![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.10.2005
![]() |
Nagrywanie CD-audio w nagrywarce DVD
Po trzech latach padla mi CD-RW LiteOn'a. Teraz mam dylemat przy zakupie.
W zasadzie nie mam potrzeby nagrywania DVD, do tej pory odczulem brak DVD-RW moze ze dwa-trzy razy... Niemniej jednak ceny poszly tak w dol, ze nie wiem czy nie kupic nagrywarki DVD (na 99% bylaby to BenQ 1640). Pytanie moje jest takie: Jak wyglada sprawa nagrywania CD przez nagrywarki DVD? Oczywiscie wiadomo ze przy archiwizacji danych to nie ma takiego znaczenia, ale dosc czesto zdarza mi sie nagrywac plyty audio. I tu bardzo mi zalezy na jakosci. Nie wiem czy nie lepiej jednak kupic znowu CD-RW LiteOna z ktorego bylem dosc zadowolony i za rok - dwa, jak juz bede rzeczywiscie potrzebowal DVD to kupic DVD, czy jednak nabyc je od razu. Powtorze jeszcze raz - sprawa rozbija sie o jakosc nagrywania/rippowania plyt audio - czy nagrywarka DVD zachowuje sie w tej dziedzinie porownywalnie/lepiej/gorzej od CD-RW. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie ma właściwie żadnych różnic co do zapisu audio
![]() Jeżeli chodzi o wybór spawarki - to 1640 jest dobrym wyborem ![]() Choć właściwie jeżeli chodzi o zrzuty audio - to raczej prym wiodły Liteony No i niech ktoś powie czy 1640 zwraca C2 - bo to chyba akurat w tym przypadku ważne ![]()
#3 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2005
![]() |
Pozwolę sobie nie zgodzić się z przedmówcą - nagrywarki DVD służą najlepiej do nagrywania DVD i z płytami CD-R radzą sobie nie najlepiej.
Testowałem różne płyty CD-R w różnych nagrywarkach DVD i przy większej prędkości zapisu koniec płyty zawsze wyglądał nieciekawie - co w nagrywarce CD-RW nie miało miejsca. Być może wiąże się to z szerokością zapisywanego śladu (w DVD dużo cieńszy) - ale mogę się mylić - nie wiem czy nagrywarki DVD mają dwa lasery? Tak więc jeżeli zależy Ci na dobrej jakości CD-R to tylko nagrywarka CD-RW. Ja korzystam zależnie od tego co wypalam: do DVD - NEC 3520A (taki sobie) do CDR - Litek 52327S (super, ale teraz odwiedza serwis) Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.06.2005
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#5 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
Nagrywarki DVD mają dwa lasery ![]() Ale z przykrością muszę stwierdzić, że jeżeli bazować na wykresach np. z kProbe czy Nero CDSpeed To spawarki DVD ( być może nie wszystkie ) radzą sobie równie dobrze jak Litek 52327S Przy okazji powrzucam tu jakieś wykresiki ![]() Przykłady: BenQ x52 burn x24 Litek 832 Mint x52 burn x16 Litek 832 Mint x52 burn x24 Nec 2500A
![]() |
#6 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2005
![]() |
No piękne wykresy..
![]() Swoją drogą to Benq x52 za 50gr. w kopercie paliły 8 ) się świetnie pomimo niskiej ceny, choć u mnie w nero cd-dvd speed wykresy nie wyglądały tak fajnie. |
![]() |
![]() |
#7 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Cytat:
Ale po prostu wrzuciłem co miałem Pomijając trwałość płyt o której możemy tylko zgadywać To tanie płytki 50/60 gr. są teraz bardzo często naprawdę porządnie robione ![]() ![]()
![]() |
|
|