Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.01.2008, 02:47   #1
joasiunia
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 16.01.2008
Posty: 5
joasiunia w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Unhappy Nagrywarki odczytuje ale nie mozna nagrywac?

Mam dvd i cd, ktore dzialaja prawidlowo przy odtwazaniu. Ale gdy chce cos na nich zapisac wychodzi komunikat ze brak napedu mimo ze diskietki cd czy dvd sa w srodku. Uzywam Alkohol120 ale nawet windowsem XP nie wychodzi. Nie moge rowniez kopiowac zadnych innych plikow czy przez windows czy przez total commander. Poprostu napedy sa nie widoczne. Podejrzewam ze to cos oprogramowaniu ale nie wiem co to. Nie jestem bardzo zaawansowanym uzytkownikiem choc probuje sobie radzic. Bardzo prosze o pomoc. Jutro sprawdze jeszcze moje dvd na innym kompie ale przypuszczam ze z nia jest ok bo sprawdzalam na menadzerze narzedzi.
joasiunia jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.01.2008, 09:05   #2
romanesco
Registered
 
Data rejestracji: 01.08.2007
Posty: 3,562
romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
taśma łącząca napęd z płytą główną, to bardzo prawdopodobne. Trzeba to sprawdzić. Mogło się coś poluzować albo uszkodzić. A ta sytuacja pojawiła się nagle Przedtem było wszystko dobrze
romanesco jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2008, 09:33   #3
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Na płyty CD i DVD nie można nagrywać jak na zwykłe dyskietki*, trzeba mieć program do wypalania. Total Commander , Windows czy Alcohol nie nadają się do wypalania plików.

Zaopatrz się w jakiś darmowy program do wypalania płyt np. Cdburnerxp czy DeepBurner Free.

*istnieje możliwość nagrywania CD-R/RW oraz DVD-+R/+-RW/RAM jak na zwykłe dyskietki - nazywa się to zapisem pakietowym i również wymaga specjalnego programu (DLA lub InCD). Mój tata tego używa i bardzo sobie chwali ale żeby nie zaciemniać zostańmy na razie przy tradycyjnym paleniu.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 16.01.2008 o godz. 09:36
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2008, 19:38   #4
joasiunia
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 16.01.2008
Posty: 5
joasiunia w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cool dzieki

Cytat:
Napisany przez romanesco Podgląd Wiadomości
taśma łącząca napęd z płytą główną, to bardzo prawdopodobne. Trzeba to sprawdzić. Mogło się coś poluzować albo uszkodzić. A ta sytuacja pojawiła się nagle Przedtem było wszystko dobrze
tasmy juz sprawdzalam i jest oki, A kiedys jakie 4 miesiace temu bylo okej. Ktos mi napisal ze alkochol nie nadaje sie do zapisywania?? Ja juz na nim pracowalam. Dzisiaj sprawdze sprzet u kolegi i jak dziala to bede dalej prosic o pomoc.
joasiunia jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2008, 19:44   #5
joasiunia
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 16.01.2008
Posty: 5
joasiunia w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question dzieki

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Na płyty CD i DVD nie można nagrywać jak na zwykłe dyskietki*, trzeba mieć program do wypalania. Total Commander , Windows czy Alcohol nie nadają się do wypalania plików.

Zaopatrz się w jakiś darmowy program do wypalania płyt np. Cdburnerxp czy DeepBurner Free.

*istnieje możliwość nagrywania CD-R/RW oraz DVD-+R/+-RW/RAM jak na zwykłe dyskietki - nazywa się to zapisem pakietowym i również wymaga specjalnego programu (DLA lub InCD). Mój tata tego używa i bardzo sobie chwali ale żeby nie zaciemniać zostańmy na razie przy tradycyjnym paleniu.
dzieki za tips na inne programy, Jezeli dobrze pamietam to ja wlasnie przepalalam juz Alkoholem. A problem jest nie tylko ze sie nie zapisuje tylkp wyskakuje ze nie ma nosnika tak jak by nosniki byly niewidoczne.
joasiunia jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2008, 20:42   #6
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Alcohol nadaje się do zapisywania obrazów płyt, żadnych innych plików nie wypala.
a co do błędu to najlepiej go wyjaśnisz wklejając screenshota
wystarczy za 1000 słów
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.