Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND-3550\3551\4550\4551\3570\3571\4570\4571 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd-3550-3551-4550-4551-3570-3571-4570-4571-a-60795/)

963852 10.01.2006 13:52

Cytat:

Napisany przez Clintt
Podałem do niższego modelu, ale one różnią się tylko o technologie LabelFlash, dlatego testy nagrywania powinny się zgadzać.

Z tego co wiem to maja ten sam chip, czy dokładnie to ta sama konstrukcja nie mam pojęcia, moze w 4551A poprawili bios ??? Ciezko wyczaic co i jak.
A test Benq 1650 nie wyszedł najlepiej, zobaczymy co bedzie jak go na cdrinfo.com wytestuja - im bardziej ufam.

slawekj 10.01.2006 13:54

Cytat:

Napisany przez icemac
troche musze polemizowac z testem na cdrlab, poniewaz plyty rozpoznaje mi szybko i nie jest to czas 18sekund ??? "szybko przeskakuje" sie po katalogach na plycie :tak!:

Wystarczy zrobić test odczytu i wszystko jasne. :spoko:
Czas 16s.
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=26133

:)

icemac 10.01.2006 14:07

zerkne i dam info na forum jak bedzie na 4551

FatAlbert 10.01.2006 15:27

ciekawe gdzie kuoił bo na proline.com czy jakoś tka nero to jest za dopłatą 1 zł słownie zeta

Clintt 10.01.2006 16:16

Cytat:

Napisany przez icemac
zerkne i dam info na forum jak bedzie na 4551

No ja właśnie po cichu liczyłem, że testy i oceny na cdlab są trochę zbyt surowe w stosunku do tych napędów. Cały czas się zastanawiam nad kupnem nagrywarki pomiędzy benq 1650 a nec 4551b. Naprawdę uważasz, że kupno tego neca było błędem i po własnych testach stwierdziłeś, że jakbyś teraz wybierał, to na pewno byś go nie kupił? Zależy mi na dvd-ram, więc jakby rzeczywiście jakość nagrywania i zachowanie nec'a było do przetrawienia, to wybrałbym go zamiast benqa.

Clintt 10.01.2006 16:24

Cytat:

Napisany przez 963852
Z tego co wiem to maja ten sam chip, czy dokładnie to ta sama konstrukcja nie mam pojęcia, moze w 4551A poprawili bios ??? Ciezko wyczaic co i jak.
A test Benq 1650 nie wyszedł najlepiej, zobaczymy co bedzie jak go na cdrinfo.com wytestuja - im bardziej ufam.

Jeśli poprawiliby bios dla 4551a, to nic nie stałoby na przeszkodzie żeby wypuścili również ulepszoną wersję dla 4550... :banan2:

Dżii 10.01.2006 16:27

Cytat:

Napisany przez icemac
1. najpierw wypalilem dane (zamknieta sesja), pozniej napis (dwa dni pozniej dokladniej)

To była zwykła płyta DVDR? Nie LF, tak?
Może zrób taki test. Nagraj napis na obrzeżu (jakiś minimalny), później spróbuj (jesli masz możliwość) nagrać tą płyte na innej nagrywarce.
Czy próbowałeś robić takie napisy na CDR?

icemac 10.01.2006 17:59

Cytat:

Napisany przez Clintt
No ja właśnie po cichu liczyłem, że testy i oceny na cdlab są trochę zbyt surowe w stosunku do tych napędów. Cały czas się zastanawiam nad kupnem nagrywarki pomiędzy benq 1650 a nec 4551b. Naprawdę uważasz, że kupno tego neca było błędem i po własnych testach stwierdziłeś, że jakbyś teraz wybierał, to na pewno byś go nie kupił? Zależy mi na dvd-ram, więc jakby rzeczywiście jakość nagrywania i zachowanie nec'a było do przetrawienia, to wybrałbym go zamiast benqa.

jestem zadowolony z tego napedu, jakbym mial jeszcze raz kupowac to tez bym wybral ten model neca :tak!:

moze nie jest ta opinia obiektywna (jestem posiadaczem tej nagrywarki), ale na razie (czyli od soboty - wypalone 10 DVD+R) nie mam problemow

teraz do slawkaj

czas rozpoznawania nosnika w tescie miedzy 16 a 19 sekund :tak!: mozna sie przyzwyczaic

skan w biosie 1-Z2 - wybaczcie za tak male ilosci skanow i "krotkie" pliki nagrane na nosnik, ale nie mam zbytnio szmalu na testowanie roznego rodzaju nosnikow :(

http://img97.imageshack.us/img97/820...uary200.th.jpg

i ten sam nosnik w litku

http://img24.imageshack.us/img24/315...10janua.th.jpg

czyli nec lepiej nagrywa niz odczytuje :mruga:

963852 10.01.2006 18:36

Szkoda ze Verbatima 8x nie masz na stanie.

PS: Na wszystkich skanach ilosc błedów PIE gdzies tak na 0.9 do 2.1 jest wyraźnie podwyższona. To chyba nie zbieg okoliczności.

@IceMac - zbadaj tą sprawe, moze nowy bios, a moze starszy - pokombinuj
I zeskanuj płyte z powyzszego wykresu jeszcze raz ale z tymi samymi predkosciami. Jeden skan (NEC) jest na 8x a drugi na 4x.

Pozdrawiam

icemac 10.01.2006 18:38

8x sie skonczyly, podobnie jak 16x :(

dlatego zaczalem palic na Imation+r 16x od MBI

@963852
napisze ci tak to chyba jest w tym "okresie" jak nagrywara pali z predkoscia 6x
skan gorny jest z neca (testuje sie 8x,5x), a dolny z litka te modele 4x

P.S.
tak mi sie wydaje, moze nowy bios to "wyprostuje"
a moze wywale stery od nfoce IDe i zostane na winowsowych ???

a tak wyglada test plytki plextor w necu wypalonej w dogorywajacej 832, na poczatku w granicach 0.5GB bledy PIF wielkosc 8 swiadcza o dobrej korekcji bledow, gdyz na litku w tym miejscu mam je na poziomie 30, a na stacjonarce "pikseloze" przez 1-2 sekundy ;) te skoki predkosci testowej to moje "grzebanie na kompie"

http://img24.imageshack.us/img24/820...uary200.th.jpg

fricko 10.01.2006 20:42

icemac czyli ogolnie mozesz powiedziec ze jestes zadowolony z tej nagrywarki Nec 4551??

Mozesz mi powiedzec czym rozni sie model NEC 4551A od 3551A bo ogolnie wydaja mi sie takie same :|

P.S. Moze masz program do Labelflash ??

Z gory dzieki za odpowiedzi :)

Diabolique 10.01.2006 22:31

3551a nieposiada obslugi dvd-ram, w przeciwienstwie do 4551a

Meff 11.01.2006 09:32

nec 3550a błedy przy weryfikacji

Nie wiem czy mam pecha czy też coś nie gra w moim systemie, już 4tego neca 3550a zawioze do serwisu, instaluje sobie nagrywarkę w systemie jest wszystko ok wypalam sobie płytkę np. cdrw verbatim z niewielką prędkościa x10 weryfikuje kompilacje i 4 błędy. Biorę dvd+r też verbatim wypalam z prędkością x8 weryfikuje kompilację i 2 błędy... A co najdziwniejsze nero lubi wyrzucić przy kasowaniu płytki cdrw błąd "nieznany błąd nagrywarki" w sumie straciłem już sporo kasy na testowaniu płytek od budżetowych po rózne markowe z tymi napędami i mam już dość. Co jeszcze dziwniejsze podczas nagrywania/odczytu z tego napędu dioda wskazująca aktywność HDD świeci się dokładnie tak samo jak dioda w nagrywarce.
Czy ktoś miał podobne objawy i poza zwrotem do serwisu udało się je w jakiś sposób usunąć?
Dla pewności wbiłem w kompa moją wysłużoną 2 letnią nagrywarkę CD LG i ona pali dowolną płytkę CD poprawnie ani nero nie wrzeszczy o jakichś błędach przy kasowaniu cdrw.

konfig mojego sprzętu
athlon 2400XP
1gb ram
płyta via kt400a
2xHDD 80GB samsung
wszystkie sterowniki są najnowsze pracuję pod winXP bez SP2.

Ormianin 11.01.2006 14:49

Cytat:

Napisany przez icemac
trzeba miec nero 6.6.1.3d czyli wersja NEC dostepna tylko z napedem NEC LabelFlash

ja mam ta wersje bo dali mi w proline plytke z takim nero ale to jest wersja obcieta expresNero... chyba ze trzeba miec inny numer seryjny... Ice odezwij sie do mnie na prv

icemac 11.01.2006 17:06

ja jestem zadowolony z tego napedu
a czym sie rozni od 3551 to juz Diabolique ci napisal :tak!:

fricko 11.01.2006 17:20

iceman a czy masz jakis program do nadruku LabelFlash ??czy ewentualnie wiesz moze skad go sciagnac?

FatAlbert 11.01.2006 19:31

a moze któryś z posiadaczy zapoda skana z i obrazkiem jakimś ale takim żeby było coswidać i którą wziąć
NEC z LF
czy
LG z LS
napiszcie co warto wziąć

ps
waham sie nad kupnem mimo tych dyskusji które zagościły tudzież

Smartek 11.01.2006 19:32

ja bym na Twoim miejscu bral NECa
pozdro ;)

icemac 11.01.2006 21:25

Cytat:

Napisany przez fricko
iceman a czy masz jakis program do nadruku LabelFlash ??czy ewentualnie wiesz moze skad go sciagnac?

progza kupujesz z napedem :tak!: oczywiscie jak chcesz ;)

co do wydruku LF to cena za nosnik FUJI poszla do gory z 3pln do 5pln, a za 5 pln jest kilka zwyklych markowych DVD+R ||

Nookie 11.01.2006 23:03

a jak wyglada sprawa z gwarancja w przypadku nec'a, jesli cos sie zepsuje to wymiana sprzetu czy leci do serwisu i trzeba czekac ?

punisher 12.01.2006 04:26

Nie jestem pewien czy to pomoże, ale sprawdź czy taśma do której podłączona jest nagrywarka nie jest uszkodzona. Mój znajomy miał podobne problem z samsungiem, wymienił 3 napędy, ale dopiero wymiana taśmy pomogła :)

icemac 12.01.2006 07:29

Cytat:

Napisany przez Nookie
a jak wyglada sprawa z gwarancja w przypadku nec'a, jesli cos sie zepsuje to wymiana sprzetu czy leci do serwisu i trzeba czekac ?

gwarancja jest typu "door to door" - dzwonisz pod numer, nadaja ci numer reklamacji, wzywasz poleconego przez serwis spedytora itd.

nie wiem ile sie czeka, bo mi nec dziala :cool:

fricko 12.01.2006 09:20

iceman tylko ze jak kupilme nagrywarke nec w wersji oem bez zadnego oprogramowania itp i wlasnie dlatego szukam skad tu mmozna zalatwic alternatywne zrodło do zdobycia owego oprogramowania.Jak bys wiedzial skad to daj znac.

Ormianin 12.01.2006 10:12

Cytat:

Napisany przez Clintt
a nec 4551b.

Ja mam Neca 4551a ale nigdzie nei moge znalezc info o 4551b, gdzie taka nagrywarka jest? a jest wogole?

Meff 12.01.2006 10:54

tasmy są ok pierwsze co to zmieniłem taśme na nową, ale serwis nec dał mi cynk bym spróbował podmienić sterownik kontrolera IDE na inny i zamiast microsoftu wpakował Via (płyta głowna jest na chipsecie via) szkoda tylko że nec juz jest oddany do serwisu dostałem zamiast niego plextora i działa o niebo lepiej

ed hunter 12.01.2006 10:57

Cytat:

Napisany przez Meff
tasmy są ok pierwsze co to zmieniłem taśme na nową, ale serwis nec dał mi cynk bym spróbował podmienić sterownik kontrolera IDE na inny i zamiast microsoftu wpakował Via (płyta głowna jest na chipsecie via) szkoda tylko że nec juz jest oddany do serwisu dostałem zamiast niego plextora i działa o niebo lepiej

jak bez dopłaty to chwalmy Pana :wow:

woloch 12.01.2006 11:02

ja tez jestem zainteresowany takim nero do labelflash'a. jak ktos moze mi pomoc bede wdzieczny
pozdrawiam

Dżii 12.01.2006 11:54

To można wypalać etykietki na CDR-ach czy nie? Bo czytałem że LF nie wspiera CDR ale myslałem że chodzi o to że nie ma takich płyt z LF, ale można wypalać etykiety na stronie z danymi. Teraz gdzieś przeczytałem że na CDR nie można wypalać obrazków. To jak to jest?

Nookie 12.01.2006 14:38

Cytat:

Napisany przez icemac
gwarancja jest typu "door to door" - dzwonisz pod numer, nadaja ci numer reklamacji, wzywasz poleconego przez serwis spedytora itd.

nie wiem ile sie czeka, bo mi nec dziala :cool:

ale to chyba w przypadku kiedy sie kupi Box'a czy w przypadku oem'ow tez tak jest? A ty kupiles box czy oem?

FatAlbert 12.01.2006 15:25

Cytat:

Napisany przez Dżii
To można wypalać etykietki na CDR-ach czy nie? Bo czytałem że LF nie wspiera CDR ale myslałem że chodzi o to że nie ma takich płyt z LF, ale można wypalać etykiety na stronie z danymi. Teraz gdzieś przeczytałem że na CDR nie można wypalać obrazków. To jak to jest?

LF nie wypala obrazków na zwykłych płytach

dominik_bb 12.01.2006 16:08

jak ktos ma ta wersje Nero to prosze o info na gg 2078988 lub maila dominik_bb@wp.pl

Smartek 12.01.2006 16:43

Cytat:

Napisany przez FatAlbert
LF nie wypala obrazków na zwykłych płytach

"zwyklych plytach" ? zalezy co masz na mysli, bo np. icemac pare postow wczesniej dal zdjecie z uzyciem LFu na dolnej czesci plytki zwyklego DVD-R :) (verbatim AFAIR)
pozdro ;)

icemac 12.01.2006 18:04

nawet zaczalem palic zdjecie na zwyklym verbatimie, ale w polowie mi sie odechcialo (to i tak byla ta popsuta juz plytka)

musze zerknac jeszcze na cd czy da sie wypalic obrazek na "spodniej" stronie plytki, ale na razie nie mam czasu (problemy rodzinne)

963852 12.01.2006 18:12

Po przeczytaniu recki Benq 1650 i 1655 jestem bardziej przychylny do tego NEC'a

@Icemac rozwiązałes "problem" ze skanami ?? tzn. ta wzgórze w pewnym przedziale.

