![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.05.2007
![]() |
napęd nie odtwarza oryginalnych DVD ROM
Witam
Probowałem gdzieś podpiąć ten temat ale nic mi nie pasowało. Problem polega na tym, ze nagrywarka DVD NEC ND4550A nie odtwarza oryginalnych DVD ROM np z gazet PC World Komputer (sprawdzałem 3 numery 12/06, 1/07, 2/07) oraz DVD Video (np Syzyfowe prace - biblioteka GW). Wizualnie powierzchnie płyt bez zastrzezen. System widzi nagrywarkę jako stację dysków ale po włożeniu płyty do napędu - zero reakcji i cisza. Dodam tylko, że nagrywarka bez problemu nagrywa i czyta nagrane płyty (CD i DVD). Sprawdziłem CD romy z czasopism - czyta. Co do tej pory próbowałem zrobić: ASPI i DMA sprawdziłem - OK flash biosu do v. 1.8 korzystam z InterVideo WinDVD4 ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Breaking Steps
Data rejestracji: 25.04.2007
![]() |
Może być tak ,że pomalutku pada laser.
![]()
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Nagrywarka nie jest zbyt mocno eksploatowana. Poza tym zastanawiający jest fakt, że oryginalnego DVD roma nie czyta a zaraz potem nagrane DVD czyta i tak dalej
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
PC World Komputer, inne plytki tego typu, maja wlasny autostart.
Rozumiem, ze naped nie widzi zawartosci plyty (PPM - otworz). A inne plyty DVD widzi. Moze, miec to zwiazek z barwa nosnika lub technika zapisu. Ale najpewniej zwiazane jest z laserem napedu. (tasma 80 zylowa rozumiem). Ja bym potestowal na kilku oryginalnych plytach i pobiegl do serwisu. To wada nienaprawialna domowymi srodkami.
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Nie tylko nie widzi zawartości płyty ale również po jej włożeniu nie ulega zmianie ikona napędu. Sprawdziłem jeszcze kilka innych oryginalnych DVD -jest tak jak pisałem. Nie mogę powiedzieć, że stało się to nagle bo wcześniej z oryginalnych DVD ROM z programami nie korzystałem - były to zawsze CD ROMy a DVD Video oglądałem na stacjonarnym DVD. Dlatego tą sytuacją byłem zaskoczony i szukam tu pomocy. Co do serwisu to mogę zapytać - niestety napęd jest już po gwarancji więć koszt ewentualnej naprawy = nowy napęd.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Głupi Yasio
Data rejestracji: 27.05.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jezeli naped po gwarancji, aty masz troche zdolnosci manualnych
![]() Rozmontuj naped, na wozku lasera, jest zalakowany potencjometr. Delikatnie malym srobokretem przekrec go w prawo maksymalnie o 1/4 obrotu nie wiecej! I przetestuj. (to jest kalibrator mocy lasera) Jezeli naped jest jakos nowy, moze nie miec potencjometra. Wtedy mogila ![]()
Powyższa wypowiedz, wyraża jedynie moja opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn. ****************************************** Monarchista, podstępnie knujący przeciwko Republice i demokracji! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
Ok spr***243;buj***281; ale to ju***380; chyba jutro. O dalszych losach problemu postaram sie poinformowa***263;.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Breaking Steps
Data rejestracji: 25.04.2007
![]() |
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Nowy na forum
![]() |
Witam ponownie
Niestety we wskazanym miejscu nie widać żadnego potencjometru więc ten wariant odpada. Sprawdziłem jeszcze kilka płytek PC World Komputer wydanie CD i tu wszystko OK. Mimo wszystko dzięki za pomoc. Pozwole mu (napędowi) dożyć spokojnej starości. Co do płytek ponieważ zawierają kilka interesujących mnie programów spróbuję skopiować je na eMacu. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|