![]() |
kupilem niedawno [wczoraj] nec-3500 AG. wypalilem do tej pory trzy plytki plantium x8 +R oraz jednego verba +R x4.
zadnych problemow, odczyt z nero speed 3.3 wzorowy [test transferu i scan powierzchni]. Odczyt sprawdzalem rowniez na toshiba sd-m1612 - wyniki rowniez wzorowe. Niestety bledow PI i PIF nie zrobie w KProbe. To duza zaleta Lite-Ona, ze jest super oprogramowany. Z nec-a jestem zadowolony, tylko czasy wypalania sa jednak przydlugie jak dla mnie - to wina zapisu strefowego dla x8 = 10 min dla x4 = 15 minut moze nowy frimware to zalatwi. Nec byl kupiony jako OEM i nic nie bylo do niego dolaczone - totalny golas zawiniety w folie. bardzo cicha praca i naprawde niezla jakosc zapisu, sadzac z odczytu oczywiscie. no ale i plytki byly niezle, plantium to richoh, a verby to mcc na noname nie planuje raczej zapisywac. to co nagrywalem to byly dane, palone w nero 6.3.1.20 wiec testow w standalone dvd nie robilem :) ogolnie: dobrze lub wzorowo z malym minusem - co kto woli. Lite-Ona mam cdrw model 52327s - oprocz tego, ze strasznie glosny jest calkiem ok. Nie wiem jak z trwaloscia jest u Lite-Ona, opinie sa zupelnie rozbiezne - kazdy [ no dobra, prawie kazdy] chwali to co ma wg mnie :) |
Cytat:
|
Cytat:
Co do wyzszych predkości to trzeba liczyć że nowe firmware skróci czasy zapisu. slawekj - to właśnie zalezy od firmware. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Ale chyba na 1633S i biosie BS0C wygląda to jeszcze lepiej :D
|
Cytat:
|
Ja narazie na serwis się z moja 832S nie wybieram aby mi wymienili na 1633S. Poczekam aż wyjdzie jakiś model z 16x DVD-R.
|
Cytat:
Neca kupilem z racji ceny i opinii o nim przeczytanych wlasnie tu. Masa moich znajomych ma Lite-Ony wiec mialem okazje ich popytac. Sam posiadam Litka cdrw 52327s i jestem z niego zadowolony no i Kprobe, wiadomo. Wg mnie nie podlega dyskusji fakt, ze p-clv jest [naj]lepsze. A z-clv jest slabsze - zwlaszcza jesli chodzi o czas zapisu. Nie ma przeciez konstrukcji idealnych :) Nie rostrzygne czy zmiana frimware zmieni strategie zapisu, tu sie zdaje na wasze opinie - niestety sa one czasami sprzeczne. Sami jednak widzicie jak niewiele wad podalem nec-a 3500 AG. TO naprawde niezly naped. Wykresy z nerona speeda 3.3 ida pieknie w gore, zero zalaman - koncowka wzrorowa. Plytki nagrywam danymi wiec pakuje ile sie zmiesci. Wiadomo, ze nie zmierze C1 czy PI bo tak chyba jest prawidlowo. Ale to nie wada nec-a tylko wielka zaleta Lite-Ona. Nec umozliwia ustawienie book type na dvd-rom dla plyt: dvd+rw oraz dvd+r dl Nie udalo mi sie ustawic natomiast na dvd+r !! Nie mam wielkiego doswiadczenia w dvd writerach, lepiej juz u mnie z cdrw - mam na koncie ponad 6000 zjaranych krazkow. do teraz wypalilem na razie tylko 5 plyt dvd wiec wole nie wypowiadac sie zbyt stanowczo. Acha, palilem neciem tylko na niezlych nosnikach: palntium x8 [ricoh] oraz verbatim x4 [mcc] i jedna tdk [tdk] wszystko sie wypalilo wzrorowo, tdk x4 mogla byc wypalona x8 , pozostale zgodnie z oznaczeniem. Na no-name nie planuje wypalac, mam przykre doswiadczenia z cdr. obecnie wykonuje dla kazdego albumu/folderu/filmu 1% danych naprawczych gdzyz: nec to tylko nec verbatim to tylko verbatim ale par2 to az par2 :) poprawnosc zapisu sprawdzam ponadto przez pliki sfv/md5 [ jak long joliet jest za krotkie ] to umozliwi mi to przywrocenie starej nazwy pliku na hdd po zgraniu [dane]. przy okazji : long joliet w nero to tragedia, chyba tylko do 100 znakow - inny soft do 110, a jeszcze romeo do 212 znakow [stomp record max 4.5] podsumowujac: kazdy kto ma neca - powinien kupic LiteOna kazdy kto ma Lite-Ona powinien kupic neca/pioneera cisza i spokoj na forum gwarantowana :) zycze milego dnia |
Cytat:
|
Mam NEC-3500 od trzech dni (kupiony w niemczech box) na razie testuję :), ale jak dotąd nie moge narzekać kupiłem płytkę DL która po nagraniu śmiga w moim stacjonarnym DVD , a z tym jak wiadomo jest różnie.Podaje link do komentarzy z komputronika też chwala ten piecyk :) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13107 Co do produkcji napedów to Nec jest jednym z wiekszych na świecie jednak u nas mało popularnym.Pamietam czasy kiedy Lite-ona nikt w polsce nie znał a ja go woziłem z niemiec.Jak dotąd paliłem wsio na Lite-on jednak mój niemiecki znajomy polecił mi tego NEC-a, czas na zmiany zobaczymy
|
Cytat:
a nec ma [ z tego co sie zdazylem zorientowac ] odczyt tak samo super jak toshiba, ktora katuje juz od dluzszego czasu - jednak napisze jeszcze raz: plyty mam markowe, palone niedawno, wiec trudno tu o pewna ocene. 3majcie sie |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:33. |