icemac 12.01.2006 18:15

brak czasu jak powyzej

zobaczymy co "przerobiony bios" przyniesie, ale to w next week dopiero

seamenpl 12.01.2006 22:39

Witam jestem tu nowy i bardzo zainteresowny zakupem nagrywarki NEC-4551A. Szukam jej i znalazlem ją na Allegro sprzedaje ją jakaś firma komputerowa.
Na moje pytanie o serwis gwarancyjny zobaczcie co mi odpowiedzieli :
,, gwarancja jest realizowana w naszym serwisie w razie awarii musi pan dostarczyc nagrywarkę do nas np. pocztą na swój koszt my odsyłamy na swój koszt".
Czyli nie jest to tak jak pisał jeden z kolegów wyżej serwis ,,door to doorr". Co o tym sądzicie ?

icemac 13.01.2006 08:14

Cytat:

Napisany przez seamenpl
Witam jestem tu nowy i bardzo zainteresowny zakupem nagrywarki NEC-4551A. Szukam jej i znalazlem ją na Allegro sprzedaje ją jakaś firma komputerowa.
Na moje pytanie o serwis gwarancyjny zobaczcie co mi odpowiedzieli :
,, gwarancja jest realizowana w naszym serwisie w razie awarii musi pan dostarczyc nagrywarkę do nas np. pocztą na swój koszt my odsyłamy na swój koszt".
Czyli nie jest to tak jak pisał jeden z kolegów wyżej serwis ,,door to doorr". Co o tym sądzicie ?

oryginalna gwarancja jest realizowana przez "serwis zewnetrzny" czyli nie sklep ale nec polska i jest "door to door" i to na ich koszt

wiec ktos na aukcji sciemnia

Ormianin 13.01.2006 08:52

Cytat:

Napisany przez icemac
oryginalna gwarancja jest realizowana przez "serwis zewnetrzny" czyli nie sklep ale nec polska i jest "door to door" i to na ich koszt

wiec ktos na aukcji sciemnia

Ktos na aukcji moze rozprowadzac te nagrywarki bez gwarancji, wiec bierze na siebie ewentualna awarie, a jak to robi trudno powiedziec

Ice 13.01.2006 09:15

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Ktos na aukcji moze rozprowadzac te nagrywarki bez gwarancji, wiec bierze na siebie ewentualna awarie, a jak to robi trudno powiedziec

Albo jest to nieautoryzowany kanal i nie posiadaja orginalnych kart gwarancyjnych albo zachowuja karty gwarancyjne dla siebie i sami wysylaja gwaranyjnie napedy tylko po co robia sobie wtedy koszty ???

loki7777 13.01.2006 10:22

Albo wala w ciula klientow i w ogole nie odsylaja napedow, lepiej poszukaj w proline lub jakims innym sklepie i masz door to door bez dodatkowych kosztow.Jak ci nec padnie z 3 razy to za przesylke niezle zabulisz, bo ubezpieczyc trzeba.

mazgaj1 14.01.2006 16:49

Problem z podłączeniem DVD (NEC-4551)

Witam. otóz mam problem z podłączeniem napędu dvd. niedawno sprzedałem stary cd-rw który działał bez problemu a przed nim miałem jeszcze cd-rom. próbuje go podłączyć tą normalną długą taśma (nie wiem jak sie nazywa - nie znam się) i tym drugim łączem z czterema "igłami". uruchamiam komputer, wykrywa mi w biosie nec'a, NIE wykrywa mi stacji dyskietek po czym system robi boota z cd-roma (a raczej juz dvd) i cały czas mówi mi ze nie ma w środku płyty - a przecież jest. czy coś źle zrobiłem. wczesniej jak przez pewien czas miałem tylko dyskietke to ona była na primary slave (chyba) a po włożeniu dvd na miejsce primary slave wskoczył NEC a dyskietki nie widać :/ co robię źle ? tylko błagam nie mówcie mi że mam za starą płytę główną i nie moge tego dvd podłączyć :( czy musze jeszcze kupić jakąś nową taśmę ? :/ chyba raczej nie bo przeciez skoro w biosie go widac to chyba nowa nie powinna byc potrzebna ? z resztą nie wiem :-/

Bardzo prosze o pomoc bo jestem w tej dziedzinie laikiem ! :(

joujoujou 14.01.2006 17:05

Nero Info tool - zakładka "Konfiguracja" i wrzuć nam tu screena, to się zobaczy. :D

mazgaj1 14.01.2006 17:23

proszę http://img63.imageshack.us/img63/3392/beztytuu2pg.jpg

icemac 14.01.2006 18:01

sprawdz jeszcze raz podlaczenia, bo moze masz "zamienione" master ze slavem, zle docisniete tasmy ...

mazgaj1 14.01.2006 19:35

juz wszystko działa :) wystarczyło w dvd zmienić zworkę z master na slave ;)

dzieki za pomoc : -)

icemac 14.01.2006 20:43

to podepnij go na master i na osobnym kontrolerze niz twoj primary hdd

mazgaj1 14.01.2006 20:50

Cytat:

Napisany przez icemac
to podepnij go na master i na osobnym kontrolerze niz twoj primary hdd

mam tylko jeden kontroler :) stary PieC ;)

lizi0 15.01.2006 02:33

witam

Mozna prosic o przeslanie na maila Nero obsługujące LabelFlash.

Wyślijcie na allegro@op.pl lub lizi0@wp.pl

ALbo podajcie linka.

Z góry dzieki

icemac 15.01.2006 07:24

jak jeden ??

powinienes miec primary i secondary ide

mazgaj1 15.01.2006 10:24

Cytat:

Napisany przez icemac
jak jeden ??

powinienes miec primary i secondary ide

widac ze sie nie znam :D

jakby mi ktos wytłumaczył łopatologicznie co to znaczy kontroler, secondary i primary ide, master i slave itd. to byłbym bardzo wdzięczny :)

radosio 15.01.2006 11:19

Cytat:

Napisany przez mazgaj1
widac ze sie nie znam :D

jakby mi ktos wytłumaczył łopatologicznie co to znaczy kontroler, secondary i primary ide, master i slave itd. to byłbym bardzo wdzięczny :)

Kontroler
Primary - czyli pierwszy kontroler (na Twoim screenie na primary masz HDD)
Secondary - drugi kontroler (tam podpinasz napedy optyczne)
A co Master i Slave myśle, że ta tabelka wszystko Ci wyjaśni ;)
Nastepnym razem uzyj opcji szukaj ;)

mazgaj1 15.01.2006 13:24

dzieki bardzo za teorie :) na pewno sie przyda ;)

pozdrawiam i dzieki za pomoc :D

cdroman 15.01.2006 21:28

LabelFlash - brak softu

kupiłem w ProLine NEC-a ND 4551A
wszystko ładnie śmiga
tylko niemam do niej programu do przxetestowania LabelFlash
nigdzie nie można zciągnąć wersji NERO 6.6.1.3
która to właśnie obsługuje LF
prosze o pomoc
thx

cdroman 15.01.2006 21:52

jak wyżej
prosze o pomoc w zdobyciu softu do LabelFlash
z góry
thx

Smartek 15.01.2006 22:01

lezy w sklepie emule

FatAlbert 15.01.2006 22:06

jeżeli komuś jest potzrebny plik LLS.dll to posiadam takowego bo ludzie pisali żę to o ten chodzi

uuk81 15.01.2006 22:39

Cytat:

Napisany przez FatAlbert
jeżeli komuś jest potzrebny plik LLS.dll to posiadam takowego bo ludzie pisali żę to o ten chodzi

Chyba udostępnienie tej biblioteki osobom posiadającym legalnego nero bez niej np. poprzez link do niej na forum byłoby legalne?
Bo na cdfreaks.com link do tej biblioteki został z posta usunięty przez moderatora :)
:czytaj:
http://club.cdfreaks.com/showpost.ph...&postcount=135
http://club.cdfreaks.com/showpost.ph...&postcount=148
http://www.micheldeboer.nl/flash-light/

Clintt 16.01.2006 02:57

Cytat:

Napisany przez cdroman
kupiłem w ProLine NEC-a ND 4551A
wszystko ładnie śmiga
tylko niemam do niej programu do przxetestowania LabelFlash
nigdzie nie można zciągnąć wersji NERO 6.6.1.3
która to właśnie obsługuje LF
prosze o pomoc
thx

Ja też kupiłem w Proline tego NEC'a i "zabuliłem" dodatkowo 1 zł za tą wersję NERO do nagrywarki. Jeśli masz blisko do sklepu, to przyjdź z paragonem i Ci powinni sprzedać to nero za taką cenę. U mnie też wszystko ładnie śmiga, bardzo dobry sprzęt. :)

Ormianin 16.01.2006 10:33

Cytat:

Napisany przez Clintt
Ja też kupiłem w Proline tego NEC'a i "zabuliłem" dodatkowo 1 zł za tą wersję NERO do nagrywarki. Jeśli masz blisko do sklepu, to przyjdź z paragonem i Ci powinni sprzedać to nero za taką cenę. U mnie też wszystko ładnie śmiga, bardzo dobry sprzęt. :)

Ale w Proline jest tylko nero express uboga wersja nero... co z tego ze nagrywa napisy skoro reszta rzeczy nie wystepuje

joujoujou 16.01.2006 11:35

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Ale w Proline jest tylko nero express uboga wersja nero... co z tego ze nagrywa napisy skoro reszta rzeczy nie wystepuje

To tylko kwestia numerka... :niepow:

FatAlbert 16.01.2006 14:06

@icemac
to jak będzie ze skanem płytki w LF doczekam sie czy tak nie za bardzo bo wiesz czas mnie goni i musze wybrac LF czy LS

icemac 16.01.2006 16:07

Cytat:

Napisany przez FatAlbert
@icemac
to jak będzie ze skanem płytki w LF doczekam sie czy tak nie za bardzo bo wiesz czas mnie goni i musze wybrac LF czy LS

5 (pięć) zlotych z plytke ???

az tyle szmalu to nie mam, a mam wydatki w domu, i jeszcze kiilka osob z rodziny mi sie polamalo :|

P.S.
wiec sie nie doczekasz, no chyba ... :idea:
ze ktos mi ja zasponsoruje to oczywiscie ze dostaniesz skan

cdroman 17.01.2006 18:30

jak wstawić foto tutaj na forum ?
bo zrobiłem 3 płytki w LabelFlash-u

radosio 17.01.2006 18:54

Cytat:

Napisany przez cdroman
jak wstawić foto tutaj na forum ?
bo zrobiłem 3 płytki w LabelFlash-u

jak piszesz posta, troche niżej masz taką opcje zarządzanie załącznikami. klikasz tam i upload'ujesz screeny ;)

cdroman 17.01.2006 19:39

Ilość załączników: 1
palnołem 3 zwykłe DVD-R

z tego środkowa nie wyszła - chyba za mały kontrast dałem

dwie po boku są w średniej jakośći - wyszły super

ps.dzięki radosio za podpowiedz

Xentri 17.01.2006 20:44

Booktype w NEC 4551

Wie ktoś jak zmienić bitseting w tym NEC-u? Próbuje, próbuje i nic mi z tym nie wychodzi ??? Pozdrawiam.

cdroman 17.01.2006 20:59

.

Dżii 17.01.2006 21:16

Ponownie pytam czy takie napisy można wypalać na CDR-ach?
@cdroman Jak długo paliłeś te napisy

ryba120 17.01.2006 21:41

Cytat:

Napisany przez Xentri
Wie ktoś jak zmienić bitseting w tym NEC-u? Próbuje, próbuje i nic mi z tym nie wychodzi ??? Pozdrawiam.

Jeśli posiadasz oryginalny bios to zmany nie dokonasz.
Musisz wgrać bios modyfikowany najlepiej z TEJ stronki.

Xentri 17.01.2006 21:51

Dzięki wielkie

cdroman 17.01.2006 22:13

Cytat:

Napisany przez Dżii
Ponownie pytam czy takie napisy można wypalać na CDR-ach?
@cdroman Jak długo paliłeś te napisy

nestety LabelFlash nie obsługuje płyt CD-R
moje napisy paliły się 7 minut w średniej jakości

Korowiow 18.01.2006 00:28

Bylem kiedys w Czechach jak mialem 15 lat i z tego pobytu wynioslem nastepujaca umiejetnosc :

Cytat:

Update 22.12. Bohužel jsme nuceni z textu odstranit veškeré odkazy na autora programu boocode flasher. Prý na něj NEC tlačí a hrozí mu právní postih. Věřím, že s ohledem k němu to pochopíte
wynika z tego jasno - ze autorowi programu NEC zagrozil wytoczeniem procesu.

byloby milo znalez program w sieci ED2K, KAD lub torrent

czekamy i trzymamy kciuki!

Albo Liggy i Dee popuszcza farby jak to zrobic. Z tym ze im bycmoze grozono podobnymi sankcjami w przypadku takich dzialan - co badz - na szkode firmy

cdwriter21 18.01.2006 11:39

nec nero

kupilem nero dedykowane do NEC w Proline okazalo sie wersja 6.6.0.14 i nie ma labelflasha

cdwriter21 18.01.2006 11:42

o prosze !!! co za szajs na darmo 1 zeta wydany !!!

icemac 18.01.2006 11:49

przykro nam bardzo :(

i istnieje "edit" do dwoch godzin po napisaniu posta :taktak:

icemac 18.01.2006 13:58

jeszcze jedno - ma ktos plombe na tym napedzie, u mnie jest pusto - moze tam ma byc, a moze nie ?

P.S.
a cover designer nie zalatwia ci sprawy ?
powinna byc opcja duku na nosniku

cdwriter21 18.01.2006 20:01

Cytat:

Napisany przez icemac
jeszcze jedno - ma ktos plombe na tym napedzie, u mnie jest pusto - moze tam ma byc, a moze nie ?

P.S.
a cover designer nie zalatwia ci sprawy ?
powinna byc opcja duku na nosniku

u mnie tez nie ma plomby co mnie bardzo zdziwilo ;] a co do Cover Designer to nie ma wogole labelflash - szajs mi dali zamiast nero 6.6.1.3 z labelflash to pewnie jakis oem dla neca w ver. 6.6.0.14 kupa !!!

canis_lupus 19.01.2006 09:00

Cytat:

Napisany przez elmariachi
No i Czechom udało sie przerobić NEC'a 4550a na 4551a z obsługą LabelFlash.
.

Wszystko pięknie ładnie, Czechom się udało. Tylko skąd wziąść program "bootflash" potrzebny do takowej przeróbki?! Na stronie nigdzie nie mogę znaleźć linka. A z tego cowyczytałem (nie znam czeskiego) to program nie jest udostepniony bo NEC groził autorowi jakimiś sankcjami prawnymi.
Ktos wie jak rozwiązać ten problem? Przeszukałem Googlarke, eMyle'a i niegdzie programu nie znalazłem. :smutny:

stefan22 19.01.2006 10:04

nie chce tu byc złą wróżką ale co do plomb to uwazajcie.
Mój znajomy kupił kiedyś kompa gdzie specjalnie była zerwana plomba i jak doszło do awarii to mu powiedzieli że gwarancja nie obowiązuje bo nie ma plomby, więc był to zabieg celowy, a on tego nie sprawdził.
Na szczęście ram trzeba było tylko włożyć i wyjąć. :-o

loki7777 19.01.2006 10:31

W proline sa dwie wersje nero z labelflashem i bez, moze dali ci ta bez bo nie powiedziales ze masz neca z labelflashem?

icemac 19.01.2006 14:41

odnosnie plomb na napedach optycznych

dzwonilem do serwisu neca i dowiedzialem sie ze juz ich NIE DAJA, wiec nie musimy sie martwic dlaczego ich nie mamy

mazgaj1 19.01.2006 19:59

witam - niedawno kupiłem 4551a ;]

dzisiaj wypaliłem pierwszą płytkę labelflashem (dvd+r) po wycieczce do sklepu i prośbie o wypalenie softu przez serwisanta - nagrywarki dostali gołe bez softu :/

raptor.zwm 19.01.2006 20:53

czy wie ktos skad sciagnac nowy bios do 4551A ?? bo niewie czy ja mam tylko taki szmelc :( bo inaczej sie tego nie da nazwac jak lekko zarysowanych plyt nie czyta. A na opiniach slyszalem ze ponoc ma zarabista korekcje bledow itp., ale sie zawiodlem i niewiem czy isc na gwaracje czy nie no bo mi pewnie powiedza "trudno sie mowi taka nagrywarka ze nie czyta" chociaz moze to nie tyle czytanie co kopiowanie, chcialem skopiowac pewna plyte no i raz przy 70% wyskakiwal blad, 2 raz przy 30 juz, wiec sie wkurzylem poszlem do kumpla sprawdzic jak u niego pojdzie ( ma NEC-a starszego 3550 bodajrze) i jemu nie dosc ze skopjowalo bez problemow to mega szybko ( w porownaniu z tym co u mnie jest ) przy tej samej predkosci nagrywania dvd.
Zawiodlem sie na tej nagrywarce, mam nadzieje ze cos mozna z tym zrobic zebym nie zalowal tego kupna do konca jej kariery( co moze nastopic szybko jak sie wkurze kiedys ;) )

radosio 19.01.2006 21:00

Cytat:

Napisany przez raptor.zwm
czy wie ktos skad sciagnac nowy bios do 4551A ?? bo niewie czy ja mam tylko taki szmelc :( bo inaczej sie tego nie da nazwac jak lekko zarysowanych plyt nie czyta. A na opiniach slyszalem ze ponoc ma zarabista korekcje bledow itp., ale sie zawiodlem i niewiem czy isc na gwaracje czy nie no bo mi pewnie powiedza "trudno sie mowi taka nagrywarka ze nie czyta" chociaz moze to nie tyle czytanie co kopiowanie, chcialem skopiowac pewna plyte no i raz przy 70% wyskakiwal blad, 2 raz przy 30 juz, wiec sie wkurzylem poszlem do kumpla sprawdzic jak u niego pojdzie ( ma NEC-a starszego 3550 bodajrze) i jemu nie dosc ze skopjowalo bez problemow to mega szybko ( w porownaniu z tym co u mnie jest ) przy tej samej predkosci nagrywania dvd.
Zawiodlem sie na tej nagrywarce, mam nadzieje ze cos mozna z tym zrobic zebym nie zalowal tego kupna do konca jej kariery( co moze nastopic szybko jak sie wkurze kiedys ;) )

tu
i tu znajdziesz nowe biosy ;)

sonon 19.01.2006 21:13

3550 i 4551 to są praktycznie te same napędy... Może masz wadliwy egzamplarz?

raptor.zwm 19.01.2006 21:20

czy mam wadliwy ? tego niewiem jutro ide do sklepu sie spytac co robic, moze jestem zbyt wrazliwy :) bo ostatnio tez ywdalem 450 zl na drukarke ktora byla zrabana :( ale dostalem wtedy nowa tylko ze tusze w sklepie mi przelozyli a tamta mieli zalatwiac jakos w serwisie przedgwarancyjnym, ale takie problemy zaczely sie z pierwsza plyta jaka wlozylem :) wiec niewiem czy to przypadek czy nie, ale tak napewno nie powinno byc bo albo nagrywarka w takich sytuacjach jest juz starsza, albo plyta mega porysowana, a nic z tych przypadkow u mnie nie wystepuja, a jak pisalem u kumpla smigala bez problemow :(

raptor.zwm 19.01.2006 22:01

a moglby mi ktos doradzic ktory bios sciagnac ??
-NEC 4551 1-84 original firmware added.
-NEC ND4551 Firmware 1-8T
-NEC 4551 1-Z2 modified firmware added.
czym one sie roznia ??

icemac 20.01.2006 08:10

po pierwsze edit
po drugie te biosy sa przerobione, czyli jest w nich ustawiony bitsetting (jak nie wiesz co to jest to poszukaj na forum) i sa zmienione strategie zapisu niektorych nosnikow w 1-z2 jest "ponoc" poprawiony odczyt DVD (mam wgrany ale nie probowalem jeszcze nic nagrywac)

cdwriter21 20.01.2006 19:29

[QUOTE=mazgaj1]witam - niedawno kupiłem 4551a ;]

dzisiaj wypaliłem pierwszą płytkę labelflashem (dvd+r) po wycieczce do sklepu i prośbie o wypalenie softu przez serwisanta - nagrywarki dostali gołe bez softu :/

zdobylem w koncu Nero 6.6.1.3 z labelflash tylko ze go nigdzie nie umie znalesc w Cover Designer moze mi ktos powiedziec gdzie to jest, a moze dopiero po wlozeniu takiej plytki to sie uaktywni bo juz nie wiem co jest grane chyba system na nowo postawie ;( siet.

icemac 20.01.2006 19:52

"normalne" nero w dodatkach\burn flash

nero express masz ikon ze znaczkiem LF

Dżii 21.01.2006 11:08

Obraz zrobiony w nero na NEC-u i następnie płyta Verbatim DVD-R x16 wypalona x6 (tak wyliczył Nero)

Obraz płyty .iso nagrany w nero DVD+R Omega x4 (80 gr szt.)

Moglibyście skomentować wyniki?
Kompletnie nie znam się na tych wykresach a są to pierwsze wypalone płytki.
Czy u was też dość długo "startuje" z odczytem płyty?

icemac 21.01.2006 11:30

wykresy - jak dla mnie dobre mieszcza sie w normach PI max=280, PIF max=28
wazniejsze sa bledy PIF im mniejsze i ich mniej tym nosnik lepiej wypalony

co do startu plytki to w granicach 18-19 sekund - przypadlowsc neca :(, mi to nie przeszkadza poczekach chwile przeciez mozna :spoko:

SpeedFreaK 21.01.2006 11:32

Wyniki w normie (PIF<32, PIE<280), jednak wartości PI Errors są na mój gust zdecydowanie za wysokie.

icemac 21.01.2006 11:35

Cytat:

Napisany przez processor
Wyniki w normie (PIF<32, PIE<280), jednak wartości PI Errors są na mój gust zdecydowanie za wysokie.

nec skanuje 8/7

slawekj 21.01.2006 12:07

Cytat:

Napisany przez icemac
nec skanuje 8/7

:nie:

Prędkość 8x i ECC 8/8.

icemac 21.01.2006 12:25

to ja myslalem ze 28 to max :>

a teraz 32 to mozna miec jeszcze wieksze bledy ;)

P.S.
a jak zrobic symetryczny napis, bez ramek na dvd (wypalony po stronie nosnika) - tak jak u kolegi powyzej ? moze zle szukalem w programie :blee:

Dżii 21.01.2006 12:27

Ta Omega nie jest czytana w odtwarzaczu DVD. Czy przyczyną może być to że jest to płytka +R i jest na niej film?

icemac 21.01.2006 12:28

a jaki masz odtwarzacz ?

moze taki co nie czyta +R ?

moze trzeba zmienic typ ksiegi na -ROM, ale to tylko w biosie nieoficjalnym

P.S.
wracajac do okladek - pisze mi ze nie ma miejsca (nagrywam napis) i mam nieaktywny przycisk "burn" :'(

Dżii 21.01.2006 15:44

Cytat:

Napisany przez icemac
po pierwsze edit
po drugie te biosy sa przerobione, czyli jest w nich ustawiony bitsetting (jak nie wiesz co to jest to poszukaj na forum) i sa zmienione strategie zapisu niektorych nosnikow w 1-z2 jest "ponoc" poprawiony odczyt DVD (mam wgrany ale nie probowalem jeszcze nic nagrywac)

Mógłbyś napisać jak wgrać Firmware do tego NEC-a? Ostatni raz flashowałem LiteOna chyba ze 4 lata temu i była to CDRW. Jeśli dobrze sobie przypominam to robiło się to z dyskietki, czy tu też tak się postępuje?

radosio 21.01.2006 16:02

Cytat:

Napisany przez Dżii
Mógłbyś napisać jak wgrać Firmware do tego NEC-a? Ostatni raz flashowałem LiteOna chyba ze 4 lata temu i była to CDRW. Jeśli dobrze sobie przypominam to robiło się to z dyskietki, czy tu też tak się postępuje?

robi sie to bardzo łatwo i sprawie, a mianowicie ściagasz bios - jeśli jest to plik .exe to tylko klikasz na niego wciaskasz flash, czekasz i gotowe.
jesli masz bios w postaci pliku .bin musisz użyc NECWinFlash, po kliknieciu na niego musisz wskazac plik .bin nastepnie flash, czekasz, później tylko restart kompa i gotowe

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:52.