![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Napędy optyczne DVD Tematy poświęcone nagrywarkom i nagrywaniu płyt DVD*R/RW/RAM |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.03.2005
![]() |
Overburning DVD
Chciałbym rozpocząć dyskusje na temat Overburningu DVD.
Niedawno kupiłem sobie nagrywarę DVD-RW i zauważyłem iż w Nero można dokonać Overburningu płytki DVD. W związku z tym mam pytania. Czy ktoś kiedyś dokonywał tego typu opercacji jak nadpalanie DVD? Ile można maksymalnie nadpalić płytkę DVD? (wiem, że to zależy od producenata, proszę o jakieś przykłady) Jaka jest trwałość płytek DVD? Słyszałem, że najlepsze są Verbatim i TDK, inne podobno po 3 miesiącach nie chcą się odtwarzać. W szczególności interesuje mnie płytka DVD+R 4,7GB firmy Verbatim, spód płytki fioletowy. Wiecie coś na temat maksymalnego czasu nadpalania takiej płytki? Da się to sprawdzić w jakimś programie nie uszkadzając napędu? |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1.
nie 4.7GB tylko 4.38GB 2. juz byli tacy co nadpalali 3. nic dobrego nie wyniklo z tego 4. chcesz to nadpalaj, ale nie warto - szkoda nosnika ![]() 5. szukajka nie gryzie i bylo sporo http://forum.cdrinfo.pl/search.php?searchid=428195 Ostatnio zmieniany przez icemac : 08.03.2005 o godz. 14:28 |
![]() |
![]() |
#3 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 01.12.2004
![]() |
Majac na plytce DVD wolnej przestrzeni 4.38GB jaki jest sens nadpalac, aby weszlo kilka MB wiecej ?
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Banned
Data rejestracji: 29.03.2004
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
#5 |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak icemac
![]() Było, było, było ... ![]() Przykłady: Wpisujemy hasło OVERBURNING i szukamy w Ogólnie o DVD A propos fioletowych spodów Ja tam preferuję zielone Są o wiele trwalsze (gdzieś tak o 3 miesiące) ![]() BTW Na razie fajna dyskusja ![]() ![]()
#6 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
bakupl---sa jeszcze plytki DL !! i mozesz nagra 5 odcinkw no problema
#7 | |
Pentium4ever
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
Cytat:
nie słuchaj bzdur zajrzyj na forum CDRinfo ![]() ------------ w końcu przypaliłem jeden post |
|
![]() |
![]() |
#8 | |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
Cytat:
a ja sie spytam Do czego sa najlepsze ![]() ![]() Bo jesli chodzi o podstawki pod napoje lub antyradary to sie nie nadaja ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
raz z cikawosci sprowalem
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 04.11.2004
![]() |
hihih gdzies musiał to nagrac.. a słyszałem ze płyty DVD nie daja sie prawie wogóle nadpalac i jedyne co sie uzyskuje to góra 4,5 mgb.. (robiłem testy na TDK. A tak swoja droga ciekawy jestem ile razy mozna nagrac na płyte DVD RW.. na cd-rw okolo 10 w sumie mam egzemplaze które chodza juz po takiej liczbie ale po zasiegnieciu jezyka wiem ze wiececej jak 15 to juz dosc spore ryzyko dla danych z DVD nie testowałe ale chciałbym sie dowiedziec.. szkoda mi płyt.. mam 4 i delikatnie mowica mma pewne opory by to sprawdzac
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
oj, to chyba kiepskich plyt uzywasz
mam cdrw ktore przezyly juz ponad setke cykli dvd+rw tez juz po kilkunastu (moze lepiej - nie licze przeciez ![]() ale zawsze pale na verbatimach od mitsubishi - innych rw nie uznaje |
![]() |
![]() |
#12 | |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 08.10.2004
![]() |
Cytat:
Salem |
|
![]() |
![]() |
#13 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 08.03.2005
![]() |
Słuchajta, trzymamy się nadpalania DVD.
Kończę temat z CD-RW, nagrałem już z ponad 100x CD-RW 650MB Verbatim i dalej chodzi. To samo TDK 700MB, a Dysan też już z 30x zaliczył. ;-) (bez skojarzeń proszę) Problem zaczyna się z porysowaniem płytki, bo pod koniec ścieżki (zewnętrzna warstwa CD) jest dość mocno porysowana i nie można wykorzystać pełnego potęcjału TDKi i Verbatim. Dysan idzie jak burza, nie ma z nią problemów. Chyba muszę pomyśleć o wymianie tych dwóch starszych płytek na jakieś nowe. Właśnie Nero wywala iż 4,5 GB (tak ma ustawione standartowo), więc nie wiem ile tak naprawdę może wypalić (nadpalić). Jak ktoś przetestował to proszę o konkrety! Tzn. Jaka płytka w jakim programie, ile nadpalał i jaki skutek! Nie gadajmy o wszystkim i o niczym, skupmy się na nadpalaniu DVD! Dobra? A tak apropos, lepsze do Overburningu są DVD-R czy DVD+R? I jeszcze jedno, wiadomo wszem i wobec iż DVD produkuje się masowo i zmienia się tylko naklejkę "producenta". tzn. chodzi mi o to iż można na pewno znaleźć płytki, które jakością nie ustępują Verbatim czy TDK, ale są pod inną mniej znaną nazwą. Zna ktoś takie? Na koniec (ale się rozpisałem, wybaczcie ;-) ), kolor spodu płytki też ma wpływ na czas przechowywania (poprawnie odczytywanych) danych. Wiecie może, który kolor odpowiada za tą najlepszą technologię?? |
![]() |
![]() |
#14 | |
Kodex 3 - Wyrok Zapadł
Data rejestracji: 02.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Tak czytam i czytam i mam wrażenie, że nie słuchasz ![]() Poza tym nie wiem kto tu w temacie o Overburningu pyta o wszystko i o nic? ![]() To znaczy wiem ![]() Ale, żeby nie wypadać z tematu Dodam, że mnie sie nigdy nic nie udało nadpalić na DVD ![]() Nie próbowałem ... ![]() ![]()
![]() |
#15 |
OGame Master
Data rejestracji: 19.04.2003
![]() |
Poniewaz widze ze dlugie monologi nie docieraja do kolegi Magic0, to napisze krotko:
Nie da sie nadpalic plytki dvd ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|