![]() |
Cytat:
Ciekawostką jest fakt, że poprzedni BIOS widział te płyty jako x1, a ten następny - HS0J również je widzi jako x4, czyli ten sam błąd. Należy więc tam, gdzie nagrywarka widzi źle szybkość płyty DVD-R - ręcznie ją zmniejszyć. Płyty DVD-R nagrane na BIOSie HSTQ grają bardzo dobrze w odtwarzaczach stacjonarnych. |
moja motywacja do zmiany firmware byla zwiazana z problemami z nagrywaniem danych na DVD-R Akossa - np odtworzone z backupu na DVD obrazy *.iso nie dały się zamontować ani nagrać .
Miałem nadzije że nowy bios rozszerzyy liste poprawnie nagrywanych nośników m.in o Akoss Czy używając biosu OEM również znane są podobne problemy z -R ? Pozdr, misio69 |
HS0J jest zwalona!
Myślałem, że to tylko u mnie!
Czyli po prostu wersja HS0J jest zwalona. Mi zachciało się coś dograć do płyty DVD+RW, na której coś już było nagrane pakietowo. I niestety nie da się odczytać już danych na tej płycie. Wróciłem do 'oemowego' firmware'u HSTQ (przeflashowałem pod dosem na wcześniejszy BIOS a potem dopiero zapodałem HSTQ) i skasowałem płytę w NERO (full format), po czym sformatowałem ją pod InCD (full). Pod HS0J taka operacja się nie powiodła, pod starym BIOSem wszystko gra. I teraz jest już w porządku. Chłopaki i dziewczyny z LiteOna sobie pozwolili na mały sabotaż. |
problemy po upgrade z +RW w 811S
Po upgrade na nowy bios HS0J zauważyłem że nagrywarka przestała poprawnie obsługiwać płyty DVD+RW, nawet oryginalna płyta dołączona do nagrywarki nie chciała się wymazać po zmianie firmware w programie CopyToDVD 1.4, wczyściła sę w nero ale po zapisie już nie dała się odtworzyć,
a płyty TDK +RW nie chce odtwarzać PowerDVD. Nie udało mi się także przywrócić poprzedniej wersji biosu HS0E Dlatego zalecam ostrożność w podejmowaniu decyzji o upgrade. |
Na razie nie wiadomo, czym różnią się nowe modele od poprzednich. Specyfikacja jest identyczna, ale na pewno nie chodzi tylko o zmianę nazwy. Wiewiórki wywiadowcze donoszą, że w nowych modelach zastosowano nową rewizję chipsetu MediaTek. Czy chodzi o poprawienie błędów? Osobiście wątpię. Moim zdaniem nowy chipset ma większe możliwości (większe prędkości, zapis dwuwarstwowy...?), tylko w pierwszych modelach nie są one wykorzystane. Pewnie na tej elektronice Liteon zbuduje ze trzy kolejne modele różniące się wyłącznie firmwarem...
Nulek |
Nowe biosy do LiteOn`ow !!!
Dzisiaj pojawilwy sie nowe biosy do wiekszosci wypalarek. dodatkowo pojawily sie nowe modele 451S i 851S zastepujace poprzedie czyli 3 tygodnie temu moj nowy modek 811S jest juz stary !!!
Pewnie caly problem byl w nim taki ze zastapili go nowym modelem aby zla slawa nie szla za kolejnym egzempalrzem. Pozdr. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:33. |