Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 17.10.2005, 10:20   #1
bobbrob
Nowy na forum

Data rejestracji: 16.10.2005
bobbrob w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nagrywarka DVD pod slaby sprzet.

Witam. Moj sprzet to Celeron 466, 128 MB RAM. Ktora nagrywarke DVD polecacie (firma, model) aby jak najbardziej efektywnie/optymalnie dzialala? Czytajac testy dowiaduje sie niemal wszystkiego oprocz minimalnych wymagan, dlatego trudno jest mi cokolwiek sie dowiedziec (nastawialem sie na BenQa 1640 lub LG 4167B, ale szybko zostalem sprowadzony na ziemie :(
BTW: Prosze tylko nie pisac o zmianie sprzetu na lepszy ;)
Komputer uzywany jest wylacznie do pracy/internetu a dobra nagrywarka jest mi koniecznie potrzebna. Z gory pozdrawiam wszystkich, ktorzy zyczliwie mi odpowiedza.
bobbrob jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.10.2005, 10:37   #2
sonon
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.07.2004
sonon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mi się wydaje, że z tymi minimalnymi wymaganiami to przesada. Myślę, że jeśli system będzie poprawnie skonfigurowany, to każdy model będzie działał poprawnie. Może nie uda się jedynie uzyskać maksymalnych prędkości - jednak bez problemu powinno dać się nagrać płytki prędkością x8.

Ponieważ nie mam dostępu do tak starego sprzętu to niestety nie jestem w stanie sprawdzić swojej tezy, jednak proponuję byś umówił się ze spredawcą, że w razie czego oddasz napęd - myślę, że nie powinno być problemu. Ewentualnie pożycz od kolegi jakąś nagrywarkę i sprawdź jak się ona będzie sprawowała w Twoim kompie.

P. S. Chyba pomyliłeś działy forum - ten jest o nośnikach
sonon jest offline  
Stary 17.10.2005, 10:53   #3
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
jest mało ramu, dodatkowa, dobra pamięć SDRAM 128MB to wydatek 30-40 zł.

prędkość palenia DVD 4x powinno się uzyskać bez problemu na każdej nagrywarce.
ed hunter jest offline  
Stary 17.10.2005, 12:01   #4
oddwor
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.08.2005
oddwor zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
U mnie 8x rwało na znacznie lepszym sprzęcie
Myślę że 4x powinno chodzić
oddwor jest offline  
Stary 17.10.2005, 12:23   #5
bobbrob
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez sonon
P. S. Chyba pomyliłeś działy forum - ten jest o nośnikach :P
O cholera. Skojarzylo/przeczytalo mi sie 'napedy optyczne'. Przepraszam i prosze moda o przeniesienie tematu.
bobbrob jest offline  
Stary 17.10.2005, 15:25   #6
kowanski
Guru

Data rejestracji: 24.02.2003
kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>kowanski jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Zależy też jaki dyks twardy i transfer, ale x4 to chyba każda pójdzie nawet BENQ 1640
Stary 17.10.2005, 17:53   #7
madmax2
Godzina 5-ta minut 30-ści

Data rejestracji: 06.10.2002
madmax2 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
U mojej mamy na jej kompie - Celek 700 mhz, 128 RAM i Barracuda IV 40 GB - Benq DW 1640 śmigała bez zarzutu, chociaż optymalnie można było nagrywać x 8. Przy x 16 bufor skakał, jak szalony.
Lepiej powiedzieć:
"Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi"
Lepiej powiedzieć:
"Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami"
madmax2 jest offline  
Stary 18.10.2005, 19:36   #8
Dante83
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 03.02.2005
Dante83 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ja mam celerona 466 320MB RAM i BenQ 1620 palić idzie x4 max x6 pozdro
Dante83 jest offline  
Stary 20.10.2005, 14:44   #9
bobbrob
Nowy na forum

Dzieki za odpowiedzi. Kupilem jednak w koncu Lg 4167B. Nagralem jedna plyte CD z wieloma danymi o malej wielkosci z predkoscia x8. Plyta wyglada na dobrze nagrana ale w czasie nagrywania w Nero gorny pasek bufora (odczytu?) skakal od 0 do 100 a dolny (nagrywarki?) byl prawie caly czas powyzej 90 chociaz potrafil spasc na chwile nawet do kilkunastu.
We wlasiwosciach mam wylaczone DMA nagrywarki (napedu CD zreszta tez) a jak probuje zaznaczyc to pojawia sie taki komentarz (mam Win98): 'Zmiana tych ustawien moze spowodowac niepozadane efekty dla tego sprzetu. (...) dowiedz sie czy to ustawienie jest obslugiwane (...).
I badz tu madry, czy spadek bufora ma zwiazek z DMA? Czy to cos innego?
bobbrob jest offline  
Stary 20.10.2005, 14:52   #10
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
tak trzeba ustawic DMA i bedziesz mial wyzszy (nazwijmy ciagly) transfer z hdd na naped

no i mozna zainstalowac ASPI (niektore programy tego wymagaja) - a jak ASPI to ForceASPI

Twoje uprawnienia: