Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 07.05.2010, 00:32   #1
michael.69
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.04.2008
michael.69 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ASUS DRW-22B2L jak obniżyć prędkość zapisu CD

Witam
Po "zużyciu" dwóch nagrywarek: LG GSA-4167B i ASUS DRW-1814BL zakupiłem ASUSA DRW-22B2L i powstał mój problem z prędkością zapisu płyt CD a dokładniej z płytami których "od zawsze używam" czyli verbatim azo cd-r crystal.

O ile najniższą prędkością w LG (x4) a w DRW-1814BL (x8) mogłem te płyty nagrywać, nie interesowałem się tym tematem ponieważ te prędkości były dla mnie i dla moich potrzeb zadowalające.

Jednak moja nowa nagrywarka ASUS DRW-22B2L w programach typu NERO, alkohol120% czy CloneCD wypala te płyty z prędkością najniższą x16. dwa pierwsze programy takie ustawienia wykazują, natomiast w clonecd mogę ustawić np. x4 lub x8 lecz defacto podczas wypalania prędkość jest też x16 (16.01).
I tutaj jest moja wielka prośba co zrobić aby obniżyć w mojej nagrywarce prędkość do co najmniej x8 gdyż x16 jest za wysoka.
Bardzo proszę o pomoc
michael.69 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 07.05.2010, 09:10   #2
- Deckard -
Odnowiony Cyfrowo

Data rejestracji: 23.05.2006
- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>- Deckard - ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
A dlaczego X16 jest za wysoka?
Gdybyś zagłębił się w czeluści forumowe to wyczytałbyś że na nowych sprzętach i płytkach nie da się wypalać z niskim prędkościami.
Nowe płyty maja wyższy indeks wypalania , musiałbyś zmodować bios spawarki żeby móc wypalać z niskimi prędkościami co i tak zaowocowało by kiepska jakością zapisu.
Ludzie wypalali X8 w roku 2000cznym teraz mamy 2010 czas podkręcić do 16X
- Deckard - jest online   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.05.2010, 09:58   #3
mgit
Guru

Data rejestracji: 22.08.2004
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Przeczytał dogłębnie to: http://forum.cdrinfo.pl/f15/nagrywan...scia-4x-85730/

A w szczególności to: http://forum.cdrinfo.pl/f15/nagrywan...0/#post1094020

Cytat:
Temat 1
Temat 2
Temat 3

A potem daj zna czego się dowiedziałeś po przeczytaniu tego
Stary 07.05.2010, 17:59   #4
michael.69
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez - Deckard - Podgląd Wiadomości
Nowe płyty maja wyższy indeks wypalania ,
zgadza się ale można je wypalać także w niższych (przykład moich pierwszych nagrywarek, płyty te same nawet z tego samego cake)

Cytat:
musiałbyś zmodować bios spawarki żeby móc wypalać z niskimi prędkościami,
najprawdopodobniej o to proszę... (nie znam się na tym tak jak to już napisałem w poście powyżej, stąd moja prośba)

Cytat:
co i tak zaowocowało by kiepska jakością zapisu
hm... mnie tego nie tłumacz, wytłumacz to moim sprzętom, które przy zapiszie x4 lub x8 czytają a przy zapisie x16 nie chcą nawet tknąć płyty...

Cytat:
Ludzie wypalali X8 w roku 2000cznym teraz mamy 2010 czas podkręcić do 16X
żaden argument...
w latach 80-tych jadłem szynkę która miała smak szynki, strukturę i budowę szynki i nawet cudowny zapach szynki, dziś serwują mi plastikopodobe "coś" do tego napompowane wodą co nawet nie ma prawa nosić miana szynki...
-hm... nigdy się nie przestawię.... (na święta "upolowuję" u gospodarza taką szynkę z receptury lat '80 i wszyscy w domu są szczęśliwi i nawet słuchać nie chcą o szynce roku 2010 zgodną z zasadami UE)

nie miała być to zaczepliwa ani sarkastyczna zaczepka, jednak nie jestem dzieckiem neo i gdybym naprawdę nie potrzebował pomocy, to niepotrzebnie nie zawracałbym nikomu głowy...

szczerze i serdecznie pozdrawiam

================================================== ======

mgit wszystko to co mi zaznaczyłeś (wielkie dzięki ), sam znalazłem przed napisaniem mojej prośby, i właśnie po przeczytaniu tych porad które raczej odradzają schodzenia na niższe prędkości niż zaradzeniu problemowi zmusiły mnie do napisania mej prośby, oczywiście przed napisaniem mego posta pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było zainstalowanie nowego: Asus DRW-22B2L Firmware 1.01 który niestety nie zmienił stanu rzeczy, potem poszukiwałem wg. porady ed hunter (nie mogę dać linku bo mi wywala 10 postów lecz jest to w: temat 1 ostatni post ) lecz niestety albo nie umiem znaleźć albo czegoś takiego nie ma dla asusa... więc moim następnym krokiem był właśnie mój post "chwytającego się brzytwy"
pozdro

Ostatnio zmieniany przez michael.69 : 07.05.2010 o godz. 19:39
Stary 08.05.2010, 08:43   #5
mgit
Guru

Data rejestracji: 22.08.2004
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Skoro przeczytałeś to co było przed napisaniem posta to:
1. Nie wgrałbyś nowego firmware, bo byś wiedział że nowe firmware wnosi nowe strategie zapisu i obsługę nowych nośników i lepszy zapis, a nagrywanie mega wolne lepszego zapisu nie spowoduje, tym samym nowe firmware nic tu nie pomoże
2. Musisz edytować bios nagrywarki innego sposobu nie ma
3. Skoro czytałeś to co ci podałem w linkach to wiesz że jedyną alternatywą jest dorwanie jakiejś mega starej nagrywarki
Stary 08.05.2010, 14:21   #6
michael.69
Nowy na forum

dzięki

Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
2. Musisz edytować bios nagrywarki innego sposobu nie ma
jak tego dokonać?
jak już pisałem nie znam się na tym, więc zdaję się na twój profesjonalizm