![]() |
Cytat:
|
Cytat:
|
No i zakupiłem Benq, pozyjemy zobaczymy....
W załączniku wysyłam dwa testy nagranych płyt, czy ktoś mógłby coś o nich napisać, która z płyt jest lepiej nagrana i dlaczego... Uczę się ale jeszcze nie potrafie odczytywać tych testów, plissss cholera nie mogę dołączyć załącznika nie mówiąc o wklejeniu testu w jpg..... chyba naprawde jestem zielony :blee: |
Czy benq też pali Ci kółka na płytach???
|
Przy nagrywaniu Verbatim MCC x8 prawie czysto (czyli równo) może jedno kółko widoczne przy poczatku płyty jekieś 0,7 cm średnicy, ale naprawde ledwo co widać to kółko (gorzej było przy moim pioneerze DVR-109, o NEC'u nie wspomne...)
Przy wypaleniu x4 Verabtim MCC płyta ideał, nie widać żadnych kółek. Przy kupnie nagrywarki sprzedawca chciał mnie odstraszyć przed jej kupnem, mówił że nagrywarka średniej klasy a to że porównywana jest do Plextora to gruba przesada... Mam kilka pytań co do testów, jak tylko naucze się wklejać obrazki to mam proźbe żebyś mi coś troche rozjaśnił jak wypadły testy... |
Pierwszy test BenQ Verbatim nagrywany x8:
http://img203.imageshack.us/img203/2...ishbenq0bk.jpg Płyta nagrywana na NEC'U X8 http://img211.imageshack.us/img211/9...eed2nec3ph.jpg TYM RAZEM pIONNER X4 http://img215.imageshack.us/img215/7...pioneer0tu.png Prosił bym o jakiś komentarz do tych testów, który z nich jest najlepszy i dlaczego.... Ja naprawde nie wiem o co chodzi np. co znaczy kolor niebieski (Pi Errors) kiedy jest lepiej itp. |
moja toshiba mimo zmiennej predkosci nagrywania nie zostawia (zazwyczaj) kolek na plytach. jednak gdy sie zepsula, kolka byly widoczne na wiekszosci plyt (nawet na tych nosnikach na ktorych do tej pory nie bylo), a jakosc zapisu spadla do tego stopnia ze praktycznie nic nie moglem wypalic. po powrocie z serwisu kolek znowu nie ma i nagrywa bezproblemowo.
Mysle ze jesli kolek wczesniej nie bylo to moze byc uszkodzenie nagrywarki - po prostu koryguje predkosc zapisu zaleznie od uzyskanej jakosci, a jesli jest uszkodzona ma wiecej do korygowania. |
Cytat:
Zapraszam do tematu BenQ 1640. :) |
OK jasne, sprawdziłem, czyli u mnie nie jest źle...
mam tylko jeszcze jedno pytanie: czy to normalne że kontrolka na przednim panelu cały czas się świeci gdy płyta jest w środku, nieważne czy jest używana (tak miałem we wcześnejszych napędach) czy nie jest używana, nawert po pół godzinie od włożenia płyty nic sie nie dzieje a kontrolka świeci się?? |
Tak to normalne w Benq'u.
|
Dodam coś też od siebie dotyczące owych ***8222;kółek***8221; na płycie. Ostatnio sporo nagrywam na TDK ***8211;R 8x z oznaczeniem TTG. Jakość tych płyt z pewnością nie zachwyca, ale na pewno jest lepsza niż tych z oznaczeniem TTH. Więc tak na tych TDK nagrywam na Benq 1620 jak i 1625 i na obydwu nagrywarkach mam to samo zjawisko niezależnie od tego czy pale je na max czyli 8x czy 4x. Jest to spowodowane tym, że napęd zmienia strategie zapisu w pewnych obszarach płyty z uwagi na ich kiepską jakość, aby zachować niski jitter i błędy PI i PO a płyta nadawała się w ogóle do odczytu.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:45. |