Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.01.2004, 23:31   #1
freelancer
Nowy na forum

Data rejestracji: 07.12.2003
freelancer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question nieudany???upgrade biosu LiteON 811S

Mam lite ona 811S (niemodowany) Przeprowadziłem próbę upgradu na najnowszy bios DR8HSOK. W cześniej przez pomyłkę uruchomiłem program Ltn RPC - wyrzucił komunikat external error. Upgrade przebiegł następująco: jakieś 5 procent się napisało, potem błyskawicznie skoczyło do 100 i wyrzuciło komunikat o błędzie. Zresetowałem komputer(system widział ją już jako K) , spróbowałem jeszcze raz doszło do 100%, i blue screen. Zresetowałem komputer, spróbowałem po raz trzeci i po 84 % blue screen. Uruchomołem Nero, nagrałem CD-RW, czytał normalnie, problemy zaczęły się przy kasowaniu CD RW - mniej więcej w połowie wyrzucało płytkę. W dodatku nie dało nic się nagrać - zamiast opcji Burn (w końcowym menu) pojawiało się ok. Przeinstalowałem Nero i nagrałem DVD RW+, który dostałem z nagrywarką, oraz CD-R odczyt bez problemów. Pytanie mam takie: zakładając że wszystko będzie ok, tzn nagrywarka bedzie chodzić bez problemu (na razie na to wygląda) to czy musze coś z tym zrobić, tzn, próbować wrócić do starego biosu?? Jeśli tak to prosiłbym o dokładną instrukcję jak to zrobić. Wiem że było o tym na forum, ale bez podstaw, a na biosach nagrywarek się zupełnie nie znam. (domyślam się że jak jakieś problemy będą to downgrade biosu czeka mnie na pewno)

pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
freelancer jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.01.2004, 00:52   #2
lewart
Bywalec

Data rejestracji: 28.12.2003
lewart zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Może to ci pomoże (cytuję, bo już o tym pisałem):
Cytat:
Napisany przez lewart
Po wgraniu nowego biosu (HS0J) do mojego LitON 811S nagrywarka przestała widzieć czyste płytki Verbatim DVD-R Printable x2

Napiszę co zrobiłem może ktoś kiedyś będzie potrzebował:
1. Ściągnąłem Flashfix v1.0.0.2 z
http://digi.firmware-flash.com/downl...ashfix1002.zip
2. Tym programikiem "fix'nąłem" stary/poprzedni bios DR8HS0E (którego przed fix'em nie można było wgrać)
3. Wgrałem DR8HS0E ten po fix'ie i restart komputera
4. Po restarcie wgrałem ponownie DR8HS0E - tym razem oryginalny - tak dla pewności i kolejny restart - ale to chyba jest zbędne
5. Teraz wszystko działa
Możesz zrobić analogicznie.
lewart jest offline  
Stary 11.01.2004, 01:07   #3
freelancer
Nowy na forum

Dzięki

Ale chodzi mi też o to czy musze to robić - tzn. czy jak będę używał nagrywarki w stanie takim jaki jest teraz to ją uszkodzę. Jedynym problemem jest to że po wyczyszczeniu CD/DVD RW muszę zresetoeać komnputer, bo Nero nie funkcjonuje poprawnie.

pozdrawiam
freelancer jest offline  
Stary 11.01.2004, 10:28   #4
Nulek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.09.2003
Nulek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wygląda na to, że w nowych programach flash'ujących Lite-Ona jest błąd. W niektórych komputerach nie można poprawnie wgrać najnowszych firmware'ów dla 411S i 811S. Pisano o tym na CDFreaks. Być może jest to spowodowane wersją Windows lub ASPI.
Nie używaj nagrywarki w obecnym stanie, gdyż flashowanie nie przebiegło pomyślnie! Musisz wgrać nowy firmware w wersji BIN za pomocą LtnFlash lub Mtkflash i problem rozwiązany

Nulek
Nulek jest offline  
Stary 11.01.2004, 15:15   #5
freelancer
Nowy na forum

Dzięki jeszcze raz Spróbuję to zrobić. Na razie zastosowałem metodę zaproponowaną przez lewarta i wróciłem do HSOE. Operacja przebiegła zdaje się pomyślnie. Nie próbowałem jeszcze wprawdzie nic nagrywać, ale wygląda na to że jest ok.

I jeszcze tylko pytanie: czy używając nagrywarki z niewłaściwie sflashowanym biosem uszkodziłem ją czy nie?

pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez freelancer : 11.01.2004 o godz. 15:23
freelancer jest offline  
Stary 11.01.2004, 17:08   #6
Nulek
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.09.2003
Nulek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez freelancer
I jeszcze tylko pytanie: czy używając nagrywarki z niewłaściwie sflashowanym biosem uszkodziłem ją czy nie?
Na to pytanie tylko Ty sam możesz sobie odpowiedzieć
Nulek jest offline  
Stary 11.01.2004, 18:49   #7
freelancer
Nowy na forum

Acha

pozdrawiam
freelancer jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: