![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 18.11.2003
![]() |
Nagrywarka LITEON a płytki "-"
Rozpoczynam nowy temat bo jestem już zmęczony wywalaniem pieniędzy na nośniki "-". Teraz mam nagrywarkę Liteon 451@851 GS0H, wcześniej miałem 401@811 , i co do nośników minusowych mam duży problem , wypalają się z bardzo niską jakością, często z błędami przy końcu lub występuje problem zamknięcia płyty. Na jakich nośnikach nagrywacie, bo ja już tylko na "+" bo z tego co widzę to LITEON ma straszne problemy z "-". W przyszłości jednak myślę o zmianie nagrywarki na innej firmy bo nie mam zamiaru tapetować mieszkania zniszczonymi płytami!!!
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
downloader
Data rejestracji: 03.01.2003
![]() |
Jak mialem Liteona 451 (chwilowo mam Plextora) nagrywalem na AXE DVD-R i wszystko bylo ok.
mjq |
![]() |
![]() |
#3 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 28.12.2003
![]() |
Ja nagrywam Verbatim "-" 4x z efektami znacznie lepszymi niż Verbatim "+". Na 411@811 przykładowo na "-" mam wynik 30/1 pi/po (kprobe 2), na "+" 400/150. Moja nagrywarka lepiej nagrywa minusy, tak więc po prostu rezygnuję z kupowania plusów.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Esperanza SE - srednia PI ok. 5 srednia PO ok 0.1 przy ECC 8 i speed 4
|
![]() |
![]() |
#5 | |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
Cytat:
![]() ![]() fakt, malo nagrywalem na +, ale zaden z nich nie robil problemow, +rw tez ![]() btw ile placicie za te espy se bo juz mnie to powoli wk... |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Problem częściowo rozwiązany. Znalazłem przyczynę. Niestety pzrerobienie tej nagrywarki na 851 ma jedną wadę gorszy zapis na płytkach "-". Wgrałem firmware od 451 i bez problemów nagrywam na wszystkich badziewiach.
Moja rada wszyscy ci którzy mają problem z zapisem "-" i przerobiony napęd, lepiej nagrywać "+" z prędkością 4x i nie miec problemów z "-" niż wypalić płytkę parę minut mniej. PS. Zostaj pzr oryginalnym firmware no chyba że pojawi się cos doskonalszego. |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
@tytusdezoo
chyba nie podales, z jaka predkoscia zapisywales te (-). napisz jeszcze do jakiego firmware wrociles (pelna nazwa), bo ja juz wielu probowalem, ale chyba bios GS0H do 851 okazal sie najlepszy pzdr |
![]() |
![]() |
#8 |
Zlotowicz
![]() ![]() |
Jak ja mialem litka 451s to najlepszym biosem do niego byl najnowszy do 451 (ten styczniowy 2004 bodajrze)
|
![]() |
![]() |
#9 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Jak nagrywam płytki to tak jak płyta pozwala. Czyli jak jest 4x to 4x palę .Mam wgrany najnowszy z 451.
PS. Jak nagrywałem z prędkością 2x "-" to wartości Pi max 1250 a po 600 wiec , całkowita kompromitacja (chociaż te płyty nie nają błędów odczytu) |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.03.2004
![]() |
mam 451s nie "podrasowana" z najnowszym biosem, wypalam tylko i wylacznie na verbatimach - (bo takie czyta moj s35) z predkoscia x2 i wyniki sa wrecz rewelacyjne.
|
![]() |
![]() |
#11 |
![]() |
no tak, ale 2x to troszke jednak za wolno. roznica miedzy 2x a 4x nie jest tak drastyczna jak pomiedzy 8x a 4x, brodzio to twardy jestes, mysle ze malo kto nie podrasowywal 451, osobiscie poczekam na opinie o nastepnym biosku jaki pusci liteon, wtedy zadecyduje o ewentualnej zmianie, na moim najlepiej bios H sie sprawuje, chociaz nie jestem do konca pewien
jedno jest pewne, moze bywa czasem ok, ale "rewelacyjnych wynikow" to nigdy nie mialem. ![]() pozdrovka, szcegolnie dla kowanskiego ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.03.2004
![]() |
pykson, nagrywam na minusach wiec za bardzo na podkrecaniu mi nie zalezy, po drugie wypalam max dwie plytki dziennie i ta godzina mnie nie zbawi. A moje wyniki sa takie:
PI: max 21 average 5,264 PO: max 2 average 0,010 w calej tej mnogosci narzekan na litki uwazam, ze moje wyniki sa rewelacyjne ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zlotowicz
![]() ![]() |
speed 4 i ECC 8 ??
Jezeli tak to sa lepsze od mojej espenazy SE wypalanej 4x, choc nieznacznie ![]() PI : max 35 avg 8 PO : max 3 avg 0.01 |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.12.2003
![]() |
Ja mam 451s z oryginalnym biosem (GSB7-chyba jakos tak) i na razie nie zamierzam miąchać bo pali dobrze na czym podleci. A z tego co czytam To wielu po @ ma problemy. Aha zawsze x2. Pozdrawiam
|
![]() |
![]() |
#15 |
Bywalec
Data rejestracji: 15.12.2002
![]() |
Ej, o co chodzi z tym PI/PO ?? Właśnie przeleciałem płytkę TDK DVD-R KProbem i wyszło mi
Max PI: 677 Average: 362 Max PO: 7 Average: 0,31 Co to znaczy ?? Rozumiem, że im mniej tym lepiej ? Płytka palona z prędością x2 Co ciekawe zrobiłem też test na płytce dostarczonej razem z nagrywarką (DVD-R, chyba ritek ale z nadrukiem liteona) i wyszło: Max PI: 240 Average: 89 Max PO: 2 Average: 0,01 Jakieś sugestie ? Aha, jeszcze jedno, testy przeprowadziłem na sterownikach SPTI, bo jak zmieniłem na ASPI to nie wykrywał napędów (mimo, że mam zainstalowane ASPI).
AMD Athlon XP 2500 Barton Soltek 75 FRN2L Ultra 512 MB DDR 400MHz Elixir Maxtor 120 GB Prolink GeForce 4 440 MX Ultra 64DDR Samsung DVD+/-RW Lite-ON 451S CDRW LG 24x10x40 Ostatnio zmieniany przez artifact : 05.05.2004 o godz. 16:54 |
![]() |
![]() |
|
|