![]() |
Cytat:
A test Benq 1650 nie wyszedł najlepiej, zobaczymy co bedzie jak go na cdrinfo.com wytestuja - im bardziej ufam. |
Cytat:
Czas 16s. http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=26133 :) |
zerkne i dam info na forum jak bedzie na 4551
|
ciekawe gdzie kuoił bo na proline.com czy jakoś tka nero to jest za dopłatą 1 zł słownie zeta
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Może zrób taki test. Nagraj napis na obrzeżu (jakiś minimalny), później spróbuj (jesli masz możliwość) nagrać tą płyte na innej nagrywarce. Czy próbowałeś robić takie napisy na CDR? |
Cytat:
moze nie jest ta opinia obiektywna (jestem posiadaczem tej nagrywarki), ale na razie (czyli od soboty - wypalone 10 DVD+R) nie mam problemow teraz do slawkaj czas rozpoznawania nosnika w tescie miedzy 16 a 19 sekund :tak!: mozna sie przyzwyczaic :) skan w biosie 1-Z2 - wybaczcie za tak male ilosci skanow i "krotkie" pliki nagrane na nosnik, ale nie mam zbytnio szmalu na testowanie roznego rodzaju nosnikow :( http://img97.imageshack.us/img97/820...uary200.th.jpg i ten sam nosnik w litku http://img24.imageshack.us/img24/315...10janua.th.jpg czyli nec lepiej nagrywa niz odczytuje :mruga: |
Szkoda ze Verbatima 8x nie masz na stanie.
PS: Na wszystkich skanach ilosc błedów PIE gdzies tak na 0.9 do 2.1 jest wyraźnie podwyższona. To chyba nie zbieg okoliczności. @IceMac - zbadaj tą sprawe, moze nowy bios, a moze starszy - pokombinuj I zeskanuj płyte z powyzszego wykresu jeszcze raz ale z tymi samymi predkosciami. Jeden skan (NEC) jest na 8x a drugi na 4x. Pozdrawiam |
8x sie skonczyly, podobnie jak 16x :(
dlatego zaczalem palic na Imation+r 16x od MBI @963852 napisze ci tak to chyba jest w tym "okresie" jak nagrywara pali z predkoscia 6x skan gorny jest z neca (testuje sie 8x,5x), a dolny z litka te modele 4x P.S. tak mi sie wydaje, moze nowy bios to "wyprostuje" a moze wywale stery od nfoce IDe i zostane na winowsowych ??? a tak wyglada test plytki plextor w necu wypalonej w dogorywajacej 832, na poczatku w granicach 0.5GB bledy PIF wielkosc 8 swiadcza o dobrej korekcji bledow, gdyz na litku w tym miejscu mam je na poziomie 30, a na stacjonarce "pikseloze" przez 1-2 sekundy ;) te skoki predkosci testowej to moje "grzebanie na kompie" http://img24.imageshack.us/img24/820...uary200.th.jpg |
icemac czyli ogolnie mozesz powiedziec ze jestes zadowolony z tej nagrywarki Nec 4551??
Mozesz mi powiedzec czym rozni sie model NEC 4551A od 3551A bo ogolnie wydaja mi sie takie same :| P.S. Moze masz program do Labelflash ?? Z gory dzieki za odpowiedzi :) |
3551a nieposiada obslugi dvd-ram, w przeciwienstwie do 4551a
|
nec 3550a błedy przy weryfikacji
Nie wiem czy mam pecha czy też coś nie gra w moim systemie, już 4tego neca 3550a zawioze do serwisu, instaluje sobie nagrywarkę w systemie jest wszystko ok wypalam sobie płytkę np. cdrw verbatim z niewielką prędkościa x10 weryfikuje kompilacje i 4 błędy. Biorę dvd+r też verbatim wypalam z prędkością x8 weryfikuje kompilację i 2 błędy... A co najdziwniejsze nero lubi wyrzucić przy kasowaniu płytki cdrw błąd "nieznany błąd nagrywarki" w sumie straciłem już sporo kasy na testowaniu płytek od budżetowych po rózne markowe z tymi napędami i mam już dość. Co jeszcze dziwniejsze podczas nagrywania/odczytu z tego napędu dioda wskazująca aktywność HDD świeci się dokładnie tak samo jak dioda w nagrywarce.
Czy ktoś miał podobne objawy i poza zwrotem do serwisu udało się je w jakiś sposób usunąć? Dla pewności wbiłem w kompa moją wysłużoną 2 letnią nagrywarkę CD LG i ona pali dowolną płytkę CD poprawnie ani nero nie wrzeszczy o jakichś błędach przy kasowaniu cdrw. konfig mojego sprzętu athlon 2400XP 1gb ram płyta via kt400a 2xHDD 80GB samsung wszystkie sterowniki są najnowsze pracuję pod winXP bez SP2. |
Cytat:
|
ja jestem zadowolony z tego napedu
a czym sie rozni od 3551 to juz Diabolique ci napisal :tak!: |
iceman a czy masz jakis program do nadruku LabelFlash ??czy ewentualnie wiesz moze skad go sciagnac?
|
a moze któryś z posiadaczy zapoda skana z i obrazkiem jakimś ale takim żeby było coswidać i którą wziąć
NEC z LF czy LG z LS napiszcie co warto wziąć ps waham sie nad kupnem mimo tych dyskusji które zagościły tudzież |
ja bym na Twoim miejscu bral NECa
pozdro ;) |
Cytat:
co do wydruku LF to cena za nosnik FUJI poszla do gory z 3pln do 5pln, a za 5 pln jest kilka zwyklych markowych DVD+R || |
a jak wyglada sprawa z gwarancja w przypadku nec'a, jesli cos sie zepsuje to wymiana sprzetu czy leci do serwisu i trzeba czekac ?
|
Nie jestem pewien czy to pomoże, ale sprawdź czy taśma do której podłączona jest nagrywarka nie jest uszkodzona. Mój znajomy miał podobne problem z samsungiem, wymienił 3 napędy, ale dopiero wymiana taśmy pomogła :)
|
Cytat:
nie wiem ile sie czeka, bo mi nec dziala :cool: |
iceman tylko ze jak kupilme nagrywarke nec w wersji oem bez zadnego oprogramowania itp i wlasnie dlatego szukam skad tu mmozna zalatwic alternatywne zrodło do zdobycia owego oprogramowania.Jak bys wiedzial skad to daj znac.
|
Cytat:
|
tasmy są ok pierwsze co to zmieniłem taśme na nową, ale serwis nec dał mi cynk bym spróbował podmienić sterownik kontrolera IDE na inny i zamiast microsoftu wpakował Via (płyta głowna jest na chipsecie via) szkoda tylko że nec juz jest oddany do serwisu dostałem zamiast niego plextora i działa o niebo lepiej
|
Cytat:
|
ja tez jestem zainteresowany takim nero do labelflash'a. jak ktos moze mi pomoc bede wdzieczny
pozdrawiam |
To można wypalać etykietki na CDR-ach czy nie? Bo czytałem że LF nie wspiera CDR ale myslałem że chodzi o to że nie ma takich płyt z LF, ale można wypalać etykiety na stronie z danymi. Teraz gdzieś przeczytałem że na CDR nie można wypalać obrazków. To jak to jest?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
jak ktos ma ta wersje Nero to prosze o info na gg 2078988 lub maila dominik_bb@wp.pl
|
Cytat:
pozdro ;) |
nawet zaczalem palic zdjecie na zwyklym verbatimie, ale w polowie mi sie odechcialo (to i tak byla ta popsuta juz plytka)
musze zerknac jeszcze na cd czy da sie wypalic obrazek na "spodniej" stronie plytki, ale na razie nie mam czasu (problemy rodzinne) |
Po przeczytaniu recki Benq 1650 i 1655 jestem bardziej przychylny do tego NEC'a
@Icemac rozwiązałes "problem" ze skanami ?? tzn. ta wzgórze w pewnym przedziale. |
brak czasu jak powyzej
zobaczymy co "przerobiony bios" przyniesie, ale to w next week dopiero |
Witam jestem tu nowy i bardzo zainteresowny zakupem nagrywarki NEC-4551A. Szukam jej i znalazlem ją na Allegro sprzedaje ją jakaś firma komputerowa.
Na moje pytanie o serwis gwarancyjny zobaczcie co mi odpowiedzieli : ,, gwarancja jest realizowana w naszym serwisie w razie awarii musi pan dostarczyc nagrywarkę do nas np. pocztą na swój koszt my odsyłamy na swój koszt". Czyli nie jest to tak jak pisał jeden z kolegów wyżej serwis ,,door to doorr". Co o tym sądzicie ? |
Cytat:
wiec ktos na aukcji sciemnia |
Cytat:
|
Cytat:
|
Albo wala w ciula klientow i w ogole nie odsylaja napedow, lepiej poszukaj w proline lub jakims innym sklepie i masz door to door bez dodatkowych kosztow.Jak ci nec padnie z 3 razy to za przesylke niezle zabulisz, bo ubezpieczyc trzeba.
|
Problem z podłączeniem DVD (NEC-4551)
Witam. otóz mam problem z podłączeniem napędu dvd. niedawno sprzedałem stary cd-rw który działał bez problemu a przed nim miałem jeszcze cd-rom. próbuje go podłączyć tą normalną długą taśma (nie wiem jak sie nazywa - nie znam się) i tym drugim łączem z czterema "igłami". uruchamiam komputer, wykrywa mi w biosie nec'a, NIE wykrywa mi stacji dyskietek po czym system robi boota z cd-roma (a raczej juz dvd) i cały czas mówi mi ze nie ma w środku płyty - a przecież jest. czy coś źle zrobiłem. wczesniej jak przez pewien czas miałem tylko dyskietke to ona była na primary slave (chyba) a po włożeniu dvd na miejsce primary slave wskoczył NEC a dyskietki nie widać :/ co robię źle ? tylko błagam nie mówcie mi że mam za starą płytę główną i nie moge tego dvd podłączyć :( czy musze jeszcze kupić jakąś nową taśmę ? :/ chyba raczej nie bo przeciez skoro w biosie go widac to chyba nowa nie powinna byc potrzebna ? z resztą nie wiem :-/
Bardzo prosze o pomoc bo jestem w tej dziedzinie laikiem ! :( |
Nero Info tool - zakładka "Konfiguracja" i wrzuć nam tu screena, to się zobaczy. :D
|
|
sprawdz jeszcze raz podlaczenia, bo moze masz "zamienione" master ze slavem, zle docisniete tasmy ...
|
juz wszystko działa :) wystarczyło w dvd zmienić zworkę z master na slave ;)
dzieki za pomoc : -) |
to podepnij go na master i na osobnym kontrolerze niz twoj primary hdd
|
Cytat:
|
witam
Mozna prosic o przeslanie na maila Nero obsługujące LabelFlash. Wyślijcie na allegro@op.pl lub lizi0@wp.pl ALbo podajcie linka. Z góry dzieki |
jak jeden ??
powinienes miec primary i secondary ide |
Cytat:
widac ze sie nie znam :D jakby mi ktos wytłumaczył łopatologicznie co to znaczy kontroler, secondary i primary ide, master i slave itd. to byłbym bardzo wdzięczny :) |
Cytat:
Primary - czyli pierwszy kontroler (na Twoim screenie na primary masz HDD) Secondary - drugi kontroler (tam podpinasz napedy optyczne) A co Master i Slave myśle, że ta tabelka wszystko Ci wyjaśni ;) Nastepnym razem uzyj opcji szukaj ;) |
dzieki bardzo za teorie :) na pewno sie przyda ;)
pozdrawiam i dzieki za pomoc :D |
LabelFlash - brak softu
kupiłem w ProLine NEC-a ND 4551A
wszystko ładnie śmiga tylko niemam do niej programu do przxetestowania LabelFlash nigdzie nie można zciągnąć wersji NERO 6.6.1.3 która to właśnie obsługuje LF prosze o pomoc thx |
jak wyżej
prosze o pomoc w zdobyciu softu do LabelFlash z góry thx |
lezy w sklepie emule
|
jeżeli komuś jest potzrebny plik LLS.dll to posiadam takowego bo ludzie pisali żę to o ten chodzi
|
Cytat:
Bo na cdfreaks.com link do tej biblioteki został z posta usunięty przez moderatora :) :czytaj: http://club.cdfreaks.com/showpost.ph...&postcount=135 http://club.cdfreaks.com/showpost.ph...&postcount=148 http://www.micheldeboer.nl/flash-light/ |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
@icemac
to jak będzie ze skanem płytki w LF doczekam sie czy tak nie za bardzo bo wiesz czas mnie goni i musze wybrac LF czy LS |
Cytat:
az tyle szmalu to nie mam, a mam wydatki w domu, i jeszcze kiilka osob z rodziny mi sie polamalo :| P.S. wiec sie nie doczekasz, no chyba ... :idea: ze ktos mi ja zasponsoruje to oczywiscie ze dostaniesz skan |
jak wstawić foto tutaj na forum ?
