![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 30.11.2007
![]() |
Powolny transfer - opad rąk
Witajcie,
mam problem i już przerobiłem wszystkie znalezione rozwiązania na forach itp. Mam nagrywarkę LiteOn SOHW-1673S, strasznie wolno nagrywała, więc stwierdziłem, że się zepsuła i kupiłem nową ASUS DRW-2014 L1T. No i okazało się, że jest dokładnie to samo. Zacząłem więc drążyć. System XP SP2 i nero 7.5 z nagrywarka w komplecie. Pomyślałem, że pewnie DMA itp. ale ASUS jest na SATA i odpiąłem wszystkie dyski inne niż główny też SATA. Problem pozostał. Zeskanowałem kompa na wszystkie strony na okoliczność różnych mend i nic. Zastopowałem wszystkie procesy poza koniecznymi, to samo. W trybie awaryjnym to samo. Zainstalowałem ASPI, to samo, po zmarnowaniu ładnych paru płyt już nie wiem co zrobić. Nero CD/DVD speed pokazuje mi nawet odczyt na poziomie 2.4, więc w obie strony się zacina. Może ktoś przerabiał coś takiego i mi podpowie? Z góry dzięki. G. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a dysk sprawdza***322;e***347; ??
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jak model plyty g***322;ownej
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 24.07.2003
![]() |
![]()
pozdrawiam
zdaje sie ze mialem ten sam problem Win XP SP1 nero 6.6.0.6 ee nagrywarka: _NEC DVD_RW ND-3520A, 1.04 trwalo to jakiś rok... w koncu sie wkurzylem i zaczalem gmerać... odpalilem CD speed zeby sprawdzic co ta wypalara naprawde robi i co sie dzieje i rezultat jaki otrzymalem jest na obrazku ponizej: ![]() i zapis w takim samym tempie jak odczyt ![]() nawet zaniosłem do kumpla - ma identyczną zapiął moją i o dziwo zasuwa dokladnie tak samo jak jego start ok 6x koniec 16x a u mnie muliła nieszczęśliwie wypialem wszystko z kabla zostala sama nagrywara na masterze zmienilemm kabel przy okazji wykrylem ze nagrywarka CD nie miala styku na wtyczce zasilania i usprawnilem transfery z dowolnego dysku byly wieksze niz potrzeba i wymiękłem... odpalilem Nero DriveSpeed poplumkalem po przyciskach od niego wydawalo mi sie ze bez rezultatu... ale po restarcie kompa zachcialo mi sie testów i teraz jest tak: ![]() prawde mowiac nie mam bladego pojecia co zrobilem bo naplumkalem duzo i nie wiem czy ma to jakies znaczenie, ale w tej chwili mam predkosc 16x czas spin Down 32s a w opcjach od Nero DriveSpeed zdjete zaznaczenie ze wszystkiego jak widac po obrazkach na innej plytce, ale przed zabawą z Nero DriveSpeed bylo prawie tak samo jak na pierwszym obrazku w trakcie pisania tego posta znowu wlaczylem Nero DriveSpeed zeby sprawdzic co ja wlasciwie takiego namodzilem (niczego nie przestawialem i wyłaczyłem) odpalilem testa i wnowu zglupialo zaczęło od predkości 3,73X... przestawilem tak dla jaj predkosc w DriveSpeed na 2X i odpalilem testa i o dziwo zaczęło od 6,75X (czyli tak jak u kumpla) ustawiłem tak dla wszelkiego wypadku na 16X wyłączyłem Nero DriveSpeed zrobiłem testa i jest dobrze zrestartowałem kompa i jak na razie mu pozostało jak należy i mam nadzieję że już mu się nie odmieni na wszelki wypadek nie wlanczam wiecej DriveSpeed'a heh ![]() nie wiem czy to wina mojej sfatygowanej Windy czy DriveSpeed czy styku miedzy nimi ale u mnie to tak działa jak opisałem powyżej i pomogło
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
no dobra wymiękam
znowu mu sie odwidzialo i tym razem cuda z drivespeedem nie pomagaja chyba tylko nowa winda mnie czeka chyba ze ktos zna rozwiazanie
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
ASUS A7V880
Próbowałem usunąć nagrywarkę z systemu, żeby się sama zainstalowała ponownie, ale jest to samo ![]() ![]() Kiedyś to działało, myślę że to problem programowy, bo przestało działać i kupiłem nową nagrywarkę zakładając, że tamta się popsuła, a tu klops... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
![]() |
Sprawa rozwiązana.
![]() Version 5.14A of the Hyperion Pro drivers z viaarena Okazało się, że miałem sterowniki aktualne, ale nie do końca ![]() Przy okazji polecam stronę, która rozkminia zainstalowane stery. Abonament na podpowiedzi jest płatny, ale można sobie za darmo sprawdzić ![]() http://www.driveragent.com Pozdro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
no w***322;a***347;nie ghead u Ciebie co***347; nie tak by***322;o z kontrolerem (transfer 3MB/s
![]() Ale u kolegi ram kontroler dzia***322;a chyba ok (25MB/s). Oczywi***347;cie zainstalowanie najnowszych ster***243;w nie zaszkodzi. Mo***380;e to po prostu wina p***322;ytki - nap***281;d ma problem z odczytem i zmniejsza pr***281;dko***347;***263;. Bo wykres wygl***261;da ***322;adnie cho***263; jest za wolny. Sprawd***378; na tej p***322;ycie z ni***380;szego obrazka (nagrane 3,26GB). A czy przypadkiem p***322;yty kt***243;re czytasz (DVD-ROM) nie s***261; z filmami? W takim wypadku na Twoim nap***281;dzie mo***380;e byc RIPLOCK i nagrywarka jak najbardziej celowo zmniejsza pr***281;dko***347;***263; odczytu. By***263; mo***380;e mo***380;liwe jest jego usuni***281;cie przy pomocy MCSE Ostatnio zmieniany przez sobrus : 03.12.2007 o godz. 14:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
![]() |
plyta byla specjalnie z grami czyli z danymi i caly czas ta sama i jak bylo widac na obrazku raz sie jej udalo przeczytac z wlasciwa predkoscia i potem jeszcze raz a teraz calkiem podziekowala za wspolprace i muli sie jak do tej pory
zaczne najpierw od nowej windy bo ta juz mocno sfatygowana i wtedy jak nie bedzie chcialo robic jak nalezy to bede sie martwil jak znajde chwile czasu na nowa winde dam znac czy pomoglo płyta główna Gigabyte GA-8IPE1000-G v4
![]() |
|
|