![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.10.2005
![]() |
Nagrywarka DVD pod slaby sprzet.
Witam. Moj sprzet to Celeron 466, 128 MB RAM. Ktora nagrywarke DVD polecacie (firma, model) aby jak najbardziej efektywnie/optymalnie dzialala? Czytajac testy dowiaduje sie niemal wszystkiego oprocz minimalnych wymagan, dlatego trudno jest mi cokolwiek sie dowiedziec (nastawialem sie na BenQa 1640 lub LG 4167B, ale szybko zostalem sprowadzony na ziemie :(
BTW: Prosze tylko nie pisac o zmianie sprzetu na lepszy ;) Komputer uzywany jest wylacznie do pracy/internetu a dobra nagrywarka jest mi koniecznie potrzebna. Z gory pozdrawiam wszystkich, ktorzy zyczliwie mi odpowiedza. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 22.07.2004
![]() |
Mi się wydaje, że z tymi minimalnymi wymaganiami to przesada. Myślę, że jeśli system będzie poprawnie skonfigurowany, to każdy model będzie działał poprawnie. Może nie uda się jedynie uzyskać maksymalnych prędkości - jednak bez problemu powinno dać się nagrać płytki prędkością x8.
Ponieważ nie mam dostępu do tak starego sprzętu to niestety nie jestem w stanie sprawdzić swojej tezy, jednak proponuję byś umówił się ze spredawcą, że w razie czego oddasz napęd - myślę, że nie powinno być problemu. Ewentualnie pożycz od kolegi jakąś nagrywarkę i sprawdź jak się ona będzie sprawowała w Twoim kompie. P. S. Chyba pomyliłeś działy forum - ten jest o nośnikach ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jest mało ramu, dodatkowa, dobra pamięć SDRAM 128MB to wydatek 30-40 zł.
prędkość palenia DVD 4x powinno się uzyskać bez problemu na każdej nagrywarce. |
![]() |
![]() |
#4 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 01.08.2005
![]() |
U mnie 8x rwało na znacznie lepszym sprzęcie
![]() Myślę że 4x powinno chodzić ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() |
Zależy też jaki dyks twardy i transfer, ale x4 to chyba każda pójdzie nawet BENQ 1640
![]()
#7 |
Godzina 5-ta minut 30-ści
Data rejestracji: 06.10.2002
![]() |
U mojej mamy na jej kompie - Celek 700 mhz, 128 RAM i Barracuda IV 40 GB - Benq DW 1640 śmigała bez zarzutu, chociaż optymalnie można było nagrywać x 8. Przy x 16 bufor skakał, jak szalony.
Pozdrawiam. Lepiej powiedzieć: "To interesujące, co mówisz" zamiast "Co Ty pie...lisz" Lepiej powiedzieć: "Chyba powinieneś to przemyśleć" zamiast "No i weź tłumacz *****owi" Lepiej powiedzieć: "Raczej nie zrobisz tego w ten sposób" zamiast "I tak do zaje...ania, całe życie z kretynami" |
![]() |
![]() |
#8 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 03.02.2005
![]() |
Ja mam celerona 466 320MB RAM i BenQ 1620 palić idzie x4 max x6 pozdro
|
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Dzieki za odpowiedzi. Kupilem jednak w koncu Lg 4167B. Nagralem jedna plyte CD z wieloma danymi o malej wielkosci z predkoscia x8. Plyta wyglada na dobrze nagrana ale w czasie nagrywania w Nero gorny pasek bufora (odczytu?) skakal od 0 do 100 a dolny (nagrywarki?) byl prawie caly czas powyzej 90 chociaz potrafil spasc na chwile nawet do kilkunastu.
We wlasiwosciach mam wylaczone DMA nagrywarki (napedu CD zreszta tez) a jak probuje zaznaczyc to pojawia sie taki komentarz (mam Win98): 'Zmiana tych ustawien moze spowodowac niepozadane efekty dla tego sprzetu. (...) dowiedz sie czy to ustawienie jest obslugiwane (...). I badz tu madry, czy spadek bufora ma zwiazek z DMA? Czy to cos innego? |
![]() |
![]() |
#10 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
tak trzeba ustawic DMA
![]() no i mozna zainstalowac ASPI (niektore programy tego wymagaja) - a jak ASPI to ForceASPI |
![]() |
![]() |
|
|