![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 10.10.2005
![]() |
Pioneer 110D za wolno nagrywa
Witam,
nowa nagrywarka PIONEER 110D, podpięta do ATA jako MASTER bez niczego innego na tym kablu (na płycie jest tylko jedno IDE), płyta główna: Abit AG8, dysk Barracuda 200GB podpięty na SATA, procesor 3GHz, 1GB RAMu, WinXP, Nero 6.3.1.6 Płytę Esperanza X8, 4,7GB (prawie pełną) nagrywa mi w prawie 40min! Nero wykrywa dla tej płyty prędkość X12 - i tyle to trwa. Dzisiaj wymieniałem w sklepie nagrywarkę, bo myślałem, że jest felerna - ale z drugą nową jest identyczny problem. Co może być nie tak? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 11.08.2003
![]() |
zmień taśme na 80-cio żyłową (w przypadku 40-sto żyłowej)
sprawdz czy DMA jest włączone zrób defragmentacje dysków wyłącz zbedne programy pracujące w tle
#3 |
Nowy na forum
![]() |
taśma 80-cio żyłowa, dyski nie wymagające defragmentacji, programy zbędne wyłączone, DMA...
Menedżer -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI -> Podstawowy kanał IDE -> Ustawienia zaawansowane: - Urządzenie główne: DMA jeżeli dostępne (bieżący: Ultra DMA tryb 5) - Urządzenie podrzędne - nie dotyczy Menedżer -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI -> Pomocniczy kanał IDE -> Ustawienia zaawansowane: - Urządzenie główne: DMA jeżeli dostępne (bieżący: Multi-Word DMA tryb 2) - Urządzenie podrzędne - nie dotyczy To dobrze? |
![]() |
![]() |
#4 | |
Guru
![]() |
Cytat:
powinno być Ultra DMA 4 a co masz podpięte na podstawowym kanale skoro piszesz że dysk masz na SATA ? edit najlepiej sprawdz w NeroInfoTool tam pokaże dokładnie
![]() Ostatnio zmieniany przez namor : 10.10.2005 o godz. 22:13 |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
NeroInfoTool:
Primary IDE Channel: - Master: ST3200822AS, DMA on - to ten moj dysk (na pewno jest podpiety na SATA, tym cienkim kablem...) Secondary IDE Channel: - Master PIONEER DVD-RW DVR-110D, DMA on, Autorun on Nagrywarka cały czas nagrywa 40min... |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
![]() |
dziwne
u mnie jest Ultra DMA 4 sprawdz czy nie masz możliwości przestawienia na ten tryb ![]()
#7 |
Nowy na forum
![]() |
W BIOSie mialem podział IDE Channels na AUTO i źle przydzielał. Ustawiłem Primary na SATA, Secondary na IDE i jest UDMA 4 dla nagrywarki i śmiga jak trzeba. Dzięki za pomoc.
P.S - skąd jest twój zrzut ekranu? (jaki program?) |
![]() |
![]() |
#8 | |
Guru
![]() |
Cytat:
![]() |
|
|