![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.06.2003
![]() |
Czy można w ten sposób zniszczyć DVD-RW?
Mój pierwszy test nagrywania DVD skończył się zniszczeniem płyty DVD-RW(Esperanaza x2). Nagrywarka GSA-4082 (LG).
Pomyślałem, że potestuję najpierw na RW. Zacząłem od formatowania w InCD - pakietowe (zwykłe). Niestety po 20 minutach wykonał około 5% pracy i nie widząc możłiwości skończenia przez noc ![]() Wiem, że pakietowe nagrywanie powinno sie stosować z płytami DVD+RW i to był chyba problem. Dalej zabrałem sie za nagranie jakiegoś filmu (DivX-AVI). Po wyczyszczenie płyty w kilka minut był nagrany (1GB). No to pomyślałem, że już czas sprawdzić jak to działa w stacjonarnym odtwarzaczu (mój oczywiście bez problemów dekoduje DivX, XviD itd - wspaniale odtwarza wszystkie kiedyś nagrane filmiki na CD-R i na CD-RW!!!, szkada tylko, że tak mało kiedyś nagrałem z dźwiekiem AC3). Włożyłem nagraną płytę DVD-RW do odtwarzacza i po chwili wyświetlił pierwsze sceny a po nastepnej chwili skończył, nastepna próba i cos nie tak, dalej juz nic nie pokazywał. Wróciłem na kompa i chciałem sprawdzić ale niestety raz jakby chciał coś odczytac a po chwili przestał widzieć płytę i to na dobre. Nie można jej ani wyczyścić ani nagrać bo nagrywarka jej nie widzi. Do tej pory mam duże doswiadczenia z płytami CD-RW i nigdy nie udało mi się doprowadzić takiej płyty do padu. Być może to laser odtwarzacza coś namieszał. Jeśli ktoś ma jakieś doswiadczenia w tym zakresie to proszę o radę (nie chodzi o uratowanie płyty tylko o przyczynę takie stanu rzeczy). Pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
LG GSA-4082 i GSA-4040B maja problem z ta plyta - Esperanza DVD-RW 2x ... zreszta moj nec tez nia gardzi
z 'plusem' nie powinienes miec problemow
#3 | |
Bywalec
Data rejestracji: 21.02.2003
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#4 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
mialem jazdy z 4040B - poszla do zyda - za problemy i 'krecenie nosem' przy tanich nosnikach ... zmiana biosu na 'new:one' (303) nie rozwiazala tego problemu
na zagranicznych forach tez o tym pisza - 'zero' resolve akurat ta jedna epsperanza robi problemy tez na nec'u
#5 | ||
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.06.2003
![]() |
Cytat:
Miałem ochotę zmienić na nowy bios, ale jeszcze tego nie zrobiłem. Lepiej najpierw trochę poczytać opinie w sieci. W tej chwili jest dostepny na stronie firmowej bios A206 do nagrywarki LG GSA-4082B http://pl.lgservice.com/index_b2c.jsp Brak jednak opisu - co wprowadza nowy bios? No i mam jakiś problem z pobraniem pliku. Ale uwaga! przy biosie poprzednim A204 są uwagi, cytuję: Cytat:
Prowdopodobnie inni, którzy zmienili bios też mają nagrywarkę tej firmy i może dlatego mają problemy. Zastanawiam się czy warto zmieniać? Pozdrawiam |
||
![]() |
![]() |
#6 | |
Bywalec
Data rejestracji: 04.05.2003
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
#7 |
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Te płyty Esperanza DVD-RW 2x chyba faktycznie są felerne. Włożyłem taką do NEC'a 2500, i choć pokazał na początku, że nagra ją z prędkością 2x, nagrał ją z prędkością 1x.
Po włożeniu jej do Lite-On'a 812, Nero pokazało, że nagra ją z prędkością 4x (yippi!). Cóż z tego, skoro po nagraniu płyta nie dała się ani odczytać (w niczym!), ani nawet skasować w tym Lite-On'ie. Dopiero NEC sobie z nią poradził, skasował poprawnie (na wszelki wypadek: pełne kasowanie, niestety z prędkością 1x), i nagrał ją poprawnie (oczywiście też z prędkością 1x). Lepiej trzymać się od tych płyt z daleka. A płytę daj może komuś, kto ma NEC'a lub coś NECopochodnego - może uda się tej osobie tę płytę skasować i wykorzystać ponownie.
pozdrowienia puch Ostatnio zmieniany przez puch : 12.06.2004 o godz. 13:52 |
![]() |
![]() |
#8 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
Ściągnąłem przed chwilą ten bios, wgrałem go i poza literką na chwilę obecną nic się nie zmieniło. Płyty tdk dvd-rw x2 jak nie widział tak nie widzi ;-))) Pewnie rozszerzyli ilość nośników, a z prędkości x2 już zrezygnowali. |
|
![]() |
![]() |
|
|