![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Nec ND-6650A, działa, lecz nie widzi płyt
Nec ND-6650A w laptopie klienta, kupiłem nowy, ponieważ stary jak i ten nowy nie widzi płyt w systemie jak i podczas startu biosu. Nie działa bootowanie, w systemie pokazuje błędy typ: błąs urządzenienia We/Wy, że niby dysk uszkodzony. Zmieniałem tryby z DMA na PIO, ale rzecz w tym, że podczas startu biosu nie bootuje z DVD napędu. Płyta się kręci na maxa, widzi w biosie, nie mam kompletnie pojęcia co jest zepsute. Stawiam na złącze w laptopie.
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
Polecam lekture: Nagrywarka przestała nagrywać, błędy podczas nagrywania, co robić?
Musisz go sprawdzic w innym kompie.
![]() |
#3 |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
____
![]() ![]() ![]() |
Wiesz, stara zasada mówi: najpierw sprawdź, a potem osądzaj. Dlatego, aby sie upewnić, że oba napędy są sprawne, podepnij je do innego komputera i sprawdź je wykorzystując te same nośniki. Jeśli będą działać poprawnie, to pozostaje uruchomić laptopa np z pendrajwa (chodzi o uruchomienie innego systemu operacyjnego), aby się upewnić, że przyczyna nie leży po stronie oprogramowania. Jeśli uruchomisz inny system operacyjny i problem się powtórzy, to będziesz miał pewnośc, że wina leży po stronie sprzętowej i pewnie bez rozebrania laptopa się nie obejdzie...
![]() |
#5 |
![]() |
Nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Jeżeli napęd nie bootuje z biosu to nic nie poradzisz. Podejrzewam uszkodzony pin, bo w windowsie ciągle informacja o uszkodzeniu urządzenia We/Wy lub uszkodzonym dysku (w zależności od truby PIO/DMA). Przyczyną jest pin dający niskie napięcie odpowiedzialny pokazywanie danych z dysku/odczyt, czyli jest uszkodzony. Wgrałem nawet nowy firmware, ale nadal to samo. Zresztą klient przyniósł i od początku była taka usterka, na starym (oryginalnym) napędzie płyty słabo chodziły, zaś na nowym działało wszystko jak nówka tylko nie odczytywało danych.
Tak czy siak oddałem już laptopa, zaleciłem kupno zew czytnika płyt, bo najtaniej wyjdzie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
____
![]() ![]() ![]() |
Tok rozumowania jest bardzo prosty:
- eliminujesz po kolei możliwe przyczyny problemów - w tym przypadku upewniamy się, czy stary jak i nowy napęd nie jest uszkodzony: istnieje (mała, ale istnieje) szansa na to, że ze względu na zwarcie (lub inne przyczyny) oba napędy zostały uszkodzone po podpieciu do tego laptopa
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
DS8A3S HA28 nie czyta( nie widzi) płyt DVD-RW | tomnatom | Napędy optyczne DVD | 8 | 19.04.2012 23:08 |
Plextor zewnętrzny nie widzi czystych płyt. | japkooo | Napędy optyczne CD | 3 | 02.04.2009 01:28 |
Samsung sw-208b nie widzi płyt.......ale | embryon | Napędy optyczne CD | 8 | 26.02.2005 19:34 |
SOHW-1633 nie widzi płyt CD-R | Kysiu | Napędy optyczne DVD | 13 | 17.01.2005 20:29 |