![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
![]() |
Czy warto zamieniać LG np. na Plextora do audio?
Witam!
To mój pierwszy post więc witam serdecznie kolegów! Mam następujące pytanie. Interesuje mnie nagrywanie CD-Audio, głównie do auta. Ostatnio sam się zdziwiłem jak duże znaczenie ma jakość nośnika na uzyskany efekt. Już na pewno nigdy nie kupię tanich płytek. Obecnie jednak zastanawiam się do jakiego stopnia może mieć znaczenie nagrywarka. Mam obecnie jakiś model LG obsługujący LightScribe. W związku z tym mam pytanie, czy jakość nagrywarki ma duże znaczenie i jaki model polecalibyście do nagrywania płytek CD-Audio. Nie ma znaczenia, czy DVD czy BR. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zamaskowany
![]() Data rejestracji: 12.10.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wszystkie nowsze nagrywarki nagrywają podobnie-być może powodem jest to że zostały ze 4 konstrukcje napędów a reszta to ich OEM-y(Plexstor to oem Lite-on IHAS xxx)
Dużo ważniejsze są płyty których niestety nie ma zbyt dużo o dobrej jakości. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
A juz myslałem, że jakiś wypasiony Plextor wymiecie mojego LG:-)
Ja ostatnio kupiłem płytki TDK-Life on Record z lightscribe i jestem z nich bardzo zadowolony. Nie wiem czy są płyty jeszcze lepszej jakości z lightscribe do audio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zamaskowany
Najlepsze płyty CD według mnie z półki standard to Sony i JVC w tej chwili.
Ale bywa tak że często co partia płyt to inny producent-bo Sony ,Kodak ,Verbatim pozbył się dawno swoich tłoczni,a TDK nawet markę sprzedało dla Imation |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
Hmm, abym nie dostał tu kartki ostrzegawczej, bo dział o nagrywarkach, a my o płytach gadamy:-) Co do TDK, to może i fabryki nie ma, ale na moje ucho na prawdę dobrze się zachowuje.
Czry2mary - w takim razie poleć mi coś konkretnego, bo właśnie chce nowe płytki kupić, to coś nowego bym potestował. Nie musi być standard, ale moim skromnym zdaniem, jak płyta kosztuje w okolicach 10 zł i więcej, to nagrywanie nie ma już sensu. Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 07.06.2011 o godz. 14:04 Powód: EDYTUJ NIE GRYZIE!!! To nie jest czat, tylko forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zamaskowany
http://allegro.pl/cd-r-jvc-cake-25-s...633290706.html
http://allegro.pl/cd-r-jvc-cake-50-s...633290713.html Albo trochę droższe dedykowane do Audio http://allegro.pl/plyty-cd-r-jvc-aud...635578890.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
Dzięki. Zamówię na próbę. Nawet je dzisiaj oglądałem. Szkoda tylko, że nie są lightscribe, bo moje pismo mnie nigdy nie zachwycało, a tak jakoś mam większy szacunek do tych "nagrywańców" jak mają taki estetyczny nadruk.
Zapytałbym Cię jeszcze o to, w jakim stopniu sam program nagrywający wpływa na jakość nagranej muzyki, ale admin może tego już nie wytrzymać:-) Nie wiem czy lepiej nagrywać płytki z szybkością maksymalną nagrywarki, czy mniejszą. Czytałem kilka wątków i opinie są różne. Widziałem w Komputroniku mieli jakąś promocję na Nero 10 full pakiet za 120 ale się już skońćzyła, choć sam program do nagrywania by mi w sumie wystarczył. Na stronie nero trzeba zapłacią za BR 185 zł, czyli tyle co za nowego Plextora z Nero ale Nero 9 Essentional:-) |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zamaskowany
Spokojnie da radę darmowe Ashampoo
http://download.cnet.com/Ashampoo-Bu...=dl&tag=button https://www.ashampoo.com/en/usd/pin/...rning-Studio-6 Ja audio nagrywam x16-24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
Co to jakaś nowa odżywka do włosów:-) ? Tylko, że ja robię często mixy pt. alac, flac, wav... to coś da sobie z takim czymś rady?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zamaskowany
To sprawdzony w boju program
![]() Masz go też u nas http://www.cdrinfo.pl/download/8520130424 umożliwia nagranie płyt AudioCD z plików muzycznych w formacie .ogg, .mp3, .wav, .flac, .wma |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
![]() |
OK, dzięki za wszelkie info:-) teraz trzeba wybrać ulubione kawałki i... robimy składaka:-)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
Jeżeli zależy Ci na jakości płyt audio, zainteresuj się funkcjami Varirec i AMQR.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
![]() |
Na jakości mi oczywiście zależy, jednak nie ogarniam tak wszystkiego na raz:-) Zainstalowałem sobie na razie duet Foobar/ Easy CD-DA. Oba programy rewelacyjne, choć pewnie trochę wody upłynie zanim w większym stopniu je poznam. Nie wiem czy opcje o których piszesz to występują również w którymś z tych programów?
Na razie mam problem w kilku przypadkach z plikami CUE i nie wiem czy gdzieś jest baza takich plików, czy można je łatwo wygenerować, czy trzeba orać coś w notatniku, ale poszukam w google:-) |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Chuck Norris | Morris | Humor | 111 | 07.10.2018 02:42 |
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |
Pojęcia z sieci p2p (filmy) | Jabba the Hutt | Off topic | 14 | 22.06.2004 20:00 |
Teksty nauczycieli | Tribunal | Off topic | 47 | 11.04.2004 22:39 |