Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.06.2004, 19:58   #1
skorpion2k2
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.06.2003
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czy można w ten sposób zniszczyć DVD-RW?

Mój pierwszy test nagrywania DVD skończył się zniszczeniem płyty DVD-RW(Esperanaza x2). Nagrywarka GSA-4082 (LG).
Pomyślałem, że potestuję najpierw na RW. Zacząłem od formatowania w InCD - pakietowe (zwykłe). Niestety po 20 minutach wykonał około 5% pracy i nie widząc możłiwości skończenia przez noc ) przerwałem.
Wiem, że pakietowe nagrywanie powinno sie stosować z płytami DVD+RW i to był chyba problem. Dalej zabrałem sie za nagranie jakiegoś filmu (DivX-AVI).
Po wyczyszczenie płyty w kilka minut był nagrany (1GB).
No to pomyślałem, że już czas sprawdzić jak to działa w stacjonarnym odtwarzaczu (mój oczywiście bez problemów dekoduje DivX, XviD itd - wspaniale odtwarza wszystkie kiedyś nagrane filmiki na CD-R i na CD-RW!!!, szkada tylko, że tak mało kiedyś nagrałem z dźwiekiem AC3).
Włożyłem nagraną płytę DVD-RW do odtwarzacza i po chwili wyświetlił pierwsze sceny a po nastepnej chwili skończył, nastepna próba i cos nie tak, dalej juz nic nie pokazywał. Wróciłem na kompa i chciałem sprawdzić ale niestety raz jakby chciał coś odczytac a po chwili przestał widzieć płytę i to na dobre. Nie można jej ani wyczyścić ani nagrać bo nagrywarka jej nie widzi.
Do tej pory mam duże doswiadczenia z płytami CD-RW i nigdy nie udało mi się doprowadzić takiej płyty do padu. Być może to laser odtwarzacza coś namieszał.
Jeśli ktoś ma jakieś doswiadczenia w tym zakresie to proszę o radę (nie chodzi o uratowanie płyty tylko o przyczynę takie stanu rzeczy).
Pozdrawiam
skorpion2k2 jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.06.2004, 20:13   #2
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.

Data rejestracji: 25.02.2004
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
LG GSA-4082 i GSA-4040B maja problem z ta plyta - Esperanza DVD-RW 2x ... zreszta moj nec tez nia gardzi
z 'plusem' nie powinienes miec problemow
Stary 11.06.2004, 23:04   #3
seksoteka
Bywalec

Data rejestracji: 21.02.2003
seksoteka zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69
LG GSA-4082 i GSA-4040B maja problem z ta plyta - Esperanza DVD-RW 2x ... zreszta moj nec tez nia gardzi
Może nie tyle co mają problemy z tą płytką, co raczej winę ponosi firmware. Na 90% zmieniłeś oprogramowanie nagrywarki na wyższe niż fabryczne, czyli a203 lub a204. Ja mam to samo z płytką tdk dvd-rw x2. W sklepie jak kupowałem nagrałem na nagrywarce tę płytkę z filmami, zaniosłem do domu, ściągnąłem nowe oprogramowanie i tu niespodzianka ;-) nie nagrywa płyty, którą 15 minut wcześniej nagrał ;-))) Kwestię programu do nagrywania można i należy wykluczyć, bo nie tutaj tkwi problem. Widać w nowej wersji firmware usunęli możliwość nagrywania na -rw x2. Teraz i tak nagrywam wszystko na nośnikach x4 i plusach, bo z minusami, zwłaszcza z esperanzami za bardzo sobie nie radzi. Nagrać nagra, ale np. w dvddecrypter pokazuje kilka lub kilkanaście prób zapisu zanim zacznie nagrywać. W przypadku tego producenta płyt na + nie ma żadnego problemu. Generalnie bardziej pasuje mi + więc nie martwię się za bardzo ;-)
seksoteka jest offline  
Stary 11.06.2004, 23:31   #4
AleX69
.::MaNNErS:SuCk::.

