Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   NEC ND3500\3520\3530\3540 A (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nec-nd3500-3520-3530-3540-a-45570/)

Esiek 17.10.2004 20:26

Cytat:

Napisany przez brodkiew007
Czy prawidłowe kopiowanie płyt zabezpieczonych (Safedisc, securom itp.) jest fizycznie możliwe na Necu 3500A lub czy pomaga w tym jakiś biosik ? :D

Do tego celu chyba lepiej uzyc nagrywary cd albo dobrego dvd-rom. Nec najlepiej radzi se z nagrywaniem dvd, wszystko inne jest mu obce ;) Przesadzam ale zabezpieczenia omija tylko niektóre w tescie na cdrinfo.com pisze jakie to zabezpieczenia mija.

artur14 18.10.2004 11:33

Ja kupiłem neca 3500a na WGk za 330 złociszy bios 2.16 23 m-ce gw. platiniumki 8x-r palą sie wyśmienicie. Gorzej z creation. PS nie moge zprawdzić jakości bo dvd LG i Nec nie obsługuja

hAmMEr 18.10.2004 17:48

Burn-Proof w NEC ND-3500A - problem

Witam

Kupilem wlasnie nagrywarke NEC ND-3500A i mam problem Burn-Proof.
Dokladnie to jest tak, ze przy nagrywaniu plyt CDR moge bez problemu zalaczyc ta opcje, a przy wypalaniu plyty DVD nie. Jak narazie probowalem tylko w Nero. Juz "spalilem" jedna plyte (byla to pyta DVD CDR-W, a wiec nie bylo problemu) i powiem szczerze ze mnie to zaskoczylo.
I teraz nie wiem co jest grane.
Czy to wina softu, czy sprzetu?

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

Esiek 18.10.2004 19:32

Cytat:

Napisany przez hAmMEr
Witam

Kupilem wlasnie nagrywarke NEC ND-3500A i mam problem Burn-Proof.
Dokladnie to jest tak, ze przy nagrywaniu plyt CDR moge bez problemu zalaczyc ta opcje, a przy wypalaniu plyty DVD nie. Jak narazie probowalem tylko w Nero. Juz "spalilem" jedna plyte (byla to pyta DVD CDR-W, a wiec nie bylo problemu) i powiem szczerze ze mnie to zaskoczylo.
I teraz nie wiem co jest grane.
Czy to wina softu, czy sprzetu?

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

TO jaka to była płyta dvd czy cdrw?? ;P

hAmMEr 18.10.2004 19:54

Cytat:

Napisany przez Esiek
TO jaka to była płyta dvd czy cdrw?? ;P

To byla plyta DVD-RW.
Przy innej plycie DVD-RW to samo, czyli nie ma opcji Burn-Proof i przy spadku buforu do zera, przerwanie wypalania (spalenie plyty).
Przy zwyklych plytach DVD-R tez ta opcja sie nie pojawia, ale juz nie probowalem jej spalic, poprzez przeciazanie systemu jak to czynilem w przypadku plyt DVD-RW.

Esiek 18.10.2004 20:03

Cytat:

Napisany przez hAmMEr
To byla plyta DVD-RW.
Przy innej plycie DVD-RW to samo, czyli nie ma opcji Burn-Proof i przy spadku buforu do zera, przerwanie wypalania (spalenie plyty).
Przy zwyklych plytach DVD-R tez ta opcja sie nie pojawia, ale juz nie probowalem jej spalic, poprzez przeciazanie systemu jak to czynilem w przypadku plyt DVD-RW.

Sprobuj zmienic nero i nagrac np na dvd decrypter, zmienic bios, sprawdzic tasmy, sprawdzic dma

hAmMEr 18.10.2004 20:25

A wiec tak tasmy i dma jest wporzadku, a co do biosu to w specifikacji tego modelu jest napisane, ze standrtowo obsluguje technologie "Burn-Proof".

Byc moze nie wypowiedzialem sie zbyt jasno, ale mam problem wylacznie z brakiem aktywnosci "Burn-Proof" w czasie wypalania plyt DVD-R i DVD-RW, przy CD-R i CD-RW jest ona aktywna.
A nagrywarka ogolnie wypala dobrze plyty, chyba ze system zostanie przeciazony i bufor w nagrywarce i programie spadnie do zera, wtedy plyta zostaje spalona.
Dodam jeszcze, ze w oknie z opcjami dla kopmpilacji plyty CD-R opcja z Burn-Proof do zaznaczenia sie pojawia, a przy plytach DVD-R nie ma jej wcale.

hAmMEr 18.10.2004 22:03

Wyprobowalem DVD Decrypter'a i wyglada na to ze w nim "Burn-Proof" dziala.
Ale ten progam ma dla mnie zasadnicza wade, a mianowicie potrafi wypalc tylko z ISO.
A takim razie zna ktos jeszcze jakis program, ktory potrafi w locie wypalc plyty DVD i jest szansa, ze bedzie obsugiwal mojego NEC'a 3500A?

Esiek 19.10.2004 00:09

Cytat:

Napisany przez hAmMEr
Wyprobowalem DVD Decrypter'a i wyglada na to ze w nim "Burn-Proof" dziala.
Ale ten progam ma dla mnie zasadnicza wade, a mianowicie potrafi wypalc tylko z ISO.
A takim razie zna ktos jeszcze jakis program, ktory potrafi w locie wypalc plyty DVD i jest szansa, ze bedzie obsugiwal mojego NEC'a 3500A?

A więc tak, kiedys wyszło wadliwe nero majace problem z burnproofem i działo sie dokładnie tak jak opisujesz. Rada odinstaluj nero i zainstaluja najnowsze 6.6. Mysle ze bedzie dziaąłc. A w locie znakomicie spisuje sie najnowszy alkohol.

Lukas88 19.10.2004 16:19

Nie wiecie może czy jest szansa i jak szybko pojawi się BIOS na styl tamtego co mi poradzono (2.16 + booktype) tylko oparty na oficjalnym 2.17. Jakoś mi się nie podobają te nieoficjalne BIOSy. Chyba że da się samemu zrobić coś takiego jak napisałem??

