![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 28.08.2002
![]() |
problemy z odtwarzaniem
Mam taki problemik ktoś pomoże?:
1. filmy się przycinają po 30 minutach oglądania w best playerze (divx 3,4,5). Mam zainstalowanego win98se, ffdsho, xvida,divix audio, divix 5.05. W odtwarzaczu mulitimedialnym idą dobrze. System co dopiero po odnowie. (Mam zainstalowaną jedną poprawkę do win98se - zamykanie systemu.) Nie wiem dlaczego tak się dzieje? 2. nie chcą zamykać się programy po wciśnięcia alt+ctr+del nie wiem czemu ( nieraz takie zamykanie może się przydać.) _________________ Celeron 1,7 GHz, ECS P4VXASD2, 128 DDR, 40 GB Seagate U100, Lite-ON 52/24/52, GeF MX 400 64 MB TV, Tuner Pixel View Play HD |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
=F=
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
"(Mam zainstalowaną jedną poprawkę do win98se - zamykanie systemu.) "
Też to instalowałem w pracy - guzik daje. Nie przegrzewa Ci się coś w komputerze przypadkiem? W tle nic nie leci? Na teraz więcej pomysłów brak. Miłego dnia |
![]() |
![]() |
#3 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
w tle nie leci nic, ale nie sprawdzałem czy się nie przegrzewa |
|
![]() |
![]() |
#4 |
=F=
![]() |
Z czego puszczasz te filmy? DVD/CD-ROM czy z dysku twardego? może po tym się jakoś wynajdzie problem.
Miłego dnia |
![]() |
![]() |
#5 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#6 |
=F=
![]() |
Komputer chodzi na nominalnych częstotliwościach czy też jest przetaktowany? DMA jest włączone dla dysku?
"nie chcą zamykać się programy po wciśnięcia alt+ctr+del" coś tu mi się nie podoba - zabijanie procesów powinno działać bez problemu, zwłaszcza po instalacji. Zobacz czy w SubEditPlayerze też będą się zacinać. Może jakieś ustawienie w bestplayerze coś psuje (ale żeby dopiero po 30 minutach ![]() Walczmy dalej. |
![]() |
![]() |
#7 | |
Bywalec
![]() |
Cytat:
POrocesor nie jest podkręcony. Ale jeszcze korzystając z okazji chciałem zapytać co to jest DMA i czy to dobrze że jest włączone czy nie? |
|
![]() |
![]() |
#8 |
=F=
![]() |
DMA - Direct Memory Access - bezpośredni dostęp do pamięci (chyba jakoś tak). Generalnie chodzi o to, że część poleceń wykonywana jest w taki sposób, aby nie zajmować mocy obliczeniowej procesora, co w efekcie końcowym prowadzi do wzrostu wydajności całego systemu. Zdecydowanie zaleca się włączenie DMA (dla dysku/dysków; CD-ROM/DVD; nagrywarek). Nalezy jednak pamiętać, że w bardzo specyficznych warunkach (konfiguracja sprzętowa) może to spowodować pewne problemy. Na ogół jednak widać tylko zalety - wad brak. Mam nadzieję, że wiesz, gdzie to się włącza (Panel Sterowania -> System -> Menadżer Urządzeń -> CD-ROM -> twój napęd oraz -> Stacje dysków -> twoje dyski), dalej znajdziesz odpowiednie pole, zaznacz i zrestartuj komputer.
W Twoim przypadku dobrze byłoby, gdyby dysk był jako primary master, zaś nagrywarka - secondary master (oddzielne taśmy) Masz tak? Miłego dnia |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
![]() |
dysk jest primary master a nagrywara secondary slave. DMA mam włączone, a w zakładce dostępu do pamięci mam wpisane 64 MB dla DMA.
W SUbEtIt jak na razie odtwarzanie filmów idzie dobrze (1 film sprawdzałem. Podczas gdy w best playerze po pół godziny się przycinał tutaj szedł dobrze.) Wtedy gdy zaczął się przycinać film to nawet kursor gdy ruszyłem się przycinał. Dalej nie wiem czemu się tak dzieje. Wyłączyłem wyłączanie monitora po 30 minutach i innych urzączeń gdy bez użyteczne bo było 20 minut ustawione. Dalej nie wiem czemu się tak dzieje może ustawioenia w Biosie, bo temp. jest OK. Nie wiem czemu nie mogę w SubEdit wejść na właściwości filmu video. W best playerze gdy klikłem w na właściwości wideo uruchamiał sie ffdshow, a tu wyskakuje błąd (coś z adrese bo coś tam coś tam i na końcu FFFFFF i to w pliku msdxm.ocx |
![]() |
![]() |
#10 |
=F=
![]() |
"DMA mam włączone, a w zakładce dostępu do pamięci mam wpisane 64 MB dla DMA."
Gdzie masz ten wpis o tych 64 MB? Jakoś tego nie kojarzę. Jakie właściwości filmu chcesz zobaczyć? Informacja o czasie trwania, rozdzielczości, bitrate jest na dole w trybie okienkowym - w trybie pełnoekranowym jest tylko czas, który upłynął od początku i czas całkowity. Szczerze powiem, że nigdy nie sprawdzałem w subedit tych właściwości, więc nie wiem o co chodzi z tym błędem - spróbuję w domciu jak to u mnie działa. Najważniejsze już chyba osiągnięte - filmy się nie przycinają. Miłego dnia |
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
![]() |
W tych właściwościach otwierać siępowinien (tak było w best playerze) ffdshow,a w nim można zmienić jakość z jaką ma być odtwarzany film.
W artykule "Konfiguracja divx" http://www.cdrinfo.pl/software/artyk...450&nrstrony=4 stoi: cytat IDCT (inverse discrete cosine transform) odwrotna dyskretna transformacja kosinusowa, to jeden z etapów dekodowania strumienia MPEG. Różne wersje DivXa wymagają różnych algorytmów i tutaj będziemy mieć okazję, aby wybrać najbardziej odpowiedni dla naszego filmu. To właśnie po to zaglądaliśmy do okna Info aby sprawdzić wersję kompresora. To pozwoli nam dobrać iDCT. Pomimo, że opcji do wyboru mamy kilka, interesować nas będą tylko dwie : XviD oraz simple (16383). Pierwszą z tych metod należy wybrać w przypadku, gdy nasz film został skompresowany kodekiem DivX 4, DivX 5 lub XviD. Jest to algorytm z dekodera XviDa i dobrze nadaje się do dekodowania filmów skompresowanych wspomnianymi kodekami. Opcja druga natomiast będzie idealna dla filmów skompresowanych DivXem 3 (i *cough*kodekiem*cough* Angel Potion). ale ja tem nie wiem czy to w czymś pomaga. W jakimś razie problem rozwiązany z zacinaniem. |
![]() |
![]() |
|
|