Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nagrywarka LiteOn SOHW-1213 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nagrywarka-liteon-sohw-1213-a-37293/)

VIZZARD 29.07.2004 15:42

Cytat:

Napisany przez piotrs00
Dlaczego ciekawostka? Lepszy DVD-RAM niż np DVD[+|-]RW. Ma większą trwałość i jest bezpieczniejszy dla użytkownika (ma obudowę i kasetę - co prawda można nośnik z niej wyjąć ale co kaseta to kaseta).
Jak dla mnie proste i genialne rozwiązanie :)
Pozdrawiam
Piotrek

Bezpieczniejszy, bo w obudowie?

To znaczy co? Pociąć się można czy co ???

Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o obchodzenie się z nośnikami, to duzi chłopcy i duże dziewczynki potrafią to robić :D

A gwoli ścisłości - to nie wszystkie nośniki DVD-RAM są w kasetkach - czyli - nie wszystkie są aż tak genialne :mruga:

piotrs00 29.07.2004 17:53

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Bezpieczniejszy, bo w obudowie?

To znaczy co? Pociąć się można czy co ???

Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o obchodzenie się z nośnikami, to duzi chłopcy i duże dziewczynki potrafią to robić :D

A gwoli ścisłości - to nie wszystkie nośniki DVD-RAM są w kasetkach - czyli - nie wszystkie są aż tak genialne :mruga:

Bezpieczniejszy bo w kasecie :P A z doświadczenia wiem że płytki potrafią być w różnisty sposób zniszczone NAWET przez dużych chłopców i dziewczynki.
Nośniki DVD-RAM są sprzedawane i w kasetach i bez kaset jednak trwałość zapisu i liczba cykli R/W stawiają je na 1szym miejscu pośród nosników DVD.

Pozdrawiam
Piotrek

VIZZARD 29.07.2004 18:12

Cytat:

Napisany przez piotrs00
Bezpieczniejszy bo w kasecie :P A z doświadczenia wiem że płytki potrafią być w różnisty sposób zniszczone NAWET przez dużych chłopców i dziewczynki.
Nośniki DVD-RAM są sprzedawane i w kasetach i bez kaset jednak trwałość zapisu i liczba cykli R/W stawiają je na 1szym miejscu pośród nosników DVD.

Pozdrawiam
Piotrek

No to świetnie!

Nie oznacza to jednak, że na dobrym nośniku DVD-RW czy DVD+RW nie można zrobić równie dobrego backupu :taktak:

Jak nagrasz DVD-RAM po raz 100.000 - to daj znać - postawię ci piwo :piwko2:

BTW: mówiąc o tych dużych dziewczynkach i dużych chłopcach nia masz na myśli koszykarzy?

piotrs00 30.07.2004 09:24

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No to świetnie!

Nie oznacza to jednak, że na dobrym nośniku DVD-RW czy DVD+RW nie można zrobić równie dobrego backupu :taktak:

Jak nagrasz DVD-RAM po raz 100.000 - to daj znać - postawię ci piwo :piwko2:

BTW: mówiąc o tych dużych dziewczynkach i dużych chłopcach nia masz na myśli koszykarzy?

Można zrobić ale jak wiadomo RW ma mniejszą trwałośc - u mnie w firmie np backup pewnych danych jest robiony 4 razy dziennie. Po roku RW (czy to + czy -) nadawałoby się do śmietnika a RAM sobie radzi doskonale.

A mówiąc o dużych chłopcach i dziewczynkach mam na myśli zawodników sumo :P

Pozdrawiam
Piotrek

VIZZARD 30.07.2004 15:12

Cytat:

Napisany przez piotrs00
Można zrobić ale jak wiadomo RW ma mniejszą trwałośc - u mnie w firmie np backup pewnych danych jest robiony 4 razy dziennie. Po roku RW (czy to + czy -) nadawałoby się do śmietnika a RAM sobie radzi doskonale.

A mówiąc o dużych chłopcach i dziewczynkach mam na myśli zawodników sumo :P

Pozdrawiam
Piotrek

No, ale co to za firma, której raz na rok na 10PLN nie stać aby wydać na nośnik do backupu :O

A co do zawodników sumo - to faktycznie - jeżeli to kolega ma na myśli - że "... płytki potrafią być w różnisty sposób zniszczone.." :D

piotrs00 31.07.2004 07:25

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No, ale co to za firma, której raz na rok na 10PLN nie stać aby wydać na nośnik do backupu :O

Stać, stać, tylko po co korzystać z DVD[-|+]RW jak można z DVD-RAM? Napędy i tak kupione więc silić się na zakup napędu DVDRW nie ma sensu. Poza tym backup i tak głównie robiony jest na taśmy a DVD-RAM to sprzęt do backupów "instant".

Pozdrawiam
Piotrek

VIZZARD 31.07.2004 09:53

Cytat:

Napisany przez piotrs00
Stać, stać, tylko po co korzystać z DVD[-|+]RW jak można z DVD-RAM? Napędy i tak kupione więc silić się na zakup napędu DVDRW nie ma sensu. Poza tym backup i tak głównie robiony jest na taśmy a DVD-RAM to sprzęt do backupów "instant".

Pozdrawiam
Piotrek

Aaaa to inna sprawa - jeżeli napędy już są ....

W tej chwili jednak dostępny jest napęd, który umozliwia połączenie DVDR i DVD-RAM - LG GSA-4120B :taktak:

zavader 05.08.2004 19:03

Witka!
Chcialem zapytac czy litka 812S [mam go teraz przerobionego na 832] mozna przerobic na 1213? CZy to jest mozliwe i czy w ogole bedzie? Wiem ze sa inne chipy... Ale czy w ogole bedzie uzyskanie na nagrywarkach 812 i 832 predkosci zapisu wiekszej niz 8x przez firmware ?

pawelblu 05.08.2004 21:30

Cytat:

Napisany przez zavader
Witka!
Chcialem zapytac czy litka 812S [mam go teraz przerobionego na 832] mozna przerobic na 1213? CZy to jest mozliwe i czy w ogole bedzie? Wiem ze sa inne chipy... Ale czy w ogole bedzie uzyskanie na nagrywarkach 812 i 832 predkosci zapisu wiekszej niz 8x przez firmware ?

Malo prawdopodobne... bardzo malo ...

Za to juz kraza plotki ze z dwunastki da sie zrobic szestnastke + DL

unckle 05.08.2004 21:51

ooooooooo jakby się dało to :jeep: :najlepsz: :zespol: :sluze: :slonik: :sylwek: :wow: :peace: ^_^ :O :piwo: :ja_chce: :banan: :fala: i wogule :matrix:

ps jak ktoś ma jakieś wiarygodne info to nie czekać

Sebastian.S 05.08.2004 22:28

Cytat:

Napisany przez unckle
ooooooooo jakby się dało...:piwo: :banan: i wogule :matrix:

Hej, to mogą być na razie plotki, ale jak Ty się tak zabawiasz to Twoje :piwo:

i niech gra :zespol:

PS. Ale nie wiem czy da się przyspieszyć prędkość obrotową mechanizmu do 16x! :nie:

VIZZARD 05.08.2004 22:40

Cytat:

Napisany przez unckle
ooooooooo jakby się dało to :jeep: :najlepsz: :zespol:

.........

:fala: i wogule :matrix:

ps jak ktoś ma jakieś wiarygodne info to nie czekać

Cóż za entuzjazm! :spoko:

Mały podarek a tyle radości! :jupi:

unckle 07.08.2004 18:12

ja narazie nic "oficjalnego" w tej sprawie nie znalazłem, dlatego napisałem jakby się dało...

a bawić to ja sie lubie ;]

unckle 14.08.2004 13:13

pojawił się nowy soniak http://www.cdrinfo.pl/comment.php?id=6627&done=1 16x i dl
moze dałoby rqdę zupgradować litka 1213s tym biosikiem i byłby 16x i dl?
a jak nie to cza dalej czekać na litka 16 i dl i dopiero spróbować @

unckle 26.08.2004 10:07

witam
sprawa dot. przeróbki 1213s, oto mail który poszedł do codeguys:

Hi there, I want to remark that my english is not very well, but I hope you
would be able to understand me.
I own a cd-rw Liteon 1213s and I heard ones saying there will probably be
possibility to upgrade or overclolck 1213s to 16x and DL model. I wanted to
ask you if this is possible? 4example a mod: 1213s@1633s
i'm waiting for our answer
pozdrawiam (in polish )

i odpowiedź jaką otrzymałem:

Hi

At the moment it does appear to be possible to upgradable to a 1633S as the
hardware seems to be the same. Whether the 1633S firmware will ever be good
enough to warrant upgrading, is a completely different matter. The firmware
I have tried, is no better than the 1213S firmware, at the moment.

C0deKing

Więc jest nadzieja i cza tylko jeszcze trochę poczekać, chłopcy z codeguys muszą się jeszcze troche nagłowić.
ale myśle ze bedzie dobrze

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:36.