![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 13.12.2005
![]() |
nowy-liteon sohw-1633s,co i jak zrobic-kto pomoze
Czesc.
Od razu powiem ze forum studiowałem przez ostatnie 2 dni. Sprzet to Liteon sohw-1633s, kupiony nie w sklepie wiec bez gwarancji, a problem jest z wypalaniem plyt ***8211; Verbatim dvd+ x16, raz na kilka razy się udalo (opcja prędokosci to albo domyslna - maksymalna, albo x8) zapis nie przechodzi weryfikacji, a jeśli ja wyłączę to nie widzi zawartości płyty ***8211; ponieważ nie nagrywam bardzo często, nie wiem jak z innymi plytkami ***8211; na Cd raczej jest ok. Wersja biosu jest BSOC ***8211; i przymierzam się do zmiany ***8211; ale mam wlasnie kilka pytan, bym nie zrobil czegos co potem będę zalowal: 1. co powinienem zrobic przed zmianami? wiem o istnieniu programu ltnfalsh, ale poki co nigdzie go ani dokładnej instrukcji do niego nie znalazłem, eprom? Tez nic mi to nie mowi ***8211; jak to ruszyc i czy w ogole to jest konieczne? 2. która wersje biosu wybrac ***8211; BS0S czy inna ***8211; wiem ze jest jeszcze BS41 ***8211; czy wystarczy przeskoczyc na ostatnia wersje czy leciec po kolei, tj. BS0K, BS0R,... 3. sposób przeprowadzenia aktualizacji ***8211; ściągam plik, odpalam *.exe i zrobione ***8211; naped na tasmie sam, jako master, plyty w srodku brak ***8211; tak? 4. a może powinienem spróbować zrobic z niej 1653 ***8211; wiem ze to możliwe, ale nie wiem jak dokladnie się to wykonuje pytanie podstawowe ***8211; co jest przyczyną i czy jest szansa na to, ze zmiana biosu pomoze ***8211; dzieki za wszelka pomoc. |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 06.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie musisz używać ltnflash. Pobierz BIOS ze strony LiteOna, albo z http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html i ściągnij firmware z flasherem (plik exe). Wystarczy to dwukrotnie kliknąć i kierować się wskazówkami pojawiającymi się na ekranie. Podczas flashowania w nagrywarce nie może znajdować się płyta.
Zmiana na 1653S jest możliwa, nawet ją polecam. Wystarczy wgrać patchowany BIOS z http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html.
#3 |
Nowy na forum
![]() |
Jeszcze jedna kwestia - ze strony LiteOna bios BSOS (plik .exe) jest w rozmiarze nieco wiekszym od 580KB, zas ze stronki http://codeguys.rpc1.org o nazwie 1633S.BS0S.exe jest ponad 3 razy wiekszy - pytanie dlaczego - albo inaczej, którego należy użyć.
ps. po prostu lubie wiedziec co sie dzieje. |
![]() |
![]() |
#4 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
co do przeróbki na 1653 to chcialem to zostawic na kolejny etap - dla mnie w zasadzie - chyba, ze nie do konca jestem swiadomy, poprawy az tak duzej nie bedzie, a i chyba nie czuje tez takiej potrzeby - nie mowie, ze nie chce - chce jednak by naped nagral to co chce i kiedy chce - a poki co z tym jest roznie.
co do samej zmiany i patchowania nagrywarki to chyba tutaj sa wymagane zabiegi zapobiegawcze katastrofie - zgranie oryginalnego biosu, korzystanie z oprogramowania - ktorego nie posiadam i nie wiem jak obsluzyc. dlatego wolalbym zaczac od biosa - stad tez pytam ktorego powinienem uzyc - bo mimo, iz niby to samo to jest, to roznica jest w rozmiarach pliku - wiec moze mi ktos wyjasni co jest grane i bede wiedzial ktorego mam uzyc. |
![]() |
![]() |
#6 |
Nowy na forum
![]() |
gdyby ktos mial podobny problem w przyszlosci - poki co bez rezultatow - a biosa aktualizowalem z http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html - zobaczymy cos będzie dalej...
|
![]() |
![]() |
|
|