![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.07.2007
![]() |
Problem z Toshiba SD-M1712.
Witam.
Mam problem z napędem DVD Toshiba SD-M1712. Polega on na tym, iż pomimo moich prób nie mogę uruchomić tego napędu w trybie UDMA- 2 (ATA33), pomimo że obsługuje on ten tryb. A więc mam płytę gł. na leciwym już Nforce2, mam zainstalowane sterowniki IDE Nvidia. Gdy w panelu sterowania ---> menedżer urządzeń ustawiam w sterowniku opcję aby ustawienia były zgodne z tym co jest w BIOSIE (podczas POST'u systemu w tej ramce wyświetla DVD, ATA33) to automatycznie wykrywane jest UDMA 2 (ATA33). Restartuje system, zaglądam ponownie do ustawień i niby wszystko jest ok, nadal wskazywany jest tryb pracy ATA33. Problem zaczyna sie gdy włożę do napędu jakakolwiek płytę. Cały system zaczyna mulić, robi się coś na wzór freezu ale po pewnym czasie płyta jest odczytywana. Gdy ponownie po tym wchodzę do ustawień w panelu sterowania wyświetlany jest tryb transferu PIO - 4 z adnotacją w sterowniku że "read speed downgraded", ale czemu ![]() Próbowałem opcji aby wywalić sterowniki Nvidia, odinstalowałem napęd i pozwoliłem aby WinXp sam zainstalował wszystko. Gdy tak samo po restarcie wchodziłem do ustawień na kanale, gdzie jest napęd DVD pokazywało tryb UDMA2. Gdy tylko włożyłem jakąkolwiek płytę (CD lub DVD) działo się to samo co przy sterownikach Nvidii (wskazkiwał tryb PIO - 4) z tym że po takim obniżeniu prekość ustawienie "ustaw DMA jeżeli dostępne" nic nie daje i cały czas jest już tryb PIO - 4. Aha, napęd DVD jest jedynym napędem na tym kontrolerze, na pierwszym kanale jest jeden dysk twardy. Próbowałem zmieniać tez tas,my do dysku z identycznym skutkiem. Jaka jest tego przyczyna? Bardzo proszę o pomoc. Podaję resztę specyfikacji sprzętu. płyta: ABIT NF7 ver. 2.0 bios TRATS proc: athlon XP 2000+ oc. na 2200 mhz (11 x 200) pamięci: Kingston 2 x 512 Cl 2.5 BGA dysk: WD 160GB 8 mega cache |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
wywali***263; stery nvidii zainstalowa***263; ***322;indowsowskie ,je***347;li chcesz pozostac przy sterach nvidii poszukaj na forum @sobrus kiedy***347; pisa***322; co i jak zrobi***263; , zainstalowa***263; aspii , zworki oczywiscie w prawid***322;owym ustawieniu
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|