![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 22.10.2009
![]() |
Napęd nie reaguje na nośniki
Otóż sprawa wygląda tak: Jakiś czas temu w mojej nagrywarce jakby zablokował się mechanizm wysuwania tacki tzn: wysunęła się dopiero po kilkakrotnym naciśnięciu przycisku. Samo czytani płyt przebiegało bez problemu. Po jakimś czasie postanowiłem zbadać sprawę od środka. Rozkręciłem więc napęd, jednak nie znalazłem nic co wskazywało by na jakieś uszkodzenia. Zaznaczam, że soczewki nie tykałem chodziło mi tyko o mechanizm wysuwania tacki. Złożyłem więc napęd, tacka wysuwała się już normalnie jednak napęd zupełnie nie reaguje na nośnik tzn: Zachowuje się jakby na tacce nic nie było. Może spotkał się już ktoś z takim problemem?
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Być może dałoby się jeszcze uratować ten napęd, jednak wymagałoby to dużej ilości pracy, co przy cenie nowego napędu na poziomie kilkudziesięciu złotych czyni misję zupełnie nieopłacalną - wypraw napędowi ładny pogrzeb i spraw sobie nóweczkę nagrywareczkę.
![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Z twojej odpowiedzi wnioskuję, że wiesz gdzie może być problem, dlatego może podasz jakąś wskazówkę?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak, wiem, a przynajmniej się domyślam:
- niesprawny mechanizm otwierania/zamykania nie sygnalizuje, że należy rozpocząć "czytanie płyty", albo - niesprawny mechanizm odczytu (silniczek itd.), albo - umarł laser. Ergo - jeśli masz czas, dużo chęci i możliwości, to się baw. ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Najbardziej pasuje mi ta pierwsza opcja, jednak chciałby jeszcze wiedzieć w jaki sposób napęd wykrywa płytę na tacce?
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Chuck Norris | Morris | Humor | 111 | 07.10.2018 02:42 |
Projekt Freeware | Calme | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 0 | 16.05.2005 20:31 |
problem z tmpg | fati | DVD-Video | 1 | 11.12.2004 22:24 |
Jak legalnie zarobic duzo kasy? | /||\aster | Off topic | 52 | 14.09.2003 00:51 |
Uwaga!! Szanowni Forumowicze !! | TOMMYx | Off topic | 117 | 29.03.2003 22:16 |