![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.05.2004
![]() |
Napęd LG GCC-4120B i płyty DVD
Witam i na początek chciałem pozdrowić całe CDRinfo.pl
Jest to mój pierwszy post i niestety na taki temat :/ Przechodząc do rzeczy: Mam napęd LG GCC-4120B (combo) i po jakimś czasie przestał czytać DVD płytki :/ Chciałem prosić o jakieś rzetelne odpowiedzi ![]() Pozdro i dzięki z góry |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zobacz czy nie wyczerpales limitu zmian regionu - wtedy tylko plyty 0 by dzialaly no i te z regionem ktory zostal w sprzecie na stale
oczywisci mozna taka bloade djac wgrywajac spreparowany firmaware lub uzywajac programu regionfree sprawdz jeszcze aspi i ewentualnie ustawienia regionu w windzie (dvdgenie moze zresetowac region windy) jesli to nie to to serwis... |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 06.05.2004
![]() |
Ale nie czyta wogóle płytek DVD nie tlyko filmy :/ a jush nie na gwarancji więc kicha chyba :/
|
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
Data rejestracji: 15.03.2004
![]() |
Jeżeli tak "płynnie" przestawał czytać DVD, tzn szło mu to coraz gorzej i wolniej i w końcu przestał, to najprowadopodobniej kończy się laser, a konkretnie dioda, bo nie jest w stanie dać takiej mocy jaka jest potrzebna do odczytu DVD. Możesz spróbować kazać mu czytać tłoczone płytki jednowarstwowe (potrzeba na nie najmniejszej mocy).
Ewentualnie (to jest moja całkowicie teoretyczna teoria) usiadł ci na soczewce paproch w takim miejscu i tak mały, że powoduje dyfrakcję fali o długości takiej jak dla DVD a nie wpływa lub mniej wpływa na odczyt CD (dłuższa fala) Ale to tylko teoria i jeżeli by tak rzeczywiście było, to chyba byłbyś pierwszym człowiekiem co takie coś miał. Mozesz się spytać ile w serwisie LG będzie kosztowała wymiana lasera, ale raczej napewno korzystniejszy będzie nowy czytnik. |
![]() |
![]() |
|
|