![]() |
Cytat:
|
Nowy model, nowa współpraca. Litek oem Neca 3520.
Ja tak to rozumiem. :> :) |
ale chociaz jedno sie zgadza - czarny panel przedni :D
|
Mam tego Nec'a 3520A . Biosa narazie nie zmieniałem (1.04). Nagrałem kilkanaście płytek Experanza x4, z prędkością x4 i dla wszystkich zrobiłem scandisk w programie Nero CD-DVD Speed (scandisk dla połowy płytek zbadałem na innej nagrywarce - jakis "stary" samsung x4). We wszystkich testach 100% zielonych kwadracików :D
Ale juz po pierwszej płytce myślałem, że będzie załamka :| Otóż po wypaleniu płytki i gdy napęd był wspoczynku, chciałem sprawdzić prędkość odczytu przegrywająć jakiś filmek z totalcomanderze. Zaczynam przegrywać i co widzę ?? prędkość rzędu 1,2MB/s :O (naped się nie rozpędzał) Odpaliłem Nero CD-DVD Speed i po tescie wyniki miałem jednak normalne czyli predkosci odczytu min x6 do max x15,90. O dziwo po tym tescie juz wszytko bylo ok (rozpędzanie i przegrywanie x max prędkoscią dochodzącą do 21MB/s ). Natiomiast po restarcie kompa sytuacja się powtórzyła. Odpaliłem więc Nero info Tool i zauważyłem, że mam ASPI w wersji 4.60. Po zainstalowaniu ASPI 4.71 problem (chyba) zniknąl. Czy własnie na 100% tu tkwił problem ?? Moze ktoś mnie zapewnić?? Czy też to inny czynnik a wdał się tu jakis zbieg okoliczności i w innej sytuacji problem może się pojawić ? I jeszcze jedno: Warto wgrać tego nowego biosa 1.24 ? Może ktoś napisać jaka jest różnica? U P D A T E : JEDNAK DALEJ MAM TEN PROBLEM. Znów nie chce rezpedzić napędu a prędkość przegrywania jest 1,5MB do 3MB. CO MAM ROBIĆ !!! Tylko nie mówcie "zmień biosik" bo cholerka, to jest zbyt podstawowy błąd. UPDATE 2: No nikt nic nie wie ?? Może ktoś doradzi co można było przetestować aby zawężyć pole błędu ;) Nie zabardzo chce mi sie jechac go wymieniac :/ |
gdzie są biosy do nec 3500????
linki które klikałem nmie działają.Mam prośbę-proszę o link do jakiwegoś dobrego biosa do tego palnika.Jeszcze jedno,czy to normalne że esperanze+4 X4 z oryginalnym firmware nie chce mi smarzyć inaczej jak z 2,4.To samo dzieje się na nec 2500 też z oryginalnym firmware.
|
|
fajnie dzięki.A który z nich najlepiej wybrać?
|
i wracając do pytania-czy to normalne że esperanza +r x4 chce mi się palić tylko z X2,4?
|
Cytat:
:D |
Ilość załączników: 1
Cytat:
|
hmm.Naprawdę bardzo mi pomogłeś-dzięki.tak na marginesie-masz rację jestem trochę otempiały,wstyd mi za siebie
|
Cytat:
To musisz się trochę dowartościować :taktak: A jeżeli nie - to dowcipas z ciebie :D Natomiast jeżeli chodzi o Espery DVD+R x4, które teraz wyszły To jest to wina biosów Neca Gdzie taką prędkość maksymalną dla tych Esper im wpisano :taktak: Nowe biosy powinny rozwiązać ten problem :mruga: |
http://www.micheldeboer.nl/firmware/NECWinFlash.zip ten link nie działa NECWinFlash.exe skąd wziąć NECWinFlash.exe?
|
Cytat:
Także bardzo prosty i skuteczny :taktak: |
wgrałem bios 218btrpc1 i niestety nie rozwiązało to mojego problemu.Naral esperanza +r x4 pali się tylko z 2,4.Co teraz? Który biosik wybrać?Nie chcę sam zbyt dużo kombinować,bo czasem mogę przekombinować.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:20. |