AleX69 19.10.2004 16:40

Cytat:

Napisany przez Lukas88
Nie wiecie może czy jest szansa i jak szybko pojawi się BIOS na styl tamtego co mi poradzono (2.16 + booktype) tylko oparty na oficjalnym 2.17. Jakoś mi się nie podobają te nieoficjalne BIOSy. Chyba że da się samemu zrobić coś takiego jak napisałem??

co zez sie tak uparl na ten booktype ... potrzebujesz tego tak bardzo?
koniecznie musisz palic na DVD+R/RW?

Lukas88 19.10.2004 16:47

Powiem tak. Palę na czym podleci. Obecnie mam minusy na przykład. Moje stacjonarne DVD czyta oba formaty bez problemu. Ale na przykład wziąłbym jakiemuś koledze pożyczył płytkę i akurat jego dvd by nie lubiało, więc uważam że fajnie by było mieć ten booktype. Poza tym taki misz masz z tymi firmware'ami że jakoś mi się nie chce testować nieoficjalnych.

AleX69 19.10.2004 16:56

Lukas88@ to pal na DVD-R ... z plytakami DVD+R<-DVD-ROM mialem jazdy u ludzi
naprzyklad na starszych clatronic'ach ... a DVD-R i DVD+R gra
jeszcze nie slyszlem od znajomych by ich stacjonarny odtwarzacz nie czytal DVD-R
:mruga:

Lukas88 19.10.2004 17:00

OK. Właśnie popsulem pierwszą płytkę swoją nagrywarką. Media Store DVD+R 4X. PS Nie jechać po mnie, że to syf - ja to wiem - nie moja płytka.

AleX69 19.10.2004 17:07

Cytat:

Napisany przez Lukas88
OK. Właśnie popsulem pierwszą płytkę swoją nagrywarką. Media Store DVD+R 4X. PS Nie jechać po mnie, że to syf - ja to wiem - nie moja płytka.

nikt po tobie nie jedzie :D....
sma na nich wypalalem, do momentu kiedy nie kupilem Esperanzy Printable DVD-R po 1.25,- :spoko: ... czytaja sie wszedzie

brodkiew007 19.10.2004 19:27

Kilka pytań na których nie mogłem znaleźć satysfakcjonującej odpowiedzi: :D
1. Jaki jest najnowszy OFICJALNY bios do Nec 3500A i gdzie można go znaleźć?
2. Który bios (nawet nieoficjalny obsługuje booktype dla płyt jedno i dwu warstwowych?
3. Czy po wgraniu nieoficjalnego biosu do Nec 3500 można później w razie np wizyty w serwisie wrócić do biosu oficjalnego.
4. Jaki bios ma fabryczny Nec3500 (tzn jaki ma na początku)?

Esiek 19.10.2004 21:35

Cytat:

Napisany przez Lukas88

Ten se wgraj, ma booktype i opiera sie na oficjalnym od tdk, testowałem i nie było problemów.

Cytat:

1. Jaki jest najnowszy OFICJALNY bios do Nec 3500A i gdzie można go znaleźć?
2. Który bios (nawet nieoficjalny obsługuje booktype dla płyt jedno i dwu warstwowych?
3. Czy po wgraniu nieoficjalnego biosu do Nec 3500 można później w razie np wizyty w serwisie wrócić do biosu oficjalnego.
4. Jaki bios ma fabryczny Nec3500 (tzn jaki ma na początku)?

1.)2.17 -> pewnie na jakiejs stronie nec ale polecałbym odrazu ten co podałem wyzej.
2.)ten co podałem
3.)w 90% przypadkach tak
4.)zalezy od modelu i kiedy kupiony, ja miałem 2.16 teraz juz chyba wsadzaja 2.17

brodkiew007 19.10.2004 22:45

Cytat:

Napisany przez Esiek
Ten se wgraj, ma booktype i opiera sie na oficjalnym od tdk, testowałem i nie było problemów.

1.)2.17 -> pewnie na jakiejs stronie nec ale polecałbym odrazu ten co podałem wyzej.
2.)ten co podałem
3.)w 90% przypadkach tak
4.)zalezy od modelu i kiedy kupiony, ja miałem 2.16 teraz juz chyba wsadzaja 2.17

Dlaczego twierdzisz że na 90% mogę powrócić do oryginalnego biosu :wow: .

Chciałbym znać szczegóły przed flashowaniem, żeby później nie żałować :ysz:

Esiek 19.10.2004 23:20

Cytat:

Dlaczego twierdzisz że na 90% mogę powrócić do oryginalnego biosu :wow: .

Chciałbym znać szczegóły przed flashowaniem, żeby później nie żałować :ysz:

Bo jak ci siadzie laser albo cos innego to se zmienisz bios. Ale jak szczeli naped tak ze nic sie nie bedzie dało zrobic to biosu tez nie zmienisz. Ale z drugiej strony jak tak powaznie strzeli to im tez sie nie bedzie chciało grzebac i szukac czy przypadkiem nie wgrales nieoficjalnego biosu :) Wygodniej im bedzie wymienic na nowy.

brodkiew007 19.10.2004 23:47

Czy jak napęd "strzela" to rozumiem albo fizyczne uszkodzenie, albo zwarcie elektryczne, zalanie wodą itp. Czy coś jeszcze kryje się pod pojęciem "strzeli" ? ;)

Esiek 19.10.2004 23:52

Cytat:

Czy jak napęd "strzela" to rozumiem albo fizyczne uszkodzenie, albo zwarcie elektryczne, zalanie wodą itp. Czy coś jeszcze kryje się pod pojęciem "strzeli" ? ;)

Chodzi mi to to ze strzelenie mozna podzielic na 2 rodzaje ;) lekkie ze caly czas masz jaks tam nad nim kontrole i np masz jeszzcze mozliwosc zmiany biosu chocby wymuszajac pod dosem i ciezkie ze naped nie odpowiada i w ogóle udaje ze go nie ma;) wtedy nic nie zrobisz ale w serwisie tez nic bo nie beda prowadzili zaawansowanej diagnostyki czy user zmianiał bios czy nie, taniej im wyjdzi poprostu wymienic naped. A strzlenia sa rózne mechaniczne, laser, tasiemki, i inne "drobiazgi".

brodkiew007 20.10.2004 00:04

:piwo: Dzięki @Esiek

Mam jeszcze pytanko: czy na tym biosie który poleciłeś to bitsetting ustawaisz w dosie, podczas flashowania czy w windowsie, bo za bardzo się nie mogę doczytać jak się go konkretnie ustawia (zależy mi aby wszystkie "+" paliły sie jako "dvdROM" :idea:

artur14 20.10.2004 12:30

Można przełączać dao tao ale w nagrywaniu bez multisesji
Nagrywa 4x bo takie obsługuje płyta. Platium 8x nagrywa 2x 4x 6x 8x
Modowany bios zazwyczaj obsługuje bitsetting.
Opłaca się jak nagrywasz +r
Overburning trzeba ustawić w opcjach nero - preferencje zaznaczasz zezwalanie na nagrywanie w owerburningu.
Biosu poszukaj sobie ne innym poście
ZADOWOLONY!!!!

VIZZARD 20.10.2004 12:39

Jednak jeżeli chodzi o overburning DVD

Na Necu 3500A tego nie uzyskasz :nie:

brodkiew007 20.10.2004 16:19

A czy na jakimś napędzie dvd OVERBURNING DVD -/+ R jest możliwy ??

VIZZARD 20.10.2004 19:45

Cytat:

A czy na jakimś napędzie dvd OVERBURNING DVD -/+ R jest możliwy ??

Zapytaj pawelblu

On chyba kiedyś coś na ten temat pisał :taktak:

Esiek 20.10.2004 20:45

Cytat:

:piwo: Dzięki @Esiek

Mam jeszcze pytanko: czy na tym biosie który poleciłeś to bitsetting ustawaisz w dosie, podczas flashowania czy w windowsie, bo za bardzo się nie mogę doczytać jak się go konkretnie ustawia (zależy mi aby wszystkie "+" paliły sie jako "dvdROM" :idea:

Jest autobittsetting, nagrywasz i masz :)
Tylko dla dl sie ustawia ale narazie ci nie potrzebne chyba nie?? a jak cos to w dvdinfo pro np mozna ustawic.

pawelblu 20.10.2004 20:47

Ogolnie jest taka teorytycznie mozliwosc. Praktycznie znane sa tylko przypadki gdy udawalo sie to na plextorze. Wiekszosc pozostalych napedow nie umie (szczegolnie te ktore dostepne sa sklepach), ale nie wykluczone ze istnieja jakies egzotyczne marki ktore rowniez umieja.

Ogolnie. Teorytycznie mozna, ale praktycznie udalo sie to tylko na plextorze.

brodkiew007 20.10.2004 21:22

A czy można czymś badać test jakości płyty na samym NECu ?

Esiek 20.10.2004 21:26

Cytat:

A czy można czymś badać test jakości płyty na samym NECu ?

Nie, oprócz nerocdspeed i test transferu to nic innego zadnego kprobe itp nie ma :(

VIZZARD 20.10.2004 22:14

Cytat:

Napisany przez Esiek
Nie, oprócz nerocdspeed i test transferu to nic innego zadnego kprobe itp nie ma :(

No chyba że stetoskopem :mruga:

:czar:

Wooody 21.10.2004 10:11

Pioneer 108 podobno dopuszcza overburning. A na 2510 da się wypalać Verbatki 4x z 8x (i 2x, 1 po 1:) )
A jeśli chodzi o te 4x, to oznacza, że nagrywarka nie rozpoznała płytki i przełącza sie w tryb generic (palone tylko z prędkością 4X). Może, ale nie musi, pomóc nowy bios. Akurat Gigamaster to jedne z gorszych płytek, jakie paliłem.

Wooody 21.10.2004 10:13

A nawet superkomputer Cray nie wyliczy trajektorii gó...a rzuconego w wentylator:)

xpx 21.10.2004 16:42

jednak to forum jest cos warte, rzekłbym, że nawet wiele !!!!!! :uscisk:
Dzięks !!!!!
Wcześniej szukałem informacji na zadane wyżej pytania na tym forum ale wiele nie znalazłem
P.S.
Czyli jakbym kupił sobie Liteona 1633s to i tak nie miałbym overburningu ?

Wooody 21.10.2004 21:57

Szczerze, to overburning pociąga często za sobą wzrost błędów. Czy warto nagrywać płytę parę minut krócej ale gorzej? Ja, np. z zasady nagrywam filmy 2x, bo bez wzgledu na markę płyty mam najlepsze rezultaty. Płyty z danymi 4x. Skuteczność wypalania np. Verbatimów 2x to ok. 96-98%! Przy 4x zdarza mi się, że "wewnętrzne życie" komputera coś spierniczy i mam komunikat: "sector 2561 is unreadable". skuteczność spada do 85%. Dlatego nie podnieca mnie overburning.

xpx 21.10.2004 22:49

overburning nie tyczy się prędkości tylko pojemności. Szczerze powiedziawszy nagrywarkę CD mam już kilka lat i może za ten czas przez overburning nie mogłem odczytać zaledwie kulkanaście płytek. Znakomita więkzość daje się z powodzeniem odczytać nawet po kilku latach !!! Trzeba tylko uważać na jakość nośnika, zwłaszcza na rysy na kraju. Przepalanie jest przydatne zwłaszcza przy wypalaniu filmów, większość divxów które posiadam ma kilka mega więcej niż dopuszczalna, oficjalna pojemność nośnika. Na płytach DVD gra jest warta świeczki (jakieś 100 -150 MB dodatkowego miejsca), przynajmniej ja nie pogardziłbym dodatkowym miejscem.

Wooody 21.10.2004 23:18

No to się wygłupiłem:)

Monter 22.10.2004 18:18

Różnica wielkości mieszczących się danych na płycie podczas skoku z CDR na DVD jest porażająca (bo tak się ma 700MB do 4,7GB właśnie), więc mi tam overburning nie jest wcale potrzebny. Zwykle od użytkowania płyt jej krawędzie zewnętrzne szybciej ulegają porysowaniu a co za tym idzie, ostatnie sektory płyty mogą sprawiać problemy. Przy ważnych danych raczej nie nagrywam nawet płytek do pełna - ale to tylko moje zdanie ;)

VIZZARD 22.10.2004 18:29

Cytat:

Napisany przez Monter
Różnica wielkości mieszczących się danych na płycie podczas skoku z CDR na DVD jest porażająca (bo tak się ma 700MB do 4,7GB właśnie), więc mi tam overburning nie jest wcale potrzebny. Zwykle od użytkowania płyt jej krawędzie zewnętrzne szybciej ulegają porysowaniu a co za tym idzie, ostatnie sektory płyty mogą sprawiać problemy. Przy ważnych danych raczej nie nagrywam nawet płytek do pełna - ale to tylko moje zdanie ;)

Nie tylko twoje :nie:

W pełni je podzielam! :taktak:

Walka o 100MB przy 4.7GB

Kosztem dużego prawdopodobieństwa utraty danych

Dla mnie również mija się z celem :taktak:

artur14 26.10.2004 11:19

Nec

To byla plyta DVD-RW.

Ja w nero 6.3.18 nagrywałem -r 8x i występuje niedopełnienie bufora ale mam włączone burn-proof i płyta jest nagrywana dalej :peace:

Ufil123 26.10.2004 17:59

mi w nero tez sie nie pokazuje opcja Burn-Prof ,ale wydaje mi sie ze on jednak dziala.
np. przy wlanczaniu CorelaDraw bufory spadają do zera ale płyta ngrywa się dalej i po takim nagraniu nie ma kłopotów z jej odtworzeniem!!
pozdro

hAmMEr 26.10.2004 23:34

Mam najnowsza wersje nero, nie mam opcji burn-proof do wyboru i na pewno nie dziala, bo plyta przestaje wypalac.
W innych programch dziala, bo testowalem.

legion 27.10.2004 00:00

Cytat:

Napisany przez hAmMEr
Mam najnowsza wersje nero, nie mam opcji burn-proof do wyboru i na pewno nie dziala, bo plyta przestaje wypalac.
W innych programch dziala, bo testowalem.

sprobuj winoncd 6 edycje dvd:D

dexa 28.10.2004 21:23

Mam problem z NECkiem 3500A

1.)
Wkladam dysk Datex, Titanium, Cursor do tego napedu i slysze cykanie.
I nic sie nie dzieje. To są CDs.
Pojechalem do servisu, wymieniono mi na nowa i dalej to samo.

I teraz naprawde nie wiem co mam robić Rolling Eyes
Radźcie coś, może jakiś inny bios.
Mialem 2.16, zaktualizowalem do 2.17.

DVD wydaje sie byc ok.

2.)
No więc tak...

Nie ma znaczenia czy wkladam plyte czysta czy nagrana, napęd zawsze tylko i wylacznie cyka. Dośc wolno.. z czestotliwości tak 1Hz (raz na sekunde) i nic sie nie dzieje.

Dziwne to jest dlatego ze jest to juz drugi napęd ND-3500A, kupiony na allegro, odebrany osobiscie.

Co ciekawe mam takie wrazenie ze to nie jest kwestia napędu, tylko wlasnie stykow napiec.... ale nie wiem jak to zrobic.

"Troche to nie jasno opisales, nic sie nie bedzie dzialo, jesli plyta jest pusta... Laughing "

No wlasnie nie, bo jak plyta jest pusta to nie ma tego cykania.
A tu tak jakby naped chcial zastartowac, a wszystko co potrafi to tylko takie cyk... cyk... cyk

Nie umiem lepiej opisac bo to jest dziwne, nigdy sie z czyms podobnym nie spotkalem.

Powyzej dwie moje wypowiedzi z innego forum: tweak

Prosze o pomoc.
Ten servis zostal mi polecony, dlatego pisze.

Blagam juz sam nie wiem co robic.

tytusdezoo 28.10.2004 21:39

Zobacz inne płyty-lepsze a potem panikuj. :) To co wkładasz to totalny szajs. Zastanawiam się tylko czy warto przy tak niskich cenach nośników. ;)

I CZYTAJ. :wow:

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=41493

legion 28.10.2004 21:42

Cytat:

Napisany przez tytusdezoo
Zobacz inne płyty-lepsze a potem panikuj. :) To co wkładasz to totalny szajs. Zastanawiam się tylko czy warto przy tak niskich cenach nośników. ;)

I CZYTAJ. :wow:

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=41493

czemu ma uzywac lepszych plyt przeciesz to nie litek a nec pali wszystko:D

tytusdezoo 28.10.2004 21:44

Płyt chodnikowych nie pali. :nie:

:)
@Legion chyba źle przeczytałeś. Ma sprawdzic na innych, a potem panikować o to mi tylko chodzi. A ja osobiście jeszcze nigdy takich jaj nie miałem.
:cisza:

dexa 28.10.2004 21:49

Sprawdzalem tez na Verbatimach i na innych.
Co ciekawe teraz wlozylem dawno nagrany Verbatim Pastel. Zaczal czytac dobrze, a po czasie sie skonczylo i juz leci 700KB/s, juz 37KB/s

Nośników sie prosze nie czepiac bo sptrawdzilem chyba z 10 różnych.

A jak nie potrafi zadnego z tych 10 to jest shajs totalny.

A kiedys bylo naprawde dobrze bo przeciez trzy dni temu czytalo pelna para.

tytusdezoo 28.10.2004 21:54

Jaką masz PG, czy masz zainstalowane do niej sterowniki i jakie,? czy masz właczone DMA i w jakim stanie jest twój sytem i jaki masz system???

PS. Sprawdz na innym kompie.

VIZZARD 28.10.2004 22:02

No i tu aż ciśnie się na usta cytat:

Cytat:

;) wszystkiemu winna nagrywarka
zanieś ja do servisu
wymiń na nową innego producenta np: lg ,pioneer
pozdro
To nie ja powiedziałem :nieee:

Ci co mają wiedzieć - wiedzą o co chodzi :mruga:

tytusdezoo 28.10.2004 22:06

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No i tu aż ciśnie się na usta cytat:

To nie ja powiedziałem :nieee:

Ci co mają wiedzieć - wiedzą o co chodzi :mruga:

To nie takie pewne , on ma powazne problemy, pytanie tylko z czym???
To co opisuje to niezłe jaja.

dexa 28.10.2004 22:06

System Windows XP Sp1
Dzis przeinstalowany na nowo na XP SP2.

Sterowniki zainstalowane standardowe, DMA wlaczone.
Slowem jest jak bylo, a jednak nie.

Co ciekawe problem jest juz w DOSie, dlatego latwo sprawdzilem ze u kolegi to samo.
Tylko dlaczego 2 nagrywarki i ten sam problem ?
I dlaczego tylko u mnie ?

Nie wiem poprostu czy zamienic na cos innego, dlatego pytam.
Bo to co jest nie jest normalne.

To nie są jaja, a juz druga taka nagrywarka. To moze byc jakas wada ukryta, albo cos takiego.

Powiem Tylko jeszcze tyle, ze narazie nikt nic nie wie jak ten problem rozwiazac.

tytusdezoo 28.10.2004 22:11

No to jeżeli na inny kompie dzieje sie to samo, czeka cie wycieczka do serwisu. I myślę że powinieneś zażądać sprawdzenia przed odbiorem nowej. Wygląda na to że jakiś niezły kit ci wciskają.

dexa 28.10.2004 22:14

Cytat:

No to jeżeli na inny kompie dzieje sie to samo, czeka cie wycieczka do serwisu. I myślę że powinieneś zażądać sprawdzenia przed odbiorem nowej. Wygląda na to że jakiś niezły kit ci wciskają.

Hmmm, tylko jak to sprawdzic zeby wiedziec na 100% ze jest dobra to jest pytanie.
Przedtem wszystko bylo wporządku, a teraz jest nie tak.

Ja już sie w tym wszystkim gubię, ale oczywiście do servisu pojadę.
Bo cóż mam zrobić.

Dexa

legion 28.10.2004 22:44

Cytat:

Płyt chodnikowych nie pali. :nie:

@Legion chyba źle przeczytałeś. Ma sprawdzic na innych, a potem panikować o to mi tylko chodzi.

mowiles ze nec'i sa tez nie zawodne i na wszystkim pala nie tak jak wybredne litki kolego troche powagi :D
Cytat:

A ja osobiście jeszcze nigdy takich jaj nie miałem.

no widzisz tak jak ja nie mam problemow z litkiem:taktak: ale nec tez sie psuje :D i widze ze co raz czescie bo robi sie ich coraz wiecej

tytusdezoo 28.10.2004 22:58

Buahahhha ale jaja NEC nowy sie zepsuł. Za to LITEON przedwcześnie się zużywa.

legion 28.10.2004 23:05

Cytat:

Buahahhha ale jaja NEC nowy sie zepsuł. Za to LITEON przedwcześnie się zużywa.

juz odrazu nowy na starcie no to nawet liteon takich startow nie mial:D o dopiero co bedzie jak wystartuje z takim cykaniem jak kolega @Dexa opisal :haha:
twoj tak nie cyka :> mscicielu :D
Cytat:

Napisany przez energetykSA
Cześć
wiesz masz rację Litek pali równo raz na mięko raz na gówno :haha:

wiesz ty tez masz racie gowno na mieko zaczelo sie wypalac jak sraczka na necu:D

maniek997 28.10.2004 23:12

Widocznie na Allegro jakaś firma wysprzedaje trefną partię.
maniek

Turboni 28.10.2004 23:13

ooo i nec sie popsul a mialbyc taki dobry nie to co litek :>
i po co nie ktorzy gadaja ze litek to syf skoro dobre napedy tez sie sypia i coraz wiecej slychac o tym na forum :)

Turboni 28.10.2004 23:50

sorry ale ty tez juz od ktoregos postu zadnych rad nie dawales w tym topicu wiec po co sie bulwersujesz:>
nie mozesz uwiezyc ze cos jest z palnikiem nie tak i twoje ego nie pozwala sie przyznac na porazke neca.
kazdy palnik jest dobry i nie ma znaczenia czy to pionek, nec czy litek to samo kiedys bylo z prockami amd i intel ktory jest lepszy i co on nie potrafi
taka dyskusja jak teraz ta nie ma sensu kazdy wie swoje i niech zatrzyma to dla siebie a z tego co wiem to forum jest do pomagania a nie *******enia co jest lepsze jak jest porownywalne jakosciowo.

tytusdezoo 28.10.2004 23:56

Może źle doczytałeś ale kolega napisał ze ma juz drugi(wymieniony) i to samo , dwa tak samo uszkodzone to trochę dziwne dlatego moje podejrzenia sa inne. A konwersacja z Legionem w każdej dyskusji kończy sie jednym, wiec niech juz przestanie piepszyć i napisze coś mądrego. :cisza: :peace:

Turboni 28.10.2004 23:59

wiec moze od podstaw format c: nowa winda i wszystkie stery i dopiero zobaczymy co i jak :>
edit:
nie doczytalem jest nowa winda :)
edit:
moze zamienic miejsce w kontrolerze palnika lub zmienic z mastera na slave lub odwrotnie

ThanatoS 29.10.2004 00:07

Hmm, Litek nie zjada mi jeszcze plyt, a wypalilem wiecej niz chyba producent sobie wyobrazal ;)

ThanatoS 29.10.2004 01:03

Dobranoc, wszelkie uwagi prosze przeduskutujcie na priv, tlen, gadu-padu etc.

dexa 30.10.2004 08:58

NEC 3500a or Pioneer DVR-108

W zwiazku z tym: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=41849

Chcialbym sie zdecydować na coś co sie zwie NEC or Pioneer.
Dla mnie ważne są następujące czynniki:
** Bezawaryjność napędu :ysz:
** Szybkość i bezproblemowość zapisu
** Szybkość odczytu płyt DVD.

ODPADA LITEON, SAMSUNG, TEAC, ASUS, BENQ, ITD.....

Proszę niech się wypowiadają TYLKO !! osoby które miały do czynienia jednocześnie z tymi dwoma napędami: NEC 3500a i Pioneer DVR-108.

Zauważyłem że wypowiadaja sie wszyscy nawet jak nic nie wiedzą, a ja szukam na forum i szukam. Przycisku SZUKAJ uzylem chyba z 100 razy i nie znalazlem wypowiedzi takiej jak mnie interesuje, a zatem dokladnej analizy tych dwóch napędów. Znalazlem jakies linki do CDRinfo.com z opisem NECa 3500a i tam bylo nawet niezle porownanie tych dwoch napedow.
Ale mnie interesuje opinia ludzi ktorzy maja oba te napedy.

legion 30.10.2004 09:56

Powiem ci tak sam ma liteon ale to nie jest wazne jezeli wybrales NEC3500 z ktorym miales problem to moja propozycja jest taka zebys kupil sobie 2500 moim zdanie jest o wiele lepsza moze nie posiada takich szybkosci jak powysze modele ktore wymieniles ale jest bardziej udanym modelem.
Ale na twoim miejscu bral bym pionka :D
pionek:
http://cdrinfo.com/Sections/Reviews/...rticleId=10114
Nec:
http://cdrinfo.com/Sections/Reviews/...rticleId=10711
2500:
http://cdrinfo.com/Sections/Reviews/...ArticleId=8910

B@rtek 30.10.2004 10:00

Tak jak kolega wyżej: PIONEK :taktak:

tytusdezoo 30.10.2004 11:42

Jakbyś dobrze czytał to forum to byś wiedział że HERRI wraca z super firmware do NECów NEC 2500 wcale nie jest o niebo lepszy od 3500, miałeś któregoś z nich??? Model 3500 ma szybszy zapis i bardzo mocno poprawioną korekcję błędów. Jednak jeżeli zastanawiasz się na Pioneer 108, to powiem ci że go miałem w domu przez 2 dni jest super- polecam ci go.

dexa 30.10.2004 11:55

Panowie ja blagam Was o zachowanie kultury. Nie chce by temat znow zostal zamkniety, bo znow nie dowiem sie niczego.

Prosze takze o podanie tytusdezoo dlaczego Pioneer, a nie NEC ?
Dlaczego wybrales wlasnie 3500A.

tytusdezoo 30.10.2004 12:05

Jak bym miał wybierać to wybrałbym Pioneera 108, ale nie mogłem kupiłem wcześniej NECa , a pionek załatwiłem kumplowi i przetestowałem go. Pionek ma pewniejszy zapis, jakościowo najlepszy , bez problemu można nagrywać na konsole i dużo szybciej nagrywa np. pzry predkości zapisu 8x - Pioneer zaczyna 6x potem juz 8x, a Nec 4x potem 6x i od połowy dopiero 8x. Sprzedałem juz troche Pionków zaczynając 0d 102,103,104 po 108 wszystkie działają do dziś.Nie piszą już o innych markach , które często trzeba oddawać do naprawy gwarancyjnej.

slawekj 30.10.2004 13:42

Cytat:

Model 3500 ma szybszy zapis i bardzo mocno poprawioną korekcję błędów.

Nec 2500A korekcja CD/DVD - 40/69%; 3500A - 55/60%. poprawiono korekcję CD a DVD jest słabsza. :taktak:

Cytat:

Jednak jeżeli zastanawiasz się na Pioneer 108, to powiem ci że go miałem w domu przez 2 dni jest super- polecam ci go.

Co Kolega i jak sprawdził przez 2 dni ? :>

legion 30.10.2004 14:08

@Dexa
tak pozatym ja wyznaje mysl czym wolniej tym lepiej czym szybciej tym gorzej:D
wiec nec 2500 jest ok dla ciebie :D ale pionier tez jest warty grzechu nawet 107

tytusdezoo 30.10.2004 14:09

Cytat:

Napisany przez slawekj
Nec 2500A korekcja CD/DVD - 40/69%; 3500A - 55/60%. poprawiono korekcję CD a DVD jest słabsza. :taktak:

Co Kolega i jak sprawdził przez 2 dni ? :>

Słabsza korekcja DVD??? Bardzo ciekawe. Napęd czyta lepiej płytki niż nie jeden napęd DVD-ROM i jeszcze do tego z max 16x.

Co sprawdziłem? Szybkość zapisu(czas), jakość zapisu w Kprobe i szybkość i jakość odczytu. Jak wcześniej pisałem Liteona mam w Serwisie , odbieram 3.11 i wtedy przedstawie wykresiki na forum z płytek nagranych na NEC 2500A,3500A i Poneer 108.

dexa 30.10.2004 14:33

Może tak kazdy bedzie przedstawial za i przeciw, ale na temat. A ja powiem co wybralem i ten zwyciezy kto mnie przekona.

Starego NECa, ani Pioneera nie chce bo przysluguje mi nowy i nie zamierzam brac za free starszego modelu.

tytusdezoo 30.10.2004 14:37

Jak juz wcześniej pisałem, zdania nie zmienie i nic narazie nie dodam.

Jak bym miał wybierać to wybrałbym Pioneera 108, ale nie mogłem kupiłem wcześniej NECa , a pionek załatwiłem kumplowi i przetestowałem go. Pionek ma pewniejszy zapis, jakościowo najlepszy , bez problemu można nagrywać na konsole i dużo szybciej nagrywa np. pzry predkości zapisu 8x - Pioneer zaczyna 6x potem juz 8x, a Nec 4x potem 6x i od połowy dopiero 8x. Sprzedałem juz troche Pionków zaczynając 0d 102,103,104 po 108 wszystkie działają do dziś.Nie piszą już o innych markach , które często trzeba oddawać do naprawy gwarancyjnej.

maj3 30.10.2004 14:39

Cytat:

Napisany przez dexa
W zwiazku z tym: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=41849

** Szybkość odczytu płyt DVD.

]

mogłbys mi wyjasnic jakie to ma znczenie dla nagrywarki
od tego sa odtwarzacze dvd
chyba nie powisz ,ze chcesz miec tylko 1 naped optyczny w kopie

pawelblu 30.10.2004 14:59

Cytat:

Napisany przez dexa

...

Proszę niech się wypowiadają TYLKO !! osoby które miały do czynienia jednocześnie z tymi dwoma napędami: NEC 3500a i Pioneer DVR-108.

Zauważyłem że wypowiadaja sie wszyscy nawet jak nic nie wiedzą, a ja szukam na forum i szukam. Przycisku SZUKAJ uzylem chyba z 100 razy i nie znalazlem wypowiedzi takiej jak mnie interesuje, a zatem dokladnej analizy tych dwóch napędów. Znalazlem jakies linki do CDRinfo.com z opisem NECa 3500a i tam bylo nawet niezle porownanie tych dwoch napedow.
Ale mnie interesuje opinia ludzi ktorzy maja oba te napedy.

Nie nauczyli was czytac w podstawowce? Tu jest wyraznie napisane o jakie porady prosi autor.

Ze swojej strony polece ci bardzo dobrze i merytorycznie poprowadzona dyskusje, w ktorej wypowiadali sie posiadacze obu napedow.

http://cdrlab.pl/forum/showthread.ph...2&page=1&pp=10

Slewers 30.10.2004 15:47

Witam
Niedawno sam zastanawiałem się co kupić, czy Neca czy Pioneera.
Kupiłem Neca i jestem z niego zadowolony.
Nagryware mam od niedawna, ale wypaliłem już około 60-70 płyt.
Żadna z płyt nie poleciała do kosza, każda bardzo dobrze czyta się
w odtwarzaczu dvd Yamaha 550 i nie tylko.
Niestety nie wypalałem jeszcze płyt dwuwarstwowych, ale spróbuje
jak ceny troche spadną.
Pozdrawiam :papa:

Robs 30.10.2004 16:10

Panowie (tyczy się tych których posty zniknęły) - slow down :cisza:
prosze także doprowadzić sygnaturki do porządku.

dexa 30.10.2004 17:55

Cytat:

Napisany przez maj3
mogłbys mi wyjasnic jakie to ma znczenie dla nagrywarki
od tego sa odtwarzacze dvd
chyba nie powisz ,ze chcesz miec tylko 1 naped optyczny w kopie

Tak, chcę mieć jedno urządzenie w kompie.
Dwa powody:
*brak miejsca
*cena

Ja wiem czego chce i w tym segmencie raczej nie dam sie przekonac.
Poprostu wiem ze odczytuje raz na tydzien, ale wtedy potrzebna mi szybkosc, a zapisuje prawie codziennie projekty.

pawelblu
Znam ten link, ale dziekuje, faktycznie calkiem wporzadku.

maj3 30.10.2004 21:14

Cytat:

Napisany przez dexa
Tak, chcę mieć jedno urządzenie w kompie.
Dwa powody:
*brak miejsca
*cena

No to bierz NEC-a
bo jest tańszy :kasa: :kasa: :kasa: :kasa: 8 ) :peace:

edit cennik :czytaj:

http://www.sklepwgk.pl/cennik.php?id=wri

dexa 30.10.2004 22:23

Cytat:

Napisany przez maj3
No to bierz NEC-a
bo jest tańszy :kasa: :kasa: :kasa: :kasa: 8 ) :peace:

edit cennik :czytaj:

http://www.sklepwgk.pl/cennik.php?id=wri

Mam je w tej samej cenie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bo bede mial wymieniony i bede sobie mogl wybrac....
Zreszta nawet gdyby cena nie gra roli, wazny jest sprzet.

maj3 30.10.2004 22:41

Cytat:

Napisany przez dexa
Mam je w tej samej cenie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bo bede mial wymieniony i bede sobie mogl wybrac....
Zreszta nawet gdyby cena nie gra roli, wazny jest sprzet.

jak nie gra roli :kasa: to plexter
a z tych dwóch to weź (imho nie ma róznicy)
ale jak w tej samej :kasa: to brać pionner zawsze to teoretycznie lepszy biznes :kasa: :kasa: :kasa:
:peace:

Przemas21 31.10.2004 13:38

tez mialem ten dylemat i wybralem PIONEERA 108.

Jesli chcesz miec swiety spokoj i nic nie zmieniaz w firmwarach to wez pionka, co prawda troche wolniejszy zapis ma na CD ale przeciez nie bedziesz nagrywal po 30 cd dziennie gdzie 30 sek mniej to dla ciebie ogromna roznica.
Troche sie zastanawialem nad wyborem ale teraz wiem ze szkoda czasu na zastanawianie sie.
Wybieraj pionka nie bedziesz zalowal

PS plytki dvd ponizej 4x wypala bezszelestnie np DVD+RW 2.4x praktycznie nie slychac jak wypala i odtwarza

frog 31.10.2004 18:14

Panowie dokladnie ten sam dylemat. Nec 3500A a Pioneer DVR-108D. Jest jeszcze Nec 3500AG czym on sie rozni od 3500A. Slyszalem ze metoda zapisu.Czy tylko tym ? i Ktora metoda jest lepsza jaka roznica? Po wypowiedziach co raz bardziej zblizam sie do pioneera. Czy na Pionierku jest te Booktype czy bitseting znaczy mam na mysli zamienianie plytek zeby widzial jako te tloczone i bez problemu czytal. Glownie zamierzam kopiowac filmy do stacjonarnych kin domowych dvd i gier na PSX2. Czy w pionierku nie bedzie problemu z kompatybilnoscia ? No i co ma gorsze go pionierek od 3500 neca bo chyba wszystko nie jest lepsze prawda ( oprocz predkosci bo minuta w ta czy w tamta nie robi dla mnie roznicy).

dexa 31.10.2004 19:34

Cytat:

Napisany przez frog
Panowie dokladnie ten sam dylemat. Nec 3500A a Pioneer DVR-108D. Jest jeszcze Nec 3500AG czym on sie rozni od 3500A. Slyszalem ze metoda zapisu.Czy tylko tym ? i Ktora metoda jest lepsza jaka roznica? Po wypowiedziach co raz bardziej zblizam sie do pioneera. Czy na Pionierku jest te Booktype czy bitseting znaczy mam na mysli zamienianie plytek zeby widzial jako te tloczone i bez problemu czytal. Glownie zamierzam kopiowac filmy do stacjonarnych kin domowych dvd i gier na PSX2. Czy w pionierku nie bedzie problemu z kompatybilnoscia ? No i co ma gorsze go pionierek od 3500 neca bo chyba wszystko nie jest lepsze prawda ( oprocz predkosci bo minuta w ta czy w tamta nie robi dla mnie roznicy).

3500, 3500A a 3500AG to te same napedy. Roznia sie wersjami, ale obecnie to ten sam naped.
3500A jest w systemie rozpoznaway jako 3500ag.

Booktype jest wszedzie mozliwy do zmiany.
A co do metody zapisu to na wczesniejszej stronie sa linki do opisow na cdrinfo.com

A ja gdybym chcial naped do PSX2 i DVD to chyba bym wzial Pioneera.
A tak... obolnie to nie wiem moze narazie do NECa jestem bardziej przekonany.

A prawda jest taka ze chyba wezme tego Pioneera bo juz 2 NECi mialem padniete i troszke sie boje tego napedu.

Dexa :)

PS: Mozecie to doradzcie :piwo: mi cos jeszcze

frog 31.10.2004 19:41

roznia sie wersjami .... czego ? oprogramowania czy co ? jakie roznice ? W jednym sklepie facet powiedzial mi ze pionier ma czasami problem z odczytel plytek nagranych przez samego siebie,,, czy ktos to potwierdza? cos wiecej mozecie powiedziec o tym pionku co ma jeszscze fajnego a z czym sa problemy ?

dexa 31.10.2004 19:47

Cytat:

Napisany przez frog
roznia sie wersjami .... czego ? oprogramowania czy co ? jakie roznice ? W jednym sklepie facet powiedzial mi ze pionier ma czasami problem z odczytel plytek nagranych przez samego siebie,,, czy ktos to potwierdza? cos wiecej mozecie powiedziec o tym pionku co ma jeszscze fajnego a z czym sa problemy ?

Roznia sie ta literka.
Kiedys AG byla wersja beta ponoc, teraz AG to rozpoznanie w systemie.
Tak czy siak to ta sama nagrywarka.

A co do Pioneera nie pomoge bo nigdy go nie mialem dlatego zasiegam opinii, jak widze srednio skutecznie.

Ale prywatnie Ci powiem ze gdybym chcial nagrywac na PSX2 to na 100% wzialbym Pioneera.

probin 01.11.2004 11:04

Cytat:

Napisany przez frog

Ja mam co prawda dvr-107d ale nie zdarzylo mi sie zeby nie odczytal tego co nagral, chociaz nagralem cos ponad 50 szt dvd-r

Przemas21 01.11.2004 12:44

Ja na pionku 108 nagralem narazie 10 DVD+R oraz kilka DVD+RW i nie bylo z nimi zadnego problemu.
Co do odczytu to nie mialem jeszcze takiej sytuacji zeby czegos nie chcial odczytac, a nawet czytal plyty ktore w napedzie DVD SONY nie byly widziane lub sie nie chcialy odpalic.
Mile jestem zaskoczony z tego napedu bo myslalem ze bedzie sie gorzej sprawowal.
Jesli chcesz miec swiety spokoj i nie zaglowac z firmwarami to wez se pionka - zakup na lata

VIZZARD 01.11.2004 12:56

Cytat:

Napisany przez dexa

Booktype jest wszedzie mozliwy do zmiany.

Taaaaaak?

To zrób mi na Pionku DVD-ROM z DVD+R/RW

I pokaż screeny ^_^

BTW Co powiesz na TO? :czytaj:

frog 01.11.2004 13:10

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Taaaaaak?

I pokaż screeny ^_^

To co panowie na pionku 108 nie da sie zamieinic DVD+R na DVDrom pez ten bootype czy tam bitseting ? :( Slyszalem ze wyszedl jakis nowy bios do pionka nie wiecie czy on to zmienil ?

dexa 01.11.2004 13:17

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Taaaaaak?

I pokaż screeny ^_^

Powiem tyle... całe życie się uczymy :wow:

VIZZARD 01.11.2004 13:30

Na dziś dzień nie ma BS dla płyt DVD+R/RW na Pionku

Automatycznie jest tylko ustawiony dla DVD+R DL

To na chwilę obecną :taktak:

Może coś kiedyś ...

Ale ta chwila obecna wciąż trwa i trwa i trwa ... :\

Przemas21 01.11.2004 14:23

ludzie jak bedziecie brac pionki to beda wychodzily mowe biosy.
logiczne chyba jest ze im wiecej sprzedadza to wiecej bledow wykryja urzytkownicy i producent bedzie musial je naprawic wydajac firmware.
Zreszta tak samo jest z litkiem przy obecnym stanie ponad 30 % nagrywarek jakie ludzie maja to litki.
A zobaczcie jak czesto i ile jest firmwareow do litkow a ile do np plextora

Nie bede sie na ten temat rozpisywal ale sami zobaczcie jak ostatnio stal sie popularny NEC i ile juz do niego firmwareow jest a ile do pionka.

Zawsze twierdzilem ze " POCZEKAMY ZOBACZYMY"

VIZZARD 01.11.2004 14:44

Cytat:

Napisany przez Przemas21
Zreszta tak samo jest z litkiem przy obecnym stanie ponad 30 % nagrywarek jakie ludzie maja to litki.

Myślę, że w tym przypadku trójka pomyliła ci się co najmniej z piątką :mruga:

dexa 01.11.2004 16:17

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Myślę, że w tym przypadku trójka pomyliła ci się co najmniej z piątką :mruga:

A ja chcialem wtracic ze to ze LiteOn jest tak popularny to nie znaczy ze jest dobry.
NEC 3500A wydawal mi sie najlepszy, a chyba mialem pecha co do tej nagrywarki, ale zobaczymy.

Dexa.

VIZZARD 01.11.2004 17:02

Cytat:

Napisany przez dexa
A ja chcialem wtracic ze to ze LiteOn jest tak popularny to nie znaczy ze jest dobry.
NEC 3500A wydawal mi sie najlepszy, a chyba mialem pecha co do tej nagrywarki, ale zobaczymy.

Dexa.

Nie o tym mowa :nie:

I proszę!

Nie rozpoczynajmy tego tematu ponownie :nieee:

Już chyba dosyć paplaniny po kilka razy dziennie na ten temat jest

Nikt tu nie mówi, że Liteon jest najlepszy :nie:

Jak dla mnie osobiście wystarczy, że jest dobry

I tyle!

dexa 01.11.2004 18:40

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Nie o tym mowa :nie:

I proszę!

Nie rozpoczynajmy tego tematu ponownie :nieee:

Już chyba dosyć paplaniny po kilka razy dziennie na ten temat jest

Nikt tu nie mówi, że Liteon jest najlepszy :nie:

Jak dla mnie osobiście wystarczy, że jest dobry

I tyle!

Dla mnie to wiekszosc wypowiedzi to paplanina.
Dobry, lepszy, najlepszy, a moze poprostu markowy lub nie i wystarczy ?
Dla mnie moze byc LiteOn, bo mialem przez 2 lata.
Ale teraz jak mialem NECa to nie chce sie cofac.
Nie wiem jak to powiedziec to tak jak z Mercedesa przesiasc sie do Forda.
A i ford dobry i mercedes nie sadzisz ;)

Kazda nagrywarka jest ok, i kazda sie czasem psuje.
To tak jak swego czasu bylo z genialnym IBM 307030 - padalnosc 85% :D

Dexa :)

PS: A ja dalej nie wiem czy Pioneer czy NEC :D

brodkiew007 01.11.2004 20:49

Znalazłem bardzo ciekawe porównanie nagrywarek dvd dziś opublikowane. Polecam się zapoznać:

http://www.anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=2260

Pozdrawiam, Tomek

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:09.