![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Nagrane płyty Verbatim DVD-R nie działają
Witam
Wczoraj postanowiłem ponagrywać trochę rzeczy z dysku. Kupiłem kilka płyt Verbatim DVD-R 4,7 16x i kilka płyt SONY DVD+R 4,7 16x bo Verbatimy się już skończyły. O ile z płytami Sony nie ma problemu i działają jak trzeba to Verbatimy po nagraniu już nie. Nagrana płyta po włożeniu nie chcę się odpalić to znaczy napęd nie może zacząć kręcić płytą i odczytać jej zawartością. Po kilkunastu próbach tylko raz jeden Verbatim się włączył ale potem znowu już nie chciał. W czym może być problem. Używam Nero 10 nagrywam jako normalne dane z zamkniętą sesją. Nie zmieniałem nic w ustawieniach od dawna poza tym DVD od Sony jak pisałem działają? Nie wiem czy to wina wadliwych płyt, czy może płyty z "-" trzeba jakoś inaczej wypalać ( jak przeglądałem wszystkie nagrywane przeze mnie płyty to zawsze były to +) bo jestem laikiem w tych sprawach czy może wina tkwi gdzie indziej. Znalazłem nagranego jakiś miesiąc temu Verbatima DVD-R i o dziwo tamten chodzi jak trzeba. Nagrywarka to LG HL DT ST DVDRAM GSA H42N aktualizowany gdzieś wiosną bios Ostatnio zmieniany przez DeeJay85 : 19.09.2011 o godz. 14:56 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ostatnio chińskie Verbatimy DVD-R sprawiają problemy na starszych napędach-prawdopodobnie jest inna strategia zapisu wzorcowa w firmware niż
ta jaka powinna być do tych nośników. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
I nie ma żadnego sposobu by działały na moim kompie? Zostało mi 12szt. i szkoda je tak po prostu wyrzucić
![]() I jakie na przyszłość kupować Verbatimy by uniknąć takich niespodzianek? Od dawna używam tej firmy i byłem bardzo zadowolony z ich jakości więc chciałbym pozostać przy tej marce zamiast testować inne. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
12? To niewiele.
![]() Oddaj komuś kogo nie lubisz. ![]() Co polecamy? Niezmiennie - indyjski verbatim (+R). ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
Możesz spróbować nagrać na innym napędzie-u mnie one normalnie się odtwarzają w napędach w których nie można ich nagrać(Verbatim DVD-R(MCC03RG20),TDK i Maxell DVD+R(Ritek16)
Lite-on serii IHAS sobie radzi i wszystkie nowe napędy w zasadzie ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
Ja też miałem ten sam problem... 10 sztuk Verbatimów w cake'u i wszystkie...
Testowałem z różnymi prędkościami, na 3 nagrywarkach i niestety... Więc albo masz słabą nagrywarkę, albo wszystkie płyty... umarły... |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Szukam Pracy | zick | Humor | 60 | 07.12.2024 16:57 |
Ciekawe powiedzenia, cytaty, śmieszne stwierdzenia | andrzejj9 | Humor | 34 | 16.03.2019 15:39 |
Nagrywanie / kopiowanie gier na PS2 | Hit | Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole | 2041 | 17.11.2009 19:01 |
Kopiowanie DVD - ciekawy problem | Coppermine | Napędy optyczne DVD | 8 | 09.03.2009 19:32 |
Funny fotos, kawaly... itp. - jeszcze sie tak nie usmialem :) | Kasprzak | Humor | 4225 | 11.07.2005 12:59 |