![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 16.01.2007
![]() |
LG GSA-H12L i problem z płytami CD
Cześć,
Kupiłem ostatnio LG GSA-H12L i mam następujący problem: Kiedy wkładam do napędu płytę CD (nieważne czy ROM, R czy RW), to nagrywarka zaczyna się rozpędzać do maksymalnych (chyba) obrotów i blokuje się cały system (WIN XP SP2). Trwa to zazwyczaj przez chwilę (ok 0.5 minuty) a następnie pojawia się bluescreen z napisem, że system nie działa stabilnie. Potem zazwyczaj jest zwis systemu, lub samoczynny restart. Dzieje się tak dla ok. połowy moich płyt CD (niezależnie od ich rodzaju, lub nie zauwazyłem tu żadnej reguły). Natomiast nie zdarzyło się to jeszcze dla płyty DVD (jak dotąd). Dodam jeszcze, że nagrywarka nie ma problemów z wypalaniem płytek (zrówno CD jak i DVD pod Nero Express). Czy ktoś z szanownych forumowiczów zetknął się z czymś podobnym, lub wie jak temu zaradzić? Nie znalazłem niestety upgrade'u firmware'u do tego sprzętu na stronie producenta :-( Dzięki i Pozdrawiam |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
DMA ASPI ??
standard ![]() mo***380;e p***322;ytki CD s***261; "s***322;abej" jako***347;ci |
![]() |
![]() |
#3 | |
Nowy na forum
![]() |
Cytat:
Niekt***243;re problemowe p***322;ytki to oryginalne CD-ROMy np. ze sterownikami do r***243;***380;nych urz***261;dze***324; dostarczone przez producenta sprz***281;tu :-( A swoj***261; drog***261;, poprzednio u***380;ywa***322;em nagrywarki CD-RW 48x r***243;wnie***380; od LG (nie pami***281;tam modelu) i nie mia***322;em problemu z tymi samymi p***322;ytkami. (tzn. zdarza***322;o si***281; ***380;e nap***281;d si***281; niepotrzebnie 'rozkr***281;ca***322;', ale nigdy nie ko***324;czy***322;o si***281; to niestabilno***347;ci***261; systemu). |
|
![]() |
![]() |
#4 |
Nowy na forum
![]() |
![]()
W końcu, po długiej walce udało mi się rozwiązać problem
![]() Okazało się, że napęd był dość luźno przykręcony i przy niektórych płytkach po prostu wpadał w drgania, przez co nie był w stanie nic odczytać. Po solidnym dokręceniu czterema śrubami, zaczął czytać wszystko jak leci ![]() Dzięki i pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#5 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() już wiem dla czego intuicyjnie wszystko dokręcam mocno, uważając aby nie przesadzić i nie zerwać gwintu - co też mi się zdarza... ![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
A co ciekawe, mój poprzedni napęd (CD-RW) był przykręcony w dokładnie taki sam (luźny) sposób i nie było z nim problemów.
Wychodzi na to, że napędy DVD są po prostu bardziej czułe na drgania (co wydaje się zresztą dość logiczne ze względu na gęstośc zapisu :-) Najbardziej jednak zaskakujące jest to, że Windows traktowal to jako niestabilność systemu i pokazywał bluescreena (btw. pierwszy raz widziałem bluescreena na XP:-) Ale, żeby nie być posądzonym o antymicrosoftową fobię, to dodam, że Linux zachowywał się całkiem podobnie, tzn. wyrzucał na konsolę komunikaty kernela o problemach IO. Dzięki i pozdrawiam |
![]() |
![]() |
|
|