Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

Turboni 04.09.2004 23:35

mam dwie plytki zrabane tak na pokaz :) oni tam nie wnikaja bo to hurtownia jedna z najwiekszych www.action.pl

slawekj 04.09.2004 23:47

Cytat:

Napisany przez Turboni
mam dwie plytki zrabane tak na pokaz :) oni tam nie wnikaja bo to hurtownia jedna z najwiekszych www.action.pl

Neca nie sprzedają.

Turboni 04.09.2004 23:49

dzwonilem do nich w piatek o zasilke ale o nec'a nie zapytalem sie ale pewnie maja :)

B@rtek 05.09.2004 14:32

Cytat:

Napisany przez sonon
Ja, Legion, czemu nie przyznasz się, że ten Twój Litek ukochany ma wyniki podobne do 3500A tylko przy niektórych prędkościach i na niektórych nośnikach? 3500A za to wypala co mu wsadzisz. Co tak gloryfikujesz tego Liteona, to aż przykre :P Czytam te Twoje posty i właściwie ciągle są o tym samym. Pamiętaj, że 3500 pewnie też niedługo będzie miał lepszą jakość zapisu - czekamy na bios od Herriego! 832 po wielu miesiącach od premiery osiągnął to, co NEC 3500 ma na starcie.

I teraz powiem tak: Litek jest ok, jeśli będziesz dobierał do niego odpowiednio nośniki będzie nagrywał bardzo ładnie. A wiadomo, że czyta wszystko też bardzo ładnie.

Nec 2500 nagra za to wszystko co mu włożysz na tackę z bardzo dobrą jakością. Ale jeśli chodzi o odczyt to już tak różowo nie będzie.

Jeśli chodzi o NEC-a 3500 to sam jestem ciekaw jak jest z jego odczytem. Za to wiadomo już, że nagrywa bardzo ładnie (na razie gorzej, niż 2500, ale to pierwsze biosy, można liczyć na poprawę).

LiteOn także pali co mu się poda :taktak: Daj w takim razie wykres z NEC'a 3500A na płytce np. TDK lub Verbatim i my także je damy. Oczywiście wszystkie płytki nagrywane przy 8x. A tak na marginesie to nie ma co porównywać 3500A 16x do 832S 8x. Jak juz to można 3500A do 1633S :taktak:

Ja tam wolę moją 832S :D Nastepną nagrywara bedzie także LiteOn albo Sony :taktak:

P.S. A tak pozatym to tylko grupa bliźniaków w różnych obudowach czyli: Sony, TEAC i LiteOn potrafią nagrać płytkę np. 4x z szybkością 8x i bardzo dobrym wynikiem końcowym :D

benek1 05.09.2004 17:03

nagrywam już też

Nagrałem film na płytce Media store (1,85 zł)
Drive Type = DVD DUAL
Disc Type = DVD+R (Single Layer)
Disc MID = 56 44 53 50 4D 53 41 42 (VDSPMSAB)
Disc TID = 30 30 31 (001)
Nominal Capacity = 4.29GB
Manufacturer Maybe = Interaxia AG
SMART-BURN Speed Limit = 4.0X (Write)
Kilka takich zepsułem na Liteonie ( błędy powyżej 2000 na KProbe)
Oczywiście mój stacjonarny ORION nawet nie prubował ich czytać , zawieszał się tak że musiałem go resetować poprzez wyciągnięcie z sieci żeby oddał płytę . Miła niespodzianka bo teraz nagrana na NEC-u chula bez żadnych problemów .Wniosek - nagrywanie też jest chyba OK . oczywiście LItka już nie mam więc zero wykresów. Nec czyta też to co nagrał ( nawiasem mówiąc)

Myślę że ta zamiana sprzętu wyszła mi na dobre . pozdro.

Koolo 05.09.2004 20:43

Cytat:

Napisany przez legion
ja lg tez moge bronic bo sam mam combo:) jest ok:)

Popieram combo LG jest OK.

joolo 06.09.2004 01:31

Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.. . :| :spie:

lordwader 07.09.2004 21:38

ja zaczynalem swoja przygode z Litkiem od zwykłej nagrywarki CDRW, skonczył sie laser po nagraniu kilkuset plyt 300-400 miesic po gwarancji.
potem nabylem 401@411@811 nagrywala ale czesc płyt miala problemy z odtwarzaniem w stacjonarnym odtwarzaczu. Generalnie sypaly sie tanie ale i te lepsze. Czestotliwosc padu płyt po wypaleniu ok 50-100 była ok 50%.
Pozbylem sie litka i postawilem na philipsa model nie najnowoczesniejszy bo 824, ale co najwazniejsze 100% skutecznosc nagrywanych plyt markowych i tych po 1,80PLN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Teraz wuplem jeszcze NEC 3500A bo ma dual layer nie przetestowalem go dokladnie jeszcze ale wyglada chyba na ok.
Tak więc mimo ze litek zawsze byl najtanszy i konkurencyjny jesli chodzi o osiagi chyba z niego zrezygnuje definitywnie tymbardziej, ze kolega wymienial juz 2combo litka na gwaracji a płyty pali okazyjnie. Reasumujac sprzet bardzo fajny, ale cos z jakosci nie tak (mimo 2 letniej gwarancji).

A jesli chodzi o SONY to nie mialem w domu sprzetu tej marki który by nie padl (może zbieg okolicznosci albo pech) ale tez jest u mnie skreslony.

pozdrowka

creek 08.09.2004 08:12

a nie urodziles sie moze w piatek trzynastego?;p

legion 08.09.2004 13:52

Cytat:

Napisany przez lordwader
ja zaczynalem swoja przygode z Litkiem od zwykłej nagrywarki CDRW, skonczył sie laser po nagraniu kilkuset plyt 300-400 miesic po gwarancji.
potem nabylem 401@411@811 nagrywala ale czesc płyt miala problemy z odtwarzaniem w stacjonarnym odtwarzaczu. Generalnie sypaly sie tanie ale i te lepsze. Czestotliwosc padu płyt po wypaleniu ok 50-100 była ok 50%.
Pozbylem sie litka i postawilem na philipsa model nie najnowoczesniejszy bo 824, ale co najwazniejsze 100% skutecznosc nagrywanych plyt markowych i tych po 1,80PLN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Teraz wuplem jeszcze NEC 3500A bo ma dual layer nie przetestowalem go dokladnie jeszcze ale wyglada chyba na ok.
Tak więc mimo ze litek zawsze byl najtanszy i konkurencyjny jesli chodzi o osiagi chyba z niego zrezygnuje definitywnie tymbardziej, ze kolega wymienial juz 2combo litka na gwaracji a płyty pali okazyjnie. Reasumujac sprzet bardzo fajny, ale cos z jakosci nie tak (mimo 2 letniej gwarancji).

A jesli chodzi o SONY to nie mialem w domu sprzetu tej marki który by nie padl (może zbieg okolicznosci albo pech) ale tez jest u mnie skreslony.

pozdrowka

ja miale juz 5 litkow i biegaj do tej pory wszystkim znajomym co im polecilem litka nie maja zadnych problemow z nimi wiec nie wiem o co ci chodzi
ale male sprostowanie mam tez lg i nec(w pracy) zeby ktos nie mowil ze tylko litek ale i tak jest oki

VIZZARD 08.09.2004 14:28

Welcome back legion! ||

legion 08.09.2004 14:37

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Welcome back legion! ||

dzieki mister hyde is back ^_^

VIZZARD 08.09.2004 15:24

Cytat:

Napisany przez legion
dzieki mister hyde is back ^_^

Niezły podpis! :D

Niedługo zmienisz indywidualny stopień użytkownika na PUSTELNIK ^_^

legion 08.09.2004 16:01

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Niezły podpis! :D

Niedługo zmienisz indywidualny stopień użytkownika na PUSTELNIK ^_^

e tam bedzie samotny strzelec :rotfl: a na celowniku strzal w 10:)

privaten 11.09.2004 22:45

Wszystko tu fajnie jak miedzy kolegami w piaskownicy. Zaczytalem sie bo w poniedzialek mam kupic nowa nagrywarke. Do tej pory mam 411 i wypalila ze 100 TDK i Verbatimow. Innych nie pali (BASF, Esperanza, Memorex i taniochy oczywiscie tez nie), ale to oczywiscie plus tej nagrywarki. Dzieki temu mam kulturke w domu jak wyjme plytke- jest na czym oko zawiesic, Verbatim i wyglad ma i czlowiekowi jakos tak raxniej ze to nie chlam.
A tak serio- napiszcie cos na temat, czyli jaka nagrywarke teraz wybrac, a nie jakie byly dobre dotad. Kto by teraz kupowal 832-ke ? Po przekroczeniu progu sklepu traci na wartosci z 50%, tak to juz jest jak pojawi sie nowy model.

slawekj 11.09.2004 23:08

Cytat:

Napisany przez privaten
Wszystko tu fajnie jak miedzy kolegami w piaskownicy. Zaczytalem sie bo w poniedzialek mam kupic nowa nagrywarke. Do tej pory mam 411 i wypalila ze 100 TDK i Verbatimow. Innych nie pali (BASF, Esperanza, Memorex i taniochy oczywiscie tez nie), ale to oczywiscie plus tej nagrywarki. Dzieki temu mam kulturke w domu jak wyjme plytke- jest na czym oko zawiesic, Verbatim i wyglad ma i czlowiekowi jakos tak raxniej ze to nie chlam.
A tak serio- napiszcie cos na temat, czyli jaka nagrywarke teraz wybrac, a nie jakie byly dobre dotad. Kto by teraz kupowal 832-ke ? Po przekroczeniu progu sklepu traci na wartosci z 50%, tak to juz jest jak pojawi sie nowy model.

Jak Masz dużo kasy to kup trzy. LiteOn'a 1633S, Pioneer'a 108 i Nec'a 3500A. Każdego sprawdzisz, najlepszy zostawisz. A i tak każdy po wyjściu ze sklepu ma niewielką wartość. Ale Litek 832S to perełka. Sprawdzony i przetestowany, wiesz co kupujesz. Zastanów się. :)

legion 11.09.2004 23:11

Cytat:

Napisany przez slawekj
Jak Masz dużo kasy to kup trzy. LiteOn'a 1633S, Pioneer'a 108 i Nec'a 3500A. Każdego sprawdzisz, najlepszy zostawisz. A i tak każdy po wyjściu ze sklepu ma niewielką wartość. Ale Litek 832S to perełka. Sprawdzony i przetestowany, wiesz co kupujesz. Zastanów się. :)

no racja perelka :taktak:

joolo 12.09.2004 00:28

Gówno prawda. Nie słuchaj entuzjastów szitka. Czesto się zdarza np.: że przekroczysz próg sklepu, otwierasz, montujesz w domu w blaszaka i okazuje się, że cóź nie działa (np.: nie czyta cd-r lub co mało kto chyba sprawdza - nie ma dźwięku z wejścia na panelu, lub kilka objawów na raz). Liteon to badziewie, a na pewno nie jes to wyznacznik JAKOŚCi. Ale ja Ci nie poradzę, co wybrać zamiast, chociaż skłaniałbym się Q Pionkowi<--klik jak Ci się spieszy, a najlepiej chwilę bym poczekał na sprzęt renomowanej firmy Plextor, której chyba nie trzeba reklamować :> (tylko tu cena będzie WYSOKA).

legion 12.09.2004 00:54

Cytat:

Napisany przez joolo
Gówno prawda. Nie słuchaj entuzjastów szitka. Czesto się zdarza np.: że przekroczysz próg sklepu, otwierasz, montujesz w domu w blaszaka i okazuje się, że cóź nie działa (np.: nie czyta cd-r lub co mało kto chyba sprawdza - nie ma dźwięku z wejścia na panelu, lub kilka objawów na raz). Liteon to badziewie, a na pewno nie jes to wyznacznik JAKOŚCi. Ale ja Ci nie poradzę, co wybrać zamiast, chociaż skłaniałbym się Q Pionkowi jak Ci się spieszy, a najlepiej chwilę bym poczekał na sprzęt renomowanej firmy Plextor, której chyba nie trzeba reklamować :> (tylko tu cena będzie WYSOKA).

no wlasnie a w ktorym miejscu widzisz to gowno bo ja nie widze
dzwiek mam na panalu :) cd-r tez czyta wiec o co ci chodzi bo nie rozumiem zbytnio

Alinoe 12.09.2004 04:30

im wiecej czytam tym bardziej jestem zmeczony tymi *******ami w stylu szczawi wisniardo i legion, ktos tu wspomnial DRAGALA przyrownujac go do ktoregos z powyzszych - bez przesady panowie - co bardziej rozgarnieci uzytkownicy wspomna ze entuzjazm dragala wsparty byl ARGUMENTACJA w dodatku rzeczowa (sic!) a nie jakims belkotem pomieszanym z wzajemnym lizaniem tylka - sugerowal bym wymiane numerow gg tudziez innego komunikatora w celu wzajemnych zalotow, aha dla niewyzytych sa jeszcze blogi

pozdro, Marcin

ps> przepraszam za brak polskich liter ale nie mam tu naszych diakrytycznych :P

Darek_K 12.09.2004 10:07

Cytat:

Napisany przez legion
no wlasnie a w ktorym miejscu widzisz to gowno bo ja nie widze
dzwiek mam na panalu :) cd-r tez czyta wiec o co ci chodzi bo nie rozumiem zbytnio

A ja nigdy ,obojetnie jaki naped mialem, zdzwieku na przednim panelu nie slyszalem.... Bo i tez kto tego wogole uzywa ?? :-)

legion 12.09.2004 10:19

Cytat:

Napisany przez Alinoe
im wiecej czytam tym bardziej jestem zmeczony tymi *******ami w stylu szczawi wisniardo i legion, ktos tu wspomnial DRAGALA przyrownujac go do ktoregos z powyzszych - bez przesady panowie - co bardziej rozgarnieci uzytkownicy wspomna ze entuzjazm dragala wsparty byl ARGUMENTACJA w dodatku rzeczowa (sic!) a nie jakims belkotem pomieszanym z wzajemnym lizaniem tylka - sugerowal bym wymiane numerow gg tudziez innego komunikatora w celu wzajemnych zalotow, aha dla niewyzytych sa jeszcze blogi

pozdro, Marcin

no to sugeruje ci ze nie musisz czytac tych postow w forum niema okreslonych ram ktorych jak mowisz trzeba sie trzymac jeszcze miec trzeba troche wyobrazni ktorej ty niemasz wystarczy przeczytac twoje posty i to wystarczy wiec czy thorgal to ciota :)

Alinoe 12.09.2004 13:25

jak moge nie czytac twoich badziewnych postow skoro wkminiasz je we wszystkie interesujace mnie tematy i mimochodem je widze?!

VIZZARD 12.09.2004 14:20

Cytat:

Napisany przez Alinoe

pozdro, Marcin

Cytat:

Napisany przez Alinoe
im wiecej czytam tym bardziej jestem zmeczony

To proste!

Czytaj mniej!

Bo nam tu padniesz jeszcze :D

Cytat:

Napisany przez Alinoe
a nie jakims belkotem pomieszanym z wzajemnym lizaniem tylka

Cóż! Nie każdy może być niewymownie inteligentny i elokwentny :nie:

Nie wszysce posiadają łatwość władania słowem, jeżeli chodzi o formę

Ale także i o treść :taktak:

Co do lizania tyłka - to mylisz kolego pewne pojęcia :idea:

Tyłek liże się wtedy gdy jest w tym jakiś interes

Gdy można na czymś skorzystać albo coś dostać

W tym przypadku czemu miałoby to służyć ???

Sympatyzowanie ze sobą, wzajemna aprobata, dobre słowo, żart - to nie jest lizanie tyłka :nieee:

A jeżeli dalej tak uważasz - to masz bardzo linearny sposób myślenia :taktak:

Młodość kolego ma swoje prawa i tego się nie przeskoczy :nie:

Przekrój wiekowy jest pewnie różny

I różne są oczekiwania co do takiego forum

Forum może być miejscem wymiany poglądów i doświadczeń oraz skarbnicą wiedzy

Ale nigdzie nie jest napisane, że takie wirtualne spotkania mają wyglądać jak pogrzeb

Z udziałem introwertycznych ponuraków

Ci co mają więcej luzu - traktują to po prostu z przymrużeniem oka :mruga:

Czego i tobie z całego serca życzę :taktak:

PS Dzięki za cenne info o komunikatorach i blogach - sam bym na to nie wpadł :nie:

W encyklopedii przeczytałem jeszcze, że można się także komunikować za pomocą poczty internetowej

Telefonów stacjonarnych i komórkowych

A także przy pomocy poczty klasycznej i telegrafu :papa:

Jeeezu!

Zapomniałbym o faxie :D

legion 12.09.2004 22:52

Cytat:

Napisany przez Alinoe
jak moge nie czytac twoich badziewnych postow skoro wkminiasz je we wszystkie interesujace mnie tematy i mimochodem je widze?!

jest dobry na to sposob przykaldaj kartke do monitora tam gdzie sa moje posty i sprawa zalatwiona :D

a dla vizzarda :piwo:

VIZZARD 12.09.2004 22:58

Cytat:

Napisany przez legion
a dla vizzarda :piwo:

:uklon:

Pio321 18.09.2004 11:52

Nec ND-3500

Napęd pozwala na zapis płytek DVD+-R z prędkością do 16x
DVD+-RW do predkości 4x
Płytki CDR 48x i CDRW 24x

Warto wgrać poprawioną wersji biosu w którym zdjęte są blokady regionalne, Rip Lock i możliwy Bitsetting (płytka DVD+ widziana w odtwarzaczach jako DVD-)

Wykonałem kilka testów programem Nero CD-DVD Speed uzywając płyt DVD+R Platinium 8x.

http://www.ceti.pl/tsoft/all/_NEC___...2004_10_58.png

Te nośniki sa na tyle dobre że mimo certyfikacji na 8x, napęd pozwala na zapis 12x. Przy okazji są to najtańsze płyty na naszym rynku umozliwiające nagrywanie z taką prędkością (na pocz. września 3.5 zł szt.)

legion 18.09.2004 12:07

Cytat:

Napisany przez Pio321
]
Te nośniki sa na tyle dobre że mimo certyfikacji na 8x, napęd pozwala na zapis 12x. Przy okazji są to najtańsze płyty na naszym rynku umozliwiające nagrywanie z taką prędkością (na pocz. września 3.5 zł szt.)

no nie wiem 3,50 to raczej drogo ale mozna juz je kupic za 2,70 zl za szt.(moze tez i taniej) a za taka cene mozna kupic verby4x a jakosc jest o wiele lepsza :)

B@rtek 18.09.2004 12:37

To, że Platinum 8x nagra 12x to jest nic. LiteOn 1633S potrafi nagrać Verbatima 4x z predkością 16x i to jest wynik :D

Pio321 18.09.2004 13:31

Zapis i odczyt 12x

Zapis przy 12x

http://www.ceti.pl/tsoft/all/_NEC___...2004_20_11.png

Pod koniec nagrania jest widoczny spadek predkości nagrywania. Prawdopodobnie ma to na celu poprawę późniejszego odczytu.

Odczyt Nec przy prędkości 7-16x:

http://www.ceti.pl/tsoft/all/_NEC___...2004_20_18.png

Odczyt naped Toshiba:

http://www.ceti.pl/tsoft/all/TOSHIBA...2004_01_21.png

Mimo mniejszej predkości (5-11x), widac że pod koniec ma pewne problemy z odczytem.

Disc Quality Test na Toshiba:

http://www.ceti.pl/tsoft/all/TOSHIBA...2004_01_09.png

B@rtek 18.09.2004 13:42

Ogólnie to słabe te wykresy. Widać, że ten nowy NEC 3500A pali szybko ale z błędami.

Pio321 18.09.2004 13:43

Dla porównania odczyt tego typu płytki zapisanej przy 8x.

NEC:

http://www.ceti.pl/tsoft/all/_NEC___...2004_10_48.png

Toshiba:

http://www.ceti.pl/tsoft/all/TOSHIBA...2004_02_13.png

Quality Test:

http://www.ceti.pl/tsoft/all/TOSHIBA...2004_11_38.png

Róznica w jakości jest spora, więc póki nie pojawią się lepsze nośniki raczej nie będę nagrywał na 12x.
Ogólnie nagrywarka sprawuje się bardzo dobrze. Wzorowa korekcja. Czyta to na czym Toshiba się wykłada.

Pio

B@rtek 18.09.2004 14:30

No przy 8x już jest lepiej ale i tak są szpilki. Moja 832S lepiej nagrywa na Platinum przy 8x. Więc niech mi nikt nie mówi, że NEC to najlepszy napęd na świecie.

Pio321 18.09.2004 14:48

Cytat:

Napisany przez Bartek15
No przy 8x już jest lepiej ale i tak są szpilki. Moja 832S lepiej nagrywa na Platinum przy 8x. Więc niech mi nikt nie mówi, że NEC to najlepszy napęd na świecie.

Tak, tak. Wiemy, Liteon jest najlepszym napędem na świecie ;)

B@rtek 18.09.2004 15:47

Ilość załączników: 1
Nie mówie, że litek jest najlepszy i NEC też nim nie jest.

Jeżeli nie wieżysz, że moja 832S lepiej pali Platinum 8x to zobacz.

pawelblu 18.09.2004 16:15

Cytat:

Napisany przez Bartek15

Co ty porowujesz - odczyt na 832s Kprobem i na DVDROMie Toshiby CDSpeedem. Jezeli tak to nie dziwne za wyniki sa duzo lepsze.

B@rtek 18.09.2004 16:32

Mogę zrobić CDSpeedem

pawelblu 18.09.2004 16:41

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Mogę zrobić CDSpeedem

A mozesz zrobic taka Toshiba jak ma kolega ??

piotrek123 18.09.2004 16:41

Na dvd romie zawsze będą gorsze wyniki w kprobe/cdspeed, płytki trzeba testować na nagrywarce8 )

Oloo 18.09.2004 16:42

Dzień dobry,
Kilka faktów z pracy nagrywarki NEC 3500 AG.
Użyty Bios 2.17 (Booktype)
Kompatybilność płyt DVD+R - doskonała: stacjonarny Panasonic oraz Pioneer sprzed 3-4 lat odczyt bezproblemowy oraz DVD-ROM Toshiba 1712 (brak odczytu DVD+R) odczyt bezproblemowy.
Jakość zapisu bardzo wysoka. Nośniki różnych firm : Dysan, Esperanza, Prostore, Platinum odtwarzane były przez wyżej wymienione urządzenia bez problemów.
Ciekawostka: płyta Platinum DVD+R (Ricoh manufacturer) x8 zapisuje się x12 w czasie 7 min 40 s. Koszt samej płyty 2,70 Zł
Polecam napęd NEC 3500 A
pozdrawiam

B@rtek 18.09.2004 16:43

To ja testuje w CDSeedzie na 832S a on na NEC'u 3500A

B@rtek 18.09.2004 16:47

Płytka była porysowana ale i tak wyszło dobrze.

piotrek123 18.09.2004 16:53

Cytat:

Napisany przez Bartek15
To ja testuje w CDSeedzie na 832S a on na NEC'u 3500A

Na necu nie przetestuje bo nec nie pokazuje błędów PI:fiu:

B@rtek 18.09.2004 16:55

Tylko ciekawe jaki jest bios w tym NEC'u. Ja mam oryginalny litka więc w NEC'u tez taki powinien być.

Teraz test transferu.

B@rtek 18.09.2004 16:59

Bios od Herriego jest lepszy od fabrycznego więc jak też mogę wgrać bios od codeguys i wtedy możemy powalczyć :D

legion 18.09.2004 18:45

co ty nie powiesz ale jednak tak pieknie nie jest z nagrywaniem przez tego nec'a :ysz:

legion 18.09.2004 18:48

no bedzie to ciekawe jak narazie z tego co widze nec 3500 nie jest taki rewelacjny dziwie
sie ludzia jak mowia "nec jest najlepszy wszystko przy nim wysiada jest wrecz wspanial i jak pali" :D

B@rtek 18.09.2004 18:50

Przez to daje dowody, że nie jest najlepszy :piwo:

legion 18.09.2004 18:57

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Przez to daje dowody, że nie jest najlepszy :piwo:

no fakt kolego :piwo:

Oloo 18.09.2004 19:10

Legion.
Twój niekonstruktywny komentarz mało mnie interesuje. To co napisałem jest prawdą czy ci się to podoba czy nie. Co mi przedstawisz - wykresy ?!? To może muzyki też słychasz miernikami a nie uszami :]. Najważniejsza jest praktyka a ta wypadła dla Nec'a idealnie.

PI7er 18.09.2004 19:16

To powiedzcie mi co mmyslicie o tych winikach http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...598#post320598 3 ostatnie na dole

legion 18.09.2004 19:18

Cytat:

Napisany przez Oloo
Legion.
Twój niekonstruktywny komentarz mało mnie interesuje. To co napisałem jest prawdą czy ci się to podoba czy nie. Co mi przedstawisz - wykresy ?!? To może muzyki też słychasz miernikami a nie uszami :]. Najważniejsza jest praktyka a ta wypadła dla Nec'a idealnie.

nie przedstawie ci wykresow ale pokaze ci ze juz ktos zrobil test na nec3500 i moim zdanie ty piszesz nie logicznie mowiac slowa "doskonala,jakosc zapisu bardzo dobra,idealnie" kolego powagi troche :ysz:
tu masz linke do swojego cuda:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39921

B@rtek 18.09.2004 19:26

Drugi wykres na litku 1633S i biosie BS0C jest super. Ten 3 wykres taki średni bo jest ta górka, żeby nie ona było by :spoko:

legion 18.09.2004 19:28

Cytat:

Napisany przez PI7er
To powiedzcie mi co mmyslicie o tych winikach http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...598#post320598 3 ostatnie na dole

no co nie jest cudownie ale jest dobrze zobacz moze ten link:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39900

piotrek123 18.09.2004 19:28

Cytat:

Napisany przez PI7er

Pierwszy bee :ysz:
Drugi bardzo dobry :fiu:
Trzeci może być 8 )

B@rtek 18.09.2004 19:36

Legion tylko, że tam był TDK+RW od Philipsa. Ogólnie to 1633S bardzo dobrze :ognicho:

legion 18.09.2004 19:43

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Legion tylko, że tam był TDK+RW od Philipsa. Ogólnie to 1633S bardzo dobrze :ognicho:

no to co ale pokazoje ze nagrywa dobrze a na platinium8x roznie to bywa ||

B@rtek 18.09.2004 19:48

masz rację z Platinum 8x różnie to bywa :taktak: Czasami himalaje a czasami nizina wielkopolski

PI7er 18.09.2004 19:48

no to sie ciesze za 300zł nagrywarka :) da sie tego litka 1213 przerobic na 16 teaca ?

B@rtek 18.09.2004 19:50

1213S można na Sony 710A, Litka 1633S i TEAC'a. Ja polecam na 1633S albo na TEAC'a bo czasami lepiej pali niż 1633S ale mówię tylko czasami.

Turboni 18.09.2004 20:11

Cytat:

Napisany przez Oloo
Legion.

oloo wyluzuj kupiles nec'a to sie ciesz ja mam litka i tez sie ciesze a wykresow ci nie pokaze bo bys zdebial ze litek tak dobrze pali. a apropo muzyki to moze sluchasz z wbudowanego kodeka w plyte i uwazasz ze jest cudowna :>

slawekj 18.09.2004 20:27

A tak wygląda Platinum x8 palone x12 na LiteOn'ie 1633S:
Nec niestety zapisuje metodą Z-CLV a LiteOn P-CAV. Dlatego taka różnica w jakości zapisu na korzyść LiteOn'a :)

Pio321 18.09.2004 21:56

slawekj - to o niczym nie swiadczy. Zauwaz ze odczyt na Nec-u jest prawie idealny i dopiero przy max predkości (już ponad fabryczne 16x) sa małe wachnięcia odczytu.

Pio321 18.09.2004 22:17

Cytat:

Napisany przez Bartek15

Nie jest zle, ale napewno nie jest lepiej. W przypadku NEC-a PIF = 0, a to jest najistotniejszy parametr. Poza tym nie nagrałeś ostatnich 500MB, a tam zwykle robią się największe schody.
Po drugie nagrywarka przynajmniej teoretycznie powinna najlepiej odtwarzać nagrane na niej płytki. Wniosek z tego wynikał by taki że ta sama płytka odtwarzana w innym napedzie będzie się gorzej czytała.
Wynika z tego żę twoja płytka w Toshibie dała by znacznie gorszy wykres.

Co do biosu. Wgrywa sie zawsze najlepszy, więc jezeli jest to nie rozumiem dlaczego go nie wgrałeś? :)

Pio

B@rtek 18.09.2004 22:23

Nie zawsze ten najlepszy jest tym najlepszym. Widziałeś test Sławka na biosie oryginalnym litka od 1633S i tym od codeguys. Różnica w błędach była bardzo duża.

Koolo 18.09.2004 22:34

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Nie zawsze ten najlepszy jest tym najlepszym.

???

B@rtek 18.09.2004 22:39

Umnie np. lepiej nagrywara pali na biosie oryginalnym niż na tym od codeguys. A większość twierdzi, że nieoryginalne biosy sa lepsze. Ale jutro zrobię parę modyfikacji na biosie od codeguys i zobaczymy co będzie.

bacapl 19.09.2004 11:58

A co dostaje sie w wersji box oprócz pudelka czy wersja oem to gorszy produkt?

legion 19.09.2004 13:05

nie ale w box dostajesz oprogramowanie i plytki czyste

VIZZARD 20.09.2004 09:22

Cytat:

Napisany przez legion
nie ale w box dostajesz oprogramowanie i plytki czyste

No i oczywiście dostajesz box :boks:

^_^

Pixeel 20.09.2004 11:53

[B]Aopen 8800(NEC 2500A) vs NEC 3500 ![/B]

Witam Wszystkich..

Zwracam się do Was z prośbą, o pomoc w rozwiązaniu zaistniałego dylematu.

Pozwolę sobie zauważyć, iż powyższe forum ***8222;śledzę***8221; na bieżąco (znam to forum dość długo).

Dylemat dotyczy wspomnianych w temacie postu nagrywarek DVD: Aopen8800 (która jak już wiemy stanowi oem***8217;ową wersję NECa2500A), oraz nagrywarki NEC 3500A (która jest już inną konstrukcją).

Z dotychczasowej analizy postów odnoszących się do w/w nagrywarek, wywnioskowałem (bardzo ogólnie ;) ), iż:

NEC 2500A to bardzo dobra nagrywarka DVD, ale nieciekawy odczyt.

NEC 3500 dobra nagrywarka DVD + dobry odczyt.

Celowo pomijam fakt dostępnych prędkości nagrywania, itp., bowiem znając swoje preferencje, będę nagrywał max. X4 (Verbatim,TDK), aby uzyskać w miarę jak najwierniejszą (i bezproblemową) kopię.
Różnica cenowa pomiędzy powyższymi nagrywarkami, to kwota oscylująca w granicach 100 zł.
Będzie to moja pierwsza nagrywarka DVD, do tej pory używam nagrywarki TEAC 512EB (Ach! gdzie ten TEAC ;) )

W związku z czym mam kilka pytań:

1. Może jest ktoś wśród forumowiczów, kto posiadał wcześniej NECa 2500a, a teraz stał się posiadaczem NEC 3500 i mógłby podzielić się, ze swoimi spostrzeżeniami.
2. Czy różnica w nagrywaniu 2500 vs 3500 jest znacząca, czy to tylko kwestia lepszego biosu ?
3. Czy kupując jedną ze wspomnianych nagrywarek, mogę liczyć, iż CD-R zostaną obdarzone równie dobrą jakością nagrywania jak DVD-R ?? (czyt. Pożegnać się z TEAC 512EB ?)

Proszę o wsparcie z Waszej strony.
Do jutra muszę podjąć decyzję (czyt. Jutro ZAKUP).

p.s. Proszę nie pisać o innych nagrywarkach !
pozdrawiam i życzę Miłego Dnia
Pixeel
[B][COLOR=Black]

legion 20.09.2004 13:12

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No i oczywiście dostajesz box :boks:

^_^

z ktorego mozna zrobic podstawiki na piwo :D

legion 20.09.2004 13:55

co do cd-r jest raczej nie ciekawie na necu ale jak chcesz nagrywac jeszcze na tanich nosnikach to dobry wybor ale zeby palic verby nie potrzebny ci jest nec a jeszcze
wskazane jest by do neca do kupic sobie dvd-rom
takze korekcja bledow jest nie ciekawa na nec'ach :|

Pixeel 20.09.2004 14:01

hmm..
Pytanie zasadnicze: Czy NEC 3500 jest tak "dobry" jak NEC2500A (przy "wypalniu" płyt DVD) ?

Pixeel 20.09.2004 14:02

Czyn nagrywając na "lepszych" nośnikach (np. TDK) też "wskazane jest by do neca do kupic sobie dvd-rom" ?

legion 20.09.2004 14:26

Cytat:

Napisany przez Pixeel
hmm..
Pytanie zasadnicze: Czy NEC 3500 jest tak "dobry" jak NEC2500A (przy "wypalniu" płyt DVD) ?

no raczej jeszcze nie
2500 jeszcze dominuje :)

legion 20.09.2004 14:37

Cytat:

Napisany przez Pixeel
Czyn nagrywając na "lepszych" nośnikach (np. TDK) też "wskazane jest by do neca do kupic sobie dvd-rom" ?

ja zalecam bo nec ma problem z odczytem czesto (zastanawiales nad litkiem ?)

Pixeel 20.09.2004 14:57

Cytat:

Napisany przez legion
ja zalecam bo nec ma problem z odczytem czesto (zastanawiales nad litkiem ?)

Tylko NEC.. Choć przyznam, że zastanawiałem się nad Pionneer'em, ale ten nie ma ***8222;bit-setting***8221;. A ja mam zamiar korzystać z odtwarzacza stacjonarnego.

p.s. Panowie pomóżcie, dostałem info, że zostały tylko 3 szt. wspomnianego AOPENA(NEC), a rano było 9 szt.

VIZZARD 20.09.2004 16:03

Cytat:

Napisany przez Pixeel
Tylko NEC.. Choć przyznam, że zastanawiałem się nad Pionneer'em, ale ten nie ma ***8222;bit-setting***8221;. A ja mam zamiar korzystać z odtwarzacza stacjonarnego.

p.s. Panowie pomóżcie, dostałem info, że zostały tylko 3 szt. wspomnianego AOPENA(NEC), a rano było 9 szt.

Jeżeli masz wziąć Neca - to nie bierz tego AOpen :nie:

Niby w środku to samo, ale jednak okazuje się, że nie tak samo palą :nie:

Może to ci coś pomoże:

AOpen DRW8800
Nec ND-2500A :czytaj:

Pixeel 20.09.2004 16:15

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Jeżeli masz wziąć Neca - to nie bierz tego AOpen :nie:

Niby w środku to samo, ale jednak okazuje się, że nie tak samo palą :nie:

Może to ci coś pomoże:

AOpen DRW8800
Nec ND-2500A :czytaj:

hmm..
Może to tylko kwestia biosu ? Miałem/Mam nadzieję, że bios od Herriego zniweluje wszelkie różnice pomiędzy AOPEN a NEC, ale mogę się mylić..

Pixeel 20.09.2004 19:58

Panowie.. męska decyzja.. (chociaż raz w życiu) ;)

AOPEN 8800(2500A) vs 3500A - który i dlaczego ?

Czy nikt nie ma AOPENA8800 ?? A jeśli tak, to czy nikt nie próbował flash'ować go do "poziomu" NEC 2500 ??

Czy NEC2500 jest naprawdę tak dobry w "wypalaniu" płyt DVD, że warto "odpuścić" sobie wszelkie "inowacje", które wprowadził NEC 3500 ?
A może jednak NEC 3500 ?

Piorytetem dla mnie przy wyborze nagrywarki, jest jakość nagranej płyty (żadnych Plextorów, tylko NEC ;) )

p.s. Odpowiedź bez uzasdnienia, to nie odpowiedź

legion 20.09.2004 22:44

jak uparles sie na chip nec to wes 3500 moja rada :)

Testus 20.09.2004 22:49

a jak jest z gwarancją ?

Pada mi nastepny Litek :smutny: (811) i mając juz tego dosyć rozglądam się za nowym NECiem 3500A.
Na stronach pisze, że ma gwarancję door-to-door. Jak jest naprawdę ? Serwisował ktoś kiedys NECa ?
Pozdrawiam
Testus

pawelblu 20.09.2004 22:51

Cytat:

Napisany przez Testus
Pada mi nastepny Litek :smutny: (811) i mając juz tego dosyć rozglądam się za nowym NECiem 3500A.
Na stronach pisze, że ma gwarancję door-to-door. Jak jest naprawdę ? Serwisował ktoś kiedys NECa ?
Pozdrawiam
Testus

NEC raczej nie ma door-to-door bo najblizszy dystrybutor NECa znajduje sie w niemczech i on zajmuje sie serwisem.

VIZZARD 20.09.2004 22:54

Cytat:

Napisany przez Pixeel
Panowie.. męska decyzja.. (chociaż raz w życiu) ;)

AOPEN 8800(2500A) vs 3500A - który i dlaczego ?

Czy nikt nie ma AOPENA8800 ?? A jeśli tak, to czy nikt nie próbował flash'ować go do "poziomu" NEC 2500 ??

Czy NEC2500 jest naprawdę tak dobry w "wypalaniu" płyt DVD, że warto "odpuścić" sobie wszelkie "inowacje", które wprowadził NEC 3500 ?
A może jednak NEC 3500 ?

Piorytetem dla mnie przy wyborze nagrywarki, jest jakość nagranej płyty (żadnych Plextorów, tylko NEC ;) )

p.s. Odpowiedź bez uzasdnienia, to nie odpowiedź

Jak widzisz - wszyscy mają tylko Liteony :D

Dobre, tanie, sprawdzone, ciche, wydajne, szybkowymienne, ect., ect. ... :mruga:

B@rtek 20.09.2004 23:02

Przy LiteOn'ie jest super serwis. Zanosisz 832S dostajesz 1633S :D

VIZZARD 20.09.2004 23:05

Cytat:

Napisany przez Testus
Serwisował ktoś kiedys NECa ?

Nec jest tak żywotnym napędem, że nie potrzebuje serwisowania :D

BTW Czy na forum jest choć jeden post: Padł mi Nec ???

:mruga:

VIZZARD 20.09.2004 23:07

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Przy LiteOn'ie jest super serwis. Zanosisz 832S dostajesz 1633S :D

A przysięgnij się! :D

Testus 20.09.2004 23:09

Cytat:

Napisany przez pawelblu
NEC raczej nie ma door-to-door bo najblizszy dystrybutor NECa znajduje sie w niemczech i on zajmuje sie serwisem.

Monitory maja napewno. Na którejś stronie pisało ze jest door-to-door ale chce to sprawdzic

juz wiem to jest w napisane ofercie
http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...5&details=9970

upgrade: na stronie http://www.pcprojekt.pl jest juz po 380pln ! ^_^

VIZZARD 20.09.2004 23:15

Cytat:

Napisany przez Testus
Monitory maja napewno. Na którejś stronie pisało ze jest door-to-door ale chce to sprawdzic

juz wiem to jest w napisane ofercie
http://www.arcomp.com.pl/index.php?p...5&details=9970

upgrade: na stronie http://www.pcprojekt.pl jest juz po 380pln ! ^_^

2500A nie mają na pewno :nie:

Testus 20.09.2004 23:20

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Nec jest tak żywotnym napędem, że nie potrzebuje serwisowania :D
BTW Czy na forum jest choć jeden post: Padł mi Nec ???

:mruga:

Ja miałem przeboje z 2 sklapami/serwisami sprzedajacymi LiteOn'a
Obydwa mają niby renome i są autoryzowane.
Takich to powinno się :bicz: za serwis, dziadów jednych

Mam tego dosyc i szukam dobrego napedu z "prawdziwą" gwarancją

Pixeel 20.09.2004 23:23

O!.. "nabijacze postów" pojawili się.. ;)

A tak poważnie.. zastanawiam się, gdzie są wszyscy zwolennicy NECa, których w ostatnim czasie nie brakowało na tym forum ??

Godzina za godziną, a ja nadal nie wiem co kupić..

Mam co prawda zarezerwowaną ostatnią sztukę wspomnianego Appena (do jutra), ale..
No właśnie pojawiło się "ale". Do tej pory myślałem, że wgram sobie bios Herriego i będę cieszył się urokami bardzo dobrze "wypalającej" nagrywarki.. Teraz mam wątpliwości, czy ten "numer" przejdzie.

Może rozwiązanie typu:
Poszukać oryginalnego NECa 2500A (ktoś ma jeszcze namiary ?) i cieszyć się bardzo dobrą jakością zapisu. DL zaczeka.. Czy kupić ponoć "gorzej" zapisującego NECa 3500 ?

Ech.. zachciało mi się nagrywarki DVD ;)

legion 20.09.2004 23:32

Cytat:

Napisany przez Pixeel

A tak poważnie.. zastanawiam się, gdzie są wszyscy zwolennicy NECa, których w ostatnim czasie nie brakowało na tym forum ??

Mam co prawda zarezerwowaną ostatnią sztukę wspomnianego Appena (do jutra), ale..
No właśnie pojawiło się "ale". Do tej pory myślałem, że wgram sobie bios Herriego i będę cieszył się urokami bardzo dobrze "wypalającej" nagrywarki.. Teraz mam wątpliwości, czy ten "numer" przejdzie.

Może rozwiązanie typu:
Poszukać oryginalnego NECa 2500A (ktoś ma jeszcze namiary ?) i cieszyć się bardzo dobrą jakością zapisu. DL zaczeka.. Czy kupić ponoć "gorzej" zapisującego NECa 3500 ?

no ja jestem wlascicielm litka i nec2500a ale w pracy:D a wszystkich necowcow wyparlismy bo scieme nam wciskali do jakosci nagranych plyt przez ich cuda :) ktore jak twierdza sa najlepsze ale to nie jest prawda:taktak:

Testus 20.09.2004 23:33

Cytat:

Napisany przez Pixeel

[ciach]

Ja Ci odpowiem. LiteOn'a sobie daruj.
Ja miałem 4 i wszystkie padły najdalej po 1/2 roku. :'(
Wybredne co do płytek i niepewny zapis.
Szkoda moich nerwow.
(sprzedana z duzym przebiegiem Teac x16 chodzi do dzisiaj u kuzyna
a mi padly 4 liteony :wsciekly: )

Przepraszam wszystkich LiteOn maniaków ale to są moje doswiadczenia.

Teraz bede probowal NECa. Szukam tylko punktu sprzedaży z dobra gwarancją
Moze Proline ?

Turboni 20.09.2004 23:36

a teac to co moze ???
to jest oem litka

legion 20.09.2004 23:38

Cytat:

Napisany przez Testus
Ja Ci odpowiem. LiteOn'a sobie daruj.
Ja miałem 4 i wszystkie padły najdalej po 1/2 roku. :'(
Wybredne co do płytek i niepewny zapis.
Szkoda moich nerwow.
(sprzedana z duzym przebiegiem Teac x16 chodzi do dzisiaj u kuzyna
a mi padly 4 liteony :wsciekly: )

Przepraszam wszystkich LiteOn maniaków ale to są moje doswiadczenia.

Teraz bede probowal NECa. Szukam tylko punktu sprzedaży z dobra gwarancją
Moze Proline ?

no to miales pecha ja mialem wszystkich litkow juz okol 7 prywatnie i wszystkie dzialaj do dzisaj wiec twoja opinaj jest raczej prywatna sprawa ale nie mowie ze nie masz raci nic nie jest doskonale nawet nec'ki

VIZZARD 20.09.2004 23:44

Cytat:

Napisany przez Pixeel

Może rozwiązanie typu:

A propos nabijania postów

To pozwolisz, że powiem tylko:

Dobre nabijanie postów nigdy nie jest złe! :tak!:

Co do Teaca - to Turboni :spoko: świetny ten tekst z oemem Litka ^_^

Mój Teac W540E - po prostu się skończył po roku :smutny:

Cytat:

Napisany przez Pixeel

Jak to gdzie?

Przenieśli się na inne fora :taktak:

Bo tu za niski poziom ... ^_^

Turboni 21.09.2004 00:04

Cytat:

Napisany przez VIZZARD

Jak to gdzie?

pieknie , poprostu super :spoko:

pawelblu 21.09.2004 00:06

Cytat:

Napisany przez Testus
Ja miałem przeboje z 2 sklapami/serwisami sprzedajacymi LiteOn'a
Obydwa mają niby renome i są autoryzowane.
Takich to powinno się :bicz: za serwis, dziadów jednych

Mam tego dosyc i szukam dobrego napedu z "prawdziwą" gwarancją

Plextor lub TDK.
Czasami nawet na forum zaglada polski dystrybutor plextora :)

pawelblu 21.09.2004 00:09

Cytat:

Napisany przez Turboni
a teac to co moze ???
to jest oem litka

Z tego co ja zrozumialem to on pisze o CDRW a te w przypadku predkosci 16x robil teac osobiscie.

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Jak to gdzie?

Mailo wyjsc ironicznie a wyszlo bardzo trafnie.

Zamiast wolac na lewo i prawo o pomoc, ktorej nie dostaniesz bo nikt o zdrowych zmyslach nie ryzykowalby wymiany 2500 na 3500, lepiej poszukaj odpowiednich testow i wyciagnij wnioski.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:59.