Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 20.12.2007, 23:25   #1
gopiter4
Nowy na forum

Data rejestracji: 20.12.2007
gopiter4 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Nagrywarka SATA i AHCI

Jako ze jestem nowy na tym forum witam wszystkich!

Kupilem dzis nagrywarke ASUS DRW-2014L1T.Mam takie pytanie czy ta nagrywarka powinna dzialac gdy kontroler SATA na plycie glownej ustawiony jest na tryb AHCI?Bo u mnie cos nie chce.W tym trybie to cyrki z nagrywarka sie dzieja:

1.Naciskam guzik otwierania tacki-wysuwa sie i zaraz zamyka czasem tak szybko ze nawet plyty nie zdaze wlozyc.
2.Nagranie czegokolwiek jest niemozliwe.Nagrywanie rozpoczyna sie po czym tacka sie wysuwa/chowa i koniec nagrywania.
3.Czasem jednak udaje sie cos nagrac ale w trakcie nagrywania bufor skacze od 98***37; do 8% i odczyt tak nagranej plyty jest niemozliwy.
4.Otworzenie programu Nero InfoTool konczy sie blue screen'em.

Gdy przelacze kontroler SATA na tryb IDE nagrywarka chodzi bez problemu.Tacka zamyka sie wtedy kiedy ja chce a nie kiedy ona chce.Plyty nagrywaja sie bez problemu, bufor stoi na 98%.Czy tak ma byc czy jednak z palnikiem jest cos nie tak i w trybie AHCI powinna pracowac tak samo jak w IDE?Zalezy mi zeby jednak pracowala w trybie AHCI ze wzgledu na twardziela ktory chodzi w tym trybie.

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam!
gopiter4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.12.2007, 23:35   #2
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Nagrywarka powinna byc w trybie IDE inaczej sa problem, wiec wóz albo przewóz

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.12.2007, 00:17   #3
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
AHCI - IMHO- jest praktycznie wylacznie dla HDD.
Nagrywalki ida lepiej pid IDE.
Nie ma -IMHO- zysku z nagrywalki idacej AHCI - tylko problem.
AHCI dla dysku SATA wymaga sterownikow i reinstalacji systemu.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji!
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.12.2007, 10:35   #4
gopiter4
Nowy na forum

Cytat:
Napisany przez yahol Podgląd Wiadomości
AHCI dla dysku SATA wymaga sterownikow i reinstalacji systemu.
O tym wiem i mialem juz wczesniej zainstalowany system na AHCI.Na szczescie mozna dowolnie zmieniac sobie tryb AHCI na IDE i odwrotnie bo gdyby trzeba bylo reinstalowac system po to zeby wrocic do IDE i uruchomic nagrywarke to bym sie podlamal...Szkoda ze nie pomyslalem wczesniej o tych problemach bo bym wzial zwykla nagrywarke na IDE zamiast SATA.
Stary 21.12.2007, 11:25   #5
punisher
Guru

Data rejestracji: 14.05.2005
punisher zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A co to w ogóle jest te AHCI?? Pierwsze słyszę A nie ma takie możliwości, że każde urządzenie pracowało w innym trybie?
Stary 21.12.2007, 12:10   #6
yahol
Głupi Yasio

yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez gopiter4 Podgląd Wiadomości
O tym wiem i mialem juz wczesniej zainstalowany system na AHCI.Na szczescie mozna dowolnie zmieniac sobie tryb AHCI na IDE i odwrotnie bo gdyby trzeba bylo reinstalowac system po to zeby wrocic do IDE i uruchomic nagrywarke to bym sie podlamal...Szkoda ze nie pomyslalem wczesniej o tych problemach bo bym wzial zwykla nagrywarke na IDE zamiast SATA.
Nagrywarka SATA jest wykrywana jako IDE, ale idzie z transferami SATA - bo kontroler tak pozwala.
Wiec zysk jest.
Dwa - kontrolerow SATA masz na ogol wiecej, IDE obecnie jeden, max dwa wiec i nastepny zysk.
AHCI
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Stary 22.12.2007, 14:58   #7
mariano b
Bywalec

Data rejestracji: 03.03.2005
mariano b w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mi pod AHCI śmigała bezproblemowo. (ASUS 1814BLT)
Stary 22.12.2007, 16:34   #8
gopiter
Nowy na forum

Data rejestracji: 11.12.2004
gopiter w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez mariano b Podgląd Wiadomości
A to ciekawe!Czyzby jednak moja nagrywarka byla uszkodzona??
gopiter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.12.2007, 16:56   #9
yahol
Głupi Yasio

AHCI daje NCQ i Hot Swap - eSata, a powstal w celu poprawienia wydajnosci raid0 i raid1.
Wiec stosowanie do nagrywarek, nie tylko mija sie z celem, ale przy dwoch napedach, lub przy napedzie + dysk na jednej parze kontrolera bedzie powodowalo bledy.
I @Mariano b - badz laskaw podac konfiguracje AHCI na swojej plycie. Bo na wiare to ja jestem ostrozny:
-po prostu znam pierwsza podstawowa odpowiedz serwisanta - a u mnie dziala! - niezaleznie od stanu faktycznego.
Stary 22.12.2007, 16:56   #10
Bródka
Technik Informatyk

Data rejestracji: 22.01.2005
Bródka niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
A kolega mial pod sata podlaczony dysk czy moze tylko sama nagrywarke ?

Porównywanie dwoch roznych nagrywarek na dwoch roznych plytach glownych nie ma sensu

Mój Mondek - PolskaJazda.pl
Bródka jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.12.2007, 12:36   #11
mariano b
Bywalec

Data rejestracji: 03.03.2005
mariano b w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Odpowiadam z op***243;***378;nieniem bo ***347;wi***281;ta i w og***243;le.

P***322;yta g***322;***243;wna ASUS P5B-E.

1) HDD Sagate 320 7200.10 SATA2
2) HDD Maxtor 160 SATA
3) ASUS 1814-BLT SATA

Po kolei tak jak numery na p***322;ycie. Na pocz***261;tku wszystko ***322;azi***322;o pod IDE. Po oko***322;o p***243;***322; roku pracy pod systemem prze***322;***261;czy***322;em z IDE na AHCI. ***379;adnych problem***243;w z nagrywark***261; nie by***322;o. (aktualnie by***322;o bo posz***322;a do serwisu z innych powod***243;w / pisa***322;em w innym po***347;cie.).
Narazie chca mi wymienic na LG SATA z LS.

P.s. Nie da sie ustawi***263; aby cz***281;***347;***263; urz***261;dze***324; pracowa***322;a na IDE a cz***281;***347;***263; na AHCI. W sumie to wi***281;kszej r***243;***380;nicy nie odczu***322;em po zmianie. Zmieni***322;em z nud***243;w. Dostane po nowym roku now***261; prawdopodobnie LG SuperMulti DVD+/-RW GH20LS10 to dam zna***263; czy z ni***261; s***261; problemy. Asus sprawowa***322; sie dobrze. Niestety sklep od paru tygodni nie mo***380;e osta***263; nowych od dystrybutora. Nie by***322;o ***380;adnego skakania bufora i tym podobnych.

Ostatnio zmieniany przez mariano b : 28.12.2007 o godz. 12:42
mariano b jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.12.2007, 01:09   #12
gopiter4
Nowy na forum

Jednak moja nagrywarka byla uszkodzona.Dostalem nowy egzemplarz i smiga pod AHCI jak zloto.Zadnych problemow (przynajmniej narazie).Tak wiec naped optyczny na SATA moze bez problemow pracowac w trybie AHCI!!!
Stary 31.12.2007, 07:41   #13
Jerry from hell
Calibra is the best!!!

Avatar użytkownika Jerry from hell

Data rejestracji: 06.07.2004
Jerry from hell zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Te***380; sie ciesze... Amen

Jerry from hell jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2007, 14:41   #14
klosz007
Bywalec

Data rejestracji: 07.10.2003
klosz007 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja ostatnio przegryzałem się przez te problemy.

U mnie AHCI + nagrywarka LG SATA działało bez problemów pod Windows (płyta z nForce 560).

Jednak generalnie SATA zaczyna być problemem, jeśli zamierzamy użyć nagrywarki do czegokolwiek innego niż Windows czy Linux (nowsze dystrybucje).

Konkretnie często używam czegoś takiego jak np. Hiren's Boot CD i zapomnijcie o użyciu napędu SATA pod DOS (bo do tego się to sprowadza). W trybie AHCI napęd SATA w ogóle nie jest wykrywany, w trybie IDE (trzeba było go tymczasowo włączać na czas bootowania CD) niby był wykrywany ale i tak nie działa. Po prostu nie ma dobrych sterowników cd CD/DVD SATA pod DOS.

Ponieważ LG nie był w stanie poprawnie nagrać żadnej płyty DVD+R DL to ostatecznie wymieniłem go na LiteONa IDE - póki co IDE dla napędów CD/DVD wydaje się być bardziej kompatybilnym rozwiązaniem.

Pozdr,
Zbyszek
klosz007 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2007, 14:49   #15
klosz007
Bywalec

Data rejestracji: 07.10.2003
klosz007 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
P.s. Nie da sie ustawić aby część urządzeń pracowała na IDE a część na AHCI. W sumie to większej różnicy nie odczułem po zmianie. Zmieniłem z nudów. Dostane po nowym roku nową prawdopodobnie LG SuperMulti DVD+/-RW GH20LS10 to dam znać czy z nią są problemy.
Ja miałem właśnie tego LG i oddałem do sklepu - niby wszystko było OK (nagrywanie CD i DVD+R) ale na 5 płyt DVD+R DL Verbatim które próbowałem nagrać 5 poszło do kosza. Więc się z nią pożegnałem i przerosiłem z LiteON'em.

Co do AHCI to jest różnica. Wcześniej miałem nForce 4 i tam były tylko 2 tryby SATA - IDE i RAID. W trybie IDE SATA było w pełni obsługiwane (było m.in. NCQ). Tak samo jest chyna w nForce 570.

Teraz mam nForce 560 i tu są 3 tryby SATA - IDE, AHCI, RAID. W trybie IDE kontroler SATA jest wykrywany jako zwykły IDE ale w odróżnieniu od nF 4 nie ma funkcji specyficznych dla SATA (NCQ). Aby je mieć trzeba przestawić w tryb AHCI ale wtedy Windows XP wymaga specjalnego sterownika do kontrolera SATA (dyskietka przy instalacji itp.). Windows Vista ma już obsługę AHCI wbudowaną, podobnie jak nowsze Linuxy.
klosz007 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: