![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 05.01.2004
![]() |
![]()
Na wstępie uprzedzę, że przeszukałem archiwum bo ostatnio bardzo modne jest odpowiadanie w stylu "to już było" poszukaj...tak więc mówię że nie znalazłem a jeśli ktoś wie gdzie jest odpowiedź to niech powie
![]() Do rzeczy: Zakupiłem Liteona 832 i mam teraz mały problem. Objawy są dość dziwne, komp najmłodszy też nie jest ale to chyba nie to... Objawy: 1. Podstawowa rzecz płyty DVD-R nagrywaja się z błędami i nie chodzi mi o złą jakość - nie przechodzi poprawnie veryfikacji po nagraniu !! Oczywiście płyty są z danymi 2. Po nagraniu płyty DVD wychodzę z Nero i raczej już do nagrywarki dostępu mieć nie będę. Nawet nie mogę wejść do "mój komputer" - tak jakby nagrywarka przestawała odpowiadać. Zapisy zarówno płyt DVD jak i CD kończą się niby poprawnie ale jak mówiłem DVD nie przechodzą poprawnie weryfikacji. W akcie desperacji sprawdzałem 2 kable IDE, nagrywarka zawsze była na master jako jedyna na magistrali konfiguracja 1 IDE0 : 1-dyskHDD 2-nic IDE1 : 1-liteon 2-nic konfiguracja 2 IDE0 : 1-liteon 2-nic IDE1 : 1-dyskHDD 2-nic DMA nagrywarka ma włączone. Sprawdzałem dodatkowo 2 typy nośników Datex(4x) oraz BENq. Te drugie nagrywałem x2 pierwsze x2 oraz x4, zawsze błędy weryfikacji zapisanych danych. Prosze pomóżcie bo dziwnie to wygląda. Na koniec jeszcze dodam że mam płytę Abit-a BE6 więc mam kontroler UDMA66 jako rozszeżenie i zwykły IDE. Nagrywarka podłączona była do kontrolera UDMA33, natomiast dysk bootujący mam zapodany na UDMA66 (dodatkowy kontroler). Wcześniej wspomniany dysk HDD jest trzecim urządzeniem. To chyba tyle, w zasadzie moje pomysły się wyczerpały, macie jakieś rady ? Ps. Oczywiście bios nie jest najnowszy ale jeden z nowszych (najnowszy ma podobno tylko rozbudowaną bazę nośników) Będę wdzięczny za pomoc :\ |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|