Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.04.2011, 15:28   #1
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Nagrywarka przestała nagrywać, błędy podczas nagrywania, co robić?

Witam,

Jak widać po postach, temat się powtarza raz po raz, stąd też pomysł na ten mikro poradnik w którym pokazujemy jakie OBOWIĄZKOWE kroki należy przeprowadzić, aby się upewnić, czy szwankujący napęd faktycznie szwankuje i co zrobić, aby się o tym przekonać. I być może na jego (poradnika) podstawie uda się co poniektórym z Was przywrócić sprawność swojej nagrywarce.

Należy mieć świadomość, że obecnie produkowane nagrywarki to w większości bardzo tanie urządzenia (nawet nagrywarki Blu-ray są tanie w porównaniu do nagrywarek CDR z przed lat), wykonane z tanich materiałów, których trwałość jest - delikatnie mówiąc - bardzo słaba. I bardzo często nagrywarki psują się "z niczego".

W przewodniku tym zakładamy, że nagrywarka jest po okresie gwarancyjnym lub też mamy w poważaniu gwarancję (po otwarciu nagrywarki zazwyczaj tracimy gwarancję). Czasami koszt wysyłki przekracza wartość nagrywarki, więć warto to również skalkulować.

Najczęściej występujące symptomy:

- nagrywarka przestała nagrywać płyty (a wcześniej nagrywała)
- napęd ma problemy z odczytem danych z nośników
- nagrywarka "nie widzi" czystych nośników
- nagrywarka "nie widzi" nagranych przez siebie nośników
- podczas nagrywania występują błedy, na wskutek których płyty lądują w koszu

Ponieważ przyczyn tego typu zachowań może być dużo, staramy się je wyeliminować, aby się upewnić czy problem leży po stronie nagrywarki czy też okablowania, płyty głównej, komputera, oprogramowania, etc.


Aby to zrobic najszybciej (bo czas to pieniądz):

1. sprawdzamy, czy nasz napęd posiada najnowszą wersję biosu (firmware) - producenci nagrywarek poprzez wydanie nowszych wersji firmware eliminują zauważone problemy i dodają obsługę nowych nośników.

Jak sprawdzić czy dla naszej nagrywarki jest dostępny nowy bios (firmware)? Wchodzimy na stronę z bazą nagrywarek i wyszukujemy naszą nagrywarkę. Pod danymi technicznymi umieszczone są (o ile są dostępne) najnowsze, dostępne biosy dla danego modelu (nasze skrypty na bieżąco sprawdzają dostępność nowych biosów i można zaryzykować stwierdzenie, że mamy najnowsze biosy dla wszystkich nagrywarek). Jeśli są dostępne nowsze wersje, ściągamy najnowszą i ją instalujemy w nagrywarce. Polecamy również zapoznanie się z artykułem aktualizacja biosu. Jeżeli nie czujemy się na siłach aby samemu to zrobić, lepiej poprosić o to kogoś bardziej doświadczonego.

2. Po wgraniu nowego biosu nagrywamy płytę i jeśli problem nie znika to

3. używamy innego nośnika (najlepiej markowego np Verbatim) do nagrania danych (robimy to po to, aby się upewnić, czy to nie nośnik jest powodem kłopotów) i jeśli problem nie znika to

4. podłączamy nagrywarkę do innego komputera (kolegi, etc) za pomocą innej taśmy łączącej nagrywarkę z portem IDE/SATA/SCSI (oraz jeżeli nagrywarka posiada złącze IDE można spróbować przestawić nagrywarkę [za pomocą zworki] na tryb pracy MASTER oraz SLAVE) i ponownie nagrywamy dane na swoje płyty i jesli problem nie zniknie, jesteśmy niemal pewni, że przyczyna leży po stronie naszej nagrywarki - w takim wypadku

5. rozkręcamy napęd i przeprowadzamy jego konserwację (usuwamy kurz i inne śmieci, czyścimy i smarujemy prowadnice, czyścimy głowicę z laserem używając do tego celu wyłącznie płynów do czyszczenia optyki). Jeśli nie znamy się na tego typu operacjach, najlepiej poprosić bardziej doświadczonego znajomego. Jeżeli po konserwacji nagrywarka dalej nie nagrywa/psuje płyty/etc to najczęściej nadaje się do wymiany (wyrzucenia na śmietnik).


I teraz parę słów komentarza:

Ad. 4 Jeżeli problem zniknął, to znaczy, że źródło problemów tkwi w naszym komputerze. Może to być taśma łącząca nagrywarkę z płytą główną, błędy systemu operacyjnego, efekty działania różnego oprogramowania, brak/uszkodzone sterowniki do obsługi kontrolerów IDE/SATA, etc. Przyczyn może być tak dużo, że nie sposób ich tu wszystkich wymienić. Zaczynamy od wymiany taśm łączących nagrywarkę z płytą główną (o ile nasz komputer to nie laptop ). Jeżeli to nie pomoże, najszybszym sposobem zlokalizowania problemu programowego jest reinstalacja systemu.



Ok, to tyle na tą chwilę. Jeśli ktoś z Was ma pomysł co tu można zmienić, dodać, wyciąć, to zapraszam do dyskusji.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.04.2011, 15:40   #2
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 26,998
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Często problemy mogą się pojawić po zainstalowaniu programów do napędów wirtualnych, których ludzie potrafią mieć po kilka.
Skuteczne odkręcenie tego jest trudne i niepewne, najczęściej trwa dłużej niż reinstalacja systemu.

Bywa też, że winny problemom jest zasilacz. Najbardziej czułe na problemy napięciowe są chyba napędy LG.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.09.2011, 10:14   #3
Marcin07
Zarejestrowany
 
Avatar użytkownika Marcin07
 
Data rejestracji: 01.09.2011
Posty: 3
Marcin07 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
miałem właśnie założyć tu temat że mi nagrywarka nie czyta czystych płyt DVD a więc odpuszczę i napiszę tutaj na innym forum ktoś kazał mi tak:
"tu są informacje na temat twojej nagrywarki oraz najnowszy bios do niej który najlepiej wgrać
(podał link którego nie mogę tu wkleić :/"
Ja: "pobrałem ten najnowszy bios (1.41) ze strony którą podałeś , otworzyłem plik, zainstalowało się to w dysku C i nadal po włożeniu czystej płyty DVD-R i otworzeniu stacji dysków DVD pisze: "Włóż dysk do stacji dysków F" Co mam robić ?"
"Do wgrania biosu do nagrywarki potrzebny jest jeszcze specjalny program - dla twojego napędu będzie to DVR Flash 2.7.7 .
Tyle jeżeli chodzi o update biosu .
Masz zainstalowany program do nagrywania płyt lub choćby włączoną funkcję nagrywania w Windows ( XP/Vista/W7 ) ?
Bo z twojego opisu wynika że nie próbujesz ich nawet użyć ."
Ja: "Zainstalowałem i uruchomiłem ten DVRFlash.exe i co dalej ? można krok po kroku (dla zielonych) :d
Program do nagrywania płyt ? tzn np: Nero ? mam ale nie lubię się z nim bawić więc np: muzykę na płytę CD nagrywałem sobie tradycyjnie kopiując i wklejając i samo się nagrywało, z plikami filmowymi przecież chyba można tak samo ? Gdyby tylko odczytywało mi czyste płyty DVD -.-"

I na tym się skończyła pomoc użytkowników z tego forum -.- czyli w skrócie mam gdzieś na kompie jedno i drugie ale nie wiem co dalej...
Marcin07 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.09.2011, 17:24   #4
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 34,007
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
I pewnie masz windows XP?
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2011, 10:30   #5
Marcin07
Zarejestrowany
 
Avatar użytkownika Marcin07
 
Data rejestracji: 01.09.2011
Posty: 3
Marcin07 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tak mam Windows XP, i liczyłem że tutaj ktoś mi coś poradzi jak się wgrywa ten cały bios ?
Marcin07 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2011, 15:15   #6
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 34,007
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
XP nie wspiera "natywnie" nagrywania DVD - tylko CD.

Pozostają 3 opcje, do wyboru:

1. Przeprosić się z programami do nagrywania.

2. Zmienić system.

3. Zapomnieć o nagrywaniu DVD.

__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.09.2011, 07:42   #7
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ponadto w ten sposób nie nagrasz np DVD-Video.
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.09.2011, 17:44   #8
Marcin07
Zarejestrowany
 
Avatar użytkownika Marcin07
 
Data rejestracji: 01.09.2011
Posty: 3
Marcin07 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez joujoujou Podgląd Wiadomości
XP nie wspiera "natywnie" nagrywania DVD - tylko CD.

Pozostają 3 opcje, do wyboru:

1. Przeprosić się z programami do nagrywania.

2. Zmienić system.

3. Zapomnieć o nagrywaniu DVD.

2 i 3 odpada a 1 tzn ?
A na zwykłe CD da się nagrać film ? - bo ogólnie nic więcej na płyty nie nagrywałem prócz muzyki,obrazów i ewentualnych dokumentów word itp więc nie wiem jak by to było z filmem.
Marcin07 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.07.2012, 10:13   #9
czaro80
Banned
 
Data rejestracji: 17.10.2011
Posty: 293
czaro80 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Robiłeś kiedyś krążek VCD?
czaro80 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.07.2012, 12:07   #10
ynsiwy
egipski bóg
 
Avatar użytkownika ynsiwy
 
Data rejestracji: 28.02.2004
Lokalizacja: Gdańsk/Okolice
Posty: 2,901
ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>ynsiwy ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Robił, z masy solnej i wypalal w piekarniku
ynsiwy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2013, 12:24   #11
Gzegoz
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 07.04.2013
Posty: 6
Gzegoz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam wszystkich
mam nadzieję że piszę we właściwym miejscu, jesli nie to przepraszam. Posiadam nagrywarkę NEC ND 3500 AG (może i trochę już przedpotopowa) która niezawodnie działała do (4 dni temu przestała) nie zawrcał bym sobie tym głowy ale sytuacja jest o tyle ciekawa ze Nero po testach pokazuje ze nagrywanie powinno działać ale niestety płyty wypalają sie z błędami napęd w systemie widać jako DVD/ROM A powinno być RW. Przeistalowałem system
zmieniłem firmware napędu na nowszy, bios kompa zaktualizowałem nic to nie dało wcześniej na tym kompie działała rewelacyjnie. Panowie co może być przyczyną ?
Gzegoz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2013, 14:04   #12
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 34,007
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
W sumie to przyczyn może być wiele, niestety.

Spróbuj sprawdzić nagrywarkę na innym komputerze, z inną taśmą IDE, na całkiem innym systemie (np. jakiś linux z liveCD).

Oczywiście nie wszytko naraz - to powyżej to takie albo-albo.
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2013, 22:11   #13
Gzegoz
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 07.04.2013
Posty: 6
Gzegoz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
sprawdzałem na laptopie podłączyłem przez adapter USB i jest to samo DVD-ROM. Linux uruchamiany z płyty dokładnie to samo. Czyli wszystko wskazuje na nagrywarkę ale moze jednak jakieś lekarstwo by sie znalazło ?
Gzegoz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2013, 22:23   #14
grzeniu
XV1100
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 26,998
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Rozbierz nagrywarkę, wyczyść optykę i próbuj.
Jak nic nie da, to zrób jej godny pogrzeb. Stara jest, to zasłużyła

Dziwię ci się tylko, że zamiast najpierw sprawdzić na innym kompie, to chciało ci się reinstalować system, altualizowac biosy napędu i kompa
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.04.2013, 22:39   #15
Gzegoz
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 07.04.2013
Posty: 6
Gzegoz w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu Podgląd Wiadomości
Rozbierz nagrywarkę, wyczyść optykę i próbuj.
Już to zrobiłem


Jak nic nie da, to zrób jej godny pogrzeb. Stara jest, to zasłużyła
Oj napewno zasłużyła na godny pogrzeb

Dziwię ci się tylko, że zamiast najpierw sprawdzić na innym kompie, to chciało ci się reinstalować system, altualizowac biosy napędu i kompa
Nie dziw się i tak system był juz zajechany więc przydało sie trochę zmian na lepsze.

Ale może tak coś bardziej konstruktywnie ?
Chodź w sumie i tak pewnie sie skończy na zakupie nowej i przyglądałem sie już nowemu plextorowi, nie pamiętam symbolu. a może polecicie godnego następcę tego NECa
Gzegoz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
bledy, nagrywarka, nagrywarka nie nagrywa, nagrywarka nie widzi plyt

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
NOWa Nagrywarka DVD nagle przestała czytać płyty. Kolekcjoner Napędy optyczne DVD 3 27.04.2013 19:03
Problem z zamulającym kompem podczas nagrywania plyt DVD !!! bucha Napędy optyczne CD 10 16.09.2005 13:34
Zrzucanie pamieci fizycznej podczas nagrywania Marlo Napędy optyczne CD 6 23.07.2005 20:10
problem, jak zwiększyc prędkość nagrywania [laptop + nagrywarka zewnętrzna] krzpac Napędy optyczne CD 3 08.07.2004 09:07
Zwiecha Systemu Podczas Nagrywania :( Pablo_NFG Napędy optyczne CD 4 18.07.2003 19:31


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.