![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 20.12.2007
![]() |
Nagrywarka SATA i AHCI
Jako ze jestem nowy na tym forum witam wszystkich!
Kupilem dzis nagrywarke ASUS DRW-2014L1T.Mam takie pytanie czy ta nagrywarka powinna dzialac gdy kontroler SATA na plycie glownej ustawiony jest na tryb AHCI?Bo u mnie cos nie chce.W tym trybie to cyrki z nagrywarka sie dzieja: 1.Naciskam guzik otwierania tacki-wysuwa sie i zaraz zamyka czasem tak szybko ze nawet plyty nie zdaze wlozyc. 2.Nagranie czegokolwiek jest niemozliwe.Nagrywanie rozpoczyna sie po czym tacka sie wysuwa/chowa i koniec nagrywania. 3.Czasem jednak udaje sie cos nagrac ale w trakcie nagrywania bufor skacze od 98***37; do 8% i odczyt tak nagranej plyty jest niemozliwy. 4.Otworzenie programu Nero InfoTool konczy sie blue screen'em. Gdy przelacze kontroler SATA na tryb IDE nagrywarka chodzi bez problemu.Tacka zamyka sie wtedy kiedy ja chce a nie kiedy ona chce.Plyty nagrywaja sie bez problemu, bufor stoi na 98%.Czy tak ma byc czy jednak z palnikiem jest cos nie tak i w trybie AHCI powinna pracowac tak samo jak w IDE?Zalezy mi zeby jednak pracowala w trybie AHCI ze wzgledu na twardziela ktory chodzi w tym trybie. Dziekuje za pomoc i pozdrawiam! |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Nagrywarka powinna byc w trybie IDE inaczej sa problem, wiec wóz albo przewóz
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
AHCI - IMHO- jest praktycznie wylacznie dla HDD.
Nagrywalki ida lepiej pid IDE. Nie ma -IMHO- zysku z nagrywalki idacej AHCI - tylko problem. AHCI dla dysku SATA wymaga sterownikow i reinstalacji systemu.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
O tym wiem i mialem juz wczesniej zainstalowany system na AHCI.Na szczescie mozna dowolnie zmieniac sobie tryb AHCI na IDE i odwrotnie bo gdyby trzeba bylo reinstalowac system po to zeby wrocic do IDE i uruchomic nagrywarke to bym sie podlamal...Szkoda ze nie pomyslalem wczesniej o tych problemach bo bym wzial zwykla nagrywarke na IDE zamiast SATA.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
Data rejestracji: 14.05.2005
![]() |
A co to w ogóle jest te AHCI?? Pierwsze słyszę
![]()
![]() |
#6 | |
Głupi Yasio
Cytat:
Wiec zysk jest. Dwa - kontrolerow SATA masz na ogol wiecej, IDE obecnie jeden, max dwa wiec i nastepny zysk. AHCI
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Bywalec
Data rejestracji: 03.03.2005
![]() |
Mi pod AHCI śmigała bezproblemowo. (ASUS 1814BLT)
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 11.12.2004
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Głupi Yasio
AHCI daje NCQ i Hot Swap - eSata, a powstal w celu poprawienia wydajnosci raid0 i raid1.
Wiec stosowanie do nagrywarek, nie tylko mija sie z celem, ale przy dwoch napedach, lub przy napedzie + dysk na jednej parze kontrolera bedzie powodowalo bledy. I @Mariano b - badz laskaw podac konfiguracje AHCI na swojej plycie. Bo na wiare to ja jestem ostrozny: -po prostu znam pierwsza podstawowa odpowiedz serwisanta - a u mnie dziala! - niezaleznie od stanu faktycznego.
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
A kolega mial pod sata podlaczony dysk czy moze tylko sama nagrywarke ?
Porównywanie dwoch roznych nagrywarek na dwoch roznych plytach glownych nie ma sensu |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Bywalec
Data rejestracji: 03.03.2005
![]() |
Odpowiadam z op***243;***378;nieniem bo ***347;wi***281;ta i w og***243;le.
P***322;yta g***322;***243;wna ASUS P5B-E. 1) HDD Sagate 320 7200.10 SATA2 2) HDD Maxtor 160 SATA 3) ASUS 1814-BLT SATA Po kolei tak jak numery na p***322;ycie. Na pocz***261;tku wszystko ***322;azi***322;o pod IDE. Po oko***322;o p***243;***322; roku pracy pod systemem prze***322;***261;czy***322;em z IDE na AHCI. ***379;adnych problem***243;w z nagrywark***261; nie by***322;o. (aktualnie by***322;o bo posz***322;a do serwisu z innych powod***243;w / pisa***322;em w innym po***347;cie.). Narazie chca mi wymienic na LG SATA z LS. P.s. Nie da sie ustawi***263; aby cz***281;***347;***263; urz***261;dze***324; pracowa***322;a na IDE a cz***281;***347;***263; na AHCI. W sumie to wi***281;kszej r***243;***380;nicy nie odczu***322;em po zmianie. Zmieni***322;em z nud***243;w. ![]()
There's no place like 127.0.0.1 Ostatnio zmieniany przez mariano b : 28.12.2007 o godz. 12:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Jednak moja nagrywarka byla uszkodzona.Dostalem nowy egzemplarz i smiga pod AHCI jak zloto.Zadnych problemow (przynajmniej narazie).Tak wiec naped optyczny na SATA moze bez problemow pracowac w trybie AHCI!!!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Calibra is the best!!!
Data rejestracji: 06.07.2004
![]() |
Te***380; sie ciesze... Amen
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Bywalec
Data rejestracji: 07.10.2003
![]() |
Ja ostatnio przegryzałem się przez te problemy.
U mnie AHCI + nagrywarka LG SATA działało bez problemów pod Windows (płyta z nForce 560). Jednak generalnie SATA zaczyna być problemem, jeśli zamierzamy użyć nagrywarki do czegokolwiek innego niż Windows czy Linux (nowsze dystrybucje). Konkretnie często używam czegoś takiego jak np. Hiren's Boot CD i zapomnijcie o użyciu napędu SATA pod DOS (bo do tego się to sprowadza). W trybie AHCI napęd SATA w ogóle nie jest wykrywany, w trybie IDE (trzeba było go tymczasowo włączać na czas bootowania CD) niby był wykrywany ale i tak nie działa. Po prostu nie ma dobrych sterowników cd CD/DVD SATA pod DOS. Ponieważ LG nie był w stanie poprawnie nagrać żadnej płyty DVD+R DL to ostatecznie wymieniłem go na LiteONa IDE - póki co IDE dla napędów CD/DVD wydaje się być bardziej kompatybilnym rozwiązaniem. Pozdr, Zbyszek |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Bywalec
Data rejestracji: 07.10.2003
![]() |
Cytat:
Co do AHCI to jest różnica. Wcześniej miałem nForce 4 i tam były tylko 2 tryby SATA - IDE i RAID. W trybie IDE SATA było w pełni obsługiwane (było m.in. NCQ). Tak samo jest chyna w nForce 570. Teraz mam nForce 560 i tu są 3 tryby SATA - IDE, AHCI, RAID. W trybie IDE kontroler SATA jest wykrywany jako zwykły IDE ale w odróżnieniu od nF 4 nie ma funkcji specyficznych dla SATA (NCQ). Aby je mieć trzeba przestawić w tryb AHCI ale wtedy Windows XP wymaga specjalnego sterownika do kontrolera SATA (dyskietka przy instalacji itp.). Windows Vista ma już obsługę AHCI wbudowaną, podobnie jak nowsze Linuxy. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|