Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.01.2025, 23:39   #1
Camilla
Data rejestracji: 15.01.2025
Camilla w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Napęd do czytania starszych płyt

Dzień Dobry,
w ogólę się nie znam na tym, więc z góry przepraszam i bardzo proszę o pomoc.

Potrzebuje odczytać starsze płyty ze zdjęciami i filmami (z aparatów) które należały do bardzo bliskiej mi osoby. Nie posiadam żadnego czytnika płyt, więc bardzo proszę o rekomendacje, które najlepiej nadały by się do tego zadania. Byłoby super, gdybym mogła jednocześnie zrobić ich kopię na nowe płyty.

Aktualnie posiadam tylko laptopa, ale mogę dokupić komputer gdyby te duże czytniki okazały się lepsze, dlatego bardzo proszę o rekomendacje w obu wariantach z poleceniem w którym kierunku iść.

Płyty to DVD i CD, nagrywane w czasach 2006-2010, ale niestety nie znam więcej szczegółow

Pozdrawiam i dziękuję.
Camilla jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.01.2025, 23:59   #2
KaiQ
Guru

Data rejestracji: 23.07.2018
KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
nie wiem co koledzy doradzą, ale trzeba się liczyć z tym że nawet najlepsze nośniki po takim czasie mogą być nieczytelne. Owszem dobór dobrej nagrywarki może "coś" pomóc, ale będzie to kwestia 10 - 15% możliwości. Na prawdę bardzo dużo zależy od tego na czym i jak została płyta nagrana i przede wszystkim jak przechowywana.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.01.2025, 01:05   #3
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Na razie nie wiadomo, czy w ogóle będą kłopoty z ich odczytem. Może nie będzie. Sprawdzić u kogoś, kto ma czytnik (sąsiad, znajomy, w pracy itp.). Jak pójdzie, to zgrać na pendriva czy HDD a potem zrobisz z tym co chcesz.
Nie wiem, czy zgranie na nowe płytki to najlepszy pomysł. Nie masz czytnika, z czasem coraz mniej ludzi będzie je mieć, a nowe płytki nie są lepsze od starych, a wręcz przeciwnie. No ale co kto lubi.
Stary 16.01.2025, 21:51   #4
KaiQ
Guru

KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>KaiQ wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
niema co... ostatnio musiałem klonować ssd na hdd (bo lenovo ma politykę serwisu tylko z oryginalnym nośnikiem) za dysk WD Black o pojemności 500GB 2,5 zapłaciłem 55zł.... i jaki sens płyty wypalać...
Stary 17.01.2025, 10:35   #5
misiozol
Moderator

Data rejestracji: 26.10.2008
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Sensu dawno nie ma, gdzies w postach robilem przeliczenie i bd wychodzi ze 4x drozej obecnie. Jedyne co ma sens to archiwizacja jakis egzotycznych danych niewielkiej ilosci jako extra zabezpieczenie.
Stary 23.01.2025, 21:08   #6
KaiQ
Guru

heh, pewnie to moje skrzywienie bo ja na prawdę tych płyt w setkach wypaliłem i jeszcze z 40 a może ze 100 z przecinkiem różnych płyt bym znalazł (czystych) do wypalenia. I zatrzymałem się mentalnie że na BD będę archiwizację robił zamkniętych danych (tj. takich w których już nic nie będzie aktualizowane). Płyty w domu rodzinnym w moim pokoju, większość nagrywarek też i tylko myślami się do tego wraca. Tylko HDD, choć niewątpliwie z płyty się nic nie usunie przy odczycie, a z dysku może nam coś nawet antywirus z przekory zablokować.
Odpowiedz na post

Tagi
czytania, napęd, płyt, starszych

Twoje uprawnienia: