Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

sampajo 16.04.2005 18:12

Cytat:

Napisany przez northwest
aha :) dzięki za pomoc :))))) ale się dzisiaj dowiedziałem ;) hehe

ps. te biosy o których niektórzy piszczą na forum to trzeba aktualizować z tej fabrycznej wersji czy ta fabryczna też jest dobra?? ;)

Biosy po to wychodzą bo coś tam jest poprawiane, odczyt plyt albo dodanie większej ilości obsługiwanych nośników itp. Poczytaj troche forum to się dowiesz np jak wypala płyty z nowym biosem a jak ze starszym(fabrycznym) i wtedy sam zdecyduj czy warto czy nie zresztą tutaj postów o tym jest sporo.

northwest 16.04.2005 18:27

oki poszukam :) jeszcze raz dzięki za pomoc :)))))))

bart_3d 16.04.2005 19:45

Nec trochę kiepsko czyta. Do tego Litek nie przepada za esperkami. Proponuję, aby twój kumpel zmienił płytki (prawdopodobnie sam zmieni jak się kiedyś na nich przejedzie - wyciekające dane itp.:))

bOObi 16.04.2005 21:19

To juz masz odpowiedz. Pomimo ze Esperanza nie jest najgorsza firma, to jednak Lite-ON'y wala te lepsze i tu tkwi najprawdopodobniej haczyk. NEC nagrywa wszystko, litek wybiorczo :) Tyle z mojej strony.

marcinnsz 16.04.2005 21:47

A co powiecie na to: wziełem od kumpla płyte firmy Vakoss nagraną lite-onem i widziało mi ją na początku bez problemu. Po restarcie kompa 20 minut później nie widzi już tej płyty. I sie tak powoli zaczynam zastanawiać czy to wina płyt czy nagrywarki

epol 17.04.2005 13:42

A zapytam tak:

Jaka jest data produkcji nagrywarki?

Monica 17.04.2005 13:54

Dajcie sobie spokój z byle jakimi nośnikami, mam Neca 3520 z biosem 3.04 i stosuje tylko Verbatimy i nie mam żadnych problemów z nagrywaniem i odczytem w innych nagrywarkach, czy stacjonarnych DVD. Nie łakomcie się na tańsze nośniki, a nie będzie rozczarowań!

Alex167 17.04.2005 20:22

nec 3520 problem z biosem

witam
Jestem początkującym właścicielem nagrywarki nec 3520. Mam problem odnośnie do nowego firmowego biosu o oznaczeniu 3,22. Dostępny on jest w pliku o rozszerzeniu .EXE a nie BIN i dlatego mam kłopot. Sciągam go , rozpakowuje i wlanczam instalację nowego biosu po czym od razu wywala mi następujący komunikat : TARGET NEC ND-3520 is not found correctly
Zupełnie nie wiem o co chodzi. Czy orientujecie się może co się dzieje?? Może posiadacie ten bios normalnie w pliku o rozszerzeniu BIN tak żebym mógł go sobie zainstalować przez program NECWinFlash. Interesuje mnie tylko oryginalny bios. Z góry dzieki, pozdrowionka

sol30 17.04.2005 20:53

Cześc
Już o tym pisałem. Wgraj najpierw jakiś starszy bios. Chyba 3.02 był ok. A potem juz zrobisz aktualizacje bez problemu

mgit 17.04.2005 21:25

po co tak kombinować "jak koń pod góre" użyj NECWinFlash i wybierz flash i podaj lokalizację pliku exe :)

devil-80 17.04.2005 22:19

albo stosujcie też tansze płytki takie jak Platinum-też są bezproblemowe

Corpus666 18.04.2005 12:01

Witam. Wiem ze to moze post na nieodpowiendniej dyskusji ale zaryzykuje;) Chcialbym kupic nowa nagrywarke (teraz mam litka 1213 zmodowanego) i zastanawialęm się nad Nec 3520A. Co prawda bardziej byłem przekonany do LG GSA-4163B ale sam już nie wiem. Co polecacie? Bo przegladalem testy i z Nec-iem byly drobne kłopoty, a LG teoretycznie wszedzie wygrywa. No jest jeszcze Pioneer 109 ale mam do niego jeszce bardziej mieszane uczucia. Bede wdzieczny za pomoc ;)

ryba120 18.04.2005 15:43

Ja polecam NEC-a 3520A !
Posiadam tą nagrywarkę od paru tygodni i jestem z niej bardzo zadowolony. Dla mnie najważniejszą sprawą w momencie wyboru nagrywarki było to, żeby bardzo dobrze wypalała płyty DVD. NEC właśnie tak wypala większość nośników. Poza NEC-iem mam również nagrywarkę SONY DW-D18A, która jest o wiele słabsza od NEC-a. Nagrywane filmy DVD na SONY-m w trakcie odtwarzania na stacjonarnym DVD Panasonic często się zacinały. Wszystkie które nagrałem na NEC-u chodzą bez najmniejszych problemów.
Jeśli chodzi o LG to w momencie kupna NEC-a odwiedziłem kilka sklepów komputerowych gdzie odradzano mi kupna LG pomimo dobrych opini na łamach prasy np. CHIP. LG jest przereklamowany. polecano mi w większości LITEON lub NEC. Liteon jest w tej chwili najbardzej popularną nagrywarką w kraju, ma dużo softu i bardzo często pojawiają się nowe biosy. Natomiast z tego co mi wiadomo często trafia na serwis. Tak jak wcześniej pisałem dla mnie priorytetem było to żeby nagrywarka dobrze wypalała płytki i w tej dziedzinie NEC jest najlepszy.Oczywiście NEC ma również wady. Trochę szumi jak odczytuje dane z max prędkością i ma trochę słabszą korekcję błędów w trakcie odczytu.Ale dla mnie to nie było istotne. Pali dobrze na większości nośnikach. Polecam nagrywać na VERBATIM-ach. Są to płytki trochę droższe, ok 1,75zł za szt ale ma się gwarancję, że po nagraniu dane nie znikną po kilku latach. Życzę udanego wyboru !

Corpus666 18.04.2005 17:37

Cytat:

Napisany przez ryba120
Ja polecam NEC-a 3520A !
Posiadam tą nagrywarkę od paru tygodni i jestem z niej bardzo zadowolony. Dla mnie najważniejszą sprawą w momencie wyboru nagrywarki było to, żeby bardzo dobrze wypalała płyty DVD. NEC właśnie tak wypala większość nośników. Poza NEC-iem mam również nagrywarkę SONY DW-D18A, która jest o wiele słabsza od NEC-a. Nagrywane filmy DVD na SONY-m w trakcie odtwarzania na stacjonarnym DVD Panasonic często się zacinały. Wszystkie które nagrałem na NEC-u chodzą bez najmniejszych problemów.
Jeśli chodzi o LG to w momencie kupna NEC-a odwiedziłem kilka sklepów komputerowych gdzie odradzano mi kupna LG pomimo dobrych opini na łamach prasy np. CHIP. LG jest przereklamowany. polecano mi w większości LITEON lub NEC. Liteon jest w tej chwili najbardzej popularną nagrywarką w kraju, ma dużo softu i bardzo często pojawiają się nowe biosy. Natomiast z tego co mi wiadomo często trafia na serwis. Tak jak wcześniej pisałem dla mnie priorytetem było to żeby nagrywarka dobrze wypalała płytki i w tej dziedzinie NEC jest najlepszy.Oczywiście NEC ma również wady. Trochę szumi jak odczytuje dane z max prędkością i ma trochę słabszą korekcję błędów w trakcie odczytu.Ale dla mnie to nie było istotne. Pali dobrze na większości nośnikach. Polecam nagrywać na VERBATIM-ach. Są to płytki trochę droższe, ok 1,75zł za szt ale ma się gwarancję, że po nagraniu dane nie znikną po kilku latach. Życzę udanego wyboru !

thx;) z tym ze LG jest przereklamowany to zadawałem sobie sprawe.. w testy Chipa to juz w ogole nie wierze.. co do Liteona.. sam mam i.. ehh.. nie skomentuje tego nawet:D heh.. i dalej nie wiem co kupić:) u mnie w miescie to wszedzie "ciągną" na liteonach i teraz lg, neca tylko w jednym sklepie promują.. zobaczymy co z tego wyjdzie:) pozdro :piwo:

maniek997 18.04.2005 22:03

Cytat:

Napisany przez northwest
aha :) A platiniumy?? ;) Nie żebym sięjakoś przy nich upierał - ale jestem ciekaw Waszego zdania na ich temat...:) ponoć dobre i tanie....:)

Wypaliłem ich ostatnio ok. 500szt. W partii była 1szt. co się nie chciała palić:(.
A tak poza tym null zwrotów.
maniek

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:35.