![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.12.2004
![]() |
Wstrząsający problem z Lite onLDW851S
Witajcie,
Mam nadzieję że ktos mnie oswieci lub pomoze. Moja konfiguracja, Athlon XP 2400+ 512 DDRAM 400 plyta Nforce2 2 systemy windows 98 SE i windows XP service pack 2 Nagrywarka kupiona w maju nie sprawiala żadnych problemow. Od pewnego czasu robi tak (uzywam Nero): pod xp - nie ma zadnych problemow z odczytem płyt natomiast przy nagrywaniu: Plyty DVD +/- R - buforuje pliki, dioda w napedzie zapala sie na czerwono po czym zaczyna migac na zielono i system sie zawiesza. Musze robic recznie reset. Oczywiscie wypalanie nieudane. Robiac symulacje wszystko jest ok - tzn syulacja przebiega prawidlowo - dioda jest na czerwono caly czas az do konca symulacji. Co jest najdziwniejsze wszystko jest ok gdy wypalam plytę DVD RW. Nie ma najmniejszych problemow z DVDRW wszystko hula po staremu. pod win 98 wypala plyty DVD +/- R ale w predkosci chyba 1x!!! W nerze wtedy wskazniki buforów jeżdza jak sprezyna a dioda w napedzie pulsuje raz na żółto a raz na czerwono. Sukcesem jest jedynie to ze w koncu wypala - chociaz wskazuje ze wypala w predkosci np x4 ale to na pewno nie jest tak bo wczoraj 2,5 GB danych wypalal mi prawie godzinę ![]() I teraz co moze (ale nie musi) byc przyczyną tego ze cos sie pokopalo. Swojego czasu sciagnalem ze strony lite on upgrade firmware'u GS0P. Odpalilem go i wskaznik postepu przy programowaniu osoagnal wprawdzie 100% ale potem pojawil sie napis inquiry dioda twardego dysku zaczela sie swiecic i system sie zawiesil. Po restarcie komputera system wykryl naped juz jako LDW 851S GS0P ale nie pamietam czy po tej operacji nagrywara robila problemy. Gdzies na zagranicznych forach wyczytalem ze to moze byc problem z kanalami IDE, tylko ze ja nic nie zmienialem i nagle sie po******ylo? Wszystko mi wskazuje jednak na to majstrowanie przy firmware.... Mam nadzieje ze cos mi podpowiecie... aha probowalem instalowac inne firmware'y. Np GS0H. Nic jednak to nie zmienia oprocz tego ze system wykrywa naped jako LDW 851S GS0H a problem istnieje dalej. Mam nadzieje ze to kwestia ustawien systemowych a nie samego napędu. Co myslicie? mam jakąs szanse nagrywac na xp i w predkosci x4 lub x8? ![]() Ps nie pamnietam jaki byl firmowo ustawiony soft w napedzie. :-/ Kupiony jest w maju. Pozdrawiam, Jacek GG2050478 |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Nowy na forum
![]() |
TO ja! Autor posta. Problem sie rozwiązał. Okazuje sie ze Amerykanie potrafią szybciej reagowac na wołanie o pomoc niz Polacy, a moze jest ich po prostu wiecej ;-) Na amerykanskim forum jeden koles poradzil mi zeby wypierniczyc stery z Nvidia nforce ktore sa odpowiedizalne za kanaly IDE i zastapic je strandardowymi. Moja nagrywara jest znowu wielka!! Pamietajcie. Litki i chipsety nforce'a sie gryza gdy jada na sterownikach nvidii
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.01.2004
![]() |
No powiem Ci ameryki to nie odkryłeś. Temat nforce'a i nagrywarek był już tyle razy poruszany że szkoda gadać. Wystarczyło poczytać forum i użyć opcji szukaj.
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.11.2003
![]() |
Cytat:
![]() maniek
![]() |
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
![]() ![]() BTW faktycznie szpeanie na forum jest o tyle przydatne ze przy okazji człek sie dowiaduje wielu rzeczy przypadkiem ![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 22.02.2002
![]() |
A ja mam stery do IDE od nForca i nagrywarkę i wszystko działa dobrze od ok.1 roku.!!! Nie mam żadnych ASPI (tylko nero ASPI standartowe) i też jest dobrze. Pracuję na XP Pl SP2!
|
![]() |
![]() |
|
|