![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 18.01.2003
![]() |
skaczący obraz
Witam wszystkich
Ostatnio wpadły mi w rece w miare nowe filmy o bardzo dobrej jakości i chcjałem przerobić je na VCD programem TMPGEnc.Po skończeniu jakość jch była naprawde bardzo dobra ale film nie odtwarzał się płynnie tylko klatki od czasu do czasu skakały.Czy jest jakaś możliwość aby tak nie było? Pozdrawiam: ![]() ![]() ![]()
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
KONKWISTADOR
Data rejestracji: 26.03.2002
![]() |
a jakie to były te "w miare nowe filmy o bardzo dobrej jakości" ?
DVD? Divx ? i na czym ci skakały po skonwertowaniu na VCD - na kompie czy TV ? |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Były to divx-y zakodowane w cyfrowym formacie AC3.A obraz skakał w pliku wyjściowym SVCD na kompie.
![]() ![]() ![]()
#4 | |
KONKWISTADOR
![]() |
Cytat:
![]() poza tym specyfiką SVCD jest to że wygląda lepiej na TV niż na kompie. puść go na stacjonarnym odtwarzaczu DVD i wtedy bedziesz wiedział czy film jest całkowicie do niczego. pozdrawiam |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
rzeczywiście miałeś racje.wystarczyło "do not frame conversion" w zakładce Advanced.Plik zródłowy z którego chcjałem zrobić SVCD był w rozdzielczości Frame rate 23 a po utworzeniu wychodił 25.
Wielkie dzięki za rade. ![]() ![]() Ale pojawił się kolejny problem.Dzwięk w pliku wyjśćiowym nie jest zgodny z obrazem(jest troche w tyle niż obraz) Wiesz co jest nie tak?
#6 |
KONKWISTADOR
![]() |
bo bo się pewnie różni framerate filmu i dźwięku - muszą być przecież identyczne. skoro tak jest to może podczas konwersji zmieniło się framerate filmu albo dźwięku. na szczęście ten proces jest odwracalny
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Nie obraz i dzwięk mam w jednym pliku.A jak można to ustawić w TSUNAMI EMEG ENCODER.
![]() ![]() ![]()
#8 |
KONKWISTADOR
![]() |
rozdziel je - wybiesz z menu File - Mpeg option - de-multiplex - podaj ścieżki dostępu i poczekaj chwile. potem sprawdż powstałe pliki czy są idenyczne, popraw błędy i połącz spowrotem - Multipelx.
albo skorzystaj z kreatora do tworzenia SVCD. |
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
znów pojawił się problem.zmieniłem frame rate na taką jaką miał film na divx i było wszystko w porządku obraz i dzwięk bez problemów.ale podczas próby nagrania na NERO wyskakiwał błąd o niezgodności pliku z formatem SVCD(wcześniej widział te kawałki SVCD w których obraz nie pokrywał się z dzwiękiem) wiem że format SVCD PAL musi być w frame rate 25 więc jak zrobić plik który będzie można nagrać a który będzie miał takie same frame rate jak plik zródłowy?
![]() ![]()
#10 |
KONKWISTADOR
![]() |
chcesz nagrać SVCD z dźwiękem AC3 ? nie da rady - standard przewiduje tylko audio mpeg-1. musisz go przekonwertować na mp3 (jakiś doby edytor audio albo program BeeSweet: ac3 na wav ten na mp3). potem zmień oddzielnie framerate obu plików na PAL - źródłowego video (np. Virtualdubem) a potem dźwięku (BeeSweet), wgraj oba pliki do TMPGenc, przekoduj na SVCD i wypal Nero.
szczegóły tutaj http://www.vcdhelp.com/convert |
![]() |
![]() |
#11 |
Nowy na forum
![]() |
zmieniłem frame rate pliku zródłowego Virtual Dubem no i nie wyszło to najlepiej z 700MB zrobiło się 850 i strasznie pogoszył się obraz coś jakby jakość VCD.
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
http://strony.wp.pl/wp/video.cd/
ta stronKA OPISUJE JAK BEZPROBLEMÓW NAGRAĆ Z DIVX NA svcd LUB vcd |
![]() |
![]() |
#13 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.05.2002
![]() |