![]() |
Nowe płyty pozwalają się nagrywać x2, jeśli tylko nagrywaraka jest w stanie kręcić tak wolno, a na stacjonarnym sprzęcie te wasze "błędy" to mitologia, w każdym razie dopóki miałem sprawną nagrywarkę, problem nie istniał, czy to były esperanze, czy Verbatimy (z których korzystam wyłącznie od dawna), co najwyżej płyty padały szybciej lub później.
Optyka nie czyta szybciej niż x2 i tyle, próbowałem, i nie czyta. A ponieważ wymiana nie wchodzi w grę, szukam nagrywarki. Rozumiem, że pozostało tylko Allegro. |
Koledze chyba chodzi o stacjonarny sprzęt do odtwarzania a tam korekcji błędów nie ma.
|
Cytat:
Dlatego nagrywaj na dobrych markowych plytach i wtedy bedziesz wiedzial czy konczy ci sie optyka w twoim starszym sprzecie czy tez byla to wina kiepskich plyt |
Żadna nowa nie ma x2 minimum to x4 lub X8 .Dlatego zostaje tylko Allegro.
|
A skąd weźmiesz płyty, które nadają się do nagrywania 2x, bo nikt już takich nie produkuje? Wszystkie szesnastki nagrywane wolno wykazują większą ilość błędów, niż nagrywane szybciej. Granicą jest tu 12x.
Jest sporo testów na forum, gdzie to jasno widać. A jakość płyt to podstawa. Na rynku są w tej chwili dwie marki, których można być jako tako pewnym - Verbatim i Sony. Reszta to loteria, a jak wiadomo w loterii większość przegrywa. |
Cytat:
Starszy, nie znaczy gorszy niż obecne tylko dlatego, że ma starszą optykę. Nie zamierzam pozbywać się sprzętu wysokiej klasy, który nadal kosztuje kilka tys. złotych, tylko dlatego, że pojawił się problem prędkości odczytu. Poza tym, lepiej i taniej kupić dziesięć używanych nagrywarek na Allegro niż wybulić się na np. kino domowe czy konsolę. Tyle, że zamiast używanych, wolałbym kupić nową, która ma w standardzie nagrywanie x2, ale nie wiem która, na pewno nie Pioneer. Jakieś rozsądne sugestie, please? |
Im wolniej tym wiecej bledow wiec nagrywarki nie nagraja ci wolniej niz 4x, nagrywaj na porzadnych plytach takich jak Verbatim lub Sony z predkoscia 8x-12x i taka plyta powinna ci sie odczytac, a jak nie to pora na wymiane tego starego sprzetu
|
Nagrywarka DVD z zapisem x2
Witam, mam trochę starego sprzętu, na którym płytki (ani DVD-R, ani DVD+R) nagrywane x4 i więcej nie chcą ruszyć. Dotychczas korzystałem z NECa 2500A, który ma standardowo obsługę nagrywania x2, ale niestety padł...
Czy są jeszcze w sprzedaży nagrywarki (porządne) z możliwością zapisu tak niskiej prędkości lub czy istnieje możliwość wymuszenia nagrywania x2 np. na nagrywarce Pioneera 216D? Mam jeszcze Pioneera 111 lub 112, ale żaden nie jedzie poniżej x4. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:18. |