Powrót   Forum CDRinfo.pl > Napędy optyczne i nagrywanie CD, DVD, Blu-ray, HD DVD > Napędy optyczne DVD

Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Dyskusja zamknięta

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.03.2005, 14:09   #1
MagicO
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.03.2005
MagicO w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Overburning DVD

Chciałbym rozpocząć dyskusje na temat Overburningu DVD.
Niedawno kupiłem sobie nagrywarę DVD-RW i zauważyłem iż w Nero można dokonać Overburningu płytki DVD. W związku z tym mam pytania.

Czy ktoś kiedyś dokonywał tego typu opercacji jak nadpalanie DVD?
Ile można maksymalnie nadpalić płytkę DVD?
(wiem, że to zależy od producenata, proszę o jakieś przykłady)
Jaka jest trwałość płytek DVD?
Słyszałem, że najlepsze są Verbatim i TDK, inne podobno po 3 miesiącach nie chcą się odtwarzać.

W szczególności interesuje mnie płytka DVD+R 4,7GB firmy Verbatim, spód płytki fioletowy. Wiecie coś na temat maksymalnego czasu nadpalania takiej płytki? Da się to sprawdzić w jakimś programie nie uszkadzając napędu?
MagicO jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.03.2005, 14:25   #2
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
1.
nie 4.7GB
tylko 4.38GB
2.
juz byli tacy co nadpalali
3.
nic dobrego nie wyniklo z tego
4.
chcesz to nadpalaj, ale nie warto - szkoda nosnika

5.
szukajka nie gryzie i bylo sporo
http://forum.cdrinfo.pl/search.php?searchid=428195

Ostatnio zmieniany przez icemac : 08.03.2005 o godz. 14:28
icemac jest offline  
Stary 08.03.2005, 15:30   #3
DanielP
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 01.12.2004
DanielP zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Majac na plytce DVD wolnej przestrzeni 4.38GB jaki jest sens nadpalac, aby weszlo kilka MB wiecej ?
DanielP jest offline  
Stary 08.03.2005, 17:04   #4
bakupl
Banned

Data rejestracji: 29.03.2004
bakupl w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez DanielP
Majac na plytce DVD wolnej przestrzeni 4.38GB jaki jest sens nadpalac, aby weszlo kilka MB wiecej ?
A uwierz mi że jak masz np. 3 odcinki jakiejś bajki i łacznie zajmuja 4,45gb to by było fajnie to na 1 dvd nagrać niż na 2 dvd w tym na 1 3,3gb a na drugiej 1,15gb ;|
bakupl jest offline  
Stary 08.03.2005, 18:06   #5
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Jak icemac

Było, było, było ...

Przykłady:

Wpisujemy hasło OVERBURNING i szukamy w Ogólnie o DVD

A propos fioletowych spodów

Ja tam preferuję zielone

Są o wiele trwalsze (gdzieś tak o 3 miesiące)

BTW

Na razie fajna dyskusja

Stary 08.03.2005, 18:22   #6
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
bakupl---sa jeszcze plytki DL !! i mozesz nagra 5 odcinkw no problema
Stary 09.03.2005, 01:26   #7
Mirek-1977
Pentium4ever

Data rejestracji: 06.12.2003
Mirek-1977 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez MagicO
Słyszałem, że najlepsze są Verbatim i TDK, inne podobno po 3 miesiącach nie chcą się odtwarzać.
te płytki dadzą się odtwarzać nawet po 333 miesiącach

nie słuchaj bzdur zajrzyj na forum CDRinfo
------------
w końcu przypaliłem jeden post
Mirek-1977 jest offline  
Stary 09.03.2005, 07:46   #8
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez MagicO

a ja sie spytam

Do czego sa najlepsze

Bo jesli chodzi o podstawki pod napoje lub antyradary to sie nie nadaja - za malo odpadow (mowie o pierwszych )
Stary 09.03.2005, 08:25   #9
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
raz z cikawosci sprowalem ale tylko 10MB a i tak wywalilo blad, ale plyta chodzi (nic dziwnego - zaczol juz leadout jak sie wykrzaczy)
nimal jest offline  
Stary 09.03.2005, 08:51   #10
marcel_
Nowy na forum

Data rejestracji: 04.11.2004
marcel_ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
hihih gdzies musiał to nagrac.. a słyszałem ze płyty DVD nie daja sie prawie wogóle nadpalac i jedyne co sie uzyskuje to góra 4,5 mgb.. (robiłem testy na TDK. A tak swoja droga ciekawy jestem ile razy mozna nagrac na płyte DVD RW.. na cd-rw okolo 10 w sumie mam egzemplaze które chodza juz po takiej liczbie ale po zasiegnieciu jezyka wiem ze wiececej jak 15 to juz dosc spore ryzyko dla danych z DVD nie testowałe ale chciałbym sie dowiedziec.. szkoda mi płyt.. mam 4 i delikatnie mowica mma pewne opory by to sprawdzac
marcel_ jest offline  
Stary 09.03.2005, 09:50   #11
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
oj, to chyba kiepskich plyt uzywasz
mam cdrw ktore przezyly juz ponad setke cykli
dvd+rw tez juz po kilkunastu (moze lepiej - nie licze przeciez cyklach i fruwa nadal
ale zawsze pale na verbatimach od mitsubishi - innych rw nie uznaje
nimal jest offline  
Stary 09.03.2005, 10:21   #12
Salem
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 08.10.2004
Salem zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez bakupl
A uwierz mi że jak masz np. 3 odcinki jakiejś bajki i łacznie zajmuja 4,45gb to by było fajnie to na 1 dvd nagrać niż na 2 dvd w tym na 1 3,3gb a na drugiej 1,15gb ;|
A czy nie lepiej to troszkę skompresować tak aby weszło na jedną płytkę, zamiast bawić się w nadpalanie DVD?

Salem
Salem jest offline  
Stary 09.03.2005, 12:23   #13
MagicO
Nowy na forum

Data rejestracji: 08.03.2005
MagicO w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Słuchajta, trzymamy się nadpalania DVD.
Kończę temat z CD-RW, nagrałem już z ponad 100x CD-RW 650MB Verbatim i dalej chodzi. To samo TDK 700MB, a Dysan też już z 30x zaliczył. ;-) (bez skojarzeń proszę) Problem zaczyna się z porysowaniem płytki, bo pod koniec ścieżki (zewnętrzna warstwa CD) jest dość mocno porysowana i nie można wykorzystać pełnego potęcjału TDKi i Verbatim. Dysan idzie jak burza, nie ma z nią problemów. Chyba muszę pomyśleć o wymianie tych dwóch starszych płytek na jakieś nowe.

Właśnie Nero wywala iż 4,5 GB (tak ma ustawione standartowo), więc nie wiem ile tak naprawdę może wypalić (nadpalić).
Jak ktoś przetestował to proszę o konkrety! Tzn. Jaka płytka w jakim programie, ile nadpalał i jaki skutek! Nie gadajmy o wszystkim i o niczym, skupmy się na nadpalaniu DVD! Dobra?

A tak apropos, lepsze do Overburningu są DVD-R czy DVD+R?

I jeszcze jedno, wiadomo wszem i wobec iż DVD produkuje się masowo i zmienia się tylko naklejkę "producenta". tzn. chodzi mi o to iż można na pewno znaleźć płytki, które jakością nie ustępują Verbatim czy TDK, ale są pod inną mniej znaną nazwą. Zna ktoś takie?

Na koniec (ale się rozpisałem, wybaczcie ;-) ), kolor spodu płytki też ma wpływ na czas przechowywania (poprawnie odczytywanych) danych. Wiecie może, który kolor odpowiada za tą najlepszą technologię??
MagicO jest offline  
Stary 09.03.2005, 13:06   #14
VIZZARD
Kodex 3 - Wyrok Zapadł

Data rejestracji: 02.01.2004
VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>VIZZARD jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez MagicO
Słuchajta, trzymamy się nadpalania DVD.
Kończę temat z CD-RW, nagrałem już z ponad 100x CD-RW 650MB Verbatim i dalej chodzi. To samo TDK 700MB, a Dysan też już z 30x zaliczył. ;-) (bez skojarzeń proszę) Problem zaczyna się z porysowaniem płytki, bo pod koniec ścieżki (zewnętrzna warstwa CD) jest dość mocno porysowana i nie można wykorzystać pełnego potęcjału TDKi i Verbatim. Dysan idzie jak burza, nie ma z nią problemów. Chyba muszę pomyśleć o wymianie tych dwóch starszych płytek na jakieś nowe.

Właśnie Nero wywala iż 4,5 GB (tak ma ustawione standartowo), więc nie wiem ile tak naprawdę może wypalić (nadpalić).
Jak ktoś przetestował to proszę o konkrety! Tzn. Jaka płytka w jakim programie, ile nadpalał i jaki skutek! Nie gadajmy o wszystkim i o niczym, skupmy się na nadpalaniu DVD! Dobra?

A tak apropos, lepsze do Overburningu są DVD-R czy DVD+R?

I jeszcze jedno, wiadomo wszem i wobec iż DVD produkuje się masowo i zmienia się tylko naklejkę "producenta". tzn. chodzi mi o to iż można na pewno znaleźć płytki, które jakością nie ustępują Verbatim czy TDK, ale są pod inną mniej znaną nazwą. Zna ktoś takie?

Na koniec (ale się rozpisałem, wybaczcie ;-) ), kolor spodu płytki też ma wpływ na czas przechowywania (poprawnie odczytywanych) danych. Wiecie może, który kolor odpowiada za tą najlepszą technologię??

Tak czytam i czytam i mam wrażenie, że nie słuchasz

Poza tym nie wiem kto tu w temacie o Overburningu pyta o wszystko i o nic?

To znaczy wiem

Ale, żeby nie wypadać z tematu

Dodam, że mnie sie nigdy nic nie udało nadpalić na DVD

Nie próbowałem ...

Stary 10.03.2005, 00:06   #15
Boger
OGame Master

Data rejestracji: 19.04.2003
Boger zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Poniewaz widze ze dlugie monologi nie docieraja do kolegi Magic0, to napisze krotko:

Nie da sie nadpalic plytki dvd

Boger jest offline  
Dyskusja zamknięta

Twoje uprawnienia: