![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 01.12.2005
![]() |
Nagrywarka nie widzi CZASEM nagranych przez siebie płyt!!! HELP!!
Witam
mam nagrywarkę Pioneer DVR-109, bios 1.58. Mój problem jest nastepujący, przy nagraniu płyt dvd-r (film, dane bez różnicy) nagrywarka po włoeżniu nagranego nośnika powtórnie do "szuflady" nie widzi go, ciekawe jest to że nie zawsze tak się dzieje, tak jest w około 50% przypadków. Inną ciekawostką jest fakt że ta sama płyta jest widoczna na każdym innym dvd-romie i na stacjonarnym dvd a moja nagrywarka nie widzi już go powtórnie już nigdy. Czy ktoś może wie co się dzieje!!!! Szlak mnie trafia już nie wiem co robić!!!! Proszę o każda pomoc. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
piszac nagrywarka nie widzi masz na mysli winde, a program jakim wypalasz tez jej nie widzi - np w Nero jak dasz >nagrywarka>informacja o dysku tez nic nie pokazuje.
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Tak dokładnie nic nie pokazuje po prostu jakby dysku nie było w środku, jest opis "nie włożono dyskualbo napęd nie jest jeszcze gotow, prosze sprubować ponownie", nieażne czy płyte nagrywałem Nero czy Clone DVD2 jest ten sam problem. np. dzis nagrywałem na dvd-r Verbatim odcinki serialu Prison Break, przy pierwszych dwóch wypalaniach (Nero 6.6.0.13) po włożeniu płyty nie widzi jej (mój laptop nie ma z tym problemu i ją widzi), po trzecim nagraniu płyty z tego samego szpindla jest wszystko ok i napęd tę płyte widzi... Czy to wina nagrywarki? Czy system się sypie?
|
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a mozesz zrobic cos takiego:
wloz jaki kolwiek oryginal - oczywiscie musi zobaczyc, potem wysun ale nic jeszcze nie wkladaj, zamknij tacke otworz "moj komputer" i daj F5, nie zamykaj okna wloz plytke odczekaj kilka sek niech naped ja lyknie i daj znow F5. Jak by zadzialalo to mozesz miec problem z pula nosnikow
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Niestety to nie to, teraz skopiowałem płytę clonem i jest to samo nie widzi jej, cholera chyba trzeba myśleć o nowej nagrywarce.....
|
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 11.08.2003
![]() |
zrób jeszcze jeden test
wymontuj nagrywarkę i zamontuj ją w innym kompie i sprawdź wtedy te nośniki których u ciebie nie odczytywała
#7 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.12.2005
![]() |
Mam ten sam problem z sohw-1633s..
CD odtwarza dobrze, ale nie widzi plyt DVD, ktore sama nagrala (inne napedy widza) lub czasem nawet czystych plyt DVD-R. Wgralem nowy firmware - nie pomoglo, flashowalem na 1653 - tez nie... Zainstalowalem stert ASPI - tez nic.. Co robic? |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.05.2005
![]() |
witam podpinam sie pod tematem, tez mam problem z ta nagrywarka i plytkamu dvd-r a kupuje firmowki najczesciej TDK ale ostatnio zepsulo mi tez kilka soniakow i emtecow, z + jest przewaznie wszystko ok ale z minusami jest lipa ostatnio nagralo mi moze 2/10 a i z plusami nie zawsze jest tak kolorowo, teraz kazda nagrana plytke musze sprawdzac po nagraniu [kopiuje na dysk jej zawartosc, zadne restarty i inne napedy nic nie daja, poprostu plyta jest zepsuta, wiekszosc daje sie skopiowac, ale zawsze kilka nie jak nagrywam filmy chociaz 1 do 3 musi byc zepsuty wywala mi blad CRC]. bios najnowszy 1.58 wydaje mi sie ze na wczesniejszych bylo ok wiec pytanie do posiadaczy na jakim biosie jest wszystko ok? bo na poczatku bylem bardzo zadowolony z tej nagrywarki teraz szlag mnie trafia, przez tydzien mam z 10 plytek do wywalenia a wszystkie firmowki...
#9 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
jak nie to czyszczenie może pomóc. http://forum.cdrinfo.pl/faq/63481-ro...ptycznego.html |
|
![]() |
![]() |
#10 |
Bywalec
Data rejestracji: 03.06.2003
![]() |
Z cala pewnoscia wine ponosi tu nagrywarka a scislej mowiac jej laser. Zadne sztuczki nie pomoga. Pomoc tu moze tylko serwis
|
![]() |
![]() |
#11 |
conquer all
Data rejestracji: 10.01.2005
![]() |
nie chce byc złym prorokiem ale moze byc tak , że palnik sie popsuł.
u mnie było tak jak u kolegi Robroy2, nastepnie po jakims czasie szalg nagrywarke trafił totalnie podczas nagrywania bufor szalał, przerywało nagrywanie w dowolnym momencie, palnik trafił do serwisu gdzie dano mi nową juz sparwną nagrywarkę moja skromna rada sprzet bierz pod pachę i do serwisu z nim.
#12 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 31.05.2005
![]() |
wiec pionki jednak nie sa takie dobre.. btw juz 2giego mi szlag trafia wczesniej dvd rom poszedl... a co polecicie w podobnej cenie benq neca? bo jak sie w****ie kupie plextora..
![]()
|
|