bo zrobiłem 3 płytki w LabelFlash-u |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
palnołem 3 zwykłe DVD-R
z tego środkowa nie wyszła - chyba za mały kontrast dałem dwie po boku są w średniej jakośći - wyszły super ps.dzięki radosio za podpowiedz |
Booktype w NEC 4551
Wie ktoś jak zmienić bitseting w tym NEC-u? Próbuje, próbuje i nic mi z tym nie wychodzi ??? Pozdrawiam.
|
.
|
Ponownie pytam czy takie napisy można wypalać na CDR-ach?
@cdroman Jak długo paliłeś te napisy |
Cytat:
Musisz wgrać bios modyfikowany najlepiej z TEJ stronki. |
Dzięki wielkie
|
Cytat:
moje napisy paliły się 7 minut w średniej jakości |
Bylem kiedys w Czechach jak mialem 15 lat i z tego pobytu wynioslem nastepujaca umiejetnosc :
Cytat:
byloby milo znalez program w sieci ED2K, KAD lub torrent czekamy i trzymamy kciuki! Albo Liggy i Dee popuszcza farby jak to zrobic. Z tym ze im bycmoze grozono podobnymi sankcjami w przypadku takich dzialan - co badz - na szkode firmy |
nec nero
kupilem nero dedykowane do NEC w Proline okazalo sie wersja 6.6.0.14 i nie ma labelflasha
|
o prosze !!! co za szajs na darmo 1 zeta wydany !!!
|
przykro nam bardzo :(
i istnieje "edit" do dwoch godzin po napisaniu posta :taktak: |
jeszcze jedno - ma ktos plombe na tym napedzie, u mnie jest pusto - moze tam ma byc, a moze nie ?
P.S. a cover designer nie zalatwia ci sprawy ? powinna byc opcja duku na nosniku |
Cytat:
|
Cytat:
Ktos wie jak rozwiązać ten problem? Przeszukałem Googlarke, eMyle'a i niegdzie programu nie znalazłem. :smutny: |
nie chce tu byc złą wróżką ale co do plomb to uwazajcie.
Mój znajomy kupił kiedyś kompa gdzie specjalnie była zerwana plomba i jak doszło do awarii to mu powiedzieli że gwarancja nie obowiązuje bo nie ma plomby, więc był to zabieg celowy, a on tego nie sprawdził. Na szczęście ram trzeba było tylko włożyć i wyjąć. :-o |
W proline sa dwie wersje nero z labelflashem i bez, moze dali ci ta bez bo nie powiedziales ze masz neca z labelflashem?
|
odnosnie plomb na napedach optycznych
dzwonilem do serwisu neca i dowiedzialem sie ze juz ich NIE DAJA, wiec nie musimy sie martwic dlaczego ich nie mamy |
witam - niedawno kupiłem 4551a ;]
dzisiaj wypaliłem pierwszą płytkę labelflashem (dvd+r) po wycieczce do sklepu i prośbie o wypalenie softu przez serwisanta - nagrywarki dostali gołe bez softu :/ |
czy wie ktos skad sciagnac nowy bios do 4551A ?? bo niewie czy ja mam tylko taki szmelc :( bo inaczej sie tego nie da nazwac jak lekko zarysowanych plyt nie czyta. A na opiniach slyszalem ze ponoc ma zarabista korekcje bledow itp., ale sie zawiodlem i niewiem czy isc na gwaracje czy nie no bo mi pewnie powiedza "trudno sie mowi taka nagrywarka ze nie czyta" chociaz moze to nie tyle czytanie co kopiowanie, chcialem skopiowac pewna plyte no i raz przy 70% wyskakiwal blad, 2 raz przy 30 juz, wiec sie wkurzylem poszlem do kumpla sprawdzic jak u niego pojdzie ( ma NEC-a starszego 3550 bodajrze) i jemu nie dosc ze skopjowalo bez problemow to mega szybko ( w porownaniu z tym co u mnie jest ) przy tej samej predkosci nagrywania dvd.
Zawiodlem sie na tej nagrywarce, mam nadzieje ze cos mozna z tym zrobic zebym nie zalowal tego kupna do konca jej kariery( co moze nastopic szybko jak sie wkurze kiedys ;) ) |
Cytat:
i tu znajdziesz nowe biosy ;) |
3550 i 4551 to są praktycznie te same napędy... Może masz wadliwy egzamplarz?
|
czy mam wadliwy ? tego niewiem jutro ide do sklepu sie spytac co robic, moze jestem zbyt wrazliwy :) bo ostatnio tez ywdalem 450 zl na drukarke ktora byla zrabana :( ale dostalem wtedy nowa tylko ze tusze w sklepie mi przelozyli a tamta mieli zalatwiac jakos w serwisie przedgwarancyjnym, ale takie problemy zaczely sie z pierwsza plyta jaka wlozylem :) wiec niewiem czy to przypadek czy nie, ale tak napewno nie powinno byc bo albo nagrywarka w takich sytuacjach jest juz starsza, albo plyta mega porysowana, a nic z tych przypadkow u mnie nie wystepuja, a jak pisalem u kumpla smigala bez problemow :(
|
a moglby mi ktos doradzic ktory bios sciagnac ??
-NEC 4551 1-84 original firmware added. -NEC ND4551 Firmware 1-8T -NEC 4551 1-Z2 modified firmware added. czym one sie roznia ?? |
po pierwsze edit
po drugie te biosy sa przerobione, czyli jest w nich ustawiony bitsetting (jak nie wiesz co to jest to poszukaj na forum) i sa zmienione strategie zapisu niektorych nosnikow w 1-z2 jest "ponoc" poprawiony odczyt DVD (mam wgrany ale nie probowalem jeszcze nic nagrywac) |
[QUOTE=mazgaj1]witam - niedawno kupiłem 4551a ;]
dzisiaj wypaliłem pierwszą płytkę labelflashem (dvd+r) po wycieczce do sklepu i prośbie o wypalenie softu przez serwisanta - nagrywarki dostali gołe bez softu :/ zdobylem w koncu Nero 6.6.1.3 z labelflash tylko ze go nigdzie nie umie znalesc w Cover Designer moze mi ktos powiedziec gdzie to jest, a moze dopiero po wlozeniu takiej plytki to sie uaktywni bo juz nie wiem co jest grane chyba system na nowo postawie ;( siet. |
"normalne" nero w dodatkach\burn flash
nero express masz ikon ze znaczkiem LF |
Obraz zrobiony w nero na NEC-u i następnie płyta Verbatim DVD-R x16 wypalona x6 (tak wyliczył Nero)
Obraz płyty .iso nagrany w nero DVD+R Omega x4 (80 gr szt.) Moglibyście skomentować wyniki? Kompletnie nie znam się na tych wykresach a są to pierwsze wypalone płytki. Czy u was też dość długo "startuje" z odczytem płyty? |
wykresy - jak dla mnie dobre mieszcza sie w normach PI max=280, PIF max=28
wazniejsze sa bledy PIF im mniejsze i ich mniej tym nosnik lepiej wypalony co do startu plytki to w granicach 18-19 sekund - przypadlowsc neca :(, mi to nie przeszkadza poczekach chwile przeciez mozna :spoko: |
Wyniki w normie (PIF<32, PIE<280), jednak wartości PI Errors są na mój gust zdecydowanie za wysokie.
|
Cytat:
nec skanuje 8/7 |
Cytat:
Prędkość 8x i ECC 8/8. :) |
to ja myslalem ze 28 to max :>
a teraz 32 to mozna miec jeszcze wieksze bledy ;) P.S. a jak zrobic symetryczny napis, bez ramek na dvd (wypalony po stronie nosnika) - tak jak u kolegi powyzej ? moze zle szukalem w programie :blee: |
Ta Omega nie jest czytana w odtwarzaczu DVD. Czy przyczyną może być to że jest to płytka +R i jest na niej film?
|
a jaki masz odtwarzacz ?
moze taki co nie czyta +R ? moze trzeba zmienic typ ksiegi na -ROM, ale to tylko w biosie nieoficjalnym P.S. wracajac do okladek - pisze mi ze nie ma miejsca (nagrywam napis) i mam nieaktywny przycisk "burn" :'( |
Cytat:
|
Cytat:
jesli masz bios w postaci pliku .bin musisz użyc NECWinFlash, po kliknieciu na niego musisz wskazac plik .bin nastepnie flash, czekasz, później tylko restart kompa i gotowe |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:52. |