Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 23.12.2004, 10:35   #1006
DoctorNo
Nowy na forum

Data rejestracji: 23.12.2004
DoctorNo w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
NEC 3500 przestał nagrywać film w NERO 6!!

Witam wszystkich!

Mam pewien problem z moim NECiem 3500AG. Od kilku dni nie moge wypalic na nim filmu TROY, który wcześniej wypaliłem bez żadnych problemów! Chciałem to zrobić ponownie, ponieważ pierwsza kopia została wykonana na kiepskim NoNamie i na stacjonarnym odtwarzaczu bardzo sie "tnie". Kupiłem więc TDK DVD-R (bo mój stacjonarny DENON (szczerze nie polecam tej firmy) jest BARDZO wybrednym odtwarzaczem i nie przyjmuje innych DVD poza minusami (i to dobrze "wypieczonymi"). Tak na prawdę to każda wypalona (w Nero 6) płytka trochę się tnie, tak jakby była porysowana. Nie wiem od czego to zależy. Płyty wypalane w np. w CD copier XP wogóle nie są rozpoznawane przez Denonka. Po spaleniu TDK (przy szybkości x2 i po wykonaniu pozytywnego testu szybkości zapisu) postanowiłem kupić inne płytki, oraz włączyć symulację przed nagrywaniem. Czytając inne posty (i wypowiedzi maniaków flaszowania biosa) zrobiłem upgrade do nowego softu 2.18 Zmieniłem sterownik ASPI na nerowski i... BEZ ZMIAN. Mam zainstalowany DVD region+CSS lite. NERO po prostu nie zakańcza płyty. Podczas lead out'u wywala: INVALID BLOCK ADRESS, COULD NOT PERFORM DISC AT ONCE.
Ki czort?!?! Może nie da się powtórnie wypalić tej samej płyty dwa razy? Jest takie zabezpieczenie? Jak to ominąć?

Pozdrawiam, Wesołych, bezproblemowych, Świąt!!
DoctorNo jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.12.2004, 10:53   #1007
sourcus
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.12.2004
sourcus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Czesc. Ja tez mam denona, zgadzam sie straszne badziewie, strasznie skacza plyty ALE plusy czyta (nawet tanie mediastory) tylko musisz nagrac je z booktypem. A minusy Mediastora mi zarzynaja, ale za to minusy TDK chodza pieknie i plynnie. Sprobuj sobie wgrac firmware 218btrpc1 ktory jest chyba faktycznie najlepszy jak do tej pory. Sciagnis sobie tez Binflasha do Neca, gdzie bedziesz mogl ustawic booktype na stale. Wszystko dostepne tu http://www.micheldeboer.nl/firmware/index.html
Moze jet jeszcze kwestia Nero? Ja nagrywam w ver 6.6.0.3 reloaded.
Zycze powodzenia
sourcus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.12.2004, 15:52   #1008
DoctorNo
Nowy na forum

Nie wiedziałem, że jest możliwość odtwarzania DVD+R na denonq! Czy ten system jest lepszy od minusów? Zamierzam kupić stacjonarną nagrywarkę DVD i wacham się pomiędzy Philipsem, a Pionierem, a to przecież dwa różne formaty. Choć prawdę mówiąc, może poczekam jeszcze troszkę aż wejdzie kolejny standard (blue disc, lub HDDVD) i nagrywarki stanieją...

Wgrałem kolejnego biosika (218btrpc1) i ściągam aktualizację do Nero. Wydaje mi się jednak, że problem może tkwić w jakimś zabazpieczeniu. Wiem, że kiedyś było coś podobnego w DAT, żeby nie robić więcej niż jednej kopii cyfrowej z jednego CD. ale pewnie jestem w błędzie.
Stary 23.12.2004, 18:47   #1009
timek
Nowy na forum

timek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dvd Nec 3500 Problem!!!

Mam pytanko kupiłem nagrywarkę DVD NEC 3500 i odrazu mam z nią problemy. Gdy nagram jakiś filmik itp. to następnie gdy zamknę szufladę napędu -pustą- cały czas pracuje zarówno napęd jak i twardy.Nie mogę wtedy otworzyć kieszeni i wszystko pracuje ociężale. Po dłuższej chwili szuflada się otwiera ale jak ponownie pustą zamknę to mam to samo. Chcę dodać że jak po dłuższej przerwie np. nocy to jak ładuje się system wszystko jest oki problem jest po nagraniu czegokoliwek jest od początku.Gdy w napedzie jest jakas płytka wszystko jest oki. Co to może być A może napęd do wymiany lub naprawy. KOMP to Athlon 900 256 Ram Ge Force 2 64MB. Plis o POMOC!!!
timek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.12.2004, 19:51   #1010
sourcus
Nowy na forum

Data rejestracji: 17.12.2004
sourcus w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
sprobuj wgrac nowszy firmware nagrywarki
sourcus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.12.2004, 20:55   #1011
sirmike
Bywalec

Data rejestracji: 26.11.2004
sirmike zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nec 3500 i przeskoki klatek na nagranej plycie!

Mam nagrywarke Neca 3500! Wypalilem juz okolo 15 plytek DVD! Oczywiscie nie jestem ich w stanie od razu ogladac od a do z ale rodzina ktora pozycza ode mnie mowi ze prawie na kazdym filmie moze z szesc razy jest krotki przeskok klatki!!!! co to moze byc Czy to moze miec zwiazek z rekalibracja lasera jaka posiada podobno NEC! (bo bufor mi sie okolo 6-7 razy oproznia do okolo 7% i potem z powrotem do 98%)! Jesli tak to jak te przeskoki klatek wyeliminowac !!!! Moj komp to P4 2.4Mhz, 512 RAM, Dysk Seagate 60Gb 5400obr., nagrywarka jest na master a na slave mam DVD-ROM Liteona!! Dodam ze System WinXP, DMA jest zainstalowane i ASPI tez!!!! Powstrzymajcie sie od uwag co jest lepsze czy Nec czy Liteon czy cos innego! Bo to sprawy nie rozwiaze i nic nie pomoze!
sirmike jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.12.2004, 21:12   #1012
maniek997
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 22.11.2003
maniek997 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez sirmike
Mam nagrywarke Neca 3500! Wypalilem juz okolo 15 plytek DVD! Oczywiscie nie jestem ich w stanie od razu ogladac od a do z ale rodzina ktora pozycza ode mnie mowi ze prawie na kazdym filmie moze z szesc razy jest krotki przeskok klatki!!!! co to moze byc Czy to moze miec zwiazek z rekalibracja lasera jaka posiada podobno NEC! (bo bufor mi sie okolo 6-7 razy oproznia do okolo 7% i potem z powrotem do 98%)! Jesli tak to jak te przeskoki klatek wyeliminowac !!!! Moj komp to P4 2.4Mhz, 512 RAM, Dysk Seagate 60Gb 5400obr., nagrywarka jest na master a na slave mam DVD-ROM Liteona!! Dodam ze System WinXP, DMA jest zainstalowane i ASPI tez!!!! Powstrzymajcie sie od uwag co jest lepsze czy Nec czy Liteon czy cos innego! Bo to sprawy nie rozwiaze i nic nie pomoze!

Obstawiam w kolejności:
1. złe kodowanie płyt
2. super lipne nośniki lub za wysoka prędkość nagrywania
3. kiepski odtwarzacz stacjonarny lub Philips.

Opróżnianie bufora -jest to normalne (funkcja AOPC)

maniek
XJ-HD 166S
maniek997 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.12.2004, 22:39   #1013
DoctorNo
Nowy na forum

Zrobiłem tak jak opisałeś. Nagrywa się bosko! Jakość nagrania na TDKach jest nieporównywalna! Jeszcze nie obejżałem filmu w całości, ale już na pierwszy rzut oka widać różnicę pomiędzy lipną płytką DVD a markową. Nero 6.6.0.3 jest OK. Niestety, zaobserwowałem innego rodzaju problem... Shrink zaczął zawieszać kompa, ale to już zupełnie inna bajka...
Stary 23.12.2004, 23:35   #1014
sirmike
Bywalec

Cytat:
Napisany przez maniek997
Obstawiam w kolejności:
1. złe kodowanie płyt
2. super lipne nośniki lub za wysoka prędkość nagrywania
3. kiepski odtwarzacz stacjonarny lub Philips.

Opróżnianie bufora -jest to normalne (funkcja AOPC)

maniek

Otóż tak:

1. co to znaczy zle kodowanie płytNie wiem za bardzo o co chodzi? Mozesz wyjasnic!! Ewentualnie jaki program jest dobry do dekodowania?
Ja używam DVDShrinka i DVDDecrypter

2. płytki na jakich nagrywalem te filmy to: PRINCO i PLATINUM

3. PRINCO nagrywalem zawsze predkoscia x 4 i PLATINUM rowniez!! Sadze ze nie sa to za duze szybkosci!!!

4. Na czym odtwarzalem? Na kinie domowym JVC, Panasonic, LG oraz na odtwarzaczu DVD Thomson!

Co teraz w takim razie mozesz mi doradzic?? A moze moj dysk jest za wolny (5400 obr.) i nie wyrabia w momencie naglego oprozniania bufora
Stary 24.12.2004, 07:00   #1015
Popielaty
Wymiatacz

Data rejestracji: 24.01.2004
Popielaty zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To że bufor skacze to normalne. Jest to "wina" OPC "Optimum Power Calibration". W czasie gdy byfor spada NEC sprawdza płytę i potem dostowuje dalszą strategię zapisu. A jeśli chodzi o płytki to zrób jakiś test nagranej płytki.
Popielaty jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.12.2004, 01:14   #1016
sirmike
Bywalec

Cytat:
Napisany przez Popielaty
To że bufor skacze to normalne. Jest to "wina" OPC "Optimum Power Calibration". W czasie gdy byfor spada NEC sprawdza płytę i potem dostowuje dalszą strategię zapisu. A jeśli chodzi o płytki to zrób jakiś test nagranej płytki.

Popielaty a mozesz troche mi objaśnic jaki test, czym go robic i jak Nigdy tego typu testow nie robilem i prosilbym o rade! Nazwa programu, i sposob wykonania testu?
Stary 25.12.2004, 13:14   #1017
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Spatchowany NEC 3500 A - problem ( a może nie? )

Witam.

Spatchowałem Nec'a biosem z tej strony:

http://tdb.rpc1.org/#ND3500A
( 2.18 TDB Windows Flasher. )

Zrobiłem to by usunąć rip-locka. Rzeczywiście przy zgrywaniu Dvd-Decrypterem Nec rozpędza się do ok 12x ( przy firmware 2.18 od producenta miał ok 4.4 x )
Problem jest dość prozaiczny. Jak rozumiem musi się nagrywarka rozpędzić żeby uzyskać taki transfer. Tylko to rozpędzanie jest również przy odtwarzaniu filmów. Na PowerDvd nie słyszę dialogów czasami - tak głośno Nec zaczął pracować ( rozpędza płytę i kręci na maxa ) . Czy można to jakoś zniwelować? Może inny Fimware ? Jeśli nie to czy mogę ze spatchowanego 2.18 bez problemu powrócić do 2.18 producenta? Prosiłbym o pomoc.

Dziękuję
Dorian jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.12.2004, 13:25   #1018
Bielu
Nowy na forum

Data rejestracji: 21.11.2004
Bielu w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Dorian
Witam.
Problem jest dość prozaiczny. Jak rozumiem musi się nagrywarka rozpędzić żeby uzyskać taki transfer. Tylko to rozpędzanie jest również przy odtwarzaniu filmów. Na PowerDvd nie słyszę dialogów czasami - tak głośno Nec zaczął pracować ( rozpędza płytę i kręci na maxa ) . Czy można to jakoś zniwelować? Może inny Fimware ? Jeśli nie to czy mogę ze spatchowanego 2.18 bez problemu powrócić do 2.18 producenta? Prosiłbym o pomoc.
Dziękuję
Sproboj tego (jesli masz nero to masz to takze, tu najnowsza wersja):

http://www.cdspeed2000.com/files/NeroDriveSpeed_300.zip
Bielu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.12.2004, 14:26   #1019
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dziękuję bardzo! Pomogło

EDIT: Oj następny problem

Drive Speed ustawił mi na 8x i nie mogę tego ruszyć Boje się wgrywac 2.18 producenta i patchowac od nowa. Czy mozna wymusic predkosc jakos inaczej?
Chcialbym ustawic 16x jesli bedzie mozna.

EDIT2: Dziwne. Widocznie plyta sama nadaje predkosc zgrywania. Wladca Pierscieni - Dwie Wieze zgrywa sie x 5 a plyta z gazety x 12.

Coz zostawiam jak jest. Jeszcze raz dzieki za pomoc.

Ostatnio zmieniany przez Dorian : 25.12.2004 o godz. 19:02
Dorian jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.12.2004, 14:27   #1020
Popielaty
Wymiatacz

Data rejestracji: 24.01.2004
Popielaty zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jedyny test jaki można zrobić na NEC'u to test programem Nero CD-DVD Speed.

http://www.cdspeed2000.com/go.php3?link=download.html

uruchomienie banalnie proste po uruchomieniu wciskasz Start lub Początek i czekasz na wyniki. Zrób test i zamieść screena.
Popielaty jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
dvd r dl, napęd, nec

Twoje uprawnienia: