Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Optymalna nagrywarka DVD. (https://forum.cdrinfo.pl/f15/optymalna-nagrywarka-dvd-48644/)

Artineo 04.03.2005 20:58

A wlasnie, ze byly po 199pln TDK 1616n + 10 DVD-R (i jedna DVD+R w pudelku z nagrywarka i nero express 6) - zalapalem sie :)

P.S. Chodzi mi o media w gdańsku

ed hunter 04.03.2005 21:09

kurcze macie koledzy problem!
nie brać drogich, bo za trzy miesiące będziecie żałować.
i to bardzo.
brać dobre i tanie a za chwile będą stare i dobre :)

Szczepanek 04.03.2005 23:13

@Artineo
Widocznie byla to lokalna promocja w Katowicach ani w Czeladzi MM, takich prezentow nie robil, gostki ze sklepu byli zdziwieni tym faktem

shadow_ 05.03.2005 18:34

Pewnie już o 10 rano wykupili wszystkie TDKi.
Już widze te tematy na forum ...

"Problem z TDK 1616n"

"Czemu TDK 1616n nie chce nagrywać płyt"

"TDK 1616n nie czyta płyt"

itp. itp. :)

Ja jestem osobiście bardzo uprzedzony do hipermarketow po tym jak znajomy ktory pracował w Auchanie i mi opowiedzial jaki tam towar idzie. Same odpadki za grosze.

jaceq 05.03.2005 22:25

Sam jestem zaskoczony, pisalem o tym TDK za 199zl w oparciu wlasnie o ulotke z media i nawet mi przez mysl nie przeszlo ze to lokalna promocja, i podczas gdy w gdansku za 199 to reszta polski za 399 ?? Niezle jaja, zawsze myslalem ze te promocje sa ogolnopolskie.
@Artineo - duzo bylo, czy trzeba bylo od switu stac w kolejce ? :D

BTW - ja juz mam swojego Benka :P

DanielP 06.03.2005 01:03

Hehe, pewnie byly 2 sztuki, tych co uzytkownicy zwrocili bo uszkodzone byly :)
Albo tez to egzemplarze wystawowe - ktore kazdy mogl pomacac i guziczkami popstrykac. Takie sa promocje w Mediamarkcie. Jakos mi sie wierzyc nie chce, ze pelnosprawny sprzet przecenili o 50%.

shadow_ 06.03.2005 15:39

Warto brać za 230 zł Neca 3520 czy czekać na BenQ ?

DanielP 06.03.2005 20:37

Cytat:

Napisany przez shadow_

W zasadzie zalezy od upodoban. Ja sobie upodobalem Benka, kupilem go i nie zaluje. Jest po prostu swietny ! NECa nigdy nie mialem wiec nie moge sie wypowiadac. Ale czytajac forum mozna zauwazyc, ze wiecej problemow jest w NECiem, niz Benkiem.

shadow_ 06.03.2005 20:42

Ja też tak zrobię. Zostaję przy BenQ !
Zamawiam go jakoś po 10 marca.

Michal 07.03.2005 16:20

Cytat:

Napisany przez loki7777
Na lg ustawisz sobie bitsetting dvd+r na dvd-rom i jest super kompatybilnie, a w necu trza wgrac bios i tez bedzie ok.Czyli remis, za neciem przemawia cena 50 zl mniej, a to troche plytek dvd jest

Czy to oznacza że do Neca 3520 trzeba wgrać jakiś zmodyfikowany bios bo firmowy tego nie obsługuje? :\ Żarty sobie robią? Czy to nagrywarka hackerów? :D

loki7777 07.03.2005 17:27

Nie crackerow:)Mala roznica;)Od biosu oryginalnego 1.24-1.25 jest autobitsetting dla +:)

Michal 07.03.2005 17:31

Cytat:

Napisany przez loki7777
Nie crackerow:)Mala roznica;)Od biosu oryginalnego 1.24-1.25 jest autobitsetting dla +:)

Dla -R też jest czy to nie ważne?

loki7777 07.03.2005 17:59

Nie ma:)

Kosteg 07.03.2005 23:22

Bitsetting nie dotyczy płytek minusowych , na tych płykach ta opcja nie działa.

Apropo nagrywarek DVD , mam zamiar w maju(dopiero) zakupić nagrywarkę, więc moje pytanie raczej nie dotyczy nagrywarek teraz sprzedawanych ,co sądzicie o tym co nam zaproponują producenci sprzętu czy słyszeliscie albo czytaliście o takim modelu na który warto by poczekać (cena nie gra roli, raczej ważne żeby oprócz nagrywania DVD przegrywała też najnowsze zabezpieczenia zwykłych płyt itp...)

shadow_ 07.03.2005 23:54

Mi coś się obiło o uszy że LG ma wypuścić jakiś nowy superszybki napęd w okolicach kwietnia. A może Nec 3540 :cool:

Michal 08.03.2005 00:00

Chyba już nic innego poza zwiększaniem prędkości nie wymyślą. Dlatego to wszystko tak tanieje 8 )

DanielP 08.03.2005 08:35

A co tu maja wymyslac ? I po co komu szybciej (aby plytki sie na stacjonarkach nie czytaly ?) ??? Jak na razie to w obecnych nagrywarkach nie sa wykozystywane najwieksze predkosci. Nawet odpowiednich plytek brak. Nagral ktos cos z predkoscia 16x ? :) Natomiast z pewnoscia bedzie wzrost nagrywania plyt DL i pewnie RW - to akurat przydatne.

kataryniarz 08.03.2005 10:11

Cytat:

Napisany przez DanielP
Nawet odpowiednich plytek brak. Nagral ktos cos z predkoscia 16x ? :)

Pewnie, ze nagral i plytek juz kilka jest :)

namor 08.03.2005 16:05

Cytat:

Napisany przez DanielP
... Jak na razie to w obecnych nagrywarkach nie sa wykozystywane najwieksze predkosci...

a skąd takie informacje masz
może nie wszystkie potrafią nagrac z taką prędkością
Cytat:

...Nawet odpowiednich plytek brak...
rozejrzyj się po sklepach a zobaczysz że nie ma najmniejszego problemu z kupnem takich płytek
Cytat:

. . Nagral ktos cos z predkoscia 16x ?...
na swojej nagrywarce pale bez najmniejszego problemu z taką prędkością
i jak do tej pory nie było problemu z odtworzeniem na stacjonarnym DVD nie tylko moim

http://img90.exs.cx/img90/3605/dvdrx165wb.jpg

Monica 08.03.2005 16:57

Cytat:

Napisany przez shadow_

Ja mam Neca 3520 i spsuje się bez zarzutu :)

DanielP 08.03.2005 17:20

Cytat:

Napisany przez namor
a skąd takie informacje masz
może nie wszystkie potrafią nagrac z taką prędkością
rozejrzyj się po sklepach a zobaczysz że nie ma najmniejszego problemu z kupnem takich płytek
ja swojej nagrywarce pale bez najmniejszego problemu z taką prędkością
i jak do tej pory nie było problemu z odtworzeniem na stacjonarnym DVD nie tylko moim

Ja tam nie bede nagrywal plytek dedykowanych jako x8 na x16.
Niech inni sobie tak nagrywaja :)

Moze i sa szybsze plytki, ale pewnie i cenowo sa "szybsze".

Jak na razie to PRAWIE nie odczuwam roznicy predkosci miedzy 8x a 12x.
Minuta w jedna czy druga to juz male piwo. Choc jak mam sporo plytek do nagrania, to pale je jako 12-tki, a jesli to tylko jedna plytka to wystarczy x8.

Michal 08.03.2005 17:49

Właśnie zadzwonił kumpel. Ma problem z kompem. Zresztą nieważne. Da mi go na tydzień do zabawy :D

Chodzi o to że w kompie jest Nec 3520A i jakiś Lite-on :D Zamierzam przeprowadzić parę testów hehe :D Jakie płyty proponujecie? Mam na myśli cd-r i dvd-r. Czy eProFormance będzie dobre?
Proszę o szybką odpowiedź :>

VIZZARD 08.03.2005 17:52

Cytat:

Napisany przez Michal
Właśnie zadzwonił kumpel. Ma problem z kompem. Zresztą nieważne. Da mi go na tydzień do zabawy :D

Chodzi o to że w kompie jest Nec 3520A i jakiś Lite-on :D Zamierzam przeprowadzić parę testów hehe :D Jakie płyty proponujecie? Mam na myśli cd-r i dvd-r. Czy eProFormance będzie dobre?
Proszę o szybką odpowiedź :>

Titanium, Hawk, Mediastore ...

:>

Michal 08.03.2005 18:01

eProFormance są takie dobre czy takie złe że proponujesz te trzy firmy? :D
Będę brał z tego sklepu więc macie niestety trochę ograniczony wybór www.cdrspeed.pl U mnie 'na wsi' nie dostanę niczego innego oprócz Platinum i Datexa -R ( a ceny kosmiczne ). Nie opłaca mi się jechać do innego miasta ( gdzie pewnie dostanę wynalazki typu CopyMe ) i szukać bo jak policzę koszty transportu to taniej wyjdzie jak zamówię przez net.
Panowie, co radzicie?

Musicie zdecydować się na jednej rodzaj cd-r i jeden dvd-r. Sorry ale z $ krucho.

VIZZARD 08.03.2005 18:18

Cytat:

Napisany przez Michal
eProFormance są takie dobre czy takie złe że proponujesz te trzy firmy? :D
Będę brał z tego sklepu więc macie niestety trochę ograniczony wybór www.cdrspeed.pl U mnie 'na wsi' nie dostanę niczego innego oprócz Platinum i Datexa -R ( a ceny kosmiczne ). Nie opłaca mi się jechać do innego miasta ( gdzie pewnie dostanę wynalazki typu CopyMe ) i szukać bo jak policzę koszty transportu to taniej wyjdzie jak zamówię przez net.
Panowie, co radzicie?

Musicie zdecydować się na jednej rodzaj cd-r i jeden dvd-r. Sorry ale z $ krucho.

Są najbardziej *****we :podbite:

Dlatego jest sens na nich sprawdzać :taktak:

W cdrspeed.pl są chyba Speedy po 1zł

Turboni wypalał je na Plexie

Więc byłoby fajne porównanie :czytaj:

:taktak:

namor 08.03.2005 18:33

Cytat:

Napisany przez DanielP
Ja tam nie bede nagrywal plytek dedykowanych jako x8 na x16.
Niech inni sobie tak nagrywaja ....

ale tu nie chodzi o takie płytki
Cytat:

Ja tam nie bede nagrywal plytek dedykowanych jako x8 na x16
tylko o takie
http://www.cdrinfo.pl/software/plyty/345npu.jpg
http://www.cdrinfo.pl/software/plyty/345ncd.jpg

Michal 08.03.2005 18:57

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Są najbardziej *****we :podbite:

Dlatego jest sens na nich sprawdzać :taktak:

W cdrspeed.pl są chyba Speedy po 1zł

Turboni wypalał je na Plexie

Więc byłoby fajne porównanie :czytaj:

:taktak:

Tzn. Hawk, Titanum i Mediastore są najbardziej ujowe? :D

Mogę zamówić tego Speeda movie ale żeby później coś się dało z tego odczytać :> Hyh, to już może Esperanze skoro eProFormance są za dobre?
A jakie cd-r? Może Dysana? Cena jest w miarę przystępna.

Jutro będę w Hypernovej to może coś wypatrzę :>

VIZZARD 08.03.2005 19:01

Cytat:

Napisany przez Michal
Tzn. Hawk, Titanum i Mediastore są najbardziej ujowe? :D

Mogę zamówić tego Speeda movie ale żeby później coś się dało z tego odczytać :> Hyh, to już może Esperanze skoro eProFormance są za dobre?
A jakie cd-r? Może Dysana? Cena jest w miarę przystępna.

Jutro będę w Hypernovej to może coś wypatrzę :>

Bierz ePeoformance DVD i Dysany CDR :taktak:

Michal 08.03.2005 19:08

Ok, jak nic ciekawego nie wypatrzę w Hyper to złożę zamówienie na te płytki w cdrspeed.

Michal 08.03.2005 19:16

A z jaką prędkością nagrywać? Z taką na jaką pozwoli program czy może wybrać pozycję niżej?
Czy do Neca pasuje jakiś program do testowania z jaką prędkością najbezpieczniej można nagrać płytkę?
Z jaką prędkością przeprowadzać test jakości?

DanielP 09.03.2005 08:21

Cytat:

Napisany przez Michal
Ok, jak nic ciekawego nie wypatrzę w Hyper to złożę zamówienie na te płytki w cdrspeed.

A zalezy Ci na jakosci czy na cenie ?
Chcesz plytki do testowania, czy do uzywania ?

Jak dobre to Verbatim i TDK, jak tanie to eProformance.
Podobno dobre sa tez plytki Benq (robi je SONY ale cena jest jak Benq). Mozesz je sprawdzic, bo sam jestem ciekaw.
Datexow, Hawkow i innych takich nie polecam. Ale oczywiscie mozesz je kupic aby potestowac :)

shadow_ 09.03.2005 09:22

Cytat:

Jak wielu tutaj zastanawiam się nad nagrywarką DVD. Nie wiem jednak którą kupić.
Moje wymagania:

- musi bardzo dobrze jakościowo wypalać płyty zarówno firmowe jak i noname
- film po nagraniu na płytę musi bez problemu działać na stacjonarnym odtwarzaczu PHILIPS i SONY.
- nie musi być cichy, ale fajnie by było gdyby był
- cena do 300 zł
- musi wypalać płyty CD z prędkością conajmniej 48x, a DVD 8x lub 6x
- musi odtwarzać DVD z prędkością 16x

No to chyba wszystko, jeżeli jeszcze coś mi przyjdzie do głowy to dopiszę.

Zastanawiałem się nad:
- LiteOnem 1673/1653
- LG (różne modele)
- Pionner 108/109
- Toshiba
- BenQ (podobno dobre)
- Nec

Jeżeli już jestem przy Nec'u to chciałbym wspomnieć, że w każdym sklepie (Barwkomp, Simmtech, Vobis, Komputronik) w którym byłem polecają mi Nec'a 1520. Czy to rzeczywiście taka dobra nagrywarka.
Widze ze temat zszedł zupełnie na off'a:)

A więc ponawiam swoje pytanie.
Do kupna nagrywarki mam jeszcze 2 tygodnie. (kupuje ja na świeta) więc moze cos sie jeszcze moze zmienic.

Piszcie !

Pozdrawiam

DanielP 09.03.2005 09:29

No przeciez oczywiscie ze BENQ !
Jeszcze sie zastanawiasz :)

VIZZARD 09.03.2005 09:41

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez shadow_
Widze ze temat zszedł zupełnie na off'a:)

A więc ponawiam swoje pytanie.
Do kupna nagrywarki mam jeszcze 2 tygodnie. (kupuje ja na świeta) więc moze cos sie jeszcze moze zmienic.

Piszcie !

Pozdrawiam

Tam od razu na :offtopic:

Proszę bardzo!

A propos nagrywarki i a propos Datexów :czytaj:

Jeszcze cieplutki

Datex DVD+R x4 burn x8 1620B7U9

loki7777 09.03.2005 11:07

Ja tama titanium dvd+r sobie chwale, pod spodem sa HP:)I nagrywaja sie wysmienicie

Monica 09.03.2005 15:00

:wow: Tylko Nec 3520!

shadow_ 10.03.2005 19:39

Pozyczylem na kilka dni Neca 3520. Chcem nagrac film Ostatni samuraj i Rybki z Ferajny. Sciagnalem z DC osiedlowego te 2 filmy zgrywane z oryginalnej płyty DVD. Filmy zajmuje po 4.3 gb z kawalkiem. Jest tylko jeden problem. Jeden film jest w kilku plikach a drugi w jednym.

1. Co to jest ?
2. Jak nagrac te pliki ?

OSTATNI SAMURAJ -
[IMG]ftp://shd@ftp.webpark.pl/samuraj.jpg[/IMG]

RYBKI Z FERAJNY -
[IMG]ftp://shd@ftp.webpark.pl/ferajna.jpg[/IMG]

Oktawian89 10.03.2005 20:45

ja jzu za pare dni kopuje LG 4163B !! , do nec'a nie jestem przekonany a benq to juz wogule :D , no ale zawsz mozna sobie kupic szajsunga tzn. samsunga :D

loki7777 10.03.2005 23:13

Cytat:

Napisany przez shadow_
Pozyczylem na kilka dni Neca 3520. Chcem nagrac film Ostatni samuraj i Rybki z Ferajny. Sciagnalem z DC osiedlowego te 2 filmy zgrywane z oryginalnej płyty DVD. Filmy zajmuje po 4.3 gb z kawalkiem. Jest tylko jeden problem. Jeden film jest w kilku plikach a drugi w jednym.

1. Co to jest ?
2. Jak nagrac te pliki ?

OSTATNI SAMURAJ -
[IMG]ftp://shd@ftp.webpark.pl/samuraj.jpg[/IMG]

RYBKI Z FERAJNY -
[IMG]ftp://shd@ftp.webpark.pl/ferajna.jpg[/IMG]

Fajnie ze wkleiles obrazek, ale nie da sie wejsc, drugi film pewnie bedzie iso czyli obraz, a pierwszy to samo co w obrazie , tylko ze w katalogach audio_ts i video_ts, audio jest pusty, oba da sie wypalic clonemdvd lub nero

shadow_ 11.03.2005 21:37

I jak sie nagra w iso albo w kilku plikach to niebedzie roznicy w odtwarzaniu ?

loki7777 12.03.2005 07:56

Nie nie bedzie

shadow_ 13.03.2005 13:33

A więc. ;)

Jutro jadę po nagrywarkę.
Po przestudiowaniu wielu testów i forów doszedłem do wyboru między.

- LG 4136B OEM (234 zł)
- NEC 3520A OEM (262 zł)

Co kupić ? Wysilcie się jeszcze raz i doradzcie.
Inne nagrywarki już nie wchodzą w gre.

Pozdrawiam :cool:

kowanski 13.03.2005 13:45

Cytat:

Napisany przez shadow_
A więc. ;)

- LG 4136B OEM (234 zł)
- NEC 3520A OEM (262 zł)

NEC-3520 - lepsze wsparcie ze strony biosów, ma możliwość zapisu DVD-DL i w niedługim czasie możliwość testowania jakości nagranych płyt:)
Cena tej nagrywarki we Wrocku to 239 zł :)

satcom 13.03.2005 16:18

Cytat:

Napisany przez shadow_
A więc. ;)

- LG 4136B OEM (234 zł)
- NEC 3520A OEM (262 zł)

Tydzień temu stałem przed takim samym problemem. Już chciałem brać NECa, ale po przeczytaniu wielu postów o problemach z tą nagrywarką dałem spokój.
Z LG nie ma takich "przebojów", chciaż sprzedaje się go pewnie więcej.
Ostatecznie kupiłem LG i jestem zadowolony ( :spoko: )

DonPablo 13.03.2005 21:42

Ja od tygodnia mam Nec'a 3520a i jestem zadowolony. Nagrałem już ze 20 płytek DVD i wszystkie śmigają i na kompie i na stacjonarce. Podobnie sprawa ma się z CD. Co prawda używam tylko DVD TDK+ ale są już dosyć tanie. W porównaniu do mojego combo LG - NEC jest całkiem cichy. CD nagrywa x32 - ale nowy firmware rozwiązuje ten problem.

shadow_ 16.03.2005 15:50

No i kupiłem Nec'a 3520.
Jestem mile zaskoczony (bardzo cichy) i dobrze pali. Płytki śmigają na Emperorze 2 bez problemów :)

Pozdrawiam

nowak 16.03.2005 16:18

LG-4163 to jest to

Mam to coś od 2 tygodni, palę kilka razy dziennie i nic jeszcze nie wtrzuciłem do kosza, nawet Esperanze i Mediastory wypalają się i śmigają w stacjonarce. Z czystym sumieniem polecam.

kataryniarz 16.03.2005 17:57

Cytat:

Napisany przez shadow_
No i kupiłem Nec'a 3520.
Jestem mile zaskoczony (bardzo cichy) i dobrze pali. Płytki śmigają na Emperorze 2 bez problemów :)

Pozdrawiam

Tyyyle pisania Benq-LG, tyle czytania Benq-LG... i wybral nec-a :blee:

;)

shadow_ 16.03.2005 18:01

Cytat:

Napisany przez kataryniarz
Tyyyle pisania Benq-LG, tyle czytania Benq-LG... i wybral nec-a :blee:

;)

No jakoś tak wyszło :)

Ważne że jestem zadowolony :)

Monica 16.03.2005 18:52

Cytat:

Napisany przez shadow_
No i kupiłem Nec'a 3520.

Pozdrawiam

Gratulacje z powodu mądrego wyboru, też kupiłam ten model i jest rewelacyjny.Pozdrawiam szczególnie "Necowców" :) :serdusz:

Dorian 16.03.2005 18:59

Bardzo mądry wybór. Sam mam Nec'a i pali dosłownie wszystko. Jako właściciel kilku nagrywarek LG w przeszłości jestem zupełnie zrażony do tej firmy. Gratuluję dobrego i słusznego wyboru. Niech Ci Nec służy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:55.