na firmware 301 i najnowszym 304 - żadnej róznicy. Nagrywałem na różnych płytkach na Paltinum x8 DVD-R ale przede wszystkim nagrywam na Verbatimach x16 Advanced AZO+ (taka ciekawostka przed i po zaktualizowaniu firmware w nagrywarce i tak rozpoznaje mi, że moge nagrywac z maksymalna predkoscia x4 - dziwne) i tak jak pisalem na ntfs płytke verbatimka skopcilem a na fat32 poszla bez problemów. Co do fragmentacji to masz racje moze tak byc ale z fat32 tez mam pliki pofragmentowane ale nagrywa. Na ntfs sprawdzilem mam pofragmentowane ale jak wykonuje defragmentaryzacje to pisze mi ze niektórych nie mógł zdefragmentować i w zasadzie dysk pozostaje bez zmian. Dma mam chyba włączone bo mam w ustawieniach zaznaczone opcje "let Bios selected transfer metod" ale w okienku mam DMA tylko rózne: dla samsunga dysku sata mam SERIAL-ATA DMA, dla GCE 8320B mam Multi-word DMA 2 a dla nagrywarki dvd GCA-4160B mam Ultra DMA 2 - Ultra 33. Nie wiem czy to tak ma wyglądać.
A co to ForceASPI - nigdy tego nie instalowałem - potrzebne do nagrywania?
Instalowanie SP2 chciałbym pominąć - kiedyś miałem to połowa programów mi nie chodziła a kiedy chciałem zainstalować ponownie sp2 to w trakcie instalacji wywalał mi błąd i przerywał instalacje. Nie chciałbym instalować od nowa systemu. Dzięki za szybką odpowiedż. Sorki, że może głupoty pisze ale nie jestem zaawansowanym użytkownikiem nagrywarki i znam tylko podstawy.

Ostatnio zmieniany przez wertex : 28.03.2006 o godz. 01:14
wertex jest offline  
Stary 28.03.2006, 02:02   #4
Bródka
Technik Informatyk

No w dyskach SATA DMA nie ma znaczenia bo transfer przebiega inaczej, co do reszty napedow jest ok, polecam zainstalowac ForceASPI moze pomoc, a napewno nie zaszkodzi tu masz linka, http://www.cdrinfo.pl/download.php?f...0335&baza=soft
po sciagniecu wypakuj i kliknij na instASPI, wcisnij kilka razy spacje i zamknij okno, zrob restart windowsa,
co do SP2 wywalac bledy moze gdy nie masz prawidlowego klucza windowsa choc teoretycznie klucze z SP1 nie zmienily sie wiec powinny dzialac na SP2, lepiej go zainstaluj
Co do defragmentacji to windosowy defragmentator jest do niczego, bo nie potrafi defragmentowac uzywanych plikow, a jak nagrywasz z partycji NTFS to bufor odczytu nero jak i nagrywarki skacze ?
Bródka jest offline  
Stary 28.03.2006, 02:58   #5
wertex
Nowy na forum

Dzieki za podpowiedz co do defragmentatora - wlasnie zapuscilem.
Co do bufora to nie skacze. W zasadzie to nie ma róznicy czy nagrywam z ntfs czy z fat32 to bufor odczytu jest zawsze 100% a nagrywarki minimalnie skacze 98%-95% (minimalnie ale bez przerwy na przemian 98-95) a na ntfs czasem dochodzi do 92% i bardzo rzadko do 89%.
Poczytałem artykuły o ForceASPI to sobie przypomnialem, że już coś takiego miałem i jakieś problemy sprawiało. Spróbuje jutro (własciwie to już dzisiaj jak wstane) musze tez kupic płytki bo mi sie skonczyły. Apropo tych płytek nie wiesz czemu tak jak pisałem w poscie wyżej te verbatimki wykrywa mi tylko x4 mimo nowego frimware'u.
A co do sp2 to nie chodziło chyba o keya tylko wywalał błąd access denied do niektórych plików (czytałem w necie żeby zmieniać im atrybuty ale było ich tak dużo, że dałem sobie spokój - dziwne, że pierwszym razem zainstalował się bez problemów).
Dzięki za szybką odpowiedz i zainteresowanie.

ps. Oj ten link, który podałeś mi niedziała - ale sciagnalem cos takiego:
forceaspi18 - ok. 75KB
aspi_471a2 - ok. 510KB
z tego serwisu - tylko nie wiem które do czego.

Ostatnio zmieniany przez wertex : 28.03.2006 o godz. 03:15
wertex jest offline  
Stary 28.03.2006, 12:27   #6
Bródka
Technik Informatyk

Sorry ze nie dziala wziolem wlasnie z tej stronki polecam ForceASPI, te zwykle to sa adapteca czyli oryginalne, ale wiekszosc bieze forceaspi, co do tych verbow to zobacz czy to nie jakies podrobki, w nerocd/dvd speed w zakladce info cd powinno pisac jaki producent, najlepiej aby bylo mcc4
Bródka jest offline  
Stary 28.03.2006, 20:23   #7
wertex
Nowy na forum

No to już coś wiem. Dzisiaj przeprowadziłem defragmentacje wszystkich partycji ntfs i o dziwo teraz nero nagrywa bezbłednie. Byłem w szoku - zaznaczam, że przeprowadzałem defragmentacje od casu do czasu(systemowym programikiem). Dziwi mnie jedno i moze znasz na to pytanie odpowiedź. Te partycje ntfs nie były mocno pofragmentowane i nie chciał nagrać ale ta partycja fat32 z której zawsze nagrywam jest tak pofragmentowana, że nawet PerectDisk się spocił jak przeprowadziłem analize tej partycji. Czy to możliwe, że pliki na partycjach ntfs są w jakiś sposób bardziej wrażliwe na fragmentacje niź te na fat32? No bo jeśli nie chciał nagrać z lekko pofragmentowanej partycji ntfs to z tej na fat32 to wogule nie powinien nagrywac a nagrywa i do dobrze?
Jeszcze taka mała uwaga do PerfecDisk - kiedy nawet już zrobiłem tą defragmentacje na systemowym ntfs to i tak ciagle mi zaleca, żebym zrobił jeszcze raz i tak w kółko - wiesz o co w tym chodzi.
Na razie nagrałem dwie płytki.
Co do verbatimków to w tej zakładce mam tak:
producent: Verbatim
kod: MCC 03RG20
i pokazuje że moze nagrywać tylko x2-x4. Myślałem ze to moze wina firmware'u ale nie. Na nowym jest tak samo. Dziwne tym bardziej, że dzisiaj kupiłem kilka TDK x1-8 i bez problemu wykrywa mi jako x8 i tak też nagrywa - nawet na firmware 301.
Mam tez jeszcze pytanie co do buforu nagrywarki (bufor odczytu zawsze na 100%). Przed defragmentacja skakał mi (na ntfs) pomiedzy 98%-89% a po defragmentacji utrzymuje sie stały 97% gdzies tak do 15% nagranych plików potem znowu cały czas skacze 98%-89% i z powrotem. Cały czas skacze w tym przedziale i to dosłownie cały czas - co sekunde. Czy to normalne??
Wielkie dzięki za pomoc. Bez Ciebie bym sobie nie poradził.
Jak będziesz miał chwilę czasu i ochotę to napisz mi odpowiedzi na powyzsze pytania.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.

ps. Na razie forceASPI nie instalowałem - ale zainstaluje.

Ostatnio zmieniany przez wertex : 28.03.2006 o godz. 20:26
wertex jest offline  
Stary 28.03.2006, 22:03   #8
Bródka
Technik Informatyk

Ja osobiscie tez mam parycje ntfs i zauwazylem ze dysk mocniej pracuje na tych partycjach, z reszta gdzies czytalem ze ntfs sa bardziej wymagajacym systemem plikow niz fat32, co do perfectdisk to najlepiej jak defragmentujesz dysk systemowy to wylacz jak najwiecej programow dzialajacych w tle np atywirus, firewall itd. najlepiej aby wszystkie programy nie systemowe zostaly wylaczone na czas defragmentacji, co do tego ze program caly czas zaleca ponowna defragmentacje to zrob tak:
Gdy masz wyswietlone dyski to kliknij prawym przyciskiem myszy na dysk systemowy, daj na wlasciwosci i tam masz ustawiena defragmentacji offline, kliknij na ta zakladke, nastepnie zaznacz wszystkie mozliwe opcje oprocz ostatniej czyli czwartej (przypuszczam ze bedzie to pierwsza, druga i trzecia opcja) i daj OK, nastepnie znowu prawym przyciskiem myszy i daj na defragmentacja offline i kliknij na tak, przy nastepnym uruchomieniu program zdefragmentuje pliki systemowe ktore sa w uzyciu podczas dzialania systemu, jak by co daj znac to ci wysle spolszczenie do tego programu
Z tymi Verbami to nie sa najlepsze verbatimy, najlepiej miec te od MCC4 czyli poszukaj w innym sklepie lub z innego zamowienia, naped powinien je inaczej czytac lub kupuj TDK choc teraz verbatimy sa lepsze
Co do bufora odczytu to powinien miec on 100% jezeli ma mniej to znaczy ze dysk jest obciazany przez inny program i moze nie wydalac, co do bufora nagrywarki to w moim litku 16h5s bufor ma jakies 97% i gdy zapisuje z predkoscia 16x dvd to skacze gdzies w granicach 89%-97%, i bufor odczytu caly czas mam 100%, zalezne jest to od sprzetu ja mam juz dosyc stary komputer i mi wydala a tobie tym bardziej powinno, najlepiej wylacz wszystkie programy w tle przed nagrywanie dvd, poniewaz jak dajesz na zapis np 8x to dysk musi ci dac te 12mb na sekunde, aha im wiecej masz juz nagrane to bufor moze troche bardzeij skakac ale nie powionien skakac np z 97 na 20, skacze tak poniewaz predkosc jest coraz szybsza bo nagrywarka od razu predkosci 8x ci nie da, przy 4x to juz w zasadzie predkosc jest stala od poczatku

Jak bys mial jeszcze jakies pytania to pisz
Bródka jest offline  
Stary 28.03.2006, 22:41   #9
Matefusz
Guru

Data rejestracji: 10.10.2004
Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Mam jedno pytanie. Co do PerfectDisk 7 to mam ściągnąć server edition czy workstation edition? Używam Widnows 2003 Server ale modyfikowany Pozdrawiam
Matefusz jest offline  
Stary 29.03.2006, 00:59   #10
Bródka
Technik Informatyk

Sciagnij Workstation
Bródka jest offline  
Stary 29.03.2006, 02:20   #11
wertex
Nowy na forum

Długo się nie odzywałem bo testowałem
I tak, faktycznie teraz wszystko się ładnie nagrywa.
Już kilka płytek wypaliłem.
Wystarczyła defragmentacja partycji ntfs.
Co do PerfectDiska to moge zaznaczyć drugą i trzecią. Pierwsza to Directories i jest napisane ze dostępna tylko dla fat/fat32 a z racji tego ze system mam na ntfs to wiadomo ze nie. Druga opcje to systemowe pliki (MFT, Metadata) trzecia to Paging File czyli mam rozumiec ze plik stronnicowania chyba? No i czwarta opcja to, możliwość zeby po każdym restarcie defragmentował te pliki. Rozumiem, że zaznaczam drugą i trzecią?
Dzięki za rozwiązanie mojego problemu.
Do tej pory zastanawiam się jak to jest z tym ntfs i fat32 (ze moge nagrywac z bardzo pofragmentowanego fat32 a z ntfs nie). Sam bym na to nie wpadł. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc i że ci się chciało tyle pisać
ps. No i muszę jakieś lepsze płytki poszukać. Na tamtych verbatimkach tez sie nagrywa tylko ze x4. Moja nagrywarka moze max x8.
A bufory w normie - odczyt na 100% a nagrywarki skacze tak pomiędzy 98%-89%.
Co do spolszczenia to, czy będzie pasowało pod wersje 7.0 [build 46]?
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez wertex : 29.03.2006 o godz. 03:11
wertex jest offline  
Stary 29.03.2006, 12:07   #12
Bródka
Technik Informatyk

Z tym perfectdiskiem to dobrze zaznaczyles, spolszczenie bedzie pasowac bo wlasnie do tej wersji jest, masz spolszczenie w zalaczniku, aby zadzialalo musisz po instalacji zrobic restart windowsa
Dołączone pliki
File Type: rar PerfectDisk - spolszczenie.rar (79.0 KB, 53 oglądane)
Bródka jest offline  
Stary 29.03.2006, 12:35   #13
wertex
Nowy na forum

Dzięki za spolszczenie.
I przede wszystkim za pomoc.
Fajnie, że są jeszcze fora i co najważniejsze użytkownicy, którzy chcą pomóc w rozwiązaniu problemu.
Pozdrawiam
wertex jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: