![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Bywalec
Data rejestracji: 28.10.2004
![]() |
Z kamery analogowej na mpg (VHS->CD)
Witam!
Hardware: Kamera -> SONY CCD TR427E PAL Karta TV -> LifeView na BT848 Software: Zgrywanie do AVI -> VirtualDubMod + HuffYUV 2.2.0 Konwersja do Mpg -> TMPGEnc Zgrywam sygnał z kamery do formatu 352x288 (YUY2), 25fps + dzwięk 22k/8/m, ale obraz jest mało fajny. Czy ktoś może mi dać wskazówkę, co do ustawień VirtualDub'a, żeby było lepiej? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Bywalec
Data rejestracji: 18.04.2005
![]() |
A co to ma wspólnego z DVD
![]() A niech tam. Nic dobrego nie uda się osiągnąc na tym chip'e - zapomnij. Minimalne wymagania jeśli chodz o zgrywanie filmów z analogowych kamer to chip ATI RageTheater montowany na kartach graficznych typu VIVO. Można je kupic tak od ok 200zł, ale rozsądny wybór to dopiero od ok. 300zł, np. ATI Radeon 9550/128 VIVO. Soft do zgrywania to tylko i wyłącznie program iuvcr z kodekiem PICJPEG Lossless. Do tego w miarę szybki komp - ok. 1,5 G AMD lub Pentium4, 256 MB RAM i szybki oraz duży dysk 7200 obr/min. |
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 19.09.2004
![]() |
Zgrywaj w max. rozdzielcości (720x576) a potem przeskaluj obraz odpowiednim filtrem w VDub do rozdzielczości VHS. Efekt powinien być trochę lepszy.
|
![]() |
![]() |
#4 |
Bywalec
![]() |
@ManATMoon
No nie mogłem się zdecydować gdzie ten post zamieścić.... sorrki! Czyli bieda z tą moją kartą... Własnie uzywałem też iuvcr, ale rozjeżdżał sie dzwięk z obrazem, po pół godzinie wygladalo to juz śmiesznie. Nie moglem tego opanować. Komp ma dobry: Athlon XP1700, 512MB i 80GB HDD @bart_3d OK, spróbuje jeszcze raz na tej rozdzielczości, a potem jak radzi ManATMoon (iuVCR + PICJPEG Lossless) |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 19.09.2004
![]() |
Codec HuffYUV 2.2.0 jest dobry, bo bezstratny (kompresja 2:1) tak więc on raczej nie jest przyczyną kiepskiej jakości. Ważne jest jeszcze, jakim kablem zgrywasz materiał. Kabelek Composit daje kiepską jakość, lepiej użyć S-VIDEO.
Co do PICJPEG Lossless to można go używać również z VDub. Według mnie VDub jest bardzo dobry. Ja nim zgrywałem i było OK. |
![]() |
![]() |
#6 |
Bywalec
![]() |
@bart_3d
Też myśle, że VDub jest dobry, ma wiele opcji (dla mnie akurat zaleta) ![]() HuffYUV 2.2.0 dla głębokości RGB24 pokazał nawet 6:1, ale plik wyjściowy jest nieczytelny. Jedynie na YUV2 działa OK i jest kompresja 2:1. Sprawdze to S-Video, jak znajde taki kabel ![]() Dzięki za sugustie! ![]() Ostatnio zmieniany przez argyle : 09.07.2005 o godz. 19:18 |
![]() |
![]() |
#7 | |
Bywalec
Data rejestracji: 18.04.2005
![]() |
Cytat:
Koniecznie musi być karta na pci, choćby zwykły SB 64 PCI - nie wiem na czym ten fenomen polega, ale tak jest - tak to opisują na wszystkich forach i we wszystkich poradnikach. U mnie na AMD XP 2200 obciążenie sięgało 70%-75% przy rozdzielczości DVD (720x576 czy coś takiego) - ale dysk miałem osobny do zgrywania, duży i szybki - WD 160 Raid Edition, potrafiłem go zapchać, u Ciebie może być z tym problem. Ostatecznym rozwiązaniem jest kupno karty do zgrywania analogowego - ale to wydatek rzędu 450-500 zł, nie ma sensu, lepiej kupić nową kamerę cyfrową, a analogowe taśmy zlecić do archiwizacji firmie usługowej. Możesz próbować z tym BT848, ale myślę (miałem kiedyś dwie karty TV i też sie z tym bawiłem), że nie uzyskasz z niego dobrej jakości. Ostatnia rada - wystrzegaj się wszelkiego rodzaju konwerterów sprzedawanych za ok. 200 zł na USB - dziadostwo jakich mało. |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Bywalec
![]() |
No nie jest lekko... teraz już wiem, czemu iuVCR nie działał. Nie pomyślałem o tym. VDub robi resampling sciezki audio w razie potrzeby i wychodzi to duzo lepiej.
No w rodzielczości 720x576 z kodekiem HuffYUV na 10GB mozna nagrac 17 min filmu, czyli... nie za duzo. Bede musial jednak tak robić, nagrywać po 15 min i kolejno kawałki od razu kodować TEMGen do jakości VCD, abo DVD (zobacze czy ma sens format DVD). Tylko jeszcze te filtry sprawdze w VDub, moze coś z tego wycisnę ;-). |
![]() |
![]() |
|
|