Data rejestracji: 25.02.2004
AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>AleX69 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
mialem jazdy z 4040B - poszla do zyda - za problemy i 'krecenie nosem' przy tanich nosnikach ... zmiana biosu na 'new:one' (303) nie rozwiazala tego problemu
na zagranicznych forach tez o tym pisza - 'zero' resolve

akurat ta jedna epsperanza robi problemy tez na nec'u
Stary 12.06.2004, 09:58   #5
skorpion2k2
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 26.06.2003
skorpion2k2 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez seksoteka
Na 90% zmieniłeś oprogramowanie nagrywarki na wyższe niż fabryczne, czyli a203 lub a204.
Dziękuję wszystkim za uwagi.
Miałem ochotę zmienić na nowy bios, ale jeszcze tego nie zrobiłem. Lepiej najpierw trochę poczytać opinie w sieci.
W tej chwili jest dostepny na stronie firmowej bios A206 do nagrywarki LG GSA-4082B
http://pl.lgservice.com/index_b2c.jsp
Brak jednak opisu - co wprowadza nowy bios? No i mam jakiś problem z pobraniem pliku.
Ale uwaga! przy biosie poprzednim A204 są uwagi, cytuję:
Cytat:
Napisany przez LG
This firmware update is for drives with original firmware versions below A203.
The drives must be original LG branded drives with the DVD Writer
model number GSA-4082B(no OEM units).

If you have an OEM unit, branded with another manufacturers name,
please contact that manufacturer for support and firmware updates.
Moja nagrywarka to dokładnie HL-DT-ST DVDRAM GSA-4082B (oemowa)
Prowdopodobnie inni, którzy zmienili bios też mają nagrywarkę tej firmy i może dlatego mają problemy.
Zastanawiam się czy warto zmieniać?
Pozdrawiam
skorpion2k2 jest offline  
Stary 12.06.2004, 11:16   #6
Copart
Bywalec

Data rejestracji: 04.05.2003
Copart w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69
Potwierdzam. TEAC W58G też odmówił współpracy z tą płytą
Stary 12.06.2004, 13:34   #7
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Te płyty Esperanza DVD-RW 2x chyba faktycznie są felerne. Włożyłem taką do NEC'a 2500, i choć pokazał na początku, że nagra ją z prędkością 2x, nagrał ją z prędkością 1x.

Po włożeniu jej do Lite-On'a 812, Nero pokazało, że nagra ją z prędkością 4x (yippi!). Cóż z tego, skoro po nagraniu płyta nie dała się ani odczytać (w niczym!), ani nawet skasować w tym Lite-On'ie.

Dopiero NEC sobie z nią poradził, skasował poprawnie (na wszelki wypadek: pełne kasowanie, niestety z prędkością 1x), i nagrał ją poprawnie (oczywiście też z prędkością 1x).

Lepiej trzymać się od tych płyt z daleka.

A płytę daj może komuś, kto ma NEC'a lub coś NECopochodnego - może uda się tej osobie tę płytę skasować i wykorzystać ponownie.

Ostatnio zmieniany przez puch : 12.06.2004 o godz. 13:52
puch jest offline  
Stary 12.06.2004, 16:09   #8
seksoteka
Bywalec

Cytat:
Napisany przez skorpion2k2
Miałem ochotę zmienić na nowy bios, ale jeszcze tego nie zrobiłem. Lepiej najpierw trochę poczytać opinie w sieci.
W tej chwili jest dostepny na stronie firmowej bios A206 do nagrywarki LG GSA-4082B
Brak jednak opisu - co wprowadza nowy bios? No i mam jakiś problem z pobraniem pliku.
Ale uwaga! przy biosie poprzednim A204 są uwagi, cytuję:

Moja nagrywarka to dokładnie HL-DT-ST DVDRAM GSA-4082B (oemowa)
Prowdopodobnie inni, którzy zmienili bios też mają nagrywarkę tej firmy i może dlatego mają problemy.
Zastanawiam się czy warto zmieniać?
Pozdrawiam
oem - original equipment manufacturer - tutaj chodzi o sprzęt lg w sprzęcie "markowym" taki jak hp czy acer i sprzedawany pod taką nazwą i niejako projektowany dla tego producenta. Często jest tak, że ma on troszkę inny bios i najczęściej wgranie tego ze strony producenta powoduje problemy z napędem. Jeśli masz napęd HL-DT-ST DVDRAM GSAXXXX to Twoim źródłem biosów jest strona lg. Oem a oem to różnica. Kiedyś przyjęło się, że worek foliowy to oem a pudełko to box i tak zostało do dziś. Poza tym zmiana biosu jest zawsze wskazana, jeśli coś nie działa tak jak powinno. W przypadku, gdy działa, to trzeba trzymać się zasady, "iż nie należy psuć". LG ma to do siebie, że nie podają nigdy co nowy bios wnosi ;-)))
seksoteka jest offline  
Stary 12.06.2004, 16:44   #9
seksoteka
Bywalec

Cytat:
Napisany przez skorpion2k2

Ściągnąłem przed chwilą ten bios, wgrałem go i poza literką na chwilę obecną nic się nie zmieniło. Płyty tdk dvd-rw x2 jak nie widział tak nie widzi ;-))) Pewnie rozszerzyli ilość nośników, a z prędkości x2 już zrezygnowali.
seksoteka jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: